09.Transformarea musafirilor in membrii

transformarea  musafirilor  in  membrii
Cum sa transformi musafirii in "membrii" ?                                 
 de
pastorul Rick Warren
 
 
Biblia foloseste multe ilustratii pentru a descrie biserica. Biblia spune ca biserica este un trup, Trupul lui Hristos. Biblia numeste biserica Mireasa lui Hristos. Biblia o mai numeste turma de oi, Turma lui Dumnezeu, si Armata lui Dumnezeu. Dintre toate, descrierea mea preferata este aceea de "familie a lui Dumnezeu." Noi suntem "familia lui Dumnezeu."

in Efeseni 2:19, se spune: "Voi nu mai sunteti nici straini, nici oaspeti ai casei, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu." Biblia spune ca noi suntem membri familiei lui Dumnezeu. Aceasta este o parte vitala a ceea ce inseamna sa fii crestin. Un alt verset, Romani 12:5 spune: "Si noi care suntem multi, alcatuim un singur trup in Hristos; dar, fiecare in parte, suntem madulare unii altora." Fiecare madular apartine celorlalte. 

Acesta este cel de-al doilea nivel al devotamentului dupa ce oamenii devin crestini. in primul rand, devii crestin dedicandu-te lui Hristos. Dar, apoi, devii un membru al familiei bisericii, dedicandu-te celorlalti credinciosi. Este cel de-al doilea pas spre maturitatea crestina. Ca si lideri de biserica, noi trebuie sa invatam oamenii ca ei nu trebuie sa fie dedicati numai lui Hristos, ci si familiei Sale, trupului Sau, bisericii lui Dumnezeu. Cum facem ca musafirii sa devina membrii in unitate vitala cu ceilalti credinciosi ? 
Cum facem ca oamenii sa fie dedicati nu numai lui Hristos, ci si ceilalti crestini din trupul lui Hristos ? As vrea sa va dau aici cateva sugestii

I.    Creati un climat in care oamenii sa doreasca sa fie o parte a familiei crestine din biserica voastra.  
In primul pas, trebuie sa incepi cu cel care conduce. Iti sugerez sa creiezi un climat care sa-i faca pe oameni sa doreasca sa devina o parte din biserica ta. Cum se creeaza acest climat ? Care este atmosfera care ii face pe oameni sa spuna: "Vreau nu numai sa frecventez din cand in cand aceasta biserica, ci sa si devin un membru al ei, o parte a familiei lui Dumnezeu care se aduna aici ?"

Oferiti oamenilor doua lucruri: dragoste si acceptare. Acestea sunt cele doua lucruri dupa care tanjesc toti oamenii. Tanjesc dupa dragoste si dupa acceptare. Sunt doua dintre cele mai profunde nevoi ale fiintelor umane. Avem nevoie de dragoste si acceptare. Nu este de mirare ca Biblia spune ca biserica este cea care trebuie sa ofere aceste lucruri. in Ioan 13:35, Isus spune: "Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii." Nu este suficient sa-L iubim numai pe Dumnezeu, trebuie sa ne iubim si unii pe altii. Trebuie sa fim dedicati unii altora la fel ca si lui Isus Hristos. Aceasta este esenta adevarata a partasiei. Iar partasia este, asa cum am aratat, unul din cele cinci scopuri ale Bisericii. 

Biblia mai spune in Romani 15:7: "Primiti-va unii pe altii asa cum v-a primit si Hristos pe voi." Tot asa cum Hristos ne-a dat har si ne-a primit in familia Lui, si noi trebuie sa-i primim pe altii in familia lui Dumnezeu. Trebuie sa-i iubim ca pe fratii si surorile noastre in Hristos. Biblia spune ca daca spun ca-L iubesc pe Dumnezeu si nu-mi iubesc aproapele, ma insel singur. 
Trebuie sa cream o atmosfera unde sa existe dragoste si acceptare. 
Bisericile care cresc, iubesc, iar cele care iubesc, cresc.
 Daca vreti ca biserica voastra sa fie sanatoasa si sa creasca, trebuie sa o organizezi ca pe o familie, nu ca pe o afacere, nu ca pe un club, nu ca pe o organizatie sau institutie.

As vrea sa va spun ceva acelora care sunteti pastori, presbiteri si conducatori de biserici. Va voi arata cateva metode prin care puteti crea acest spirit de familie in biserica voastra. in primul rand, trebuie sa va pese de oameni si sa le aratati asta prin tot ceea ce faceti. Exprimati-va dragostea in mod concret si public. Nu este de mirare ca unele biserici nu cresc, atata timp cat pastorul sau liderii bisericii au o comportare rece nu numai fata de vizitatorii bisericii, ci si fata de membri ei. Daca vrei sa stii cata caldura este in biserica ta, masoara-ti mai intai temperatura proprie. Verifica-ti temperatura sentimentelor tale fata de cei din jur. Multi lideri de biserica, prin faptele si atitudinile lor ii fac pe vizitatori sa nu doreasca sa devina membrii ai Bisericii. Daca vrei sa fi un lider dupa inima lui Dumnezeu, fii un pastor de suflete; fii abordabil si natural, zambeste si fii cu bratele deschise pentru cei din jur. 

