08.Cum sa alcatuiesti un serviciu evanghelistic

Cum sa alcatuiesti un servici divin evanghelistic ?
Cum sa atragi si cum sa pastrezi o "multime" ?
de
pastorul Rick Warren
 
 Una din caracteristicile vizibile ale lucrarii lui Isus este El ca a atras multimile. In jurul Lui s-au strans multimi mari, multimi enorme. Biblia le numeste generic "noroade". Dupa una din predicile Sale, ni se spune ca Domnul Isus a trebuit sa hraneasca 5.000 de barbati. Nu ni se spune cati copii si femei erau acolo, dar banuiesc ca acolo unde erau 5.000 de barbati, erau si cel putin 5.000 de femei si poate inca 5.000 de copii. Deci, s-ar prea putea ca acolo sa fi fost o multime de 15.000. 
Matei 4:25 spune: "Dupa El au mers multe noroade." Citind Biblia, am descoperit ca lucrarea lui Isus avea ceva magnetic. Atragea oamenii spre El. Necredinciosii erau atrasi sa-L asculte pe Isus si sa-I urmareasca lucrarea. Oriunde se ducea, multimi mari mergeau dupa El.

Eu cred ca o lucrare care se aseamana cu cea a Domnului Isus are si astazi puterea de a atrage multimile. Cred ca biserica ta poate creste si poti avea o multime de oameni in biserica, daca vei face si tu ceea ce a facut Isus. Pentru a atrage multimile de oameni in biserica ta nu trebuie sa folosesti trucuri sau lucruri bizare .Pentru a atrage multimile de oameni in biserica nu trebuie sa-ti compromiti convingerile sau sa-ti diluezi mesajul. Pentru a atrage multimile de oameni in biserica nu ai nevoie nici macar de o cladire. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le slujesti oamenilor asa cum a facut Isus. 

Cum a slujit Isus multimilor de oameni ? Biblia ni-l prezinta facand trei lucruri. in primul rand, Domnul Isus a iubit oamenii. "Cand a vazut gloatele, I s-a facut mila de ele, pentru ca erau necajite si risipite, ca niste oi care n-au pastor" (Matei 9: 36) Isus a atras multimile la Sine pentru ca le iubea. Tot asa, Biserica plina de iubire pentru oameni, va castiga multimi de oameni. Dar asta nu-i decit primul lucru.
Al doilea lucru a fost caDomnul Isus i-a ajutat pe oameni. El a iesit in intampinarea problemelor lor. in sesiunea anterioara, am vorbit despre cat de des ii intreba Domnul Isus pe oameni: "Ce vrei sa-ti fac ?" si cat de practic a fost El in rezolvarea problemelor lor. Cand oamenii erau bolnavi, El ii vindeca. Cand oamenii sufereau, El ii ajuta, si cand aveau o altfel de problema in viata lor, El le rezolva acea problema. O biserica care raspunde la nevoile oamenilor, din orasul, sau satul ei, va castiga oamenii pentru Hristos. 
Al treilea lucru pe care L-a facut,Isus i-a invatat pe oameni intr-un mod practic si interesant. Biblia spune in Marcu 12:37, ca multimea il asculta pe Isus, "cu placere."

Cred ca aceleasi trei ingrediente: iubirea oamenilor, rezolvarea problemelor lor si invatarea lor intr-un mod practic si interesant, sunt niste cai, care vor ajuta biserica sa atraga multimi de oameni si sa-i ajute sa creasca asa cum ii doreste El sa fie.  Cum am mai spus, lucrarea lui Isus a atras multimi mari, iar in Luca 14:23 ni se spune ca Dumnezeu vrea sa-i fie Casa plina. Lui ii pasa de fiecare. Biblia spune: "Domnul doreste ca nici unul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta."  Iata de ce avem o dorinta infocata sa crestem numeric. Nu pentru ca vrem sa fim o biserica "mare"! Nu aceasta-i motivul. Noi dorim sa crestem pentru ca oamenii au nevoie de Domnul, pentru ca toti au nevoie sa-L cunoasca pe Isus si sa fie o parte a bisericii Lui. 

