04.Cum sa tii in echilibru cele cinci scopuri

Cum sa tIi in echilibru cele cinci scopuri ?
Cum se zideste o biserica condusa de scopuri ?
(Noua cai prin care poti fi o Biserica cu scopuri)
de
pastorul Rick Warren
 
 Vreau sa incep aceasta sesiune, printr-o intrebare:
Toti oamenii din biserica voastra sunt la acelasi nivel de maturitate spirituala ? 
Veti surade, bineinteles, pentru ca, evident, nu este asa. Bisericile au membrii la diferite grade de angajament spiritual si maturitate spirituala. Poate aveti oameni care vin la biserica, dar  nu sunt crestini. Se gandesc doar la ceea ce a facut Isus,… si vin sa va vada pe voi. Apoi, sunt alti crestini care sunt nou nascuti, abia L-au primit pe Isus ca Domn si Mantuitor. Sunt altii care au apucat pe drumul maturizarii spirituale, care cresc si se dezvolta. Altii slujesc deja in biserica, propovaduiesc credinta… au crescut pana la punctul in care au devenit conducatorii bisericii. 
In aceasta sesiune as vrea sa va arat un mod de a gandi la biserica in termeni de angajament spiritual.

Unul dintre modurile in care te poti gandi la biserica este ca cele cinci scopuri ale ei se realizeaza prin cinci grupuri diferite de oameni, cite un scop pentru cinci grupuri diferite. 
Aceste grupuri diferite sunt definite de nivelul lor de angajament in lucrarea bisericii  si de scopul caruia ii sunt dedicati ei. Vreau sa va arat asta printr-o diagrama pe care o folosim aici la noi si pe care o numim: "cercuri de angajament". 

Sunt cinci cercuri concentrice care evidentiaza cinci nivele diferite ale angajamentului spiritual.
Cercurile reprezinta cinci nivele de angajament in lucrare, care corespund si celor cinci scopuri ale bisericii. Slujirea o fac cei din miez, ucenicia se produce cu cei consacrati lucrarii, partasia in adunare se realizeaza intre cei ce sunt membrii,  inchinarea se petrece in tovarasia tuturor celor din multimea prezenta la serviciile divine, iar evanghelizarea se rasfringe in comunitatea din vecinatatea bisericii tale.

Nu conteaza pre amult cum vei numi tu aceste cercuri. Ele reprezinta cinci nivele distincte de maturitate spirituala si de angajament in lucrarea bisericii. As vrea sa vi le explic din interior inspre exterior. 

Miezul Bisericii

In cercul din centru avem miezul bisericii. Acestia sunt oamenii cei mai angajati in lucrarea din biserica. Ei canta, sunt coristi, invatatori, conduc scoala duminicala sau conduc grupuri mici de partasie, suport si rugaciune. Unii sunt poate sunt diaconi sau presbiteri. Ei sunt cei care pregatesc tot felul de lucrari sau programe in biserica. 
Miezul bisericii tale este cel mai mic grup de oameni, pentru ca sunt oamenii care sunt cei mai implicati.

Consacratii

Observati ca urmatorul cerc este putin mai mare, pentru ca in el sunt mai multi oameni decat in miezul diagramei. In numarul acestor oameni consacrati sunt cei ce cresc spiritual, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au consacrat decit partial in lucrarea bisericii. In biserica Saddleback, le cerem sa se angajeze fata de trei obiceiuri pentru crestere spirituala pe care le voi explica intr-o alta sesiune. Ei fac un curs numit …"Cum sa cresti inspre maturitatea spirituala". Acestia sunt oamenii care petrec zilnic un timp cu Dumnezeu, in citirea Bibliei si in rugaciune; ei sustin financiar biserica prin zeciuielile si darnicia lor, si sunt implicati intr-un grup mic. Ei nu sunt angrenati prea serios in lucrare, dar au un angajament personal pentru crestere spirituala.

Adunarea

Urmatorul grup este unul putin mai mare pe care il numim "adunarea". In el sunt membri existenti ai bisericii, oameni care fac parte din familia bisericii. 
Aveti oameni in biserica care nu sunt nici maturi spiritual  si nici nu slujesc in vreo lucrare a bisericii? Bineinteles ca da. Pe acesti oameni ii numim: membrii adunarii. Sunt oamenii care nu numai ca frecventeaza biserica, dar s-au si alaturat ei si, desi nematurizati se tin si ei de turma.

