SCHIMBAREA…
Am pornit într-o plimbare în natură să mai uit de stresul dăruit zilnic de oraşul care parcă devine din ce în ce mai strâmt în ciuda dezvoltării sale pe o suprafaţă destul de mare…
În trecerea mea admiram fiecare lucru ce părea neatins şi nemodificat de mâna omului…care şi-a păstrat naturaleţea creată de o mână divină.
Deodată am observat în faţa mea cum o mică biată târâtoare se chinuia să-mi taie calea să ajungă spre o porţiune mai ierboasă…era o omidă.Am privit-o şi spre mirarea mea…mă privea şi ea.Am întins un deget să o îndemn să urce pe el ca să-i uşurez povara să o duc eu spre locul acela râvnit.Mica fiinţa atunci…mi-a vorbit:
“Of,de-aş avea măcar o zi aripi să scap de povara asta grea să mă simt uşoară liberă şi mai aproape de cer…însă sunt doar o biată omidă, sunt blestemată să mă târăsc, să vă necajesc pe voi,oameni, mâncând din frunzele copacilor pentru care mă urâţi atât de mult şi mai sunt şi neplăcută prin infăţişarea mea…dar voi oare cu ce sunteţi mai presus decât mine? Schimbare…mi-o doresc cu ardoare să mă înalţ la cer, să fiu un mister, viu , colorat şi încărcat de mirosul florilor pe care să le vizitez în zbor…schimbare…ce mi-o doresc…dar sunt o biată omidă şi cu teamă mă gândesc că nu voi mai apuca ziua în care să mă văd acolo sus, în cer.
Om de-aş fi n-aş mai sta pe gânduri şi aş lepăda pielea asta grea încărcată de păcat…dar nu-mi ştiu momentul nu ştiu clipa când va avea loc schimbarea asta pe care mi-o doresc aşa mult…pe când tu omule…eşti liber să accepti acum „aripile credinţei” să poţi să te inalţi la cer…de ce alegi totuşi să te târăşti pe pământ să te chinui, să zaci în păcat…când poţi zbura, şi poţi fi liber să explorezi minunăţiile cereşti…ce le vei primi precum ţi s-a făgăduit? Nu te îndoi ci crede numai!”
Acea biată mică fiinţă avea dreptate…şi n-am mai ezitat şi am ales să primesc darul acela pe care ea şi-l dorea atât de mult: aripile care să mă elibereze, să fiu mai aproape de cer,să să mă înalţe către Divinitate: mântuirea!
Mirela Prioteasa Rădoi
Incep sa-l inteleg pe Dan Capitan de plai de ce zice ca Ceahlaul sub furtuna nu scade musuroi. Incep sa inteleg de ce a asezat Maestrul biserica Sa pe aceasta stanca. Incep sa inteleg cum au fost adapati copii pustiei cu apa imbelsugata din stanca ranita anume o data pentru totdeauna. Un lucru imi vine mai greu sa pricep, cum este STANCA VEACURILOR, pentru ca fiind vorba de timp acesta nu poate fi vazut. Noi nu vedem decat trecerea timpului, cand timpul sta ochiul nostru nu mai distinge nimic. Probabil ca Stanca Veacurilor poate fi vazuta numai cu ochii nemuritori. Asa ca stau pe stanca si astept cu dor fagaduinta scumpa. Minunat!
In cealalta parte a anului, milioane de puieti de brad sunt sacrificati pentru moftul fundamental de a face zilele sure si reci, pe jumatate innoptata, ale lui decembrie, un pic mai vesele si luminoase. Nu zic ca n-o fi si o atractie mistica fata de cetina tot verde care chiar si zmulsa din mediul ei de racoare aspra si libera si mutata in casa fanga foc, va continua sa ramana ea insasi nobila, curata si plina de bucurie si va prefera sa si moara asa fara sa se schimbe; dar am impresia penibila ca sacrificiul este prea mare pentru o utilitate ocazionala. Au trebuit zece, cincisprezeced ani ca puiul de brad sa devina tanar pom pentru a fi calificat drept pom de Craciun si sacrificat pentru aceasta cinste.
Bradul merita sa fie vazut vara, in lo-cul sau de bastina fara a-i pricinui nici un rau si a fi lasat sa creasca. Vine vremea sacrificiului cand va fi fost crescut de tot, dar de ce sa-l sacrifici cata vreme el mai are de crescut. Pana atunci el are de indeplinit o seria de functiuni pe care i le suprimi, taindu-l doar ca pom de iarna.
In cetina lui poti asculta un concert eolian daca ai ureche destul de destupata pentru acest tip de frumuseti.