Atata timp cat exista o singura persoana, 
in satul sau in orasul tau, care nu-L cunoaste pe Hristos, 
biserica ta trebuie sa creasca.
Este o porunca de la Dumnezeu. Marea insarcinare ne trimete sa-i castigam pe toti cu Vestea Buna. 
I.    Douasprezece  convingeri  despre  INCHINARE
insa nici o biserica nu creste daca nu are vizitatori. Se pune problema: Cum ii aduci pe oameni la biserica ? Cum atragi o "multime" ? As vrea sa va impartasesc cateva metode practice, dar mai inainte, as vrea sa va impartasesc cateva adevaruri despre inchinare, pentru ca venirea oamenilor la Biserica trebuie sa insemne aducerea lor in prezenta lui Dumnezeu. Cum ma inchin si cum creez un serviciu de inchinare evanghelistic? As vrea sa va dau douasprezece principii de baza din Cuvantul lui Dumnezeu. 
1. in primul rand, doar credinciosii I se pot inchina cu adevarat lui Dumnezeu
 inchinarea este din partea credinciosilor "pentru El". Dumnezeu, nu omul, este centrul inchinarii. Vreau sa va dau o definitie a inchinarii: inchinarea exprima dragostea noastra fata de Dumnezeu, pentru ceea ce este El, pentru ceea ce a facut El si pentru ceea ce ne-a spus El.
Este evident ca necredinciosii nu pot face asta. Este imposibil sa I te inchini lui Dumnezeu, daca nu-L ai pe Hristos in inima si daca nu ti-ai predat viata Lui. Doar cei cu adevarat credinciosi I se pot inchina lui Dumnezeu.

2. in al doilea rand, pentru a te inchina nu ai nevoie de o cladire
Faptele Apostolilor, 17:24, spune: "Dumnezeu, care a facut lumea si tot ce este in ea, este Domnul cerului si al pamantului, si nu locuieste in temple facute de maini omenesti." Aceasta deosebeste crestinismul de toate celelalte religiile. in majoritatea religiilor trebuie sa mergi la un Templu sa te inchini. Domnul Isus ne spune ca "templul" este trupul tau si ca Duhul Sfant locuieste in el. Deci, in invatatura lui Isus, tu nu ai nevoie de o cladire pentru a te inchina. Biserica noastra, Biserica Saddleback, a crescut, si a tot crescut, pana la zece mii de oameni care se inchinau impreuna, inainte de a apuca sa construim o cladire. 

3. in al treilea rand, nu exista o forma unica de inchinare
Isus a cerut doar doua lucruri pentru o inchinare veritabila. in Ioan, 4:24, El spune: "Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa I se inchine in duh si-n adevar." in duh si-n adevar. Acestea sunt singurele cerinte pentru o inchinare adevarata. Trebuie sa fie "in duh"… si-n "adevar." 
Ce inseamna asta ? "in duh" inseamna ca trebuie sa fie din inima. Inchinarea nu poate fi un ritual fara viata. Nu poate fi vorba doar de nistecuvinte seci. Nu trebuie sa spun cuvinte pe care nu le simt sau nu le inteleg. Trebuie sa ma inchin Lui cu Adevarul din duhul meu. Apoi, trebuie sa ma inchin Lui "in adevar". Adica bazat pe Cuvantul lui Dumnezeu. Cand dezvoltam o inchinare care nu este bazata pe Biblie, ci pe traditie, bazata pe experienta, sau pe preferinte personale, nu ajungem la o inchinare adevarata. inchinarea adevarata se bazeaza pe adevarul Bibliei. De fiecare data cand ne inchinam, trebuie sa ne intrebam: "Este ceea ce fac eu bazat pe Biblie ?" Daca nu este bazat pe Biblie, nu trebuie s-o fac pentru ca nu este "inchinaciunea cea adevarata."

Acum, daca am vazut ca inchinarea trebuie sa fie in duh si-n adevar, cred ca Dumnezeu ne da libertatea sa alegem cum ne inchinam. S-ar putea s-o facem foarte zgomotos sau s-o facem in mare liniste. S-ar putea sa fim coplesiti de emotii sau s-ar putea sa fim mai putin emotionati. in intreaga lume, Isus este slavit in fiecare duminica intr-o mie de feluri diferite. Felul in care este laudat Domnul Isus in Africa este diferit de felul in care este laudat in Europa, in Asia, in America de Sud, in Australia, in America de Nord, sau in alte parti ale lumii.

Majoritatea dezbaterilor despre formele de inchinare, 
sunt o chestiune de preferinte personale, 
nu o chestiune de ce e bine sau ce e rau. 
Este interesant ca, fiecarei biserici ii place sa spuna: "Felul in care ne inchinam noi este singurul corect." Dar, Biblia spune ca atata vreme cat inchinarea este in duh si-n adevar, ea este buna si primita cu bucurie de Dumnezeu.

4. in al patrulea rand, necredinciosii nu se pot inchina, dar ii pot privi pe credinciosi inchinandu-se. Acesta este un lucru foarte important. Desi un necredincios nu se poate inchina el insusi, este un lucru extraordinar sa inviti necredinciosii la serviciile de inchinare ale bisericii. De ce? Pentru ca ei pot vedea bucuria pe care o simtim. Pot vedea cum pretuim Cuvantul Lui si cum il lasam sa ne schimbe vietile. Pot vedea cum raspundem la Cuvantul Lui si cum il onoram si cum Biblia raspunde la cele mai esentiale intrebari ale vietii, la problemele pe care le are fiecare. Necredinciosii pot observa cum inchinarea incurajeaza, ne intareste si ne schimba. Ce vreau sa spun este ca si inchinarea poate fi un martor, ca si serviciile de inchinare ii pot aduce pe oamenii la Hristos, cu toate ca cei care se inchina, sunt credinciosii.

