04.Iisus Christos – Om Adevarat si Dumnezeu Adevarat

4. IISUS CHRISTOS – OM ADEVARAT SI DUMNEZEU ADEVARAT
 
 
              Ne gasim pe un teren sfant, asemenea lui Moise in fata rugului aprins. Atunci cand vorbim despre natura divino-umana a Mantuitorului, trebuie sa ne recunoastem limitele si sa ne apropiem de acest subiect cu cea mai profunda umilinta si evlavie.
              Nu e de dorit nici evitarea totala a subiectului, dar nici speculatiile legate de Persoana Mantuitorului nu sunt de dorit. Ramanerea la cele scrise, la cele ce Providenta divina a considerat ca este necesar sa cunoastem, este cea mai inteleapta alegere.
              Blaise Pascal spunea: “Iisus Christos este centrul si temelia tuturor lucrurilor. Cine nu-L cunoaste pe El, nu cunoaste nimic despre sine si despre lume.” Iar cartea Apocalipsei Il prezinta pe Mantuitorul ca fiind “Alfa si Omega” ( Apocalipsa 1, 8 ), Inceputul si Sfarsitul, Prima Cauza si Ultima Finalitate a oricarui lucru si fiinte din univers. Viata noastra este o miscare intre cele doua, ceea ce inseamna ca niciodata nu vom putea gasi raspunsurile corecte la intrebarile : “cine suntem?”, “de unde venim ?” si “unde megem ?” daca Il eliminam pe Iisus Christos din viata noastra.
              Cine este de fapt Iisus Christos ?   
              Intrebarea ar parea fara sens pentru un crestin care crede cu sinceritatea ca Iisus Christos este Fiul lui Dumnezeu venit pe pamant in trup omenesc. Raportat la populatia globului, crestinii sunt insa in minoritate, numarul lor variind intre 1,2 si 2,6 miliarde de oameni din cele peste 6,6 miliarde de locuitori ai planetei ( ian.2008 ). Majoritatea poopulatiei lumii fiind necrestina, ea are o anumita conceptie ( nebiblica ) despre Persoana, natura si misiunea lui Iisus Christos.
              Chiar in sanul crestinatatii exista diferite conceptii cu privire la acest subiect. Inainte de a le trece in revista, sa raspundem la o intrebare:
              Este chiar atat de important sa stim cine este in realitate Iisus Chistos ? Influenteaza conceptia noastra despre El viata, inchinarea si mantuirea noastra ? De ce e atat de important sa stim cine este El in realitate ?
              In ceea ce ne priveste, raspunsul poate fi urmatorul :
              – Nu ne este indiferent in cine credem: intr-un simplu om, sau intr-un Fiu de Dumnezeu.
              – Nu ne este indiferent cine a murit pe cruce: un om , un inger, o creatura sau un Fiu de Dumnezeu.
              – Nu ne indiferent cui ne vom inchina in vesnicie: unui om sau unui Fiu de Dumnezeu.
              – Nu ne este indiferent cine este Mijlocitorul nostru, cine ne va judeca la judecata finala, cine va fi Imparatul imparatilor si Domnul domnilor.
              Nici lui Dumnezeu nu ii este indiferent ce conceptie avem despre Fiul Sau Prea Iubit, fapt pentru care El a legat mantuirea noastra de cunoasterea Lui:
              “Si viata vesnica este acesta: sa Te cunoasca pe Tine , singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Christos, pe care L-ai trimis Tu .”                                                                                                Ioan 17, 3
              Evangheliile ne relateaza faptul ca si pe Iisus Il interesau parerile oamenilor despre El. Intr-o anumita imprejurare, El i-a intrebat pe ucenici:
              “Cine zic oamenii ca sunt Eu?” ( Matei 16, 13-17 ). Din dialogul purtat cu ucenicii, reies cateva pareri ale contemporanilor cu privire la Persoana Mantuitorului: unii Il considerau a fi Ieremia, altii –Ilie, Ioan Botezatorul etc. In esenta, acestia credeau ca Iisus este un profet si nimic mai mult. Adica un simplu om. Altii, ca tanarul bogat sau Nicodim, vedeau in El un Invatator al lui Israel. In esenta, si acestia credeau acelasi lucru: ca Iisus este un om si nimic mai mult.
