10. DEZGROPAREA PERSIEI ANTICE – autor Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

10. Dezgroparea Persiei antice

Persia antica prezinta interes pentru cititorul Bibliei, datorita legaturilor ei cu istoria post-exilica a lui Iuda, cand Persia, pe atunci puterea mondiala principala, a fost raspunzatoare pentru restaurarea statului iudeu in Palestina.

Susa, vechea capitala elamita, este amintita in Biblie in unele versiuni sub numele de Susan, unde influenta reginei Estera la palat a salvat poporul ei de la distrugerea planuita. Sapaturile la Susa au fost incepute in 1885 de Dieulafoys si au continuat intermitent pana in prezent sub conducerea altor arheologi. Chiar in ruinele palatului de la Susa a fost gasit importantul Cod al lui Hammurabi (descris si tratat in sectiunea a 5-a acestui capitol, precum si in Nota Suplimentara de la sfarsitul capitolului 21 din Exodul). Un alt lucru important care rezulta din sapaturile de la Susa este ca masuratorile palatului, care prezinta o armonie perfecta cu descrierea data in cartea Esterei, i-au determinat pe cercetatorii renumiti sa admita ca numai cineva care era bine familiarizat cu palatul, subimpartirile lui si cu ceremonialul de la curte ar fi putut sa scrie cartea aceea.

Incepand din 1931 si pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial s-au facut sapaturi pentru Institutul Oriental al Universitatii din Chicago la vechea capitala Achemeniana de la Persepolis, mai intai sub indrumarea lui Ernst Herzfeld, iar apoi sub Erich Schmidt. Au fost descoperite un mare numar de basoreliefuri care prezentau scene de pace si de razboi de pe vremea lui Darius cel Mare, Xerxe si Artaxerxe, nume cu care cercetatorul Bibliei este familiarizat. Mii de texte administrative scrise in cuneiforma elamita pe tablite de lut ne ofera o intelegere a organizatiei extrem de eficiente a Imperiului Persan, sub care au lucrat barbati ca Zorobabel, Mardoheu, Ezra şi Neemia.

Descoperiri importante au fost facute si in alte locuri in Persia antica, dar nu suficiente pentru a umple golurile noastre cu privire la istoria acelei tari importante. In tara aceea mai este de facut o mare lucrare, inainte ca istoria ei sa fie tot asa de bine cunoscuta, ca aceea a altor natiuni din antichitate.

Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania