01.Ce este o biserica consua de scopuri

de
pastorul Rick Warren
 
Biblia ne spune ca Dumnezeu a creat totul pe pamant cu un scop. Plantele au fost create cu un scop, animalele au fost facute cu un scop si omul a fost facut cu un scop. Dumnezeu nu a facut niciodata nimic fara o motivatie. Dumnezeu nu a creat nimic fara a avea o intentie precisa. 
In aceasta sesiune vom vorbi despre scopul bisericii. In mod specific, vom privi in Noul Testament la cele cinci scopuri cu care a creat Dumnezeu Biserica. 
Intrebarea corecta: Ce impiedica Biserica sa creasca?
De prea multe ori, noi, liderii bisericii ne punem intrebarea in mod gresit. Noi ne intrebam: "Cum imi va creste biserica ?"  De fapt, ar trebui sa ne intrebam: "Ce impiedica biserica sa creasca? Care sunt barierele care o impiedica sa fie ceea ce vrea Dumnezeu sa fie ?"
Vedeti, tot ce este viu creste. Este normal ca tot ce este viu sa creasca; nu este normal sa nu creasca. Eu am trei copii. Este normal ca copiii mei sa creasca. Daca as merge la copiii mei si le-as spune: "Va poruncesc sa cresteti", ar fi o prostie. Nu e nevoie sa fac asta. Atata timp cat sunt sanatosi, vor creste. Sanatatea duce la crestere
Deci, cred ca trebuie sa privim la ceea ce face o biserica sa fie sanatoasa. Odata ce o biserica este sanatoasa, ea va creste de la sine. Intrebarea este: "Ce face o biserica sanatoasa ?" Raspunsul este: "Echilibrul produce sanatate".   Echilibrul face un corp sanatos, iar Biserica este trupul lui Hristos. 
Stiai ca corpul tau este un echilibru a cinci sisteme diferite ? Ai un sistem circulator, care face ca sangele sa circule prin corp. Ai un sistem respirator, care permite aerului sa treaca prin plamanii trupului tau. Ai un sistem osos alcatuit din oasele trupului tau. Ai un sistem nervos central. Ai sistemul digestiv, pentru a manca mancarea si pentru a o elimina. Cand aceste sisteme sunt in echilibru, numim aceasta sanatate. Cand sistemele acestea nu mai sunt in echilibru, numim acest lucru suferinta sau boala. 
La fel, Biserica este si ea un trup. Biblia o numeste: "Trupul lui Hristos." Si in trupul lui Hristos exista sisteme. Exista cinci sisteme, cinci scopuri. Cand acestea impreuna sunt in echilibru, ele creeaza sanatate, si cand exista sanatate, va fi sigur si crestere.
De multe ori, auzim de conferinte pentru liderii bisericii, care accentueaza numai un anumit sistem. Vei merge si-i vei auzi pe unii spunand: "Aceasta este cheia!", ca si cand cresterea depinde doar de un lucru. Ei vor spune: "Secretul pentru biserica ta sunt grupurile mici. Daca vei avea grupuri mici iti va creste biserica." Sau la o alta conferinta vor spune: "Inchinarea este cheia. Daca ai servicii bune de inchinare, biserica ta va creste." Sau la o alta conferinta vei auzi: "Nu, ucenicia, ajutarea crestinilor pentru a se maturiza, este cheia." Sau la o alta conferinta vor spune: "Nu, implicarea oamenilor in lucrare – acesta este cheia." Cand mergi la toate aceste conferinte, cand citesti diferite carti, incepi sa te gandesti: "E derutant. Cine are dreptate ?" Raspunsul este: "Toti au dreptate!" Fiecare da o imagine adevarata, dar, din pacate, doar partiala a Bisericii. 
In conferinta noastra, sper sa pot pune totul cap la cap pentru a va arata dintr-o perspectiva mai larga cum se potrivesc cele cinci scopuri in biserica, si cum produc sanatate cand sunt in echilibru. Iar cand biserica va fi sanatoasa, va creste. 