5. Al cincilea principiu: inchinarea este un martor puternic pentru necredinciosi, daca, prezenta lui Dumnezeu este simtita si mesajul este pe intelesul lor. Acestea sunt doua lucruri care fac un serviciu de inchinare eficient pentru mantuirea altora. Prezenta lui Dumnezeu trebuie sa fie simtita si mesajul trebuie sa fie pe intelesul ascultatorilor. Cand deschidem la Faptele Apostolilor, capitolul 2, la povestirea despre Ziua Cincizecimii, aflam ca prezenta lui Dumnezeu a fost atat de clara in inchinarea ucenicilor, incat a captat atentia intregului oras. De fapt, stim ca o multime mare a venit la acel serviciu de inchinare, pentru ca ni se spune ca 3000 dintre ei au fost mantuiti in acea zi. in capitolul 2, versetul 6, se spune: "Multimea s-a adunat." De ce s-au adunat ? Pentru ca Domnul era prezent acolo. Si, pe langa simtirea Domnului, mesajul lui Dumnezeu a fost pe inteles. Ambele elemente, cred eu, sunt esentiale in inchinaciune. 

in inchinarea adevarata, mesajul trebuie sa fie inteligibil. in pasajul citat ni se spune ca toti oamenii, care venisera din tari diferite, au auzit Cuvantul Domnului "in limba lor." S-ar putea ca aceasta minune sa nu aiba loc in serviciul vostru, totusi ramane in picioare principiul ca lumea trebuie sa inteleaga ceea ce li se spune. Nu putem folosi numai expresii religioase, asteptandu-ne ca oamenii sa inteleaga Cuvantul lui Dumnezeu. Cand prezenta lui Dumnezeu este simtita, cand puterea Lui este demonstrata si cand Cuvantul Lui este inteles, totul este pregatit pentru evanghelizare.

6. in al saselea rand, Dumnezeu se asteapta ca noi sa fim sensibili la temerile, la problemele si la intrebarile celor necredinciosi care vin la serviciile de inchinare. Acesta este un principiu pe care il gasim in I Corinteni, capitolul 14, unde Pavel spune: 

"Daca s-ar aduna toata biserica la un loc, si toti ar vorbi in limbi, si ar intra si din cei fara daruri, sau necredinciosi, n-ar zice ei ca sunteti nebuni ?" 
La ce se refera el aici ? Pavel spune ca, in inchinarea publica, darul vorbirii in limbi trebuia limitat . Aceasta nu pentru ca era periculos in sine, ci pentru ca era de neinteles pentru un necredincios. Pavel nu spune ca vorbirea in limbi este o nebunie. El spune ca asa i se va parea ea unuia care este inca necredincios. Mai spune ca atunci cand necredinciosii vin la serviciile noastre, ar trebui sa ajustam practicile inchinarii, pentru a-i castiga pentru Hristos. 
As vrea sa va dau un exemplu. Cand eu, sotia si copiii luam cina impreuna, poate ca ceea ce avem pe masa este numai o oala de fasole. Nu conteaza! Ne asezam la masa si mancam. Cand avem insa niste invitati la masa, lucrurile se intampla altfel …. Poate ca avem aceeasi mancare de fasole la cina, dar o servim acum intr-un mod mai rafinat; suntem mai constienti ca avem musafiri cu noi la masa. Suntem mai politicosi si-i servim pe musafirii mai intai. Este aceeasi mancare, dar o servim altfel, pentru ca avem invitati la masa. La fel stau lucrurile si atunci cand avem necredinciosi invitati la un serviciu de inchinare al Bisericii. 
Cand este printre noi u astfel de om, este acelasi Cuvant al lui Dumnezeu, dar il prezentam altfel. Nu schimbam Cuvantul lui Dumnezeu, nu, mesajul nu trebuie niciodata schimbat. Ni se spune in cartea lui Iuda ca "este o credinta data sfintilor odata pentru totdeauna." Nu putem schimba continutul mesajului, dar putem schimba modul in care il impartasim. Putem folosi cuvinte diferite sau putem sa il spunem mai simplu sau putem sa il spunem mai placut pentru ca necredinciosul sa-l inteleaga, sa-l priceapa. Asta nu inseamna nicidecum ca suntem niste ipocriti. Inseamna doar ca suntem politicosi si le aratam invitatilor respectul cuvenit.

7. in al saptelea rand: pentru a fi pe placul vizitatorilor, serviciul de inchinare nu trebuie neaparat sa fie superficial. Nu trebuie niciodata sa diluezi mesajul pentru a-i castiga pe necredinciosi. Mesajul nu trebuie sa fie compromis, ci trebuie sa fie doar facut inteligibil. Trebue sa recunoastem ca, de multe ori, ceea ce avem de spus oamenilor necredinciosi este foarte neplacut. N-a fost o afirmatie usor de primit nici cand Domnul Isus a spus: "Trebuie sa-ti iei crucea, sa te lepezi de tine, si sa Ma urmezi". Sau cand a zis: "Trebuie sa lasi tot ce ai si sa Ma urmezi".

