03.Cele cinci lucrari ale Bisericii

Cele cinci lucrari ale Bisericii
de
pastorul Rick Warren
1. Sa sarbatoreasca prezenta lui Dumnezeu (Inchinare)
In lumina acestor versete, parcurse de noi Biblia ne invata ca Biserica exista pentru cinci motive. In primul rand, existam pentru a sarbatori prezenta Lui in inchinare. Biblia ne spune ca inchinarea trebuie sa fie o sarbatoare. In Psalmul 34: 3, se spune: "Inaltati pe Domnul impreuna cu mine. Sa laudam cu totii numele Lui." Iar Psalmul 122:1 spune: "Ma bucur cand mi se zice: Haidem la Casa Domnului!" Asa ca primul scop al Bisericii este sa ne inchinam, sa sarbatorim prezenta lui Isus Hristos, fiindca este viu. In biserica, fiecare duminica este duminica Pastelor pentru ca de fiecare data sarbatorim invierea Lui. Inchinarea este primul scop al Bisericii.
2. Sa duca Cuvantul lui Dumnezeu necredinciosilor (Evanghelizare)
Al doilea scop este sa duca Cuvantul lui Dumnezeu necredinciosilor. Este evanghelizarea, marturisirea.Sa impartasim vestea cea buna. Sa evanghelizam intreaga lume: campul nostru de misiune. In Fapte, capitolul 20:24, Pavel spune: "Vreau numai sa-mi sfarsesc cu bucurie calea si slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus ca sa vestesc Evanghelia Harului lui Dumnezeu."
Stiai ca Dumnezeu ti-a dat si tie o misiune in viata? In momentul in care devii un credincios, Dumnezeu iti da o misiune specifica pentru viata ta, si, o parte a acelei misiuni este de a duce Vestea Buna oamenilor din jur. Poti fii singurul crestin cunoascut de unii. Cel mai bun pentru o persoana este sa-I spui despre Isus Hristos. S-ar putea sa nu fi citit niciodata Biblia, dar va vedea viata ta si va auzi cuvintele tale. Ce minunat ar fi daca ai muri, ai ajunge in cer si cineva ar veni la tine si ti-ar spune: "Vreau sa-ti multumesc pentru ca sunt aici datorita tie." Vreau sa te intreb foarte deschis: Va fi cineva in cer datorita tie ? Ai impartasit credinta ta cu cineva ? Este unul din scopurile Bisericii este unul dintre scopurile lui Dumnezeu pentru viata ta, sa comunici cuvantul lui Dumnezeu prin evanghelizare.
3. Sa adune familia lui Dumnezeu (Partasie)
Al treilea scop al Bisericii este de a uni familia lui Dumnezeu, adica de a face o comunitate a lui Dumnezeu. Noi trebuie sa ne incurajam unii pe altii ca membrii ai trupului lui Hristos. Biblia spune in Efeseni capitolul 2 versetul 19: "Sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu." Dumnezeu vrea sa fii o parte a familiei Bisericii Sale si sa ai un sprijin din partea celorlalti credinciosi.
4. Sa educe poporul lui Dumnezeu (Ucenicie)
Al patrulea scop este de a educa oamenii lui Dumnezeu, de a-i educa. Trebuie sa-i ajutam sa creasca prin ucenicie. Trebuie sa-i ajutam sa creasca spiritual. Versetul pe care l-am citit mai devreme, Efeseni 4, spune: "Pentru zidirea trupului lui Hristos pana vom ajunge toti la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos." Nu este destul doar sa castigi oameni pentru Hristos. Trebuie sa-i ajuti sa devina ca Isus Hristos in faptele, atitudinile lor, in cuvintele, in gandurile lor si in fiecare domeniu al vietii. In relatiile lor, acasa si la serviciu. Deci, ucenicia este un scop al Bisericii.
5. Sa demonstreze dragostea lui Dumnezeu (Slujire)
Biblia spune ca trebuie sa fim exemple ale dragostei lui Dumnezeu in lume. Ca pastori si invatatori, noi trebuie sa echipam credinciosii bisericii noastre pentru slujirea lor personala. Biblia spune in Efeseni 4:12: Conducatorii bisericii lui Dumnezeu, pastorii si invatatorii, trebuie sa pregateasca oamenii pentru lucrari de slujire.