 
Definitie: A conduce = "a ghida, a stapini, a directiona" 
Daca te-ai uita in dictionar la cuvantul "a conduce" ai vedea urmatoarele sensuri: "a ghida, a stapani, a directiona." Cand oamenii conduc o masina inseamna ca conduc, ghideaza, stapanesc sau directioneaza acea masina pe sosea. In America spunem ca directionam cuiul in lemn cu un ciocan. Cand directionam cuiul in lemn, inseamna ca conducem, cuiul in lemn. 
Fiecare biserica este stapanita sau condusa de ceva. Unele biserici sunt conduse, sunt stapanite de traditie. Nimic mai simplu, fac ceea ce au facut din totdeauna. Nu se gandesc prea mult la asta, ci spun: "Asa am facut din totdeauna, si deci vom predica intr-un anumit fel, vom canta intr-un anumit fel si vom face programe intr-un anumit fel pentru ca asa am facut din generatie in generatie."
Unele biserici sunt conduse de personalitati. Este un lider puternic, poate pastorul, poate un presbiter sau un alt lider care are o personalitate de conducator. El conduce totul si toata lumea face doar ce vrea el. Ce se va intampla insa cu biserica condusa de o personalitate cand acea persoana moare ? De obicei, biserica se prabuseste si nu creste asa cum vrea Dumnezeu sa creasca. Estefoarte dezechilibrata.
Unele biserici sunt conduse sau stapanite de starea financiara. In calatoriile mele, una dintre cele mai obisnuite plangeri este urmatoarea: "Nu avem destui bani." In aceasta conferinta, va voi arata ca nu aveti nevoie de bani pentru ca sa creasca biserica. Trebuie doar sa urmati cele cinci scopuri biblice si sa va claditi biserica pe acestea
      O alternativa biblica: Sa devina o biserica condusa de scopuri !
Isus spunea in Matei, capitolul 16: "Pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.i Asculta-ti ce zice! Ne spune: "Voi zidi Biserica Mea." Gasesc in acest text doua lucruri. primul, Biserica este ceva ce trebuie sa fie zidit,  si al doilea, zidarul este Isus.
Biblia ne spune in Proverbele 19:21:scrie asa: "Omul face multe planuri in inima lui, dar hotararea Domnului, aceea se implineste." Observati ce vrea sa spuna este ca noi venim cu tot felul de idei, ca fiinte umane. Avem planurile si programele noastre. Dar, daca vrei sa construiesti ceva care sa tina, trebuie sa construiesti pe scopurile divine, pentru ca doar asta va tine. Orice altceva va trece, dar scopurile Lui sunt eterne. 
Atunci, pentru ce mai facem noi o conferinta ca aceasta ? Pentru ca Biblia ne spune ca Dumnezeu foloseste oameni pentru a-Si zidi Biserica. Ascultati aceste versete: I Corinteni 3, versetele 10 la 14: "Dupa harul lui Dumnezeu," spune Pavel, "ca un mester zidar intelept, am pus temelia. Dar fiecare sa ia bine seama cum cladeste deasupra. Lucrarea fiecaruia va fi data pe fata. Focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia. Daca lucrarea zidita de cineva pe temelia aceea, va ramane in picioare, el va primi o rasplata."  Remarcati ca Dumnezeu foloseste oameni pentru a zidi Biserica. De fapt, Pavel spune: "Ca un mester zidar…" 
Vreau sa stii, la inceputul acestei conferinte, ca rugaciunea mea pentru tine este ca tu sa devii un mester zidar al Bisericii lui Dumnezeu. As vrea, de asemenea, sa observi ca acel verset spune ca lucrarea ta nu va fi cantarita dupa marimea bisericii, nu dupa faima ei nu dupa cit de bogata e. Lucrarea ta va fi cantarita dupa cat tine. Biblia spune ca daca construim dupa scopurile lui Dumnezeu, vom zidi pe o temelie trainica, si asa El poate provoca o mare crestere in anii care vor veni.
Pentru a deveni o biserica condusa de scopuri, trebuie sa faci trei lucruri. 
– trebuie sa descoperi care sunt scopurile Lui, sa le definesti pentru biserica ta. 