Multimea

Urmatorul grup il incadram intr-un cerc si mai mare pentru ca reprezinta un grup si mai mare. In el se gasesc cei care vin la serviciile de inchinare. Oamenii care vin la serviciile de inchinare sunt la diferite nivele de angajament fata de biserica. Unii sunt foarte angajati, cum sunt cei din miezul bisericii. Altii cresc spre maturitate, cum sunt cei devotati. Unii sunt doar membri ai bisericii. Si mai  sunt si oameni care vin la serviciile bisericii voastre dar nu sunt inca nici crestini si nici membrii. La Saddleback numim acest grup "multimea", pentru ca este incorporeaza in el toate categoriile prezente la serviciile divine, chiar si pe cei ce le frecventeaza doar din cind in cind.
Comunitatea

Cel mai mare cerc dintre toate este "comunitatea". Ea ii cuprinde pe toti oamenii care pot sa ajunga pe jos sau cu masina la biserica din satul, comuna, cartierul sau orasul vostru. Comunitatea este "elesteul" din care suntem chemati sa pescuim oameni. In comunitate sunt cei pe care vrei sa-i castigi pentru Hristos.

Strategia unei biserici condusa de scopuri este de a aduce oamenii din cercul exterior in cel interior. Cu alte cuvinte, mai intai mergi in comunitate si castigi oamenii de acolo pentru Isus Hristos. Le spui Vestea Buna si ii ajuti sa-L cunoasca pe Isus Hristos. Ii aduci eventual la un serviciu de inchinare. Cand incep sa vina la serviciile de inchinare, ei sunt transferati din cercul comunitatii in cel al multimii. Multimea sunt oamenii care vin la biserica saptamanal. Ei au diferite nivele de devotament, dar cel putin vin la biserica. Cand cineva Il accepta pe Hristos, este botezat si se alatura bisericii, fiind transferat din multime in urmatorul cerc, pe care il numim adunarea. Acestia sunt membri existenti ai bisericii. Din oameni care doar frecventeaza biserica, ei devin oameni care sunt devotati trupului lui Hristos si sunt membri activi ai bisericii. Apoi, telul nostru este de a-i transfera oamenii …din cercul celor care sunt doar prezenti la adunare …in cercul celor consacrati. Cei consacrati sunt oameni care cresc spre maturitate spirituala. Vrem sa-i ajutam pe oamenii nu numai sa fie o parte a bisericii, ci sa deprinda obiceiuri necesare pentru cresterea spirituala. Vrem sa faca din ele o parte a vietii lor. 
Strategia unei biserici condusa de scopuri este de a-i trece pe oameni prin aceste cinci nivele ale angajamentului, de a-i transfera din cercul exterior inspre cel interior si apoi, ca lucratori ii trmiti sa slujeasca in directia inversa.

Deci ii transferi din comunitate, dintre oamenii care nici macar nu-L cunosc pe Hristos, in multime, unde ajung sa-L cunoasca pe Isus Hristos si sa I se inchine. Apoi ii treci din multime in adunare, unde sunt botezati si devin membri ai familiei bisericii. Apoi din cercul adunarii, in cercul celor devotati, unde deprind obiceiuri pentru cresterea spirituala si incep drumul spre maturizare. De aici, devotatii trec in miezul, in centrul bisericii, unde se angajeaza intr-o lucrare si intr-o viata de misiune.
Ce faci insa cu cei care au ajuns la capat de drum si sunt in "miezul" bisericii tale ? Ii trimiti inapoi in comunitate, pentru ca procesul sa se repete iar, si iar, si iar. 
Cand studiezi lucrarea lui Isus,descoperi ca El a inceput intotdeauna acolo unde erau oamenii, dar niciodata nu i-a lasat acolo. Incepea cu oamenii de la nivelul la care erau, ii primea in partasia Sa si cauta apoi sa-i treaca cu blandete la grade din ce in ce mai inalte ale angajamentului fata de El.

Prin aceasta schita v-am aratat cinci nivele ale angajamentului pe care le aveti deja in biserica. In timp ce vorbeam despre aceste cinci cercuri, probabil va gandeati la oameni pe care ii cunoasteti si care se incadreaza in fiecare din aceste categorii. 