              Ucenicii insa nu I-au relatat Domnului toate parerile care circulau in Palestina in legatura cu Persoana Lui. Poate din jena sau respect, ei au omis sa-I spuna ca unii, mai ales dintre fruntasii poporului, Il considerau un simplu tamplar din Nazaret ( Marcu 6, 1-6 ), altii- Beelzebub in persoana ( Matei 10, 25 ), altii –“un iesit din minti” ( Marcu 3,21 ), “samaritean” ( Ioan 8, 48 ), “un pacatos” ( Ioan 8, 24 ), un “stapanit de un duh necurat “ ( Marcu 3, 30 ). Indiferent de eticheta care I se punea Mantuitorului, era ceva comun in toate aceste conceptii: toate Il considerau pe Iisus doar un simplu om.
              Daca asa gandeau contemporanii lui Iisus despre Persoana Sa, nici astazi parerile oamenilor nu difera prea mult:
              – Nietsche, filozoful german care a predicat violenta, numea invatatura lui Iisus “morala sclavilor”. Nietsche era deranjat de umilinta lui Iisus pe care o considera o nebunie… Nietsche a fost insa cel care a murit nebun…
              – Pentru comunisti, invatatura lui Iisus era “opium pentru popor”si “otrava siriana” …
              Facand o suma a tuturor conceptiilor oamenilor de-a lungul timpului despre Persoana Mantuitorului, constatam ca esenta acestora e aceeasi: Iisus a fost un simplu om. Fie bun sau rau, fie invatator sau demonizat, fie profet sau samaritean, El era privit ca un simplu om . Desi ni se pare ciudat sa vorbim despre o asemenea conceptie, trebuie sa recunoastem ca ea este cea mai raspandita pe planeta. Daca ne gandim la lumea pagana ( budisti, mahomedani, hindusi, confucianisti etc ), care recunoaste existenta istorica a lui Iisus ca simplu om, intelegem de ce acesta conceptie este cea mai raspandita de pe glob.
              Sa trecem acum in revista conceptiile legate de Persoana Mantuitorului care circula in lume:
              1. Iisus este doar o legenda, un mit. El nu a existat, fiind produsul imaginatiei omenesti.
              2. Iisus a fost un simplu om si nimic mai mult.                            
              3. Iisus a fost prima creatura din univers si care a fost inzestrata cu atribute divine.
              4. Iisus e nascut din Dumnezeu, avand un inceput al existentei Sale.
              5. Iisus e Dumnezeu adevarat care s-a intrupat in Om adevarat, existand din vesnicie si avand viata in Sine. Avand aceleasi atribute divine ca si Tatal si Duhul Sfant, Christos face parte din Sfanta Treime, egal in natura cu Persoanele divine.
              Din toate cele cinci conceptii legate de Persoana lui Iisus care circula in lume, cea mai raspandita este aceea care-L considera un simplu om. Cu aceasta ne vom ocupa in continuare, incercand sa intelegem lipsa ei de fundament. 
              Ce sustin aparatorii acestei teorii?
              In general se afirma ca Iisus a fost un om genial, care a inteles mersul societatii si nevoia ei de schimbare. El a fost constient ca daca nu ar fi aparut o noua religie, bazata pe principiul iubirii, societatea
s-ar fi aflat in mare pericol, fapt pentru care a conceput o noua religie. Apoi, dupa ce a raspandit ideile Sale, Iisus S-a sacrificat pentru succesul noii religii.
              Se mai afirma ca minunile facute de Iisus aveau la baza cunostinte acumulate din tainele Orientului, El Insusi fiind yoghin. Se spune ca a cunoscut si stapanit hipnoza, telepatia si alte tehnici orientale. Fiind evreu, El a cunoscut profetiile mesianice pe care S-a straduit sa le implineasca pas cu pas, convingand o parte din contemporanii Sai ca El ar fi Mesia cel profetizat.
              In concluzie, acesta teorie sustine, in esenta, ca Iisus a fost doar un simplu om. Nimic mai mult.
              Va propun o dezbatere sincera pe aceasta tema! In matematica exista o metoda numita metoda reducerii la absurd. Daca , de exemplu, vrei sa dovedesti ca unu si cu unu fac doi, o poti face si indirect, prin metoda reducerii la absurd: presupui ca unu si cu unu fac trei, demonstrezi ca acest lucru nu e posibil, ca e absurd, si, indirect dovedesti ca unu si cu unu fac doi.