Cand spun ca trebuie sa ne adaptam ascultatorilor necredinciosi nu vorbesc despre schimbarea afirmatiilor lui Isus, ci despre atitudinea de amabilitate si de bunavointa pe care trebuie sa le avem fata de astfel de oameni. Trebuie sa ne dam toata silinta pentru a-l face pe un necredincios sau pe un vizitator al bisericii sa se simta bine. O realizam prin felul in care-l primim, prin cuvintele pe care le folosim, prin rugaciuni pe care le rostim pe intelesul lor, prin felul in care citim pasajele din Scriptura si prin stradania pe care ne-o dam sa le explicam pentru a fi bine si corect intelese.

8. Problemele credinciosilor si necredinciosilor sunt si aceleasi si diferite.
Dati-mi voie sa va spun ca problemele necredinciosilor sunt deseori diferite de cele ale credinciosilor. Exista insa si probleme universal valabile. De exemplu, si credinciosii si necredinciosii au nevoie sa stie cum isi pot cladi o familie puternica. Si unii si altii au nevoie sa stie cum sa se descurce in problemele vietii. Si credinciosii si necredinciosii au nevoie sa stie cum sa depaseasca ingrijorarea, sentimentele de vina si teama. Si unii si altii au nevoie sa stie daca exista Dumnezeu si cum este El. Si credinciosii si necredinciosii au nevoie sa stie daca Dumnezeu are un plan pentru viata lor. Cand concepi un serviciu de evanghelizare la care sa poti aduce necredinciosii, trebuie sa abordezi tocmai aceste subiecte comune si universal valabile.  

9. in al noualea rand, este bine sa-ti specializezi serviciile in functie de scopului lor. 
La aceasta conferinta vorbim despre cum sa-ti zidesti biserica ta pe temelia celor cinci scopuri ale lui Dumnezeu. Am vorbit deja despre evanghelizare iar acum vorbim despre inchinare. Este bine de stiut ca uneori este foarte eficient, sa ai servicii diferite pentru scopuri diferite. Un serviciu poate fi conceput pentru castigarea oamenilor la credinta in Domnul Isus, in timp ce un altul poate fi conceput pentru cresterea credinciosilor in credinta. Sunt doua tinte diferite care au nevoie de doua servicii diferite. Din pacate, noi incercam adesea sa facem ambele lucrari in acelasi timp. Vorbim crediciosilor, adica celor maturi in credinta si vorbim in acelas timp si necredinciosilor. 

Daca trimiti semnale amestecate, vei obtine si rezultate amestecate. Este mult mai eficient sa-ti specializezi serviciile. Eu am invatat foarte bine asta pentru ca am crescut intr-o casa de crestini. Tatal meu a fost pastor. De-a lungul anilor, niciodata nu am stiut, de la saptamana la saptamana, daca era bine sa-mi aduc prietenii necrestini la biserica sau daca era mai bine sa-i invit alta data,  Uneori, imi aduceam un prieten la biserica si tatal meu predica despre maturitatea crestina. Pentru cel necredincios nu avea nici un sens – nu intelegea. Tata-i dadea zor cu exemple despre darnicie … sau despre post… sau despre rugaciune… sau despre cum sa studiezi Biblia. Prietenul meu spunea: "Nu inteleg nimic."  Se intampla insa si invers. Cateodata nu-mi aduceam prietenii necrestini la biserica, si, ca un facut, tocmai atunci tata predica Evanghelia, vestea mesajul mantuirii, explicandu-le celor prezenti cum poti sa devii crestin. . 
Nu stiam niciodata dacaeste bine sau nu sa aduc un prieten intr-o anumita Duminica la Biserica. Veti descoperi ca sunt oameni care ar aduce bucurosi necrestini la un serviciu daca ar sti ca este un serviciu special conceput pentru evanghelizare, daca ar sti ca atunci cand aduc un prieten la acel serviciu vor fi cantari pe care le va intelege si el, si ca mesajul va fi pentru un necredincios ca si el, ca planul mantuirii va fi prezentat intr-un mod simplu si practic, ca acel prieten nu se va simti stanjenit, ci foarte bine, pentru ca va intelege tot ceea ce se intampla in jur. 
Chiar si in bisericile care predica mesaje evanghelistice, de multe ori, restul programului este conceput pentru cei credinciosi. Rugaciunile sunt ale credinciosilor si pentru credinciosi. Anunturile, marturiile si toate celelalte discutii sunt numai pentru ei. Cand in sfarsit se ajunge la mesajul de evanghelizare, necredinciosul a obosit si a renuntat deja sa mai asculte pentru ca ceea ce a auzit nu i-a trezit interesul.