Avand aceasta ca suport, si tinind minte ca exista cinci scopuri ale bisericii si cinci nivele diferite ale angajamentului, as vrea sa va prezint:
1. INCEPE cu un SINGUR scop si apoi treci la urmatorul
A. Daca incepi o biserica noua, contruieste cite un scop, pe rind.
Daca esti un plantator de biserici si incepi o biserica de la zero, construieste-o pe aceste cinci scopuri, dar pe rand. Construieste-o pe cinci scopuri, dar pe rand. 
As vrea sa va dau un exemplu. Cand am infiintat biserica Saddleback Valley, cu multi ani in urma, in primul an, scopul meu a fost de a tinti mai intai comunitatea si de a le spune oamenilor despre Christos. Am inceput sa merg de la usa la usa si sa cunosc oamenii din comunitate. Am inceput sa le spun Vestea Buna si cum sa-L cunoasca pe Christos. Apoi am facut un serviciu de inchinare prin care evanghelizam si incercam sa aduc oamenii la Christos. 
In timpul acelui prim an, tot ce am putut sa fac a fost un serviciu de inchinare pentru evanghelizare, chemand oamenii din "comunitate" in ceea ce eu numesc "multime."
Pe masura ce multimea din biserica incepea sa creasca incetul cu incetul, in al doilea an am inceput sa ma concentrez asupra trecerii oamenilor din "multime", unde veneau si auzeau despre Christos, in "adunare", unde se angajau sa devina membri. Am inceput sa-i transform pe musafirii …in membri.
In cel de al treilea an, am ridicat standardul, chemindu-i oamenii la un angajament mai profund fata de Christos si provocandu-i sa creasca inspre maturitate spirituala. Doream sa-i trec din "adunare" in randul celor "consacrati". Pentru aceasta, am inceput sa-i invat adevaruri mai profunde despre Domnul.
Apoi, in cel de al patrulea an, am inceput sa-i trec pe oameni din randul celor "consacrati", in "miezul" bisericii, unde dezvoltau lucrari individuale, pentru ca Dumnezeu sa-i foloseasca in biserica noastra si in comunitatea noastra bazat pe darurile si pe abilitatile lor. S-ar putea sa para foarte anevoios. Dar sa stiti ca e nevoie de timp pentru ca o biserica sa creasca sanatoasa. Nimic nu se realizeaza "peste noapte."
B. Daca ai o Biserica deja formata, adauga pe rind cite un singur scop. 
Daca esti deja intr-o biserica, si nu o pornesti de la zero, poti sa avansezi mult mai rapid prin aceste cercuri. Dar, fa-o pe rand cu fiecare scop. Odata ce ai toate cele cinci scopuri in desfasurare, cauti sa construiesti o biserica echilibrata. 
Este insa greu sa le desfasori pe toate la inceput, cind pornesti o biserica de la zero. Poti folosi aceste cercuri ale angajamentului ca si strategie. 
Iata ce vreau sa spun: Daca incepi cu o biserica de la zero,  trebuie sa-ti dezvolti biserica din afara spre centru, nu din centru afara. 
Poate acesta este exact opusul a ceea ce a-ti auzit din carti, la unele seminare sau in alte parti. De multe ori suntem invatati sa incepem cu grupul care este miezul bisericii, sa-i ajutam sa fie foarte devotati lui Christos, sa-i ucenicizam si apoi sa-i trimitem sa castige orasul sau satul pentru Christos. De fapt ar trebui sa facem invers. Si iata de ce:
 
