06.Cum se face evanghelizarea comunitatii tale

  
Sa invatam sa pescuim suflete ca Domnul Isus
de
pastorul Rick Warren
 
Cind Isus a spus in Matei 4:19: "Veniti dupa Mine,… si va voi face pescari de oameni", El vorbea despre "evanghelizare." Eu nu cred ca Isus a ales la intamplare sa asemene evanghelizarea cu pescuitul. Cred ca El a facut aceasta in mod intentionat; le-a asemuit pe cele doua pentru ca
– pescuitul este o practica universal inteleasa – "pescuim" in toata lumea. 
– aceleasi principii care functioneaza pentru un pescar bun, functioneaza si pentru un bun program evanghelistic. 
in aceasta sesiune, voi vorbi despre sase principii ale evanghelizarii. Ele sunt bazate pe felul in care i-a instruit Isus pe cei saptezeci, cand i-a trimis sa evanghelizeze (Luca 10).

1. Trebuie sa sti ce vrei sa pescuiesti
Daca vrei sa fii un bun pescar de oameni, trebuie sa stii ce vrei sa pescuiesti. Trebuie sa stii pe cine vrei sa castigi. Daca ar fi sa intrebi o biserica tipica: "Pe cine incercati sa castigati pentru Domnul Isus?", raspunsul ar fi: "incercam sa castigam pe toata lumea. Vrem sa-i castigam pentru Hristos pe toti oamenii." 
in realitate, nici o biserica nu se poate adresa tuturor. Este aproape imposibil sa te adresezi in acelasi timp tinerilor, celor de varsta mijlocie si celor batrani, sa te adresezi diferitelor preferinte in ce priveste felurile de muzica, diferitelor feluri de educatie si diferitelor nivele de venit. Fiecare biserica trebuie sa se specializeze.  Este nevoie de tot felul de biserici pentru diferite feluri de oameni, pentru ca nici o biserica nu se poate adresa tuturor.

Felul de peste pe care vrei sa-l prinzi cand mergi la pescuit determina felul de momeala pe care o vei folosi, carligul pe care-l vei folosi, metodele pe care le vei folosi si echipamentul pe care-l vei folosi. Pestii din ocean ii prinzi altfel decat prinzi pestii din apa dulce. Acest principiu te ajuta sa intelegi care iti este tinta pentru evanghelizare in satul sau in orasul tau.
Tintirea in procesul de evanghelizare este la fel de veche ca Noul Testament. Isus n-a tras niciodata la intamplare. in Matei 15:24, Isus spunea: "Eu nu sunt trimis decat la oile pierdute ale casei lui Israel." Atunci, El nu a mers la toata lumea. Isus a spus: "Am fost trimis la evrei, in Israel." Alt exemplu: Pavel, in lucrarea lui, a spus ca tinta lui in evanghelizare era diferita de cea a lui Petru. in Galateni, capitolul 2, versetul 7, Pavel spune: "…imi fusese incredintata Evanghelia pentru cei netaiati imprejur, dupa cum lui Petru ii fusese incredintata Evanghelia pentru cei taiati imprejur." 

Cand Isus i-a trimis pe ucenici, in Luca, capitolul10, le-a spus ucenicilor: "Sa nu mergeti pe calea paganilor si nu intrati in vreo cetate a Samaritenilor, ci sa mergeti mai degraba la oile pierdute ale casei lui Israel." 

Isus i-a pus pe ucenici sa-si concentreze atentia pe o tinta specifica, nu pentru a fi exclusivi, ci pentru a fi eficienti. Acesta este si motivul pentru care avem patru evanghelii in Biblie. Avem Matei, Marcu, Luca si Ioan, pentru ca ele au fost scrise pentru grupuri diferite. Matei, a fost scrisa pentru a evangheliza poporul evreu. Marcu, pe de alta parte, a fost scrisa pentru a-i evangheliza pe cei ne-evrei.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.