– trebuie sa comunici aceste scopuri in mod repetat celor din biserica ta, pentru ca fiecare sa stie de ce exista biserica si la ce este chemata de catre Dumnezeu. 
– trebuie sa aplici scopurile Lui la nivelul intreagii bisericii. Chiar sa organizezi biserica in jurul celor cinci scopuri biblice.
I. Defineste scopurile Bisericii tale
Sa trecem direct la subiect. In primul rand, cum descoperi si definesti scopurile lui Dumnezeu in biserica ta ? Este prima treapta pentru cresterea bisericii. Daca vrei sa plantezi o biserica noua, inainte de a face orice altceva, trebuie sa descoperi si sa definesti scopul lui Dumnezeu pentru biserica ta. De ce existam ? De ce facem ceea ce facem ? De ce continuam sa ne ostenim pentru a construi aceasta biserica ?
Pe de alta parte, daca esti intr-o biserica care deja exista si daca biserica ta a fost descurajata sau daca nu a crescut, sau poate chiar s-a micsorat, atunci trebuie sa redefinesti scopul lui Dumnezeu pentru biserica ta si sa prinzi din nou viziunea motivelor pentru care Dumnezeu a creat Biserica, de la inceput. Bisericile care cresc au o identitate clara. Ele inteleg motivul pentru care exista. Ele stiu exact de ce exista si ce vrea Dumnezeu ca ele sa faca. Totusi, in calatoriile mele prin toata lumea, am descoperit ca majoritatea oamenilor sunt derutati. Ei nu stiu de ce exista ea. Stiu ca Dumnezeu indeamna crestinii sa se adune la un loc, dar nu stiu de ce se aduna impreuna. Daca intrebi crestinul tipic: "Pentru ce exista Biserica ?i, probabil vei primi raspunsuri foarte vagi, confuze.
Inainte de a va arata cum sa descoperiti si sa definiti scopurile bisericii, as vrea sa va dau cinci motive pentru care este important sa facem asta, de ce este important sa intelegem scopurile lui Dumnezeu pentru biserica.
1. Ridica moralul
Un scop comun reduce conflictele. De multe ori, intr-o biserica, vei vedea crestini care nu sunt de acord ce trebuie facut pentru ca nu exista un scop comun, clar. Biblia spune in I Corinteni 1:10: "Sa aveti toti acelasi fel de vorbire, sa n-aveti dezbinari intre voi, ci sa fiti uniti in chip desavarsit, intr-un gand si o simtire." A-ti auzit? Dumnezeu vrea sa fim uniti intr-un gand, un singur gand si-o simtire. Nimic nu descurajeaza mai mult o adunare decat faptul ca nu stie de ce exista. Daca biserica ta este descurajata trebuie sa redescoperi scopul pe care l-a avut Dumnezeu cand a facut acea biserica. Programele nu motiveaza, dar scopurile divine, da.
2. Reduce frustrarea
Biblia spune in Isaia 26, versetul 3: "Celui cu inima tare Tu ii chezasuiesti pacea" Biserica ta nu are timp sa faca totul. Vestea buna este ca El n-asteapta ca ea sa faca totul, si doar putine lucruri merita sa fie facute. O declaratie a scopului, cand toata lumea este de acord si intelege asta, nu numai ca defineste ceea ce face biserica ta, ci, si ce nu face biserica ta. Defineste menirea bisericii, motivul pentru care existam, si care nu este menirea bisericii si pentru ce nu existam.
Iacov, capitolul 1, cu 8 spune: "Caci este un om nehotarat si nestatornic in toate caile sale." Incercarea de a conduce o biserica fara un scop clar va provoca deruta in biserica, pentru ca nu ai un curs stabil. Dar atunci cand iti cunosti scopurile poti lua decizii mult mai usor. De fiecare data cand incepi sa ai un eveniment sau cand incepi o noua lucrare, pune o singura intrebare: "Ne va ajuta asta sa implinim scopul bisericii noastre ?" Daca implineste un scop, fa-o. Daca nu implineste un scop, nu o face. Daca nu ai un scop precis pentru biserica ta, daca nu este destul de clar, vei sfarsi prin a te simti ca Isaia. In Isaia, capitolul 49, versetul 4, el spune: "Degeaba am muncit, in zadar si fara folos mi-am istovit ..puterea." Multi pastori si lideri de biserica sunt descurajati. Unul din motivele pentru care se intampla aceasta este ca ne-am pierdut viziunea. Am pierdut sensul scopului nostru. Nu stim la ce ne-a chemat Dumnezeu sa facem. De aceea trebuie sa ne redefinim scopurile.