Cu cat crestinii petrec mai mult timp impreuna, cu atat devin mai putin eficienti in evanghelizare. 
Cei mai eficienti oameni in evanghelizare sunt noii converti, pentru ca ei au cele mai multe legaturi printre cei necredinciosi, cel mai mare entuziasm in dragostea dintii, pentru ca lor nu le este teama sa-si impartaseasca credinta cu cei necredinciosi, deoarece doar cu putin timp in urma si ei au fost ca ei.
Va sugerez sa incepeti cu comunitatea, incercand sa o cunoasteti, s-o intelegeti, apoi sa invitati oamenii la un serviciu de inchinare pe care-l faceti special pentru ei, o evanghelizare. (Intr-o viitoare sesiune vom vorbi despre cum puteti face asta)
Dupa ce vin la Christos, ii botezi, ii faci membri in adunare, ii treci in randul celor consacrati, ii duci spre maturitate si numai dupa aceea ii asezi in "miezul". Incepi cu comunitatea, cladind din afara inspre centru, nu cu miezul bisericii.
Ce am impartasit cu voi in doar cateva minute ia foarte mult timp sa fie realizat in practica. Nu va descurajati insa. Cand construiesti ceva durabil, ia intotdeauna mult timp. Cand Dumnezeu vrea sa creasca o ciuperca, ii ia cam sase ore. Cand vrea sa faca un stejar, ii ia in jur de patruzeci, cincizeci, sau saizeci de ani. Vrei ca biserica ta sa fie o ciuperca sau un stejar? Ceva solid si care dureaza pentru eternitate are nevoie de timp. Trebuie sa construiesti pe rand, la fiecare nivel ….

2. Zideste programul bisericii in jurul celor cinci scopuri
Cine vrea sa zideasca o biserica bazata pe scopuri trebuie sa alcatuiasca un program pentru fiecare dintre cele cinci scopuri ale bisericii. Nu-i suficient sa sti doar cele cinci scopuri – inchinarea, evanghelizarea, partasia, ucenicia, si slujirea. Trebuie sa dezvolti un program specific pentru implinirea fiecare scop in parte. 
As vrea sa va dau un exemplu din biserica mea. La Saddleback ne ingrijim de fiecare din cele cinci nivele de angajament in lucrarea bisericii. 
In evanghelizare, atragem comunitatea spre biserica noastra prin tot felul de "evenimente pod". Le numim astfel, pentru ca ele fac legatura dintre biserica si comunitate. Urmarim sa construim un pod intre biserica si comunitate pentru ca Isus sa treaca pe el. Uneori, "evenimentele pod" sunt ceva foarte simplu. De exemplu, recent, am avut o serbare la care am invitat intreaga comunitate. Am jucat jocuri si am mancat. A fost doar o serbare unde i-am putut invita pe oamenii sa vina si sa se simta bine alaturi de noi. Alteori, am avut evenimente speciale, evenimente muzicale, evenimente cu vorbitori deosebiti. Bineinteles, Pastele sunt intotdeauna un mare "eveniment pod" cand ii invitam pe oameni la biserica. Un alt lucru pe care-l facem la Saddleback este un program special pentru cei din "multime". Il plasam deobocei la sfarsitul saptamanii. Acest serviciu este anume conceput pentru ca cei credinciosi sa-si poata aduce acolo prietenii. Tot ce facem in acel serviciu de inchinare, cantecele noastre, rugaciunile noastre, mesajele pe care le am, sunt concepute pentru persoanele care nu il cunosc pe Isus Hristos, nu stiu nimic despre Biblie, nu stiu nimic despre crestinism sau biserica. Ei pot veni la acest serviciu care este pe intelesul lor si unde totul este impartasit intr-un clar si limpede.Serviciile noastre de acest gen, Simbata si Duminica sunt marile noastre programe in care aruncam navodul asupra multimii.

Pentru adunare, programul cheie sunt asa numitele "grupe mici de studiu, suport si rugaciune. Le spunem oamenilor: "Nu te vei simti ca o parte a familiei bisericii daca nu vei face parte dintr-un grup mic." Intra intr-un grup mic daca vrei sa faci parte cu adevarat din biserica. Acolote vor cunoaste altii, vei putea impartasi cu ei cererile tale de rugaciune, iar ei se vor ruga pentru tine. Partasia si prietenia lor te va sprijini cand vei trece prin vremuri grele. Programul cel mai important pentru adunarea noastra, pentru membri bisericii sunt aceste grupurile mici, cu partasia de la om la om, de la inima la inima.

Programul cheie pentru cei consacrati, pentru cei aflati in procesul de cresterea spre maturitate, este serviciul de studiu de la mijlocul saptamanii. Noi avem un serviciu special miercurea seara, unde oamenii vin pentru un studiu aprofundat al Bibliei. Acest servici este croit pentru cei care vor cu adevarat sa creasca, pentru cei care se indreapta spre maturitatea crestina. Miercurea seara nu este pentru cei necredinciosi. Noi nu aducem necredinciosi in aceste servicii de studiu. Ele sunt doar pentru acei care s-au angajat in cresterea spirituala.

