1. LUMEA ANTICA DE LA 1400 LA 586 I.Hr. – INTRODUCERE – autor Biserica Adventista

1. Introducere

Perioada istorica discutata in acest articol a inceput prin 1400 i.Hr., cand Israelul a invadat vestul Palestinei, sub conducerea lui Iosua, si s-a sfarsit cu distrugerea Ierusalimului in anul 586 i.Hr. Inceputul acestei perioade coincide cu inceputul declinului puterii egiptene in Asia. Puterea cea mai mare in portile de nord era aceea a imparatiei hitite. Aceasta insa a disparut in urma atacurilor popoarelor maritime, doua secole mai tarziu. Dupa aceea asirienii au venit in linia intai si, prin forta bruta, au alcatuit un imperiu care cu timpul s-a intins din partile muntoase ale Iranului pana la hotarul de sud al Egiptului. Babilonia, care in tot acest timp a existat numai ca o umbra a imaginii sale ilustre de mai inainte, in cele din urma a lepadat catusele jugului asirian si i-a luat locul din nou, ca un imperiu de scurta durata, dar glorios.

O intelegere a natiunilor acestora si a altora este absolut folositoare pentru o intelegere corecta a istoriei antice a poporului lui Dumnezeu, care s-a luptat pentru existenta lui in mijlocul diferitelor natiuni locale din Palestina mai intai, sub conducatorii de triburi, judecatori, apoi sub regi, care au fost in stare sa construiasca un regat respectabil si sa-l tina laolalta pentru mai mult de un secol. Acesta insa s-a despartit in doua regate rivale, fiecare dintre ele fiind prea slaba pentru a rezista la fortele care staruiau sa puna stapanire pe Palestina, puntea de uscat vitala dintre cele doua regiuni si civilizatii de cea mai mare importanta ale antichitatii, Egiptul si Mesopotamia. Regatul de nord al lui Israel a fost in cele din urma inghitit de catre asirieni si a disparut complet din istorie dupa distrugerea Samariei, in anul 722 i.Hr. Regatul de sud al lui Iuda a mai dainuit inca un secol si jumatate, dar in cele din urma s-a supus babilonienilor. Totusi vigoarea religioasa a iudeilor a pastrat unitatea nationala chiar si in exil, avand ca rezultat faptul ca Iuda a iesit din captivitate un popor puternic si unit.

Scopul acestui articol este de a studia fundalul istoric al acestei perioade extrem de importante si interesante, de a examina aparitia, declinul si caderea regatelor si imperiilor si de a observa cum poporul lui Dumnezeu a fost influentat de evenimentele, culturile si civilizatiile vremii lor. De asemenea, este prezentat si un scurt istoric al poporului Israel, mai intai impartit in organizatii tribale, sub conducerea judecatorilor, apoi ca o organizatie unita sub trei regi succesivi si in cele din urma ca doua regate separate si rivale.

Deoarece scriitorii Bibliei, care au procurat din diferite surse materiale pentru o reconstituire a istoriei lui Israel, au fost conducatorii si reformatorii lui religiosi, ei au privit istoria lui Israel in lumina ascultarii sau neascultarii lor fata de Dumnezeu si au relatat-o ca atare. Acesta e motivul pentru care in anumite perioade, cand poporul a trecut prin crize speciale sau din contra a avut conducatori eminenti, sursele noastre sunt bogate, in timp ce pentru altele sunt extrem de sarace si lasa goluri mari, pe care cunostintele noastre prezente nu le pot umple. De acea, cititorul trebuie sa fie constient ca o schita istorica a poporului lui Dumnezeu in vremurile Vechiului Testament e schematica in unele parti si completa in altele.

Acelasi lucru e tot atat de adevarat cu privire la istoria natiunilor antice la care nu toate perioadele sunt la fel de bine acoperite de surse vrednice de incredere. In unele cazuri, evenimentele secolelor nu sunt inca cunoscute. Este necesara descoperirea mai multor surse originale pentru a deveni posibila o reconstituire a istoriei anitice in toate aspectele ei. Examinarea urmatoare reprezinta situatia prezenta a celor cunoscute, si se bazeaza pe:

– in cea mai mare parte pe dovezi documentare devenite disponibile de cand au fost readuse la viata limbi vechi, scrise in diferite caractere hieroglife sau cuneiforme, la inceputul secolului al IX-lea.

– pe bogatia de materiale conservata de nisipul si molozul secolelor, aduse recent la lumina de instrumentele arheologului.

Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania