02.Cinci indemnuri pentru Biserica

 
Cinci indemnuri pentru Biserica
de
pastorul Rick Warren
 
1. "Sa iubesti pe Domnul cu toata inima ta" – Matei 22:37                            Inchinarea 
Isus spune: "Iubeste pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima." Termenul biblic pentru asta este "inchinarei. Prin inchinare iti exprimi dragostea fata de Dumnezeu. De fiecare data cand faci asa, te inchini. Nu conteaza daca faci asta intr-o multime de 50 de oameni, de 100 sau chiar mai multi. Nu conteaza daca faci asta intr-un grup mic, intr-o casa cu cinci, sase, sau zece persoane. Nu conteaza daca o faci de unul singur sau impreuna cu familia ta. De fiecare data cand iti exprimi dragostea fata de Domnul, te inchini. Iar acesta este primul scop al bisericii, sa te inchini lui Dumnezeu, pentru ca Biblia spune ca trebuie sa-L iubim cu toata inima.
2. "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti"- Matei 22:39                        Slujirea
Isus a spus: sa iubim aproapele ca pe noi insine. Termenul biblic este slujire sau lucrare. Oridecateori iti iubesti aproapele ca pe tine insuti, vei fi impins invariabil spre slujire. Biblia spune ca daca dai numai un pahar cu apa recein numele lui Isus, este slujire. Biblia spune ca, atunci cand ajuti oamenii intr-un mod practic, aceasta este slujire. Slujirea nu este ceva ce fac numai pastorii. Slujirea este ceva ce este chemat sa faca fiecare crestin. Daca esti crestin, esti chemat la slujire. Asta inseamna ca esti chemat sa-ti folosesti darurile, talentele, abilitatile si resursele pentru a-i ajuta pe altii, in numele Lui. De fiecare data cand ajuti pe cineva in numele lui Isus Hristos, slujesti acelei persoane, iti iubesti aproapele ca pe tine.
Deci, din "cea mai mare porunca", avem doua scopuri ale bisericii: inchinarea – iubeste-L pe Dumnezeu cu toata inima – si slujirea – iubeste-ti aproapele ca pe tine.
3. Duceti-va si faceti ucenici" – Matei 28:19                                               Evanghelizarea
Sa trecem la "marea trimitere". In "marea trimitere", El spune vreau sa mergeti si sa facem ucenici. Termenul biblic pentru aceasta este evanghelizare. Ce este evanghelizarea ? A evangheliza inseamna "a raspandi vestea cea buna." A raspandi vestea ca Dumnezeu a venit pe pamant sub infatisarea unui om, Isus Hristos, ca a trait o viata perfecta, o viata fara pacat, si ne-a aratat cum sa traim. Ne-a mai aratat cum sa ne raportam la Dumnezeu, Tatal. Apoi, a murit pe cruce pentru pacatele noastre, a fost ingropat trei zile, apoi a inviat in Duminica Pastelor si s-a inaltat la cer. Intr-o zi, El se va intoarce pe pamant pentru a-si primi familia, biserica lui Dumnezeu.
Aceasta este vestea buna, si Biblia ne spune sa mergem sa o impartasim cu toti care nu-L cunosc pe Hristos. Dumnezeu vrea ca toti sa-L cunoasca. Noi am fost facuti pentru a avea o relatie cu Dumnezeu. Ai fost facut de Dumnezeu si pentru Dumnezeu. Pana cand nu vei intelege asta, viata nu va avea sens. Deci, unul din scopurile bisericii este de a duce Vestea Buna, evanghelizarea, si de a face ucenici.
4. "Botezindu-i …" – Matei 28:19                                                                          Partasia
Biblia ne arata ca Isus a spus sa-i botezam in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. De ce pune Dumnezeu botezul in "marea trimitere" ? De ce spune El ca acesta este unul dintre cele cinci scopuri ale Bisericii? Datorita a ceea ce reprezinta botezul. Botezul este imaginea a doua lucruri. Primul, arata ce ti se intampla cand devii crestin. Botezul nu te face crestin, ci arata ca deja esti un crestin. Arata ce s-a intamplat in inima ta. Botezul este simbolul exterior al angajamentului interior. Cand ma botez, arat lumii ca nu mi-e rusine sa proclam credinta in Isus Hristos. Nu-mi este rusine sa ma identific ca si credincios. Daca nu ai fost botezat, trebuie sa te botezi. Deseori, oamenii devin crestini, urmasi ai lui Hristos, dar asteapta mult timp ca sa se boteze. Nu asa faceau oamenii Bibliei. De fapt, Biblia spune ca imediat dupa ce crezi trebuie sa te botezi. In ziua de Rusalii, din Fapte, capitolul 2, scrie ca in acea zi, trei mii de oameni L-au primit pe Hristos, si s-au si botezat in aceeasi zi. Deci, daca n-ai fost botezat, nu amana – fa-o acum. Multi oameni spun: "Cand voi deveni mai matur, ma voi boteza. Dupa ce voi invata mai multe, ma voi boteza. Dupa ce voi creste spiritual, ma voi boteza" Nu, nu, nu. Biblia spune ca botezul este inceputul vietii crestine, nu sfarsitul. Nu este absolvirea, dupa ce ai invatat totul, este inceputul, este primul pas. Este ca si cum ai spune intregii lumi: nu mi-e rusine ca sunt crestin. Botezul spune, intai, eu cred in Hristos. In al doilea rand, ..ca sunt o parte a familiei, pentru ca Biblia spune ca suntem, toti, botezati in Trupul lui Hristos. Este actul de initiere,este simbolul, semnalul care spune: eu sunt o parte a Bisericii lui Dumnezeu. Deci, trebuie sa fii botezat pentru ca esti parte in partasia familiei lui Dumnezeu.
