07..Cum iti definesti tinta pentru evanghelizare

 
Cum iti definesti tinta ta pentru evanghelizare? 
de
pastorul Rick Warren
 
O faci punand patru intrebari:
1. Care este zona in care voi lucra ? 
Daca locuiesti in oras, ai putea sa iei o harta si ai putea desena un cerc care sa-i include pe toti cei care locuiesc in jurul bisericii voastra si pot veni la ea pe jos sau cu masina. Cercul iti va da marimea ariei de lucru, "elesteul" tau evanghelistic. Aceea este zona pentru care te vei ruga, in rugaciuni specifice, pentru ca acela este grupul tau ca tinta.

2. Ce fel de oameni locuiesc in aceasta zona ? 
Afli cati sunt din fiecare categorie de varsta, cati sunt necasatoriti, cati sunt casatoriti. Afli daca printre ei sunt saraci, daca au slujbe si ce fel de slujbe.Afli daca au primit o educatie superioara sau daca sunt oameni fara educatie. Toate aceste intrebari te vor ajuta sa hotarasti care este cel mai bun mod de a-i evangheliza.

3. Care sunt valorile lor, interesul si temerile lor ? 
Cu cat ii intelegi mai bine pe oamenii pe care vrei sa-i castigi pentru Hristos, cu atat iti va fi mai usor sa ii castigi. Pentru ca, cu cat ii intelegi mai mult, cu atat vei sti mai bine care sunt nevoile lor si le vei putea impartasi partea de evanghelie cea mai potrivita pentru ei.

4. Ce stiu ei deja despre evanghelie ? 
in unele parti ale lumii, oamenii stiu deja foarte multe lucruri despre evanghelie. De exemplu, in Sudul Americii, multi catolici stiu cate ceva despre Isus Hristos, ceva despre Duhul Sfant si despre Trinitate. Dar in Orientul Mijlociu, unde exista multi musulmani. S-ar putea ca ei sa nu stie prea multe. O mare ignoranta despre Hrisotos trebuie sa fie cu siguranta in zona budismului din Asia!

Odata ce ai adunat aceste informatii despre oamenii din orasul sau din satul tau, fa o lista cu zece trasaturi specifice celor pe care vrei sa-i castigi. in biserica noastra, numita Biserica Saddleback, avem un profil al unei astfel de persoane pe care o numim "Saddleback Sam." 

El este necredinciosul tipic din mediul pe care incercam sa-l castigam pentru Hristos. De fiecare data cand planificam un servici evanghelistic sau o lucrare, ne gandim: "il va castiga asta pe "Saddleback Sam", pe necredinciosul din zona noastra ?" 
Trebuie sa stii ce pescuiesti, inainte de a merge la pescuit.
II.  invata  sa  gandesti  ca  un  peste. 
S-ar putea sa para cam ciudat, dar cand mergi la pescuit, te va ajuta foarte mult faptul ca intelegi obiceiurile, preferintele si modurile in care se hraneste un peste. Tot asa, este de mare ajutor sa intelegi obiceiurile, preferintele si stilurile de viata ale celor pe care incerci sa-i castigi la Hristos.
Cand mergi sa pescuiesti oameni, daca vrei sa castigi necredinciosii, trebuie sa intelegi modul in care gandesc ei. Cand citesti Biblia, descoperi ca Isus stia ce gandeau oamenii din jur. De aceea era El atat de eficient in evanghelizare. Isus stia ce era in inima omului, cunostea fiintele umane si stia cum suntem facuti.
Biblia spune in Coloseni 4:5: "Purtati-va cu intelepciune cu cei de afara." Asta inseamna ca trebuie sa fim strategici. Trebuie sa gandim in functie de caile de acces, de tipul de persoana cu care avem de-a face. Aici avem o problema: Cu cat esti crestin de mai multa vreme, cu atat vei gandi tot mai putin ca un necredincios. De fapt cu cat esti mai credincios, cu atat gandesti mai mult ca o persoana evlavioasa.  Nu mai sti sa gandesti in felul in care gandeste un necredincios. 
Cum descoperi care este modul de gandire al necredinciosului din zona ta? Cum inveti sa gandesti ca el ca sa poti sa-l castigi la nivelul la care este ? Foarte simplu. Stai de vorba cu el. Vorbind cu necredinciosii, vei afla care sunt nevoile si durerile lor, care sunt interesele si problemele lor, ce pretuiesc ei si cu ce se confrunta in vietile lor. Daca nu pui intrebari potrivite, nu vei primi raspunsuri potrivite. Si daca nu primesti raspunsuri potrivite, nu vei avea strategia potrivita. Si daca nu ai strategia potrivita pentru evanghelizare, nu vei avea prea multe rezultate.