              Sa facem, asadar, un exercitiu de imaginatie: sa presupunem, prin absurd, ca nu suntem crestini, acceptand pentru cateva clipe ca Iisus a fost doar om , nu si Dumnezeu, conform teoriei mai sus amintite. Ce probleme ar aparea in acest caz ?
              1. Daca Iisus ar fi fost doar om, se ridica o intrebare : a fost El un om moral sau amoral ?
              Daca sustinem ca Iisus a fost doar un om moral, se ridica numeroase intrebari fara raspuns:
              – Iisus a sustinut ca este Fiul lui Dumnezeu. In acest caz, Iisus, stiind ca este un simplu om, a mintit  Un mincinos nu poate fi considerat un om moral. Un om moral iubeste adevarul mai mult decat orice, mai mult chiar decat propria viata.
              Daca sustinem ca Iisus a fost doar un om amoral ( fara principii morale ), de asemenea se ridica o multime se semne de intrebare:
              – Cum ar fi putut un om amoral sa predice o religie atat de morala cum este crestinismul ? Cum ar fi putut un astfel de om sa vorbeasca oamenilor despre standarde atat de inalte ? Nu ar fi observat contemporanii lui Iisus prapastia dintre caracterul Sau si predicile Sale ? Nu ar fi fost condamnat de cele doua sentinte ( civila si religioasa ) pentru anumite fapte lipsite de moralitate din viata Sa, daca acestea ar fi existat? Trebuie sa retinem ca insusi Pilat, ca reprezentant al autoritatii romane, judecandu-L pe Iisus, a recunoscut : “ Eu nu gasesc nicio vina in El “ ( Ioan 18, 38 )
              In concluzie, daca am lua drept corecta conceptia ca Iisus a fost doar om si nimic mai mult, am ajunge la contradictii inexplicabile. Tot ceea ce a invatat si a predicat Iisus ar fi in contradictie cu Sine.
              2. Daca Iisus a fost doar un om, se pune intrebarea daca El i-a inselat sau nu pe ucenicii Sai ?
              Daca sustinem ca El ( ca simplu om ) i-a inselat, ascunzandu-le adevarul cu privire la natura Persoanei Sale, totul s-ar fi terminat la cruce. Ucenicii si-ar fi dat seama ca au fost inselati si s-ar fi intors la vechile lor ocupatii. Cum ne explicam atunci revenirea lor dupa criza produsa de rastignirea lui Iisus ? Cum ne explicam puterea cu care ei au vestit Evanghelia intr-o lume ostila si mergand pana la sacrificial suprem ? Daca ei s-ar fi simtit inselati de Maestrul lor, si-ar mai fi dat viata pentru El si cauza Lui ? Cu siguranta ca nu !
              Daca sustinem ca Iisus ( ca simplu om ) nu i-a inselat pe ucenici, ci le-ar fi descoperit adevarul ca El este doar om, nu si Dumnezeu, si ca are planul de a intemeia o noua religie, apar din nou o multime de probleme nerezolvate:
              – Daca ucenicii ar fi stiut de planurile lui Iisus, de ce s-au descurajat cand L-au vazut pe cruce ? Ei ar fi trebuit sa stie ca acest sacrificiu al Maestrului lor face parte din scenariu si ar fi trebuit sa treaca peste acest moment cu seninatate.
              – Ar fi putut 12 oameni simpli sa-si dea viata pentru o noua religie , stiind bine ca totul nu este decat o inselatorie ?
              3. Daca Iisus ar fi fost doar om, cum ne explicam profetiile mesianice ?  Zeci de profetii cu privire la Mesia au fost date cu sute si mii de ani inainte de timpul lui Iisus. Daca nu este El Mesia, atunci cine este?
              4. Daca Iisus ar fi fost doar om, cum ar fi putut implini El toate aceste profetii mesianice?
              Pentru a le implini, El ar fi trebuit, in primul rand, sa le cunoasca foarte bine. La ce varsta putea Iisus sa inceapa sa le cunoasca, pentru ca apoi sa incerce sa le implineasca ? Probabil ca in adolescenta. Dar atunci se ridica o alta intrebare: cum a putut implini Iisus profetiile legate de locul nasterii ( Mica 5, 2 ), semintia din care trebuia sa se nasca Mesia ( Iuda ), familia in care trebuia sa se nasca ( familia lui David ), profetia legata de fuga parintilor in Egipt, uciderea pruncilor din Betleem etc.?