Pogramul cheie pentru miezul bisericii, pentru cei implicati direct in lucrare, pentru liderii bisericii, care ii slujesc lui Isus Christos in mod activ, se numeste "cursul de instruire a conducerii."
La noi, acest curs de instruire se desfasoara o data pe luna. La el vin toti liderii cu norma intreaga, toti lucratorii laici si toti oamenii implicati intr-un fel sau altul in diferitele lucrari ale bisericii: liderii grupurilor mici, invatatorii de la clasele de copii, liderii corului si ai celorlalte programe muzicale. Toti acestia se aduna impreuna o data pe luna.

V-as sugera deci sa dezvoltati cate un program pentru fiecare dintre nivelele de angajament in lucrarea bisericii. 

Dati-mi voie sa va mai spun ceva: Nici un program nu este vesnic. Nici o lucrare nu tine la nesfarsit. Programele se schimba. Ceva care merge timp de patru, cinci, sau zece ani, va trebui probabil schimbat. Probabil ca veti avea nevoie de un alt fel de program. Ceea ce nu se schimba insa niciodata sunt scopurile. Programele se vor schimba destul de frecvent. Pe masura ce biserica ta se schimba si creste, vei avea nevoie de noi programe.

3. Ghideaza procesul de educatie a membrilor pe scopurile alese

Al treilea mod in care biserica poate fi condusa de scopurile lui Dumnezeu este infiintarea unui curs pentru fiecare scop. Concepeti un curs care invata despre partasie, altul care invata despre inchinare, altul despre cresterea spirituala, iar altul despre cum sa slujesti sau despre cum sa-ti impartasesti credinta
In biserica Saddleback avem o serie de astfel de cursuri si incurajam pe fiecare membru sa ia parte la ele. Noi le numim: "Cursurile de baza ale bisericii Saddleback". 
Primul curs este pentru noii credinciosi, pentru cei care devin crestini. Apoi, avem un curs pe care l-am numit "Cum sa devii un membru al bisericii noastre?" in care se ii invatam despre ce inseamna sa fii o parte a trupului lui Hristos, integrat  in partasia bisericii. Avem un alt curs numit "Cum sa cresti spre maturitate?", la care oamenii iau parte dupa ce au trecut prin celelalte doua cursuri. Dupa ce ai participat la acesta, poti participa la un al patrulea, numit "Cum sa-ti descoperi lucrarea la care te-a chemat Dumnezeu?" Apoi urmeaza un al cincilea: "Cum sa-ti impartasesti credinta cu oamenii din jur?" sau "Cum sa descoperi misiunea vietii tale in lume?"

Si aici, noi folosim un simbol pentru a explica aceste cursuri membrilor bisericii noastre. in America, avem un joc numit baseball. Poate il stiti sau poate nu a-ti auzit niciodata de el, dar baseball este un joc in care un om incearca sa loveasca o minge cu o bata si apoi… alearga in jurul a patru puncte.
Arata cam asa: 

Pentru ca fiecare om din America intelege foarte bine acest joc de baseball, eu il folosesc ca ilustratie pentru cursurile pe care le facem. Scopul nostru este sa-i trecem oamenii in jurul acestor puncte, mutandu-i pe rind de la primul,… la al doilea,… la al treilea… si la al patrulea, care se cheama: "sosire". 
In tara ta poate vei folosi o alta diagrama sau ilustratie. Cunosc niste biserici conduse de scopuri, din Brazilia, care folosesc un teren de fotbal pentru a ilustra stadiile cresterii la aceste cursuri. Ei trec de la portar, la fundas, la mijlocas si apoi la atacantul care marcheaza golurile. Stiu cateva biserici conduse de scopuri, din Rusia, care folosesc o scara pentru a ilustra treptele cresterii, urcand prima treapta, apoi a doua treapta, a treia si a patra treapta de crestere pina ajung la maturitate.
In America, ne place sa folosim terenul de baseball, spunand ca o persoana a ajuns la primua baza a terenului cand si-a predat viata lui Christos, cand s-a botezat si s-a alaturat bisericii. Tot din cauza contextului nostru cultural avem pentru astfel de oameni un curs numit: primul curs, sau 101. In el ii ajutam pe oameni sa inteleaga ce inseamna sa fii o parte a bisericii.