Deci, unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faci, in orasul tau, in piata, sau de la usa la usa este sa pui o intrebare de genul: "Care-ti sunt cele mai mari nevoi…? Care-ti sunt cele mai mari temeri…? Ce crezi ca gandesc oamenii despre Dumnezeu ?", si sa-i angajezi in subiecte spirituale. Ia un carnetel si scrie lucrurile pe care le afli. Tine minte, cu cat afli mai multe despre necredinciosi, cu atat va fi mai usor sa-i castigi. Trebuie sa stii ce pescuiesti si sa inveti sa gandesti ca un peste.

3.  
Pescuieste  acolo  unde  musca  pestele 
Daca esti un pescar veritabil, este pierdere de vreme sa mergi la un lac fara peste, sau sa mergi la lac intr-un moment al zilei cand pestii nu se hranesc. Pescarii buni stiu cand le va fi foame pestilor, si stiu ca daca pestilor nu le este foame in acel moment, trebuie sa mearga in alt loc. Ei se duc intr-un alt loc al raului sau intr-un alt loc al oceanului; se duc intr-o alta parte a curentului pentru ca stiu ca pestele mananca in diferite ore ale zilei. Acelasi lucru este valabil cand vine vorba de oameni. Receptivitatea fata de Evanghelia lui Hristos variaza foarte mult in vietile lor. Uneori sunt foarte deschisi pentru Evanghelie si uneori nu sunt deschisi deloc. Isus ne-a spus asta in pilda semanatorului: "Iata, semanatorul a iesit sa semene. O parte din samanta a cazut langa drum, si au mancat-o pasarile. O alta parte a cazut pe locuri stancoase, a rasarit indata, dar apoi s-a uscat. O alta parte a crescut intre spini care au inecat-o." Apoi a spus: "Dar o alta parte a cazut in pamant bun si a dat roada, acesta este pamantul receptiv, care aude Cuvantul si-l primeste." 

Isus voia sa scoata in evidenta ca oamenii raspund diferit in diferite perioade ale vietii. El a spus: "Mergeti acolo unde oamenii va asculta." De fapt, in Matei, capitolul 10, versetul 14, spune astfel: "Daca nu va va primi cineva, nici nu va asculta cuvintele voastre, sa iesiti din casa sau cetatea aceea, si sa scuturati praful de pe picioarele voastre." Pare putin cam neplacut. De ce sa plec dintr-un loc care are nevoie sa auda Evanghelia ? Pentru ca, spunea el, ei nu sunt pregatiti s-o auda. Isus spune: "Mergeti acolo unde oamenii va asculta." O afirmatie foarte semnificativa, foarte importanta. El spune ca atunci cand o biserica face evanghelizare, ea nu trebuie sa se ingrijoreze din cauza oamenilor nereceptivi. Exista o alta multime de oameni care sunt nerabdatori sa fie mantuiti. El ne spune ca atunci cand culegem recolta, nu trebuie sa o culegem cand e verde. Trebuie sa asteptam ca fructul sa se coaca, iar atunci cand fructul e copt, nu e nevoie sa-l smucim, caci se va rupe foarte usor.
Este partea Domnului sa-i faca pe oameni receptivi. Aceasta nu este responsabilitatea noastra. El este cel care lucreaza in inimile lor pentru a-i pregati pentru Evanghelie. Apoi, odata ce sunt deschisi pentru Evanghelie, este responsabilitatea noastra sa le spunem Vestea Buna. 
Care sunt cei mai receptivi oameni din zona voastra ? 
Cum stii care sunt cei mai deschisi sa auda Vestea Buna a lui Isus Hristos? intotdeauna trebuie sa observi un lucru, iar atunci cand il descoperi in viata unei persoane poti sa stii ca este deschisa sa auda Vestea Buna. Care este acesta ? Raspunsul este: schimbarea. Cand oamenii trec prin schimbari, sunt mult mai deschisi pentru Vestea Buna a lui Isus. Schimbarea poate fi buna sau rea. Oricum ar fi, atunci cand vietile oamenilor trec prin schimbari, ei sunt mult mai deschisi sa auda despre Hristos  mult mai deschisi sa auda despre problemele spirituale. Schimbarea poate fi decesul cuiva drag, al unui parinte, al sotului, al sotiei, sau al copilului. Poate fi un divort. Poate fi o boala. Sau poate fi ceva pozitiv, cum ar fi mutarea intr-un alt oras, nasterea unui copil sau absolvirea. Orice provoaca schimbari in vietile oamenilor ii face mai deschisi sa vorbeasca despre problemele lor spirituale.
·         Oamenii aflati in scimbare
* Oameni sub tensiune