Botezul nu este doar un simbol al mantuirii. Este si un simbol al partasiei, care este unul dintre scopurile Bisericii. Dumnezeu a creat Biserica pentru fi o partasie, pentru a fi un grup de sprijin prin care sa apartinem nu numai lui Isus Hristos, ci si unii altora. Suntem o parte a familiei Lui.
5. "Si invatati-i sa pazeasca" – Matei 28:20                                                 Ucenicia
Al cincilea scop al Bisericii il gasim in Marea Trimitere. El spune: "Invatati-i sa faca tot ce v-am poruncit." Termenul biblic pentru asta este ucenicie. Inseamna nu numai ca intindem mana oamenilor, ci ca ii si invatam. Nu numai ca ii castigam pentru Hristos si ii aducem in trupul Lui, ci ii si ajutam sa creasca spre maturitate.
Deci, avem scopul inchinarii ("iubeste-L pe Dumnezeu cu toata inima"), scopul slujirii ("iubeste-ti aproapele ca pe tine"), scopul evanghelizarii ("mergeti si faceti ucenici"), scopul partasiei in familia lui Dumnezeu (simbolizat de botez), si scopul uceniciei ("invatati-i sa faca tot ceea ce v-am poruncit Eu").
Misiunea Domnul Isus a urmat aceste cinci scopuri: Ioan 17:1-26
Nu voi intra in detalii, dar cand te vei uita in Scripturi, vei descoperi, de exemplu, in Ioan capitolul 17, ca Isus a lucrat intocmai dupa modelul celor cinci scopuri. In Ioan 17, versetul 4, spune: "Eu Te-am proslavit pe pamant." Asta-i inchinare. In versetul 6, spune: "Am facut cunoscut numele Tau oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume." Asta-i evanghelizare. In versetul 8 spune: "Caci le-am dat cuvintele pe care Mi le-ai dat Tu." Asta-i ucenicie. In versetul 12, spune: "Cand eram cu ei in lume ii pazeam Eu in numele Tau." Asta-i partasie. Apoi, in versetul 18, spune: "Cum M-ai trimis Tu pe Mine in lume, asa i-am trimis si Eu pe ei in lume." Asta-i slujire. Isus a lucrat intocmai dupa modelul celor cinci scopuri.
Biserica primara a implinit aceste cinci scopuri: Fapte 2:41-47
Daca deschideti la Fapte, capitolul 2, versetul 41 pana la 47, veti descoperi ca biserica primara, prima biserica din Ierusalim, a implinit toate cele cinci scopuri. Biblia spune asa: "Cei ce au primit propovaduirea Lui, au fost botezati. Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii, si in rugaciuni. Toti impreuna erau nelipsiti de la templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana, cu bucurie si curatie de inima, laudandu-L pe Dumnezeu. Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti." A-ti observat cele cinci scopuri mentionate in acest pasaj? Ii botezau, ca un simbol al partasiei si apoi se adunau in fiecare zi. Se inchinau impreuna. Slujeau pe cei ce se aflau in nevoie. Ii evanghelizau pe cei necredinciosi. Ucenicizau, ajutandu-i pe crestini sa creasca in invataturile Noului Testament, in invatatura apostolilor.
Pavel a explicat aceste cinci scopuri: Efes. 4:11-16
Un alt exemplu il avem in Efeseni, capitolul 4, de la 11 la 16. In acest pasaj, Pavel explica cele cinci scopuri. Ascultati: "Si El a dat pe unii apostoli, pe altii prooroci, pe altii evanghelisti, pe altii pastori si invatatori, pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos." Ati auzit ? Vorbeste despre slujire, vorbeste despre zidirea trupului lui Hristos. "Pana vom ajunge toti la unirea credintei – care este partasia -, si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare – care este ucenicia -, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos. Din El, tot trupul bine inchegat si strans legat, prin ceea ce da fiecare incheietura, isi primeste cresterea, potrivit cu lucrarea fiecarei parti in masura ei." Cand biserica este construita pe cele cinci scopuri ale ei, cresterea va fi imediata si biserica se va zidi.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.