3. Ajuta concentrarea 
Stabilirea scopurilor te ajuta sa ai prioritati stabile si sa te concentrezi asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat. Te vei concentra asupra problemelor importante, nu asupra celor fara importanta. Stiai ca, daca lumina este concentrata spre un punct, are o putere imensa, daca lumina este raspandita sau este difuza nu are putere ? Cand ma expun la soare, la lumina zilei, lumina soarelui nu are o putere prea mare. Dar daca as lua o lupa si as concentra acesta lumina a soarelui, ea ar putea aprinde un foc! Daca o concentrezi inca si mai mult, obtinem ceea ce noi astazi numim un laser. O astfel de lumina poate arde si penetra lemnul, piatra, otelul si cladirile. Daca vrei sa ai o viata concentrata asupra unui lucru, vei avea o viata plina de putere. Daca ai o biserica focalizata, vei avea o biserica plina de putere.
Tristul adevar, este ca multe biserici incearca sa faca prea multe lucruri. Lipseste focalizarea. Fac asta, apoi o fac pe cealalta, au un program, apoi au un eveniment sau o alta activitate, dar nu au o directie generala care sa ii mentina in acelasi curs, concentrati intr-un anumit fel. Cand nu ai un scop clar, sfarsesti prin a pierde foarte mult timp cu lucruri care nu conteaza.
4. Atrage cooperarea
In mod normal, oamenii din biserica doresc sa ajute. Ei vor sa fie o parte a bisericii atunci cand biserica stie incotro merge. Poporul lui Dumnezeu i-a spus lui Ezra: "Noi vom fi cu tine. .Imbarbateaza-te si lucreaza." (Ezra 10:4) Ei doreau sa fie o parte a lucrarii lui Dumnezeu, pentru ca era o viziune clara. Pavel le-a spus filipenilor: "Voi m-ati ajutat in lucrarea Evangheliei." De ce? De ce i-au fost ajutor? Pentru ca Pavel stia incotro merge. Stia la ce l-a chemat Dumnezeu. Avea un scop clar. Biblia spune ca daca telul tau este bun, vei fi respectat. Cand scopul tau este clar, oamenii vor dori sa coopereze, sa fie partas la el.
5. Ajuta evaluarea
Al cincilea motiv pentru care trebuie sa definesti scopul Bisericii este ca ajuta la evaluare. Te ajuta sa privesti biserica ta si sa judeci corect daca este sanatoasa sau nu, daca va creste sau daca nu va creste. Biblia ne spune in II Corinteni 13: 5: "Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta.i Cercetati-va. Biblia ne spune ca trebuie sa ne evaluam in mod permanent pentru ca sa ne asiguram ca facem ceea ce vrea Dumnezeu. Cand ai cele cinci scopuri ale lui Dumnezeu bine definite, le poti sustine ca un standard pentru biserica. Apoi poti evalua tot ceea ce faci, intreband: "Traim la nivelul chemarii Lui pentru biserica noastra ?"
Cum sa definesti scopurile Bisericii tale ?
Iata citiva pasi pe care-I poti face impreuna cu biserica pentru a descoperi scopurile lui Dumnezeu:
1. Condu biserica intr-un studiu al pasajelor biblice care vorbesc despre biserica. 
Primul lucru este sa studiezi Biblia, Noul Testament, si sa afli cum defineste Dumnezeu scopul Bisericii. In timp ce veti citi impreuna in Scriptura, vor iesi la suprafata anumite adevaruri. Sunt cateva lucruri specifice pe care trebuie sa le studiezi. Mai intai, trebuie sa studiezi lucrarea lui Hristos pe pamant. Citeste despre viata lui Hristos, uita-te la ce a facut, iar apoi intreaba-te: "Ce a facut Isus cat timp a fost pe pamant ?i Pentru ca orice a facut Isus cand a fost aici in trup fizic, vrea sa continue si astazi in trupul Lui spiritual. Unde este trupul lui Hristos astazi ? In Biserica. Biserica este trupul lui Hristos. Deci, ce ar face Hristos astazi ? Ar face acelasi lucru pe care l-a facut acum doua mii de ani cand a umblat pe acest pamant. Orice a facut atunci, trebuie continuat acum.