Cand am inceput cu Biserica Saddleback Valley, biserica pe care o pastoresc, am adunat un mic grup de credinciosi si i-am intrebat: "Cand credeti ca este cel mai probabil sa vina un necredincios la biserica ?" Unde locuiti voi poate e altfel, dar, in America, s-a intamplat sa fie duminica dimineata. Am intrebat: "Cand credeti ca este cel mai probabil ca un necredincios sa vina la biserica?" Ei au spus ca, in cultura noastra, cel mai probabil este ca el sa vina duminica dimineata. Am spus, deci: "Haideti sa planificam doua servicii pe saptamana. Un serviciu va fi pentru cresterea crestinilor, si unul pentru castigarea necrestinilor." Ei au spus: "Perfect." 

Deci, in biserica noastra serviciile de la sfarsit de saptamana, cele de duminica si de sambata, in numar total de patru, sunt concepute pentru prietenii care sunt necredinciosi. intregul serviciu este conceput pentru a duce Vestea Buna celor care nu-L cunosc pe Hristos. Avem insa un serviciul de la mijlocul saptamanii, cel din ziua de miercuri, care este conceput anume pentru credinciosi, pentru a-i ajuta sa creasca, sa cunoasca tainele lui Dumnezeu, sa si sa devina tot ce vrea El ca ei sa fie. Am descoperit, ca separand serviciile, in loc sa le amestecam pe amandoua, am fost mult mai eficienti in ajutarea crestinilor sa creasca  si aducerea necrestinilor la Hristos. Va sugerez si voua sa va specializati serviciile divine si sa cautati sa atingeti scopuri diferite prin servicii divine diferite. 

10. in al zecelea rand, un serviciu pentru evanghelizare nu trebuie sa trebuie sa inlocuiasca evanghelizarea personala, ci sa fie adaugat la ea. Scopul unui serviciu evanghelistic nu este de a spune: "Bine, am facut-o noi, asa ca tu nu mai trebuie sa-ti impartasesti credinta, nu mai trebuie sa vorbesti cu oamenii de la om la om." Nu, nu, nu. Evanghelizarea personala nu trebuie niciodata inlocuita cu altceva. Am descoperit insa ca oamenilor le este mult mai usor sa-L primeasca pe Hristos cand iau aceasta decizie in contextul unui grup, cand mai sunt langa ei si altii care ii sustin. Am descoperit ca oamenii vin la Hristos mai usor in serviciile de evanghelizare daca, la inceput, cineva le-a spus Vestea Buna, a depus o marturie personala si le-a explicat ce inseamna sa-L primeasca pe Hristos ca mantuitor personal si Domn. 

Cum se realizeaza asta? Tu si cu mine vorbim despre credinta in Domnul Isus cu necredinciosii pe care-i intalnim la lucru, in oras sau in piata, si apoi le spunem: "Ce-ar fi sa vii cu mine la biserica ?" Ii invit pentru ca stiu ca la biserica va fi un servici de evanghelizare croit special tocmai pentru astfel de oameni. Cand cel invitat vede si alti oameni care cred la fel ca noi, cand vede zeci, sute sau poate chiar mii de oameni care sunt patrunsi de adevarul credintei crestine, vor spune in ei insisi: "Ia te uita ce multi sunt cei ce cred. Nu-i vorba doar de cel care m-a adus aici, ci de o mare multime!" Multe studii au aratat ca oamenii supusi la marturia unui grup care crede si marturiseste credinta crestina se hotarasc mult mai repede pentru Hristos.

11. Nu exista o metoda standard unica pentru conceperea unui serviciu de evanghelizare. Serviciul pe care il veti concepe voi va fi cu siguranta cel mai bun pentru biserica voastra. Eu nu va pot spune ce sa faceti. Va pot da doar niste principii, dar va trebui sa le conformati culturii voastre, comunitatii voastre, felului de oameni pe care vreti sa-l castigati. Singurele lucruri care nu pot fi schimbate, singurele care trebuie sa fie prezente intr-un serviciu de evanghelizare, sunt cele mentionate la inceputul acestei sesiuni: trebuie sa le aratati dragoste celor ce vin la biserica, trebuie sa impartasiti Cuvantul lui Dumnezeu intr-un mod interesant si simplu si trebuie sa raspunzi cu Biblia la o problemele pe care le au oamenii in viata lor. Ceea ce atrage in numar mare oamenii la biserica sunt: vietile schimbate.

12. Un adevarat servici de evanghelizare va fi reusit numai de credinciosi maturi gata sa se daruiasca celorlalti oameni.