 
DEclaratia  de  scopuri a  Bisericii  Saddleback
Acestea sunt cele cinci scopuri ale Bisericii. Ce trebuie sa faceti este sa le rostiti cu propriile voastre cuvinte si sa le cuprindeti intr-o singura fraza. Dati-mi voie sa va arat declaratia de scopuri a bisericii, mele, biserica Saddleback. Vreau sa vi-o citesc. Iata scopul nostru. "Sa-i aducem pe oameni la Isus Hristos, sa-i integram in familia Sa, sa-i ajutam sa creasca spre maturitatea lui Hristos, si sa-i echipam pentru slujirea in biserica si in misiunea lor din lume, pentru a glorifica numele lui Dumnezeu." In primul rand, aducem oameni la Isus – aceasta este evanghelizare – si ii integram in familia Sa – aceasta este partasie. Apoi, ii ajutam sa creasca spre maturitatea lui Hristos – aceasta este ucenicie. Ii echipam pentru slujirea in biserica – aceasta este slujire – pentru misiunea lor in lume – aceasta este din nou evanghelizare, pentru a-L glorifica pe Dumnezeu – care este inchinare.
1. Alcatuita in directia rezultatelor, nu a activitatilor
As vrea sa notati ca sunt trei lucruri care fac o declaratie de scopuri eficace. In primul rand, este alcatuita in directia rezultatelor, nu in directia activitatilor. Altfel spus, declaratia spune: "Iata ce vrem sa vedem ca rezultat. Vrem sa vedemvieti schimbate. Vrem sa vedem oameni adusi la Isus, vrem sa-i vedem adusi in cadrul familiei Lui, vrem sa-i vedem crescand spre maturitate, vrem sa-i ajutam si sa-i echipam pentru slujirea in biserica, vrem sa-i instruim pentru misiunea vietii lor in lume, ducand Vestea Buna a lui Isus Hristos. Pentru a-L glorifica pe Dumnezeu vrem sa-i invatam sa duca o viata de inchinare prin implinirea scopurilor Bisericii."
2. Incurajeaza participarea tuturor din Biserica
Observati, de asemenea ca aceasta declaratie incurajeaza participarea tuturor. Toata lumea poate participa. Scopurile acestea nu sunt numai pentru pastorii sau conducatorii bisericii. Fiecare crestin are responsabilitatea de a implini scopurile bisericii.
3. Include scopurile intr-un proces desfasurat pas cu pas
Si cel mai important dintre toate este sa incluzi aceste scopuri intr-un proces desfasurat pas cu pas. Observati este evident ca evanghelizarea sa vina inaintea uceniciei. Este o ordine normala. Trebuie sa-l aduci pe cineva la Hristos inainte de a-l ajuta sa creasca. El trebuie sa creasca inainte ca sa inceapa sa slujeasca eficient in lucrarea lui. Apoi, in timp ce creste si slujeste eficient, va fi un martor pentru intreaga lume.
Iata ce facem noi in biserica noastra. Ii aducem pe oameni in biserica, ii castigam pentru Hristos, ii ajutam sa se maturizeze, ii instruim pentru slujire si ii trimitem in lume pentru a raspandi Evanghelia. Ii aducem printre noi, ii ajutam sa se maturizeze, ii instruim pentru slujire, si ii trimitem in lume. Procesul acesta se desfasoara iar, si iar si iar si iar.
Biserica Saddleback este una dintre cele mai mari biserici din Statele Unite, cu toate ca este infiintata in urma cu numai 18 ani, cu numai cu 7 oameni. Unul dintre motivele pentru care a crescut atat de mult este ca facem doar cinci lucruri. Punem accentul pe inchinare, evanghelizare, partasie, slujire si ucenicie. Staruim asupra lor iar si iar si iar. Telul este de a implica pe fiecare in toate cele cinci scopuri. Ii aduceti printre voi si ii castigati la Hristos, ii ajutati sa se maturizeze, ii instruiti pentru slujire si ii trimiteti inapoi in lume. Faceti toate acestea pentru spre slava Lui, intr-o inchinare duhovniceasca, cum gasim in Romani 12.
II.  Spune  tuturor  despre  scopurile  tale
Nu este destul sa descoperi scopurile lui Dumnezeu si nu este destul doar sa definesti scopurile Lui. Trebuie, de asemenea, sa comunici scopurile Lui fiecarui membru din biserica ta, si trebuie sa faci asta iarasi si iarasi si iarasi. Treaba numarul unu a conducerii este de a clarifica continuu, de a defini si de a comunica scopurile bisericii. Cum faci asta ? Cum poti comunica scopurile lui Dumnezeu intr-un mod nou oamenilor din biserica ta ? Aceste aptitudini trebuie sa le dezvolti. As vrea sa va dau cinci moduri diferite in care puteti comunica scopurile Bisericii. Acestea sunt moduri prin care ii puteti ajuta sa le tina minte.