Un alt lucru pe care il puteti face pentru a incalzi atmosfera in biserica voastra este memorarea numelor. invata numele membrilor bisericii tale si saluta-i pe nume. Nimic nu-i face mai fericiti pe oameni decat faptul ca le rostesti numele. Lucrul este cu atat mai valabil pentru vizitatorii care ti-au calcat pragul doar de doua, trei ori. Cred ca ar trebui sa va faceti un obicei din a-i saluta pe oameni inainte si dupa fiecare serviciu divin al bisericii. Mergeti printre ei si faceti-i sa simta ca ii iubiti si ca va pasa de ei.

Apoi, atingeti-i pe oameni cu un gest fratesc. Biblia spune sa ne salutam unii pe altii printr-o sarutare sfanta. Majoritatea oamenilor din tarile civilizate nu mai fac asta, dar stiu ca este putere in atingerea oamenilor – intr-o strangere de mana, intr-o imbratisare, intr-o bataie usoara pe umar. Uneori, cand imi exprim dragostea fata de cineva in biserica noastra, ma intreb: "Cand i s-a aratat oare afectiune ultima oara?" Unii oameni imi spuneau: "Stii, frate pastor, singura afectiune fizica pe care o primesc: imbratisari, cuvinte incurajatoare, este cea pe care o primesc la biserica, in fiecare duminica." 

Ca lider, tu vei da tonul! Daca creezi un climat de partasie prin gesturile si cuvintele tale, cei din jur iti vor urma fara indoiala pilda.

II.    VORBESTE DESPRE IMPORTANTA MEMBRALITATII
Un al doilea lucru pe care il puteti face pentru transformarea musafirilor in membrii este sa le vorbiti deschis despre importanta acestui lucru. Spuneti-le care este importanta apartenentei la familia lui Dumnezeu. Asa cum am spus, diferenta dintre un musafir si un membru este diferenta intre consacrare si lipsa de consacrare. Biblia ne spune ca Hristos a iubit biserica si si-a dat viata pentru ea. Tot asa si noi, cu cat crestem mai mult in cunoasterea lui Hristos, cu atat vom iubi mai mult biserica si vom fi mai dedicati ei. Ori de cate ori vei intalni pe cineva care spune: "Sunt crestin, dar nu am nevoie de biserica," sa sti ca ai de a face cu o persoana lipsita de maturitate crestina. Domnul Isus a considerat Biserica atat de importanta ca a fost gata sa moara pentru ea. 

Cand vorbiti despre importanta apartenentei la familia lui Dumnezeu, spune-ti oamenilor ca termenul de "biserica" este folosit cu doua sensuri in Noul Testmment. Mai intai, este folosit in sens de biserica universala: "biserica lui Dumnezeu". Ea cuprinde fiecare credincios care a trait vreodata de-a lungul istoriei, de pe fiecare continent, din fiecare tara. Acest sens este folosit doar de doua sau trei ori in tot Noul Testament. De cele mai multe ori, cand vezi cuvantul "biserica" in Noul Testament, el se refera la o familie locala de credinciosi. Biserica este grupul de crestini care se aduna in casa aceea, in orasul acela, in tinutul acela. Gasim astfel de biserici locale precizate cu numele: biserica din Filipi, biserica din Corint, biserica care se aduna in casa lui Dorca, si asa mai departe. Fiecare om care devine membru in Biserica universala, trebuie sa gaseasca o familie locala de credinciosi careia sa ii apartina. 

Viata crestina este alcatuita din trei parti si, daca doresti sa ajungi ceea ce te vrea Dumnezeu, trebuie sa fii implicat in toate cele trei aspecte ale vietii crestine.

1. Credinta
Prima parte este credinta. Biblia spune in Faptele Apostolilor 16:31: "Crede in Domnul Isus si vei fi mantuit." Prin credinta devii o parte a familiei lui Dumnezeu. Dar asta nu este tot! 
2. Apartnenta
A doua parte a vietii crestine este "apartenenta" .  Biblia spune ca noi suntem parte a "casei lui Dumnezeu" fiind destinati sa locuim impreuna cu toti ceilalti crestini. Dumnezeu nu a intentionat niciodata ca tu sa treci prin viata de unul singur. El te-a asezat alaturi de alti oameni din familia Lui pentru a te ajuta. Aceasta este binecuvantarea partasiei, oferta unui sprijin de care ai nevoie pentru a propaso in viata crestina. 
3. Cresterea
A treia parte a vietii crestine este "devenirea", cresterea spirituala. Ea este un proces treptat care se desfasoara pe tot parcursul vietii crestine. Tu devii ceea ce Dumnezeu te-a destinat sa fi inca din vesnicie. Biblia spune in Romani 8:29 ca, de la bun inceput, Dumnezeu a hotarat ca acei care vin la El sa ajungem ca Fiul Lui, Isus Christos:
"Caci, pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca El sa fie cei intai nascut dintre mai multi frati." Dumnezeu vrea ca noi sa crestem si sa ajungem la ceea ce ne-a destinat El sa fim.