Odata ce ai trecut de prima treapta, trebuie sa treci la a doua treapta si sa participi la un al doilea curs de baza, numit "201" sau "Descoperind maturitatea spirituala". Cursul trateaza ce trebuie sa faci ca sa intreti cresterea spirituala.

Odata terminat cursul al doilea, poti participa la cursul al treilea, cursul "301", numit si "Cum sa-ti identifici lucrarea la care ai fost chemat?" In acest curs ii invatam pe oameni cum sa-si identifice darurile, talentele si abilitatile; cum sa descopere pentru ce lucrare i-a modelat Dumnezeu.

Dupa acest curs, poti trece la treapta a patra, care este al patrulea curs de baza, cursul "401": "Descoperind cum vestesti Evanghelia?" sau "Care este misiunea vietii tale?"
 V-as incuraja sa scrieti astfel de materiale pentru aceste cursuri si sa incepeti sa-i ajutati oamenii sa parcurga un timp de pregatire pentru fiecare scop al bisericii in parte. Treceti-i prin evanghelizare,… inchinare,… ucenicie,… slujire,… si din nou prin evanghelizare, toate acestea in contextul partasiei bisericii lui Dumnezeu.

4. Formeaza "grupuri mici" ancorate in scopurile bisericii

Un al patrulea mod in care biserica poate fi condusa sau controlata de scopuri este formarea unor grupuri mici bazate pe scopuri. Cand formezi un grup mic care se intalneste intr-o casa, trebuie sa insisti ca fiecare dintre aceste grupuri sa accentueze toate cele cinci scopuri, si ca scopul grupului nu este doar partasia, nu este numai studiul biblic, ci fiecare grup trebuie sa se inchine, si fiecare grup trebuie sa aiba proiecte de lucrare in care sa slujeasca impreuna. Fiecare grup trebuie sa aiba scopul de a evangheliza sau de a aduce in acest grup alti oameni care nu-L cunosc pe Christos. Daca aceste grupuri mici se vor dezvolta in jurul celor cinci scopuri, biserica va creste si mai sanatoasa si mai puternica.

5. Organizeaza oamenii pe scopuri

Al cincilea mod in care biserica ta poate fi condusa de scopuri este organizarea unor echipe de voluntari in jurul celor cinci scopuri. Daca ar trebui sa faci o statistica in biserica ta cu toti oamenii care vin la biserica, ai descoperi ca unii dintre ei se simt foarte devotati inchinarii, in timp ce altii sunt mai mult inclinatini sa-i ajute pe altii sa studieze Biblia. Unii sunt foarte dedicati impartasirii credintei lor cu cei necredinciosii,  iar altii sunt foarte devotati slujirii celor aflati in suferinta. Asa cum am mai spus inainte, Dumnezeu aduna la un loc tot felul de oameni, cu diferite chemari, diferite pasiuni, cu preferinte pentru fiecare dintre cele cinci scopuri ale lucrarii. El ne-a pus inadins pe toti la un loc pentru ca toate cele cinci scopuri ale bisericii sa fie implinite. Ca sa incurajezi implinirea acestui plan divin, organizeaza-ti biserica in echipe. Organizeaza o echipa care are grija ca in biserica sa se faca evanghelizare. Alcatuieste o echipa care are grija ca crestinii sa creasca. Organizeaza o echipa de oameni care sa aiba grija ca fiecare persoana din biserica sa se simta iubita si pretuita, si ca partasia sa fie puternica. Si organizeaza o echipa care sa ajute la conceperea serviciilor de inchinare si sa conduca oamenii in prezenta lui Dumnezeu.

Daca ar fi sa incep acum o biserica noua, iata ce as face. Sa spunem ca m-as duce intr-un sat, as gasi niste oameni, le-as vorbi despre Hristos si ei ar deveni credinciosi. Si poate ar fi opt sau zece oameni intr-un grup mic. Le-as spune ca vom porni o biserica noua impreuna si ca primul lucru pe care il voi face este de a ajuta fiecare persoana sa identifice scopul fata de care se simte cel mai atrasa. Probabil, cineva ar veni si mi-ar spune: "Stii, as vrea foarte mult sa fac oamenii sa se simta ca fac parte din familia lui Dumnezeu. Si vreau sa am grija de cei care sunt membri ai bisericii. Vreau sa am grija ca fiecare sa se simta iubit si ca nevoile fiecaruia sunt implinite in cadrul bisericii." I-as spune acelei persoane: "Vrei sa fii lider al primului nivel?" sau in America: "Vrei sa fii lider pentru prima baza?" "Vrei sa ma ajuti in predarea unui curs pentru noi membri? Apoi, dupa ce devin membri, vrei sa ai grija ca nevoile fiecarui membru sa fie implinite, si ca fiecare membru sa fie vizitat, pretuit si iubit ?" 