Cand este soare, bradul iti da umbra, cand este ploaie, el iti da adapost. Cand isi cauta pasarile loc de asezat, el devine casa iar cand sunt urmarite de primejdii, bradul devine cetate de scapare; pentru a-si arata permanenta disponibilitate, el ramane mereu verde.3. NOBILA FLOARE DE COLT
Floarea de colt este remarcabila mai ales prin simbolismul ei. Ea este un adevarat tip al nobletei. Aproape la toate popoarele exista o adevarata traditie legata de acest monument de noblete, stabilitate, curaj si credincio-sie. Nu degeaba pe vremea reginelor, acestea si-au atribuit-o, sau le-a fost acordata. Odata cu moda democratiei, nobletea a fost data uitarii, dar floarea de colt continua sa si-o pastreze.
Pierzand aceasta valoare imprumuta-ta chiar din caracterul divin, sufletul ne-a ramas schilod si deformat. Tanjim fara sa ne dam seama, dupa cele care ne lipsesc, dar tresarim ca treziti din somn atunci cand dam peste cate um „reminder”. Floarea de colt nu are un serviciu de publicitate care sa ii promoveze imaginea publica, dar felul ei de a fi o face vizibila si remarcata. Poa-te de aici i se trage gradul ridicat de vulnerabilitate si obligatia altora sa o ocroteasca. Statornica pe inaltimi si numai acolo, Edelweis contrasteaza cu asprimea si raceala din jur, vazandu-si linistita de rost, frumoasa, nobila si credincioasa. Poate incepe lumea sa se mai gandeasca si la d-astea.
Prapastia aceea albastra dominata de sunetul asurzitor devine templul tau.
Cand se ridica la lumina, permanent proaspat si generos, susurul izvorului continua sa poarte coloana infinita a lacrimilor. Scapata de sub povara muta a muntelui mareea permanenta de darnicie neintoarsa surade cristalin si pur si gata de sacrificiu. Trecand pe la poarta casei mele apele din amonte aduc sunetul netagadiut al jertfei de sine. Din acest generos gest fundamental se plamadeste lumea vie in inlantuirea ei de dar din dar. Eu sunt doar un vad mic si pierdut in salbaticia stancilor de veghe si-mi gasesc rostul prelungind pana la urmatoarea cataracta, suspinul adanc al muntelui.
Muntele are in sine o chemare pe care cine o simte nu poate sa nu o asculte. Ceva in adancimea fiintei omenesti raspunde si corespunde acestei chemari. Este provocarea sublimului, a idealului si a execelentei. Suntem facuti anume sa ne ridicam deasupra si sa urcam cat se poate de sus, pana la pragul de deasupra.
Riscurile si eforturile nu-i sperie pe temerari. Dorul dupa ceea ce este deasupra are si o alta semnificatie. Simpla ascensiune chiar si televizata nu astampara in mod corespunzator dorinta de a fi acolo sus.
Inaltimea Everestului ramane pitica pentru alpinismul spiritual. In timp ce inaltimile Himalaiei sunt moarte si pustii, inghetate si acoperite de tot soiul de pericole la panda, pragul autentic este plin de viata si fagaduinta. Putem urca zilnic deasupra, la modul instant. In genunchi sau nu, dar sigur in spirit, putem ajunge, zabovi si apoi sa ne intoarcem altfel si mereu mai bine.
7. ALPI INSANGERATI
Cand urci a doua oara potecile Aplilor care rasunau altadata de cantarile curate ale vasnicilor valdenzi, nu se poate sa nu auzi cum plang pietrele. Le cuprinde jalea la intrebarile despre vremile uitate. Nu este inghesuiala de turisti la Tore Pilice, pentru ca oamenii fug de singuratate mai ales cand este vecina cu adevarul. Daca ai privirea cat de cat treaza, vezi peste tot sangele martirilor Cuvantului.
Intram in capela austera, parasita parca chiar si de urmasii marilor ostasi ai Bibliei. Ne intampina o sora putin dusa pe ganduri. Ne uitam la figura lui Peter Waldo si la fratii lui care s-au perindat sa pecetluiasca lumina din Cuvant cu viata proprie. Cantam. Intentionam „Cetate tare-i Dumnezeu” dar Luther este din alta lume fata de singuraticii valdenzi asa ca alegem „Doamne sfinte Te marim” . Cineva imi face semn sa ma rog. Abea pot spune ca nu-mi pot stapanii emotiile. Si atunci se roaga Beni Lupu. Sora cea singuratica participa la rugaciune si incepe sa se lumineze. „Am avut o zi trista astazi, dar m-ati umplut de bucurie” zice, in timp ce ne imbratiseaza pe toti. Alpii raman insa tacuti si insangerati ca mai inainte.