1. Foloseste slogane
Sloganele sunt niste propozitii scurte pe care oamenii si le pot aminti. Nu tinem minte povestiri, propozitii sau paragrafe lungi. Ne amintim afirmatiile scurte, simple, cum ar fi: 
"Fiecare membru e un slujitor." 
"Dumnezeu vrea ca toti sa-L cunoasca"
2. Foloseste simboluri
Simbolurile sunt niste instrumente puternice pe care toti marii conducatori le inteleg. Exista simboluri care, daca vi le-as arata, v-ar face sa plangeti. Altele v-ar face mandri. De exemplu, daca v-as arata steagul tarii voastre, asta v-ar face bucurosi si mandri de tara voastra. Daca eu v-as arata .simbolul crucii, ca si crestini, a-ti intelege acel simbol. Daca eu v-as arata secera si ciocanul comunismului, asta-i un simbol. Daca v-as arata o semiluna, a-ti sti ca acesta este simbolul Islamului. Daca v-as arata zvastika nazista din al doilea razboi mondial, acesta ar fi un simbol care ar starni sentimente de ura in inima voastra datorita a ceea ce reprezinta.
Toti marii conducatori inteleg puterea simbolurilor. In cateva momente, va voi impartasi doua simboluri pe care le folosim in biserica, pentru a ajuta la explicarea celor cinci scopuri. Le puteti folosi pe acestea, sau puteti crea altele. Nu conteaza. Oamenii sunt ajutati de memoria vizuala cand le dai un simbol al scopurilor.
3. Foloseste Scriptura
Al treilea mod de invatare a scopurilor este invatarea Scripturii. Cind predici din cuvantul lui Dumnezeu, te vei intoarce mereu la Scriptura. Ce spune Biblia ? Nu care este parerea mea, nu care e parerea altora, nu care este traditia, ci ce spune Biblia sa faci? Pentru ca nimic altceva nu este atat de solid ca si Biblia.
4. Foloseste ilustratii
Poti invata cele cinci scopuri, spunand intamplari despre cum au crescut crestinii. Spune intamplari despre cum au slujit ei altora. Povesteste despre cum partasia Bisericii a ajutat oamenii in vremuri grele. Spune intamplari despre cei credinciosi care au impartasit credinta cu cei necredinciosi. Povesteste despre experiente de inchinare pline de inteles. Cand spui intamplari, oamenii vor intelege adevarul intr-un mod mult mai clar decat daca doar l-ai fi explicat.
5. Foloseste exemple specifice
Da exemple specifice. Spune: "Asa vom face in biserica noastra. Asa vom evangheliza in biserica noastra, asa vom antrena cresterea spirituala. Acestea vor fi orele pe care le vom face. Acestea vor fi studiile si grupurile mici care va vor ajuta sa cresteti." Da detalii specifice despre modul in care veti implini fiecare scop.
 
Cai  prin  care  am  popularizat  scopurile  la  Saddleback
Va voi spune cateva cai prin care comunicam scopurile lui Dumnezeu in biserica noastra. O data pe luna predau un curs pentru toti membri noi care se alatura bisericii noastre in acea luna. In acel curs explic toate scopurile bisericii. O data pe an, am un mesaj anual. In fiecare ianuarie, am un mesaj numit: "De ce exista Biserica ?". In fiecare an, acelasi. Dar cu noi intamplari. Le spun: "Prieteni, este timpul sa ne reamintim de ce avem biserica. De ce facem ceea ce facem ?" Recapitulam mereu si mereu pentru ca nimeni nu le retine doar dintr-o singura predica. 
Poti accentua in fiecare luna scopurile bisericii. De exemplu, intr-o luna poti accentua inchinarea, iar in urmatoarea luna poti accentua evanghelizarea, urmatoarea luna ucenicia, urmatoarea luna partasia si urmatoarea luna slujirea. Poti avea activitati si studii biblice subordonate fiecarui scop in parte. Le poti tipari intr-o mica brosura, sau intr-un mic buletin sau un program pe care il poti da oamenilor. Le poti spune: "iata scopurile bisericii noastre", pentru ca toti sa le poata cunoaste. De exemplu, ii poti invata din Fapte, capitolul 2, capitol pe care l-am amintit. Nu va fie teama sa va repetati, pentru ca trebuie sa auzim de mai multe ori pentru a putea retine in mintea si inima noastra. Nu este suficient doar sa-i inveti scopurile Bisericii. 