IV. Prinde pestele CUM VREA EL

Lasa tinta sa hotarasca modul de abordare. 
iAcesta este cel de al patrulea principiu in pescuira de oameni: sa-ti adaptezi metodele in functie de oamenii pe care-i cauti. Lasa tinta sa hotarasca modul de abordare. Trebuie sa incepi de acolo unde sunt oamenii, nu de unde-i vrei tu ca sa fie. Multi oameni nu sunt gata sa- L primeasca pe Hristos prima data cand vorbesti cu ei, de aceea incepe de acolo unde sunt ei. Adapteaza-te specificului lor.
Acesta este un alt principiu al pescuitului. Tatal meu a fost unul dintre cei mai buni pescari pe care i-am cunoscut vreodata. Cand ne ducea la pescuit, pe mine si pe fratele meu, ni se parea ca el prinde toti pestii din acel loc. Noi insa, noi nu prindeam niciodata nimic. Nu stiam de ce. Asa ca am inceput sa-l urmaresc pe tatal meu ca sa vad ce face. Am observat ca intotdeauna tatal meu mergea el acolo unde erau pestii, nu astepta ca pestii sa vina la el. Se tara printre tufe, se catara peste stanci, intra in noroi si in apa pana la gat … Facea tot felul de lucruri dificile pentru ca sa ajunga cu orice chip acolo unde erau pestii. De multe ori, pestii nu erau in locurile in care i-ar fi placut cel mai mult sa stea comod si sa pescuiasca. 
Cand mergeam eu la pescuit, faceam intotdeauna ce era mai convenabil si mai placut pentru mine. Gaseam un loc unde era umbra, unde era un copac, ma asezam comod si imi aruncam undita in apa cu o atitudine care parca vroia sa le spuna pestilor: "Ia-o pe asta sau du-te in alta parte". 
Bineinteles ca pestele nu ma prea baga in seama. Aceasta pentru ca cel ce punea conditiile eram eu, nu pestele. Tatal meu, in schimb, mergea intotdeauna acolo unde ii era cel mai usor pestelui sa inghita carligul.

Haideti sa aplicam asta in biserici. Deseori, si noi ne asteptam ca pestele, adica necredinciosul, sa vina el la noi. Ne asteptam sa apara asa, ca din senin, la biserica noastra, la ora stabilita de noi, fara sa-i trimitem macar o invitatie. Atitudinea noastra este cam … naiva. Un necredincios nu va da buzna la Biserica.

Daca vrem sa-i castigam pe cei necredinciosii, trebuie sa mergem noi acolo unde sunt ei. Unde adica? In case,… in piete,… in scoli. Pentru a-i castiga pe alti oameni la Christos, trebuie sa iesim afara din cladirea Bisericii. Trebuie sa vrem sa abandonam confortul, trebuie sa acceptam sa facem ceva ce nu ne este prea placut. Daca noi nu suntem gata sa facem ceva putin mai neplacut, cum de ne asteptam ca necredinciosii sa doreasca sa faca ceva cu care nu sunt obisnuiti si nu le prea vine la indemana ? 
Acesta este un alt principiu pe care Isus l-a dat ucenicilor: "Dar in orice cetate veti intra, si unde va vor primi, sa mancati ce vi se va pune inainte" (Luca 10:8). 
Ce vrea sa le spuna Domnul Isus? Ce inseamna acest sfat in contextul evanghelizarii?  El a spus: "Sa mancati ce vi se va pune inainte." Acesta nu este un sfat pentru dieta alimentara. Domnul nu vorbeste doar de mancare, ci El le da un principiu. Este ca si cum le-ar fi spus: "Vreau sa mancati tot ce vi se va pune inainte." Adica, vreau sa va adaptati la cultura si obiceiurile locale ale oamenilor pe care incerci sa-i castigi cu Evanghelia.