              Fiind doar om , Iisus, sa presupunem ca ar fi putut implini unele amanunte profetice ( ceea ce este insa greu de acceptat ). Raman insa o multime de profetii, in special cele legate de nasterea Sa, pe care El nu avea cum sa le controleze si sa le implineasca doar in calitate de simplu om. El a trebuit sa fie mai mult decat Om – Dumnezeu.
              Si apoi, pentru a implini anumite amanunte profetice, Iisus ar fi trebuit, daca ar fi fost doar om , sa fie intr-o intelegere tacita perfecta tocmai cu dusmanii sai declarati: carturarii, fariseii, saducheii. dar si cu romanii. Or, tocmai acestia nu erau deloc interesati ca lumea sa creda ca El este Mesia.
              Daca Iisus ar fi fost doar om, sa ne gandim ce greu ar fi fost ca El sa implineasca profetii ca: vanzarea Sa pentru 30 de arginti ( Zaharia 11, 12-13 ), rastignirea ( ar fi putut fi ucis printr-un alt mijloc: ucis cu pietre, ucis cu sabia etc ), rastignirea intre doi talhari ( vezi Isaia 53, 9 ), ingroparea in mormantul unui om bogat ( Isaia 53, 9 ), tragerea la sorti pentru hainele Sale ( Psalmul 22, 18 ) , invierea si aratarea in repetate ocazii in fata ucenicilor etc.
              In concluzie, daca Iisus ar fi fost doar om , profetiile mesianice nu s-ar fi putut implini in viata Sa, iar El nu ar fi fost recunoscut drept Mesia.
              5. Daca Iisus ar fi fost doar om , cum putem explica minunile Sale, in mod deosebit, invierile ?
Invierea este minunea suprema pe care doar un Dumnezeu adevarat , in calitatea Sa de Creator si izvor al vietii, o poate face.
              Un simplu om nu ar fi putut spune despre Sine: “Eu sunt invierea si viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai.” ( Ioan 11, 25 )
              6. Daca Iisus ar fi fost doar om , cine i s-a descoperit lui Pavel pe drumul Damascului, la mult timp dupa rastignire ? Cine i s-a descoperit lui Ioan pe insula Patmos , la o jumatate de veac dupa Golgota ?
              Nu exista decat un singur raspuns rezonabil :
              “Cel viu. Am fost mort si iata ca sunt viu in vecii vecilor. Eu tin cheile mortii si ale locuintei mortilor.”                                                                                                                              Apocalipsa 1, 18
              Concluzii :
              Iisus i-a intrebat pe ucenicii Sai intr-o ocazie: Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului?”
( Matei 16, 13 ) ?
              Pe Domnul nostru Il intereseaza ce credem despre El, caci aceasta credinta sta la temelia vietii vesnice. Nu ne e indiferent daca El este un simplu om, o creatura, o fiinta cu un inceput al existentei sau daca este un Dumnezeu adevarat.
              Daca am accepta ideea ca El este doar om, ne-am confrunta cu o multime de nonsensuri pe care nu le putem rezolva. Daca credem insa ca El este Fiul lui Dumnezeu intrupat , adica Om adevarat si Dumnezeu adevarat, atunci totul se clarifica, totul devine limpede.
              Fie ca raspunsul dat de Petru la intrebarea Mantuitorului sa fie si raspunsul credintei noastre:
              “Tu esti Christosul, Fiul Dumnezeului celui Viu.” ( Matei 16, 16 )
 
              “Poate fi om persoana a carui viata o expun Evangheliile ? Ce curatie in moravurile Sale ! Ce bunatate in sfaturile Sale ! Ce sublime sunt principiile Sale ! Ce adanca intelepciune in convorbirile Sale ! Cata prezenta de spirit, cata amabilitate si curaj in raspunsurile Sale !
              Daca viata si moartea lui Socrate sunt ale unui filozof, viata si moartea lui Iisus Christos sunt ale unui Dumnezeu !”                                                                                                 Jean-Jacques Rousseau
 
 
         Lori Balogh

______________________________

de Lori Balogh. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.