Al doilea lucru pe care-l poti studia sunt metaforele sub care este prezentata Biserica.  
Biserica are denumiri diferite. Este denumita Trupul lui Hristos, Mireasa sau Nevasta lui Hristos. Biblia numeste Biserica Familia lui Dumnezeu. Denumirea preferata a lui Isus a fost Turma Mica. O numea Turma Lui, ca pe o turma de oi, iar pe El se autointitula: "Pastorul cel bun." Biblia numeste Biserica o comunitate a credinciosilor, Biblia o numesteo armata a Lui. Fiecare din aceste cuvinte sau termeni, pe langa multe altele, ne spune multe despre ce ar trebui sa faca Biserica. Deci, studiati-le in profunzime, in detaliu. Cereti-I lui Dumnezeu sa va arate ce legatura este intre acel nume si ce trebuie sa faca Biserica.
Al treilea lucru pe care trebuie sa-l studiezi sunt bisericile Noului Testament . Au fost multe biserici: a fost una in Ierusalim, a fost una in Corint. A fost o biserica in Filipi si a fost una in Tesalonic. Fiecare dintre aceste biserici era diferita. Dar toate aveau acelasi scop comun. Pe masura ce studiati bisericile Noului Testament, veti incepe sa descoperiti planul lui Dumnezeu pentru aceasta minunata creatie, numita Trupul lui Hristos.
Al patrulea lucru pe care-l vei studia sunt poruncile lui Christos. Isus ne-a dat niste instructiuni specifice, adresate tuturor crestinilor. Bineinteles ca daca El le porunceste tuturor, si biserica ta trebuie sa le faca. Deci, faceti o lista cu poruncile Lui si studiati-le impreuna.
Am impartasit cu voi in cateva minute ce va trebui sa studiati. S-ar putea sa va ia intre sase luni si un an pentru a studia impreuna cu membrii bisericii voastre si pentru a-i conduce intr-un studiu detaliat despre ce este biserica si despre ce vrea Dumnezeu sa faca. La sfarsitul acestei lectii va fi o lista cu multe versete, cu cele mai importante pasaje din Scriptura pe care trebuie sa le studiati despre biserica. In timpul studiului, le vei reaminti ca treaba noastra nu este sa inventam scopurile bisericii, ci saredescoperim .scopurile. Este biserica lui Dumnezeu si El va decide care sunt scopurile ei. Nu noi hotaram, ci El. Noi trebuie doar sa le redescoperim. Si fiecare generatie de crestini trebuie sa redescopere scopurile bisericii.
2. Pune doua intrebari:
In timp ce va uitati la toate aceste versete din Scriptura, trebuie sa puneti doua intrebari. Trebuie sa intrebati: "Ce trebuie sa fim ca biserica ?" si "Ce trebuie sa facem ca biserica ?" Dupa ce a-ti pus aceste intrebari faceti o lista cu ceea ce aflati ca a spus Dumnezeu ca raspuns la aceste intrebari. Va sugerez sa va luati o foaie de hartie si sa scrieti tot ceea ce a spus Dumnezeu despre scopurile bisericii. Veti incepe sa observati ca multe versete din Biblie spun acelasi lucru.