Cu multi ani in urma, am fost misionar pe termen scurt in Japonia. Acolo, si eu a trebuit sa invat sa mananc ce mi se punea inainte, pentru ca mancarea japoneza este foarte diferita de cea americana, si gustul ei mi se parea foarte ciudat. Trebuie sa recunosc ca nu stiam cum sa mananc mancarea japoneza si sa va spun sincer, nici gustul ei nu-mi prea placea. 

A trebuit sa invat sa-mi placa! Acum, mancarea japoneza este una dintre mancarile mele preferate. Dar atunci "am invatat sa mananc ce mi se punea inainte", nu pentru ca imi placea mancarea, ci pentru ca-mi placeau japonezii, si voiam ca ei sa-L cunoasca pe Isus Hristos. Asa ca m-am adaptat acelei situatii si am devenit ca unul dintre ei.

Esti oare gata sa faci si tu asa ceva ? E gata biserica ta sa faca ceva neplacut, ceva ne-traditional, ceva diferit de ceea ce ati facut inainte, pentru a-i aduce pe oameni la Hristos ? 

Pentru unii oameni, aceasta idee a adaptarii la cultura pare o diluare a mesajului crestin, pare un compromis si pare ca abdici de la inaltimea Vestii Bune ca sa te asemeni cu pacatosii. Teama aceasta nu este noua. De fapt, este o teama pe care a avut-o si biserica Noului Testament. 
in cartea Faptelor Apostolilor, la capitolul 15, crestinii au tinut o conferinta, numita Conferinta de la Ierusalim, si au tinut-o pentru a discuta o singura problema: "Este oare necesar ca un om care doreste sa devina crestin sa se supuna tuturor legilor si ritualurilor evreiesti ?" Cei adunati au discutat si au dezbatut problema, s-au rugat pentru ea, si au ajuns la concluzia ca … nu trebuie. Nu, nu trebuie sa urmezi obiceiurile religiei evreiesti pentru a deveni un urmas al lui Isus Hristos. 
Eu ii multumesc lui Dumnezeu pentru conferinta aceea de la Ierusalim. Rezultatul ei a fost ca, de atunci, crestinismul s-a raspandit in toata lumea si sunt acum crestini in Asia, in Africa, in America de Nord si de Sud, in Europa, si in multe alte parti ale lumii. Ei se inchina lui Isus Hristos in multe culturi diferite, cu obiceiuri diferite, Este acelasi mesaj peste tot, dar el este trait si impartasit in stiluri si obiceiuri diferite.

Strategia de evanghelizare a lui Pavel 
Strategia de evanghelizare a lui Pavel o gasim in I Corinteni, capitolul 9: 
"Cu Iudeii, m-am facut ca un Iudeu, ca sa castig pe Iudei". 
"Cu cei ce sunt fara Lege, m-am facut ca si cum as fi fost fara lege, ca sa castig pe cei fara lege".
"M-am facut tuturor, totul, ca oricum sa mantuiesc pe unii din ei." 
Iata ca si Pavel voia sa se adapteze, voia sa-si schimbe metodele si stilul in functie de oamenii cu care avea de a face. El nu si-a schimbat mesajul, dar a schimbat modul in care si-a expus acest mesaj: "Cand sunt cu poporul evreu, ma adaptez obiceiurilor evreiesti pentru a-i castiga pe evrei. Cand sunt cu neamurile, devin ca unul dintre ei si ma conformez obiceiurilor lor pentru a-i castiga pe cei dintre Neamuri." 
Astazi, el ar spune: "Cand sunt in America de Sud, devin ca un sud-american pentru a-i castiga pe sudamericani. Cand sunt in China, ma port ca un chinez pentru a-i castiga pe chinezi. imi adaptez strategia la felul de peste pe care incerc sa-l prind." 
Care pescar foloseste aceias momeala pentru toti pestii ? Niciunul! Care pescar foloseste acelasi tip si aceiasi marime de carlig pentru toti pestii ? Iarasi, niciunul! Pescarii buni stiu ce fel de pesti vor sa pescuiasca si isi adapteaza strategia in mod corespunzator. Ei stiu sa prinda pestele "pe limba lui."