II. Cum sa realizati un serviciu evanghelistic?
Dupa ce v-am prezentat cele unsprezece principii, as vrea sa impartasesc cu voi niste sugestii despre cum se realizeaza un serviciu de inchinare evanghelistic. 
A. in primul rand, planificati-va serviciul avand in minte ce doriti sa realizati.  
Am vorbit deja, intr-o sesiune anterioara despre cum sa stii ce sa pescuiesti, cum sa stii care sunt oamenii pe care trebuie sa-i castigi. in biserica mea, saptamanal, in timp ce planificam predica, in timp ce planificam programul muzical, in timp ce planificam fiecare parte, spunem: "Care este genul de persoana care va veni aici ? Ce are nevoie el?" Ceea ce ii schimba pe oameni , este puterea unor vieti schimbate. Este ceva ce fiecare biserica poate face, in orice cultura, si anume, sa  impartaseasca marturii personale. Saptamanal, la serviciile noastre pentru cei necredinciosi, avem cel putin o marturisire a unei persoane care spune cum L-a intalnit pe Hristos. ii rugam sa-si scrie marturisirea pe hartie, sa se gandeasca la ea, iar apoi s-o spuna in adunare. Cand pastorul predica, de multe ori un necredincios se uita la el si spune: "Bineanteles ca el trebuie sa faca asta, pentru ca este platit s-o faca", sau "De la el este de asteptat s-o faca pentru ca este un om sfant". Pe de alta parte, cand un membru al bisericii depune o marturie personala si spune ce schimbare a facut Isus Hristos in viata lui, necredinciosul va spune: "Persoana aceasta este ca si mine. Nu este un pastor sau preot. Nu este presbiter in biserica. Este o persoana obisnuita." Impresia pe care o face o marturie personala este foarte puternica. Planificati-va serviciul gandinduva cum il va primi un necredincios. Asigurati-va ca veti avea cel putin o marturie personala in cadrul serviciului. 

B. Creati o atmosfera placuta care sa-i atraga pe oameni sa vina la biserica.  

*    Instaurati o atmosfera calda si ospitaliera
Serviciul divin trebuie sa aiba o atmosfera calda si ospitaliera. Daca nu planificati sa aveti o astfel de atmosfera in cadrul serviciilor divine, ea nu va veni de la sine. Un serviciu divin lasat la voia intamplarii va sfarsi in mod lamentabil. Vreau sa va dau niste cuvinte specifice care va vor ajuta sa planificati un serviciu divin atragator pentru musafirii bisericii. Cand vorbea Domnul Isus se adunau multimi mari de oameni. 
Creeaza un sentiment de anticipare voioasa, un sentiment de entuziasm. Cand incepeti serviciul divin, sa aveti o atitudine care spune: "Credem ca Dumnezeu este aici si ca aceasta este ziua pe care a facut-o El! Sa ne bucuram si sa ne veselim in ea ! Astazi se va intampla ceva bun aici. Este o ocazie sa stam cu Domnul si sa ne bucuram de lucrarile Lui nemaipomenite!" Astfel de vorbe pot fi rostite numai prin credinta, iar credinta este singura putere in stare sa creeze o atmosfera in care Dumnezeu sa lucreze cu placere. Cum se ajunge la o astfel de credinta?
*    Incurajeaza membrii sa se roage pentru evanghelizare
 Prin  rugaciunea de perse saptamana a membrilor bisericii. Faptul ca fiecare se gindeste sa isi aduca prietenii la serviciul de evanghelizare, creeaza un sentiment de anticipatie, caci ne dam seama ca vom avea intre noi necredinciosi care vor veni sa asculte Cuvintul lui Dumnezeu. 
*   Increde-te ca Dumnezeu Isi va face lucrarea in serviciul de evanghelizare
in pregatirea unui serviciu de evanghelizare, cel mai important factor este credinta, credinta celor care-l pregatesc, credinta celor care vor conduce programul, credinta celor care impartasesc Cuvantul, credinta celor cu partea muzicala, credinta celor care suporta totul in rugaciune. Oricare ar fi oamenii implicati, ei trebuie sa aiba credinta ca Dumnezeu va lucra. 
in fiecare saptamana, inaintea serviciului de inchinare seu pun: "Doamne, stiu ca vei face niste lucruri extraordinare in timpul serviciului de azi, si iti multumesc anticipat." Credinta inseamna multumire anticipata. Multumirea de la sfarsit, nu este credinta, ci recunostinta. Cand ii multumesti lui Dumnezeu anticipat crezand ca El va lucra in timpul serviciului, iti exersezi de fapt credinta.Biblia spune: "Faca-vi-se dupa credinta voastra." Biblia spune: "Si fara credinta este cu neputinta sa-I fim placuti Lui !" Deci, chiar daca te rogi, sau canti, chiar daca te inchini, daca nu ai credinta ca Dumnezeu va schimba vieti in serviciul de evanghelizare nu vei face mare lucru.  Nu-I suntem placuti lui Dumnezeu daca nu ne asteptam ca El sa lucreze, daca nu ne asteptam ca prezenta Lui sa fie simtita si puterea Lui sa vazuta in vieti schimbate. Creati un sentiment de anticipare prin rugaciune si prin credinta.