3. Scrie pe hirtie concluziile tale. 
Cand am facut asta, am luat cinci foi de hartie mari, le-am pus pe perete si impreuna ne uitam la un verset si intrebam: "Ce spune ca trebuie sa facem?" De exemplu, ei ziceau: "Spune ca trebuie sa ne inchinam." Apoi spuneam: "Bine, sa scriem aici pe hartie ca trebuie sa ne inchinam Lui." Apoi gaseam altul si intrebam: "Ce spune?" "Spune sa-i ajutam pe crestini sa creasca." Acesta este un alt scop al bisericii si il notam pe hartie. Apoi gaseam alte versete care spuneau ca scopul bisericii este partasia si sprijinul reciproc intre crestini, in familia lui Dumnezeu. Deci notam pe o foaie de hartie toate acele versete care se refereau la partasie. Citind versetele, gaseam unele care vorbeau despre cum trebuie sa slujim si sa se ne ingrijim unii pe altii. Spuneau ca trebuie sa ne aratam dragostea prin fapte. Scriam acele versete pe o alta foaie de hartie. In final, am gasit multe versete care se refereau la responsabilitatea noastra de a duce Vestea Buna, de a invata Evanghelia, de a o impartasi cu necredinciosii si rolul de marturie sau de evanghelizare al bisericii. Si scriam toate acele versete pe o alta foaie de hartie.
4. Concentreaza totul intr-o singura propozitie. 
Dupa ce am inceput sa studiem toate acele versete, am descoperit ca multe versete se incadreaza intr-una din cinci categorii: inchinare, evanghelizare, partasie, ucenicie sau slujire. Dupa ce am studiat toate aceste versete, ceea ce a durat multe luni, am inceput sa rezumam toate raspunsurile noastre. Pentru ca telul vostru este sa faceti o declaratie de scopuri care sa nu fie mai lunga de o fraza. Veti avea o declaratie de scopuri pe care toti din biserica o vor memora. Deci, veti rezuma scopurile intr-o fraza.
 
Patru caracteristi ale unei bune declaratii de scopuri
As vrea sa va dau cateva caracteristici ale unei bune declaratii de scopuri. Biserici diferite vor folosi cuvinte diferite, si bineinteles, in culturi diferite vom avea diferite exemple si ilustratii. Dar scopurile lui Dumnezeu nu sunt ceva care vin dintr-o cultura, precum America de Sud, sau America, Asia, Africa sau Europa. Scopurile lui Dumnezeu le gasim in Biblie, si, daca un scop este biblic, atunci fiecare biserica trebuie sa-l implineasca, indiferent de tara in care se afla ea. Declaratia de scopuri trebuie sa aiba patru caracteristici.
1. Biblica
In primul rand, trebuie sa fie biblica, adica scripturala. Evident, declaratia scopului pentru biserica trebuie sa fie bazata pe ce spune Biblia. Asa cum am mai spus, nu noi decidem care sunt scopurile bisericii. Dumnezeu ne spune de ce a creat biserica. Noi doar facem ceea ce ne spune El. Noi alegem stilul in care implinim acele scopuri. De exemplu, unul din scopuri este de a ne inchina lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu spune ca sunt multe stiluri potrivite de inchinare, atata timp cat ele sunt in duh si-n adevar.
2. Specifica
Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa fii specific. Declaratia de scopuri trebuie sa fie clara ca si cristalul, nu vaga sau generala. De exemplu, am vorbit cu oameni care au spus: "Scopul bisericii noastre este de a-L glorifica pe Dumnezeu." Bineinteles ca scopul bisericii este de a-L glorifica pe Dumnezeu. Acesta este scopul bisericii. Dar, cum realizezi asta ? In mod specific, cum il glorifici pe Dumnezeu? Peste un an, cand te vei uita in urma, ce exemple vei da cand vei spune: "L-am glorificat pe Dumnezeu in felul acesta?" Trebuie sa fii specific. Nimic nu devine dinamic pana cand nu este specific. Cu cat declaratia de scopuri devine mai specifica, cu atat va fi mai puternica pentru a mobiliza biserica in a-L sluji pe Domnul Isus.