in I Corinteni 9:22, parafrazand textul, Pavel explica: "Indiferent de cum si cine este omul cu care am de a face, prefer sa gasesc un punct comun cu el, astfel incat sa ma lase sa-i vorbesc despre Hristos, pentru ca Hristos sa-l salveze " 

Am observat ca atunci cand merg la pescuit cu barca pe un lac, sau pe un rau, pestele nu sare de la sine imediat in barca. Nici cand pescuiesc de pe mal, pestele nu se arunca sinucigas pe uscat, spunand: "Te rog, prinde-ma." Nu, daca vreau sa prind peste, trebuie sa intru in "cultura" lui. "Cultura" pestelui, adica apa, este foarte diferita de "cultura" in care traiesc eu ca fiinta umana, adica aerul. Daca vreau sa intru in contact cu un peste, trebuie sa intru in mediul lui, trebuie sa pun momeala in carlig si sa-i dau drumul in apa, chiar sub nasul lui. Nu pot sa ma astept ca el sa vina la mine. Tot asa, nici tu poti sa te astepti ca necredinciosii sa se comporte ca si cei credinciosi de la inceput. Asta inseamna ca in permanenta trebuie sa fim flexibili in abordarea oamenilor pe care vrem sa-i castigam.

Metoda de lucru a lui Isus: incepe unde sunt oamenii
Eu am studiat lucrarea lui Isus, am citit in Noul Testament fiecare verset despre Isus Hristos si m-am intrebat: Care a fost "metoda standard" folosita de Isus in evanghelizare ? Cum a pescuit El oamenii ? A avut o tehnica standard sau o metoda fixa pe care a folosit-o pentru a castiga oamenii? Iata ce am descoperit: Isus nu a avut o "metoda standard". El s-a adaptat intotdeauna situatiei in care s-a aflat. Daca ar fi sa formulez "metoda Lui" ar trebui sa o pun in cuvintele: "incepeti de acolo unde sunt oamenii, cu nevoile lor." 

Isus obisnuia sa intrebe: "Spune ce vrei sa-ti fac ?" Incepea cu nevoile lor, cu interesele si suferintele lor. Cred ca Isus a facut intentionat asa. El a stiut ca cel mai bun mod de a-i castiga pe oameni este sa incepi cu nevoile si cu interesele lor. Cand era cu plugarii, vorbea despre plantarea semintelor. Cand era cu pescarii, vorbea despre pescuit. Cand era cu femeia de la fantana, vorbea cu ea despre Apa Vie. intotdeauna incepea cu ceva care ii interesa pe ei.
Strategia  misionara  a  bisericii  Saddleback
Oricine poate fi cistigat pentru Christos daca descoperi cheia inimii lui.
Acesta este un principiu foarte important al evanghelizarii. Eu cred ca oricine poate fi castigat pentru Hristos, daca-i descoperi cheia inimii. Care este cheia aceasta ? Raspunsul este: "Ceea ce-l sensibilizeaza!" Cauta sa vezi care sunt problemele, suferintelesi interesele lui. Arata-i ca Isus Hristos este raspunsul la problema cu care se confrunta chiar acum. Nimeni nu vine la Hristos pana cand nu recunoaste ca are o problema. Fiecare om este o insula si noi deschidem un cap de pod in viata acelui om, oferindu-i rezolvarea unei probleme.

Daca vrei sa duci Vestea Buna oamenilor, trebuie intii sa le captezi atentia
Ce vreau sa spun, este ca inainte de a duce Vestea Buna oamenilor, trebuie sa le captezi atentia. Secretul pentru aceasta este rezolvarea unei probleme. Descopera care este problema care-i preocupa a lor si arata-le ca Isus este raspunsul. Daca vei face as, vei vedea ca Biserica ta ta va castiga multi oameni pentru Hristos. 

Biserica ta nu va creste niciodata dincolo de capacitatea ei de rezolva problemele oamenilor. 
Cu cat rezolvi mai multe probleme, cu cat captezi mai mult interes. Daca biserica ta rezolva problemele oamenilor din jur, se va umple la maximum cu oameni, pentru ca toti oamenii cauta pe cineva care le poate rezolva problemele. 