8. VIESPII DE LANGA CASA .
11 iulie 2000, zi insorita, obositoare, epuizanta chiar. Dar ceea ce este mai rau: cuibul de viespi de langa casa, exact unde aveam treaba. Se pare ca trebuie sa ne confruntam serios pentru acelasi teritoriu. Eu nu pot sa renunt, ei nu vor sa pareaseasca terenul fara lupta, asa ca ne apucam la tranta. Unul mai indraznet isi infige acul veninos in piciorul meu, altul ma inconjoara furios amenintandu-mi fata. Stiu ce se poate intampla daca ma intapa. Am mai fost atacat si altadata si umflaturile acestea nu sunt un lucru prea amuzant chiar daca pot produce hazul celor dinjur. Raman linistit pe pozitie si termin metodic unul cate unul fara graba. Incet numarul combatantilor si elanul lor salbatic scade si bate in retragere. Peste o jumatate de ora se comportau ca si cand nici nu as fi fost prin preajma. Sunt prevazator dar imi vad de treaba neabatut. Durerea din pulpa continua sa-mi aduca aminte ca acolo a avut loc o lupta si ca am fost ranit. Dar ce este mai important, treptat din cuibul de viespi nu a mai ramas decat amintirea. Recunosc ca mi-a fost teama si am fost de cateva ori pe punctul de a ceda, dar am continuat sa mai rezist un minut si inca unul pana am inceput sa fiu stapan pe situatie. Regret ca de atatea ori am renuntat prea devreme; regret ca prea multe lupte am pierdut in timp ce le-as fi putut castiga. Imi voi aduce mereu aminte lectia.
Cand se ridica soarele peste crestetul padurii mai curajos si tot mai mare, incepe anotimpul fagaduintei. Nu stiu de unde ne-a venit ideea sa atribuim acest timp partii diafane si calde de langa noi. Poate pentru ca fiicele Evei poarta in ele o permanenta fagaduinta, o chemare perpetua a bucuriei de a visa cu gandul inainte, un fel de avanpremiera a surasului candid, neatins inca de aripa gandului implinit. Mireasa este simbolul primaverii si primavara este intruchiparea fecioarei asteptatoare neprihanita. Imparatia insasi este cuprinsa in acest simbol. Vor veni florile si apoi roadele si secerisul. Toate sunt cuprinse in fagaduinta care se aseaza curata peste tara inghetata si noroioasa dar capabila sa zamisleasca viata cand ii va veni randuiala. Astazi este anotimpul fagaduintei, maine va fi al implinirii.
Cand iesim din casa dimineata si dam cu ochii de prima bruma, incercam un sentiment contradictoriu. In timp ce nostalgia dupa caldura verii incepe sa ne cuprinda, ne gandim si la roadele care chiar aveau nevoie de o bruma buna inainte de a fi destul de coapte ca sa poata fi culese. Ca o basma a naturii careia incepe sa i se faca frig, bruma este o prevestire a plapumei de zapada care se va asterne curand. Cand spunem „basma” si „plapuma” nu vorbim de lucruri rele sau degradante, ci cautam metafore care sa reflecte bunavointa noastra fata de cele doua. In timp ce bruma este ea insasi expresia putinului, prezenta ei este semnul apropierii deplinului. Pentru cineva se poate ca bruma sa fie asimilata cu insuficienta si superficialitatea, dar in mod esential, bruma este din aceeasi substanta cu omatul cel mare care poarta semnele belsugului. Intai vine o bruma buna si apoi plinatatea zapezii. Vezi ca si bruma este buna de ceva? Te ajuta sa-ti faci socotelile pentru a nu fi surprins nepregatit. Pana cand vom primi plinatatea albului imaculat al Duhului, si o bruma de revarsare fara pata este buna si apreciata.
Exista o singura stea adevarata. Este singura pe care o gasim in fiecare moment al zilei, al saptamanaii, al lunii sau al anului, in acelasi loc. Ati ghicit! Este Steaua Polara. Romanii ii spuneau Polaris si de acolo i-am luat si noi numele. Ea sta nemiscata deasupra polului nord, sau cel putin asa o vedem noi. Cel mai important lucru pentru o stea este cum se vede. Nu conteazaata atat de mult daca este cea mai mare din constelatia ei, ci daca o poti vedea mereu in acelasi loc. In realitate, Polaris este tot asa de miscatoare ca toate celelalte stele, dar este asezata in locul in care noi o vedem ca fiind stabila. Cel mai mare merit al ei este ca ocupa locul quasi fix fata de care se misca toate celelalte. Acest lucru ii da demnitate si o face respectata si credibila. Polara este singura stea cu adevarat cereasca pentru ca ea ne da o idee despre cum este Dumnezeu: constant, absolut, vesnic si deasavarsit.
Alfa Ursae Minoris are o miscare de revolutie pe o orbita proprie de aproape doua milioane de ori cat raza terestra avand o viteza de deplasare de 1,5 km/sec. Ea se afla la o distanta de soare de 300 de ani lumina. Actuala stea polara face parte din prima suta de stele fundamentale, avand marimea aparenta 2,2 (clasa a doua). Vizibilitatea stelelor este imparsita in opt clase succesive. Primele sase sunt vizibile cu ochiul liber. Urmatoarele pot fi observate numai cu instrumente optice adecvate.
Surse: Encarta, Anuarul Astronomic si
La Grande Encyclopedie