*   Instaurati de sentiment de sarbatoare
Biblia spune in cartea Psalmilor: "Ma bucur cand mi se zice: "Haidem sa mergem la Casa Domnului !" Nu spune: "sunt trist", sau "sunt suparat" sau "sunt plictisit". "Ma bucur !" Biblia spune: "Slujiti Domnului cu bucurie, veniti cu veselie inaintea Lui." (Ps. 100:2) Multe servicii divine seamana mai mult cu o inmormantare, decat cu o sarbatoare in cinstea Domnului. Exista in ele un fel de atitudine opresiva, foarte solemna si foarte sobra. Oamenii vor sa mearga acolo unde este viata, acolo unde este bucurie, fericire si unde atmosfera este atractiva. 

*   Creati un sentiment de incurajare.  
Este plina lumea de vesti rele. Ultimul lucru de care au nevoie cei care vin la biserica este inca o colectie de vesti rele. Ce au ei nevoie sa auda sunt vesti bune. Si, tocmai asta este Evanghelia. Evanghelia este "Vestea Buna". Este cea mai buna veste din lume. Uneori o spunem de parca ar fi o veste rea. Ar trebui sa zambim, ar trebui sa fim fericiti, si bucurosi, pentru ca pacatele ne-au fost iertate,… trecutul nostru a fost sters,… avem acum un scop pentru a trai, si viata vesnica in cer. Avem cea mai buna veste din lume. Deci, trebuie sa o ducem cu entuziasm si ca pe o incurajare. Multi oameni au probleme mari in viata. Majoritatea oamenilor au probleme, si, in fiecare saptamana se simt descurajati. Iar cand biserica voastra dezvolta o atitudine incurajatoare, in fiecare saptamana oamenii se vor simti ridicati, incurajati, se vor simti …inspirati, si veti descoperi ca multi necredinciosi vor veni la serviciile de inchinare doar ca sa fie incurajati. Iar atunci cand vin pentru incurajare, impartasi-ti-le Vestea Buna a lui Isus Hristos.

*   Un alt lucru pe care il puteti face este sa creati un spirit de familie 
Oamenii vor sa se simta integrati in partasia si prietenia din biserica. Nimanui nu-i place sa se vada trecut cu vederea, tratat ca un strain. Va sugerez sa numiti niste oameni de ordine care sa-i intampine, care sa-i salute, pe cei ce vin la serviciul divin. Ei trebuie sa fie in biserica inainte de inceperea serviciului. invata-i sa dea mina cu noii veniti si sa le spuna: "Va multumim ca ati venit la noi, ne bucuram ca sunteti aici, in biserica noastra." Puteti chiar sa amenajati un loc special unde sa stea vizitatorii in timpul serviciului. ii intampinati si ii faceti sa se simta bine. 

Si pentru ca veni vorba, nu trebuie sa-i puneti pe musafiri sa se ridice in picioare si sa se prezinte. Teama numarul unu pe care o au fiintele umane este teama de a vorbi in public. Teama numarul doi a fiintelor umane este cunoasterea unor noi oameni. Nu va speriati musafirii,  ci spuneti-le un "bun venit", in mod personal, fara sa-i faceti sa se simta jenati in public, in fata tuturor. Atmosfera din biserica trebuie sa fie propice restaurarii emotionale, relaxariii si incurajarii oamenilor. 

*   Daca este posibil, scrieti versetele din predica pe care o veti tine pe o foaie de hartie, astfel ca oamenii s-o aiba in fata. Daca sunt necredinciosi, multora le este frica de Biblie. Este o carte care ii sperie. in primul rand, ea nu arata ca o carte obisnuita. Are un numar in fata fiecarei propozitii!

Multi oameni n-au o dragoste deosebita pentru carti. Ce puteti face ? in primul rand, daca e posibil, scrieti acele versete biblice pe o foaie de hartie si cand o persoana vine la biserica, dati-o fiecaruia la usa. Poate veti spune: "Astazi vom citi din cartea lui Ioan." Ei nu stiu unde este Ioan, nici macar nu au vazut-o vreodata. Se vor simti foarte rau pentru ca toti din jur vor gasi versetul repede, in timp ce ei nici macar nu stiu unde este. 
*     Ajuta-i pe musafiri sa se relaxeze, sa se simta "acasa"
Daca scrieti aceste versete pe o foaie de hartie si toata lumea are acea hartie, oamenii vor citi impreuna, chiar si necredinciosii care nu stiu sa caute in Biblie. Asta ii face sa se simta relaxati. De ce vrem ca necredinciosii sa fie relaxati? Pentru ca atunci cand sunt asa, sunt mai deschisi sa auda Vestea Buna. Cand oamenii vin la biserica, de multe ori le este teama. Ei se intreaba daca vor trebui sa cante ceva, sau sa spuna ceva, sau sa semneze ceva, sau daca vor trebui sa dea bani sau sa spuna ceva ce nu stiu. Se tem ca se vor face de ras si ca vor spune ceva ce nu trebuie. Din aceasta cauza, tot ce faceti in biserica este pentru a le risipi teama, facandu-i sa se simta bine, facand Biblia accesibila, cantand cantari a caror cuvinte sa le inteleaga si ei. Cand sunt relaxati, musafirii vor asculta cu mai multa atentie, si cand asculta cu mai multa atentie, Isus poate veni in inimile lor. De fapt, prin ceea ce faceti, voi construiti intre inima lor si inima voastra un pod al dragostei, pe care va trece apoi Domnul Isus.