Problemele prioritare ale oamenilor sunt:
S-ar putea sa ma intrebati: "Rick,… exista probleme universale, probleme pe care le poti gasi in orice cultura… si in orice tara, care sunt aceleas peste tot?"  Raspunsul meu este: Da, exista. Exista cateva probleme care-i framanta pe oameni pretutindeni. 

Probleme emotionale si relationale
Toti oamenii au nevoia de relatii semnificative si toti trec prin problemele emotionale. Ce vreau sa spun prin asta ? Problemele emotionale se refera la faptul ca toata lumea are nevoie de dragoste. Toata lumea are nevoie de un scop in viata, are nevoie de iertare. Toti oamenii au nevoie sa simta ca viata lor conteaza, ca sunt importanti pentru cineva si ca au un sens in viata. Si toata lumea simte nevoia de a se elibera de probleme obisnuite precum ingrijorarea, sentimentul de vina, sentimentul de amaraciune, sentimentul de manie. Fiecare are nevoie sa stie cum sa-si rezolve conflictele din familie si de la serviciu. Fiecare parinte are nevoie sa stie cum sa-si creasca copiii intr-un mod evlavios. Toate acestea sunt probleme universal prezente. Le au si credinciosii si necredinciosii, in fiecare cultura, si in fiecare tara. Daca te vei concentra pe cateva dintre aceste probleme universale, vei vedea ca este mult mai usor sa-i conduci pe oameni la Hristos.
De multe ori credem ca singura cale de a-i aduce pe oameni la Hristos este sa le vorbim despre vinovatia lor. Ce faci insa daca oamenii nu se simt vinovati fata de Dumnezeu? Atunci incepi dialogul cu o alta problema de care sunt constienti si care-i preocupa. Poate ca au nevoie sa simta ca au un scop in viata, sau poate se simt singuri, si au nevoie sa simta prezenta si mangaierea lui Dumnezeu in vietile lor. Ce trebuie sa faci tu este sa intelegi care este problema care-i preocupa, sa incepi cu ea si sa le arati ca Isus o poate rezolva.

V. Foloseste mai multe carlige

"Pescuieste cu taparina" – mai multe cirlige, mai multi pesti
Cand mergi la pescuit, daca ai numai un singur carlig, vei prinde numai un peste. Dar daca ai trei sau patru carlige cu momeala, ai sansa de a prinde trei sau patru pesti. Pavel ne-a vorbit despre asta in I Corinteni 9:22: "M-am facut tuturor, totul, ca oricum, sa mantuiesc pe unii din ei." Parafrazand, el spune: "Folosesc tot felul de carlige." Practic, pentru tine asta inseamna sa-titi umpli satul sau orasul cu Evanghelia. 
Foloseste toate mijloacele pe care le ai la dispozitie, 
pentru a castiga orice persoana pe care o ai la dispozitie, 
in orice vreme care-ti este la dispozitie
 Daca folosesti mai multe cai diferite pentru a-ti impartasi credinta cu ceilalti, ai sansa ca macar una din ele sa razbata si sa atraga atentia celui necredincios.

De ce folosim de obicei doar un cirlig?
De ce folosesc majoritatea bisericilor doar unul sau doua carlige ? Aproape toate bisericile pe care le cunosc eu fac doar "evanghelizare de la om la om" si invitatii la Biserica. Ele nu au alte programe, alte lucrari sau alte metode prin care sa-i cheme pe oameni la Hristos. De ce se intampla asa ? 