III.  Pune  in  practica  scopurile  tale
Nu este suficient sa definesti scopurile Bisericii si nu este suficient sa le faci cunoscute tuturor. Trebuie, de asemenea, sa aplici scopurile, bisericii tale in fiecare domeniu al ei. Secretul pentru aceasta este echilibrul. Echilibrul este principiul pe care Dumnezeu a cladit lumea. Cand Dumnezeu te-a facut, El ti-a dat doua picioare pentru a avea echilibru. Daca ai avea numai un picior, ti-ar fi foarte greu sa stai in picioare. Probabil ai cadea. Ti-a dat doua maini ca sa ai echilibru atunci cand ridici lucruri cu ele. Ti-a dat doua urechi pentru a avea echilibru in auz. Ti-a dat doi ochi pentru a avea echilibru in vaz. Cand construiesti o casa trebuie sa ai niste pereti bine echilibrati, pentru ca atunci cand pui acoperisul, sa nu se prabuseasca. In fiecare domeniu al vietii Dumnezeu vrea sa fie echilibru. Pamantul este echilibrat in asa fel incat se roteste exact asa cum trebuie, iar gravitatea ne tine pe pamant, asa cum a intentionat Dumnezeu sa se intample.
Cand vine vorba de Biserica, El vrea ca biserica ta sa fie echilibrata in jurul acestor cinci scopuri. Daca nu ti-ai facut un plan pentru a realiza asta, biserica va fi dezechilibrata. Daca nu ti-ai facut un plan care sa echilibreze intentionat, si care sa accentueze in mod egal inchinarea, evanghelizarea, partasia, slujirea si ucenicia, vei avea tendinta de a supraaccentua un scop si de a le neglija pe celelalte. Vei spune: "Cum va fi asta ?" Se va intampla pentru ca fiecare are un scop de care se simte puternic atras. Cand explicam aceste scopuri, unii dintre voi v-ati simtit foarte atrasi de inchinare v-ati dori o inchinare foarte buna. Unii v-ati simtit foarte atrasi de evanghelizare, vreti sa-i aduceti pe necrestini la Hristos. Unii nu sunteti foarte atrasi de evanghelizare, ci de crestere, si de maturizare, ca sa ajungem ce ne vrea Dumnezeu. Altii sunt foarte atrasi de slujire si de ajutorul practic pentru cei bolnavi si nevoiasi.
El ne-a pus pe toti in biserica, ca sa le facem pe toate acestea. El ne da fiecaruia o pasiune diferita pentru un scop diferit. Dar, daca nu ai un plan (voi vorbi despre el sesiunea urmatoare) pentru tinerea scopurilor bisericii tale in echilibru, vei tinde sa supraaccentuezi scopul fata de care pastorul sau liderii se simt cel mai puternic atrasi. De exemplu, daca eu sunt pastor si darul meu spiritual este evanghelizarea, voi tinde sa accentuez evanghelizarea, si sa neglijez toate celelalte scopuri. Poate voi construi o biserica care v-a castiga multi oameni la Hristos, dar nimeni nu va creste in credinta. Pe de alta parte, daca sunt pastor si am darul de invatator, iar dorinta mea este maturizarea crestinilor, poate crestinii vor creste si multi vor fi maturi in Domnul, dar nu vom avea convertiti. Sau daca darul meuchemarea mea este de a sluji nevoilor oamenilor, ale saracilor, ale celor raniti, ale celor fara speranta, s-ar putea sa-mi petrec cu asta tot timpul, construind o biserica care sa slujeasca nevoilor celor neajutorati aflati in lipsuri. Dar poate nu va avea loc crestere spirituala, nu va fi evanghelizare. Sau daca imi place inchinarea, voi avea servicii de inchinare bune, dar le voi neglija pe celelalte. Sau poate avem o buna partasie unde toti crestinii se simt foarte apropiati si se iubesc unii pe altii ca frati si surori in Hristos, dar nu implinim celelalte scopuri. Pentru a avea o biserica echilibrata si sanatoasa, trebuie sa-ti faci un plan care echilibreaza toate scopurile bisericii. Despre aceasta vom vorbi data viitoare.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.