C. Ofera intotdeauna musafirilor o ocazie SA-L primeasca pe Hristos si asteapta-te ca ei s-o faca! 
De multe ori, Vestea Buna este predicata, dar procedam de parca am pescui fara sa ne preocupam sa tragem plasa in barca. Sau este ca pescuitul fara a trage undita afara din apa. Procedam de parca am vrea sa le spunem musafirilor: "Iata Vestea Buna. Acum plecati acasa."  La fiecare serviciu de evanghelizare incheiati cu cel putin o rugaciune, spunandu-le oamenilor: "Daca vrei sa-L accepti pe Hristos, roaga-te aceasta rugaciune." Rugati-va cu voce tare, lasandu-i pe ei sa repete in inima lor. 

Cand am inceput biserica Saddleback, aveam obiceiul de a-i invita pe oameni sa vina in fata la sfarsitul serviciului, pentru a-L accepta pe Hristos. Acesta era obiceiul meu. Asa am crezut atunci ca trebuie sa facem. Primul serviciu pe care l-am tinut in biserica noastra, a fost tinut intr-o sala de liceu, si in timp ce predicam, mi-am propus sa invit oamenii in fata daca doreau sa-L primeasca pe Hristos. Pe masura ce ma apropiam de finalul serviciului, m-am uitat si am vazut ca nu era loc destul ca ei sa poata veni in fata. Serviciul era tinut intr-o mica sala de teatru si nu era spatiu. A trebuit sa inventez alte cai in care oamenii sa-L primeasca pe Hristos. Unul dintre lucrurile pe care le-am inventat este un cartonas pe care il puneam pe fiecare scaun. La sfarsitul serviciului spuneam: "Daca vrei sa-L inviti pe Isus Hristos in inima ta, atunci haideti sa ne plecam capetele si ne vom ruga impreuna. Puteti sa va rugati in liniste, nu trebuie sa spuneti cu voce tare. Dumnezeu va va auzi. El stie ce ganditi chiar acum." Si ma rugam rugaciunea pacatosului: "Doamne Isuse, te rog, vino in viata mea." Ma opream si spuneam: "Acum, spune si tu." "Vreau sa fii Domnul si Stapanul vietii mele, vreau sa fii Tu la carma vietii mele. Te rog, iarta-mi pacatele, si, te rog, primeste-ma in familia Ta. Vreau sa te urmez. in numele lui Isus. Amin." Apoi, spuneam: "Daca v-ati rugat aceasta rugaciune, uitati-va la mine."

Vorbeam oamenilor care erau in sala si spuneam: "Daca v-ati rugat aceasta rugaciune, este cea mai mare si mai importanta rugaciune dintre toate pe care le-ati spus pana acum.  Acesta este inceputul vietii crestine. Vrem sa va ajutam sa cresteti ca si crestin.  Avem materiale ajutatoare. Avem oameni care pot vorbi cu voi daca ne anuntati ca a-ti luat decizia de a-L urma pe Domnul Isus. In fata voastra sunt niste cartonase pe care puteti scrie numele si adresa. Iar pe spatele cartonasului scrie: "imi dau astazi viata lui Hristos. M-am rugat acea rugaciune." 

De fapt, pe cartonas mai sunt trecute si un numar de alte decizii. In fiecare banca avem niste creioane. Dupa ce complecteaza cartonasele, musafirii le pot da cuiva la iesire sau le pot pune in cosurile de colecta, daca aveti colecta. Acesta este un mod prin care poti afla care sunt oamenii care l-au primit pe Hristos in timpul serviciului. 

D. Analizeza-ti mereu activitatea si cauta s-o imbunatatesti
Un lucru pe care va incurajez sa-l faceti este sa va analizati continuu serviciile bisericii. Conducerea bisericii, ar trebui, sa se adune dupa fiecare servici divin, fie atunci, fie a doua zi, si sa se intrebe: "Cum vom face mai bine data viitoare ?"  Cautati intotdeauna sa imbunatatiti, dezvoltati noi modalitati de impartasire a Vestii Bune intr-un mod mai eficient. Daca va veti ruga, si-I veti cere lui Dumnezeu sa va invete, El o va face si multi vor veni la Hristos.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.