Uneori asta se intampla pentru ca nu punem intrebarea potrivita. 
               Intrebare gresita: "Cat va costa lucrarea "cutare"?" 
In majoritatea cazurilor noi ne intrebam in mod gresit: "Cit costa lucrarea "cutare"?" 
               Intrebarea corecta: "Citi oameni vor fi atinsi prin aceasta lucrare?"
Noi ar trebui sa ne intrebam: "Cati oameni vor fi intorsi la Dumnezeu prin lucrarea "cutare"? 
in biserica, banii nu sunt lucrul esential. 
Singurul lucru esential sunt oamenii!
Finantarea Evanghelizarilor din Biserica ta
In lucrarea bisericii, banii nu sunt cel mai important lucru. Biblia spune: "Si ce i-ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul ?" 
       1. Banii necesari pentru Evanghelizare nu sunt o cheltuiala, ci o investitie.
Deci, ori de cate ori cheltuiesc bani pentru a castiga oamenii la Hristos, eu nu fac o "cheltuiala", ci o "investitie", o investitie pentru vesnicie. Domnul Isus a spus ca banii trebuie investiti in oameni ca sa mearga in rai. Asa iti aduni comori in ceruri: folosindu-ti resursele pentru a-i castiga oamenii pentru Hristos. Biblia spune: "Faceti-va prieteni cu banii vostri, faceti-va prieteni pentru vesnicie, aduceti-i in familia lui Dumnezeu, ca in ceruri, ei sa va intampine si sa va invite sa locuiti in corturile lor." 
Poate ca veti spune: "Biserica noastra nu are bani." As vrea sa va amintesc o povestire pe care o gasim in capitolul 17 din Evanghelia lui Matei. Domnul Isus i-a spus lui Petru sa se duca la mare, sa prinda un peste si in gura pestelui va gasi banii care le trebuiau pentru plata taxelor catre Templu. Pare o intamplare ciudata, dar ea ne invata un principiu spiritual. Iata-l: Banii sunt intotdeauna in gura pestelui. Daca biserica se va concentra pe pescuitul oamenilor, si daca va face din evanghelizare prioritatea ei, Dumnezeu insusi se va ingriji sa le achite toate cheltuielile. Banii sunt intotdeauna in gura pestelui. 
      2. Hudson Taylor spunea: "Lucrarii lui Dumnezeu, facuta in ascultare de voia lui Dumnezeu, nu vor fi lipsite niciodata de sprijin din partea lui Dumnezeu."
VI. Pescuieste pestii care-ti sunt la indemana … 
Cu alte cuvinte, pescuieste pestii pe care ii poti prinde cel mai usor. Du-te sa-i pescuiesti pe aceia pe care este cel mai probabil ca-i vei prinde. Aceasta este o strategie de baza pe care o gasim in Cuvantul lui Dumnezeu. Cine se aseamana, se aduna. Oamenii vor impartasi intotdeauna Evanghelia cu oamenii care sunt ca si ei. Andrei s-a dus, l-a gasit pe fratele lui, Petru, si l-a adus la Hristos. Matei a dat o petrecere pentru vamesi. De ce ? Pentru ca si el era un vames. Femeia de la fantana s-a dus inapoi in satul ei si le-a spus vestea despre Isus. Principiul acesta subliniaza faptul ca intodeauna ii vei castiga mai usor pe cei pe care deja ii cunosti,  ii vei castiga mai usor pe cei care sunt intr-o oarecare masura, ca tine.

Oricat am dori noi sa fie altfel, realitatea este ca biserica ta este cea mai potrivita pentru a castiga doar "anumite" tipuri de oameni. Daca vei privi cu atentie, vei observa ca este mai usor pentru biserica ta sa-i castige pe anumiti oameni decat pe altii. Iata de ce spun eu mereu ca este nevoie de tot felul de biserici, cu tot felul de deosebiri specifice in atmosfera, in muzica intrebuintata, in randuiala serviciului divin, etc.

Cum descoperi care sunt oamenii pe care ii poti castiga cel mai usor tu si biserica ta? 
1. Ce fel de oameni frecventeaza deja biserica noastra ?
in primul rand, trebuie sa intrebi:… "Ce fel de oameni frecventeaza deja biserica noastra ?" Nu uita caeste cel mai probabil ca vei continua sa-i castigi pe oamenii care sunt asemanatori in anumite privinte cu aceia pe care ii ai deja in biserica. De exemplu, daca biserica voastra este plina de tineri, este probabil veti castiga mai multi tineri. Daca biserica voastra este plina de batrani, este probabil veti castiga mai multi batrani. Daca biserica voastra este plina de familii tinere cu copii, este probabil veti castiga repede si alte familii tinere cu copii. 
Cand cineva necredincios vine pentru prima data in biserica voastra, intrebarea care ii trece prin cap nu este despre Biblie, nu este despre Isus. Prima intrebare pe care si-o pune un astfel de om cand vine la un serviciu divin este urmatoarea: "Mai este aici si altcineva ca mine ?" El se uita in jur si cauta sa vada daca adunarea se potriveste cu el. Daca e soldat, se va uita in jur si va intreba: "Mai sunt si alti soldati in biserica asta ?" Daca e mai in varsta, va intreba: "Mai sunt si alti oameni in varsta aici?" Daca e adolescent, va intreba: "Mai sunt si alti adolescenti aici ?" Oamenii cu copii mici se vor uita in jur sa vada daca mai sunt si altii cu copii mici. 
Daca vizitatorii vor gasi oameni la fel ca ei e probabil ca vor vrea sa ramana in biserica. Daca nu gasesc pe nimeni ca ei, cel mai probabil este ca nu vor vrea sa mai vina la biserica. Toti oamenii vor sa fie in preajma altora ca si ei. 