Apoi, as gasi pe cineva care are o chemare pentru a ajuta la cresterea spirituala. I-as spune: "Vrei sa fii lider la nivelul doi, pentru baza a doua? Tu ma vei ajuta sa tin cursul: "Cum sa cresti spre maturitate?"  Tu ma vei ajuta sa planific toate studiile biblice, cursurile de ucenicie si toate evenimentele dedicate maturizarii crestine. Ma vei ajuta sa gasesc niste versete biblice pe care sa le memoram si vom memora un verset impreuna in fiecare saptamana." Acest lider al celui de-al doilea nivel ar fi persoana responsabila cu scopul uceniciei, la fel cum liderul primului nivel ar fi responsabil cu scopul partasiei.

Apoi, as gasi pe cineva care are chemare pentru a ajuta fiecare crestin sa-si descopere lucrarea si locul lui in slujire. I-as spune: "Vrei sa fii liderul celui de-al treilea nivel ? Tu ma vei ajuta sa tin cursul "Cum sa-ti descoperi lucrarea". in acel curs vom invata oamenii cum sa-si descopere darurile spirituale si chemarea si ii vom ajuta sa priveasca la trecutul lor si sa isi dea seama ca Dumnezeu poate folosi toate experientele din viata lor… pentru a fi eficienti in lucrare. Tu ma vei ajuta si vei avea grija ca fiecare persoana din biserica sa aiba un loc in care sa slujeasca. Aceasta este responsabilitatea ta majora ca lider al celui de-al treilea nivel."

Apoi, as gasi pe cineva a carui chemare este evanghelizarea, castigarea lumii si i-as spune: "Vrei tu sa fii liderul bazei patru ? Tu ma vei ajuta sa-i instruiesc pe cei din biserica pentru vestirea Evangheliei. II vom invata cum sa dezvolte genul de marturie pe care o pot impartasi cu cei necredinciosi."

Dupa aceea, as gasi pe cineva pasionat pentru inchinare. L-as intreba: "Vrei sa fii liderul de inchinare? Ajuta-ma sa planific serviciile de inchinare pentru ca atunci cand oamenii vin la adunarea noastra sa simta prezenta lui Dumnezeu, puterea Lui. Ajuta-ma sa expun  Cuvantul Lui cu claritate, asa ca oamenii sa vina la Hristos si crestinii sa creasca."

As gasi deci cinci oameni diferiti, pentru a fi sustinatori, antrenori, sponsori sau lideri in urmarirea celor cinci scopuri ale Bisericii.

Va dati seama ca, daca as avea o biserica cu numai zece oameni, cinci dintre ei ar fi deja implicati in conducere. Pe masura ce biserica ar incepe sa creasca,… as chema si pe altii sa ajute in fiecare din cele cinci scopuri. In timp ce biserica ar creste mai mare, am construi o echipa. Echilibrarea lucrarilor bisericii n-ar mai fi teaba unei singure  persoane, ci ar fi lucrarea celor chemati sa activeze in fiecare dintre cele cinci scopuri.

Intreaga ta biserica poate fi organizata in jurul celor cinci scopuri, pentru ca fiecare persoana care slujeste intr-o echipa sa se dedice unuia dintre cele cinci scopuri si sa atinga una dintre cele cinci deziderate – sa faca evanghelizare in comunitate,… sa se inchine cu multimea,… sa aiba partasie cu adunarea,… sa-i ucenicizeze pe cei devotati,… si sa faca lucrare cu cei din miezul (nucleul) bisericii. Aceasta stare va produce echilibru spiritual, care va produce la rindul lui sanatate duhovniceasca, iar sanatatea va produce crestere.