Avantajele apartenentei la o familie a bisericii locale 

Exista niste avantaje ale apartenentei la biserica locala. Am sa va dau citeva dintre ele. 
1.  in primul rand, ea ma identifica ca si credincios adevarat. Cand ma identific cu alti crestini spun prin aceasta: "Nu mi-e rusine sa spun ca sunt crestin. Sunt mandru sa ma identific ca parte a familiei lui Dumnezeu. 
2.  in al doilea rand, primesc sprijin si incurajare. Totii avem nevoie de asa ceva. Biblia spune ca trebuie sa ne purtam poverile unii altora. Trebuie sa ne incurajam unii pe altii. Biblia spune: "Sa nu parasim adunarea noastra, cum au unii obicei: ci sa ne indemnam unii pe altii".

3.  in al treilea rand, familia bisericii imi ofera un loc unde pot sa-mi descopar si sa-mi dezvolt darurile spirituale si lucrarea la care sunt chemat. Biserica este un loc unde iti poti folosi darul de invatare, darul de slujire, darul de bunatate, darul darniciei sau darul de conducator. Toate acestea trebuie facute in familia bisericii. 

4.  in al patrulea rand, sunt pus sub protectia spirituala a unor lideri evlaviosi. Biblia ne spune in Evrei 13:17, ca pastorii si liderii bisericii trebuie sa vegheze asupra sufletelor celor pe care ii au in grija in familia bisericii. 

5.  in al cincilea rand, apartenenta la o biserica locala ma ajuta sa fiu constient ca trebuie sa cresc. Stiati ca expresia "unii pe altii" este folosita de peste 50 de ori in Noul Testament ? Biblia spune ca trebuie sa ne iubim unii pe altii, trebuie sa ne incurajam unii pe altii, trebuie sa ne sprijinim unii pe altii, trebuie sa ne sfatuim unii pe altii si trebuie sa ne rugam unii pentru altii. Aceasta este slujirea reciproca, de la credincios la credincios. Trebuie sa avem grija unii de altii, iar prin responsabilitate si constiinciozitate vom putea creste in maturitate spirituala. 

Acestea sunt unele dintre avantajele pe care trebuie sa le prezentam oamenilor care inca zabovesc sa se faca membrii ai bisericii. Poate ca unii dintre ei sunt deja crestini, dar nu s-au atasat inca bisericii. Trebuie sa stam de vorba cu ei, sa le impartasim aceste avantaje si sa-i indemnam sa ni se alature.

II.   Alcatuieste un plan pentru asimilarea MEMBRILOR noi 
Un al treilea lucru, pe care trebuie sa-l faceti pentru transformarea musafirilor in membrii, este sa dezvoltati un plan prin care sa-i primiti bine pe noii veniti. Fiecare biserica este unica. La fel cum amprentele degetului meu sunt unice, fiecare biserica are amprentele ei. Ea are o istorie unica, are o cultura unica, are un ritm de crestere unic. Datorita acestui fapt, planul tau va fi neaparat diferit de cel al altor biserici. 

Exista insa cateva intrebari pe care fiecare biserica trebuie sa si le puna. As vrea sa va prezint cateva dintre aceste intrebari. Biblia ne spune in Proverbe 20:18: "Planurile se pun la cale prin sfat!". Iata cateva sfaturi pe care vreau sa vi le dau, cateva intrebari pe care trebuie sa vi le puneti. 
Ca lideri ai bisericii, trebuie sa va intrebati:
Intrebari pe care trebuie sa ti le pui:
*  "Ce asteapta Dumnezeu de la membri acestei biserici ?" Ati putea studia Noul Testament impreuna ca sa gasiti raspunsuri la aceasta intrebare. Veti gasi cu siguranta o lista cu lucrurile pe care le asteapta Dumnezeu de la membrii bisericii. 
* Ce astept eu de la cei care sunt in adunarea mea ?
"Ce fel de oameni sunt in adunarea voastra si care sunt problemele lor specifice? Care este sfera lor de interes ? 
"Care sunt interesele lor si cum puteti face ca apartenenta lor la biserica sa fie mai plina de sens?" 
"Ce putem oferi noilor veniti? Cum ii pitem face sa se simta iubiti si acceptati in randul nostru?" Cum putem sa-i ajutam in problemele lor?
* Ce fel de slujiri putem oferi membrilor nostri ?
* Cum putem imbunatati ceea ce le oferim membrilor din biserica ?

Daca veti lasa ca mintea sa fie creativa si ii veti cere Duhul Sfant sa va inspire, El o va face si veti descoperi moduri noi prin care ii veti putea ajuta pe cei ce vin sa fie membrii ai bisericii voastre. Cunosc biserici care ofera membrilor bisericii tot felul de clase; de la cursuri de scoala pentru copiii lor, la mancare dusa celor bolnavi si la haine impartite celor saraci. in biserica mea, avem peste 150 de lucrari diferite prin care incercam sa avem grija de nevoile membrilor din biserica noastra. 
______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.