2. Ce fel de om sunt eu, ca lider al bisericii?
A doua intrebare pe care ti-o poti pune este: "Ce fel de persoana sunt eu insumi, ca lider de biserica ?" Vreau sa-ti spun ca Dumnezeu te-a pregatit intr-un mod unic, cu o anumita experienta unica pentru a castiga un anumit tip unic de oameni. Sunt oameni pe care ii vei castiga doar tu si numai tu; oameni pe care altcineva nu-i va putea castiga la fel de usor pentru Hristos. Dumnezeu te-a conceput din vesnicie si te-a adus in imparatia Lui pentru ca sa poti impartasi Vestea Buna tocmai cu acea categorie de oameni. Dumnezeu nu te va intreba de ce n-ai cistigat pentru el toata lumea, ci te va trage la raspundere doar pentru aceia pentru care tu esti cel mai potrivit ca sa-i castigi pentru Hristos.  

Ce faci cind biserica nu seamana cu cartierul?
Ce vei face insa atunci cand oamenii din satul sau din orasul sau cartierul tau nu-si gasesc locul in biserica ta? Ce faci, de exemplu, cand ai o biserica plina de oameni in varsta, iar in jurul bisericii tale locuiesc preponderent tineri care nu vor sa vina la o biserica unde sunt numai batrani? Ce faci atunci ? Raspunsul meu este intotdeauna acesta: "Planteaza noi biserici." 

Plantarea de noi biserici este secretul pentru implinirea Marii insarcinari din Matei 28. Cred ca fiecare biserica ar trebui sa planteze alte cateva biserici. Biserica pe care eu o pastoresc, Biserica Saddleback, a plantat peste 30 de biserici, in ultimii 18 ani. De ce facem asta ? Pentru ca stim nici o biserica nu-i poate castiga pe totioamenii. Noi deschidem alte biserici pentru a castiga alte grupuri de oameni, de varste diferite, de limbi diferite si de stiluri diferite. Pentru ca toti sa vina la Hristos. Va recomand, foarte mult, sa incepeti sa va rugati ca biserica voastra sa planteze una sau mai multe noi biserici. Plantarea de biserici noi da sanatate bisericii.

Unul din semnele maturitatii fizice la fiintele umane, este capacitatea de reproducere. Cand ai capacitatea de a face un copil, de a naste, se spune ca esti un adult matur. Unul din semnele maturitatii unei biserici este faptul ca incepe sa aiba copii, ca incepe sa nasca alte biserici.

La sfarsitul acestei sesiuni, ma voi ruga pentru ca voi sa ajungeti sa-I cereti lui Dumnezeu sa va foloseasca, nu doar in castigarea oamenilor pentru Hristos, ci si in plantarea multor biserici noi. Haideti sa ne rugam.

"Tata Ceresc, 
iti multumesc pentru claritatea Cuvantului Tau si iti multumesc ca ne-ai dat aceste principii pentru pescuitul oamenilor care pot fi aplicate si in vietile noastre. Ajuta-ne sa ne pese de oameni asa cum I-a pasat lui Domnului Isus. Ajuta-ne sa ne dam seama ca Domnul Isus iubeste pe fiecare om, ca fiecare persoana conteaza pentru Tine si ca Tu vrei ca fiecare sa se pocaiasca si sa Te cunoasca. Ajuta-ne sa impartasim cea mai buna Veste in toata lumea.
 in numele lui Isus ne-am rugat. Amin.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.