3. Transferabila
De asemenea, declaratia de scopuri trebuie sa fie transmisibila. Ce vreau sa spun prin asta? Adica, trebuie sa ai capacitatea de a o transmite altora. Daca declaratia scopului este foarte lunga, oamenii nu si-o vor putea aminti. De fapt, cu cat e mai scurta, e mai buna. In Statele Unite, multe companii au declaratii de scopuri, si cu cat este mai scurta, cu atat este mai buna. Poate multi dintre voi ati auzit de un loc de distractii pe care il avem in America, numit Disneyland. Declaratia de scopuri pe care o are Disneyland contine patru cuvinte: "Fa-i pe oameni fericiti." Este destul de simpla. Scopul lor este de a-i face pe oameni fericiti. Cred ca atunci cand iti faci o declaratie de scopuri, cu cat o faci mai scurta, e mai bine.
4. Masurabila
Declaratia de scopuri trebuie sa fie masurabila. Trebuie sa te poti uita in urma si sa intrebi: "Cum putem evalua biserica noastra bazat pe ceea ce ne-a spus Dumnezeu sa facem?" Acum, va voi ca exemplu de declaratie de scopuri pe cea folosita de noi. Daca vreti s-o folositi, bine!  Dar nu vreau sa va duca la ocolirea studiului Scripturii. Trebuie sa iti conduci biserica intr-un studiu. Nu spune doar: "Aceasta este declaratia noastra." Conduceti-va biserica prin versetele pe care vi le voi da si descoperiti impreuna ce vrea Dumnezeu sa faca biserica.
O Biserica condusa de scopuri intr-o propozitie
Multi ani in urma, am infiintat biserica Saddleback Valley, in Sudul Californiei, in America. Am inceput doar cu sotia mea, cu fiica mea, care avea patru luni, si cu inca o familie. Deci, primul serviciu divin a fost foarte scurt. Sapte persoane au participat la el. In timp ce studiam Scriptura impreuna, am inceput sa ma rog si sa spun: "Doamne da-mi o declaratie care sa fie foarte clara si foarte scurta pentru ca sa avem o declaratie pe care sa putem construi biserica lui Dumnezeu." Dumnezeu mi-a dat aceasta fraza: "Cel mai mare angajament pentru cea mai marea porunca si cea mai mare trimetere va creste o mare biserica si un crestin adevarat." S-o mai spun odata: "Cel mai mare angajament pentru cea mai marea porunca si cea mai mare trimetere va creste o mare biserica si un crestin adevarat."
Cea mai mare porunca
Am descoperit ca cele cinci scopuri ale lui Dumnezeu, cu toate ca le gasim in multe alte locuri, se afla in aceste doua pasaje pe care le numim "marea porunca" si "marea trimitere". As vrea sa privim putin la acestea in timp ce vom studia ce spune Dumnezeu despre biserica. Intr-o zi, un om a venit la Isus si L-a intrebat: "Isuse, care este cea mai mare porunca? Daca ar trebui sa stiu numai una, care ar fi ea?" Asta e in Matei, capitolul 22, versetele 36 la 40. Isus i-a raspuns: In aceste doua porunci se cuprinde toata Biblia, toata Legea si proorocii sunt aici. I-a spus: "Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau." Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." Numim aceasta "marea porunca." Isus a spus ca trebuie sa facem doua lucruri: sa-L iubim pe Dumnezeu cu toata inima si aproapele ca pe noi insine.
Acestea doua alcatuiesc "marea porunca", si Dumnezeu spune ca, daca ar trebui sa rezumi intreaga Biblie, ea ar fi cuprinsa in aceste doua propozitii. Deci, e evident ca El vrea ca biserica sa faca aceste doua lucruri. In primul rand trebuie sa-L iubim pe Domnul, Dumnezeul nostru, cu toata inima, si apoi, sa-l iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine.
Cea mai mare trimitere
Apoi, Isus a dat "marea trimitere" in Matei capitolul 28, versetele 19 si 20. Acolo spune: "Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele" In "marea trimitere", Isus spune: "Vreau sa faceti trei lucruri. Vreau sa mergeti sa faceti ucenici, vreau sa-i botezati in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, si apoi vreau sa-i invatati tot ce v-am poruncit." Deci, Isus da doua porunci in "marea porunca" si trei porunci in "marea trimitere." Din aceste doua pasaje rezulta cele cinci scopuri ale bisericii.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.