6. Predica tintind cele cinci scopuri

Al saselea mod in care iti poti cladi biserica pe scopurile divine este sa urmaresti in predici aceste scopuri. Ce vreau sa spun prin asta ? Vreau sa spun ca daca esti pastor, cind iti pregatesti mesajele, trebuie sa te intrebi in mod constant: "Dau atentie in mod egal fiecaruia dintre cele cinci scopuri ?" 
Intr-o perioada de un an ar trebui sa predici despre slujire, cum sa-ti descoperi lucrarea si cat este de important ca fiecare crestin sa fie un slujitor. Ar trebui sa predici despre maturitate,… cum sa cresti matur spiritual. Ar trebui sa vorbesti despre inchinare, despre cum sa deosebesti vocea lui Dumnezeu, si despre cum sa inveti sa-L aasculti si sa-I descoperi voia Lui. Despre cum poti sa te inchini cel mai bine cu inima si cu sufletul tau. Ar trebui sa-i inveti ceva si despre partasie, despre cum sa cladim relatii intre cei ce sunt madulare in trupul lui Christos. In multe tari, crestinii vin la biserica, stau putin impreuna in acelasi loc, iar apoi merg acasa fara sa apuce sa se cunoasca unul pe altul. Nu aceasta este voia lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea ca noi sa fim o familie. Dumnezeu vrea sa ne comportam ca frati si surori in familia Sa. Apoi, ar trebui sa predici ceva despre evanghelizare, despre cum sa-ti impartasesti credinta, ar trebui sa-i inveti pe oamenii cum sa duca Vestea Buna altora, si cum sa o impartaseasca cu ei, facandu-i curiosi sa vina apoi cu ei la biserica ca sa auda intreg planul mantuirii.
 
7. Repartizeaza bugetul intre cele cinci scopuri ale Bisericii
Al saptelea mod prin care iti poti cladi biserica pe scopuri este planificarea administrarii banilor, prin cheltuirea lor pentru fiecare din aceste cinci scopuri. Nu cheltuiti toti banii numai pentru evanghelizare. Nu-i cheltuiti numai pentru ucenicie. Nu cheltuiti toti banii doar pentru unul din cele cinci scopuri, ci echilibrati-va cheltuielile in asa fel incat fondurile care sunt adunate din darnicie sa fie folosite pentru a avea grija ca biserica sa fie echilibrata, sanatoasa. Ingrijeste-te ca  fiecare banut, fiecare suma de bani pe care o cheltuiti sa fie cheltuita in folosul unuia din cele cinci scopuri. Daca un lucru nu serveste unuia din cele cinci scopuri ale Bisericii, nu dati bani pentru el.

8. Organizeaza calendarul pentru implinirea celor cinci scopuri

Ce vreau sa spun prin asta ? Adica, invata sa accentuezi fiecare scop in diferite luni ale anului. Intr-o luna poti accentua inchinarea. Urmatoarea luna ai putea accentua slujirea, faptul ca fiecare persoana din biserica ar trebui sa aiba o lucrare. Ii inveti despre lucrare si ii pui sa se angajeze intr-o lucrare a bisericii sau sa inceapa o lucrare noua. Intr-o alta luna ai putea accentua partasia si in timpul acelei luni ii dai partasiei o atentie deosebita, asigurandu-te ca fiecare face parte dintr-un grup mic, unde problemele fiecaruia pot fi cunoscute si aduse in rugaciune. Cred ca intelegeti ca, avand doar cinci scopuri, puteti rezerva pentru fiecare scop cite doua luni in fiecare an> Va vor mai ramine inca doua luni in care puteti sa faceti alte lucruri.

9. Evalueaza-ti biserica in functie de cele cinci scopuri

Trebuie sa te intrebi in permanenta: "Face biserica noastra ceea ce asteapta Isus de la ea sa faca? Implinim noi cele cinci scopuri ale bisericii sau suntem dezechilibrati ? Accentuam cumva un scop, cum ar fi cresterea spirituala, si neglijam evanghelizarea ? Sau, accentuam evanghelizarea si neglijam slujirea fiecarui crestin ? Sau, ne concentram asupra slujirii, dar nu mergem mai profund in inchinarea noastra ?" Foloseste cele cinci scopuri pentru a-ti evalua biserica si pentru a te asigura ca ea este echilibrata si sanatoasa.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.