pastorul Rick Warren
Prima conceptie gresita este ca, odata ce te-ai nascut din nou cresterea este automata. Acest lucru nu este adevarat. Evident, multe biserici cred asta pentru ca nu au nici un plan, nici un program pentru a a-i ajuta pe oameni sa creasca inspre maturitate. Dar, adevarul este ca cresterea spirituala este intentionata. Nu are loc la voia intamplarii. Are loc atunci cand depui efort, petreci timp si iei hotararea de a creste si de a te dezvolta. O persoana trebuie sa vrea sa creasca, trebuie sa hotarasca sa creasca si trebuie sa depuna efort pentru a creste. Nici maturitatea si nici cresterea nu sunt imediate. Evrei 5:12 spune: "in adevar, voi care demult trebuia sa fiti invatatori,… aveti iarasi trebuinta de cineva ca sa va invete cele dintai adevaruri ale cuvintelor lui Dumnezeu." Apoi, Biblia spune in Filipeni, capitolul 2: "Continuati sa lucrati la mantuirea voastra, cu frica si cu tremur… caci Dumnezeu este acela care lucreaza in voi, si va da… si vointa si infaptuirea." Observati ca acest verset spune: "lucrati la mantuirea voastra". Nu spune: "lucrati pentru mantuirea voastra", pentru ca nu lucram pentru ea. Este vorba de a lucra la ceea ce implica ea, odata ce devii credincios. Dar apoi, spune ca Dumnezeu lucreaza in noi, si ne da si vointa si infaptuirea…. Noi trebuie sa facem ceva,… si Dumnezeu face ceva. in cresterea noastra spirituala, Dumnezeu isi are partea lui… si noi avem partea noastra. Noi lucram la detalii,… iar Dumnezeu ne da puterea de care avem nevoie in viata. Adevarul este ca maturitatea unui crestin, este rezultatul dedicarii sale. Cresterea spirituala incepe cu dedicarea descrisa in Romani 6:13, unde spune: "Dati-va pe voi insiva lui Dumnezeu." Cresterea nu vine de la sine. Ea vine ca rezultat al dedicarii.
B. Maturitatea este ceva … mistic.
A doua conceptie gresita este aceea ca cresterea spirituala este "mistica", ca este ceva pe care doar unii oameni o ating, ca este foarte greu de realizat si ca nu este foarte practica. Multi credinciosi cred asta si se resemneaza la gandul ca ei ca nu vor putea fi niciodata niste crestini maturi spiritual. Ei sunt convinsi ca tot ce se nunmeste crestere spirituala este doar pentru presbiteri, pentru pastori, si pentru martiri, intr+un cuvant, pentru cei chemati sa fie "sfinti".
A treia conceptie gresita este ca maturitatea spirituala poate aparea instantaneu, daca stii care este solutia potrivita. in timpul calatoriilor mele in intreaga lume, am descoperit ca unii crestini cauta un fel de "solutie secreta", un fel de "pastila magica", acea "experienta" care, dintr-o data, ii va schimba din temelii si-i va face maturi. Ei cred ca daca vor experimenta asa ceva, nu vor mai avea probleme, nu vor mai pacatui si nu vor mai fi ispititi. Acesti oameni persevereaya febril in cautarile lor. Ei cauta in carti, in seminarii, in conferinte, in adunari special dedicate acestui scop. Vor ceva care sa-i schimbe peste noapte. Dar, adevarul este ca asa ceva nu este cu putinta. Cresterea spirituala nu este un eveniment, ci un proces, iar acest proces necesita timp. Nu exista maturitate spirituala instantanee. Exista insa un proces lent, care dureaza o viata intreaga.
D. Maturitatea este masurata prin ceea ce sti.
A patra conceptie gresita este ca maturitatea spirituala este masurata prin ceea ce sti. Trebuie insa sa spunem ca este nevoie de mai mult decat de o forma de cunoastere teoretica. Multe biserici cred ca tot ceea ce trebuie sa faci pentru cresterea spirituala este sa cunosti Biblia. Daca stii cartile din Biblie, daca poti vorbi despre diferite personaje din Biblie, daca poti discuta despre doctrinele Bibliei, atunci inseamna ca esti cu adevarat matur. De fapt, maturitatea spirituala este demonstrata mai mult prin comportament decat prin ceea cunostinte sau credeu. Ea este demonstrata mai mult prin felul in care te comporti, decat prin ceea ce cunosti. Biblia spune ca noi trebuie sa continuam sa crestem toata viata. in timp ce crestem, trecem printr-o mare varietate de experiente.
A cincia conceptie gresita despre cresterea spirituala este ca ea ar fi o chestiune de ordin personal si particular, ca ar fi ceva ce are loc numai intre tine si Dumnezeu, si nu-i treba nimanui sa se amestece. Biblia nu ne invata asa ceva. Ea ne spune ca crestinii au nevoie de relatii personale cu ceilalti pentru a creste, ca nu poti sa cresti cu adevarat sanatos si echilibrat de unul singur. Pentru o crestere sanatoasa ai nevoie de "trupul lui Hristos". Ai nevoie de alti credinciosi. Nu exista crestini independenti, crestini sigurateci si crestini izolati. Noi ne dezvoltam in relatiile de partasie cu ceilalti crestini. Biblia spune in Evrei, capitolul 10: "Sa veghem unii asupra altora, ca sa ne indemnam la dragoste si la fapte bune. Sa nu parasim adunarea noastra cum au unii obicei, ci sa ne indemnam unii pe altii." Observati ca totul este la plural, nu la singular. Se refera la noi, la faptul ca suntem chemati sa crestem impreuna.
A sasea greseala este sa crezi ca pentru cresterea spirituala ai nevoie numai de studiu Biblic. In realitate acesta este doar unul din elementele necesare cresterii. Pe linga el mai ai nevoie si de celelalte. Ai nevoie sa experimentezi inchinarea impreuna cu cu alti credinciosi. Ai nevoie sa experimentezi studierea Bibliei in comun. Ai nevoie sa pui in practica ceea ce ai invatat prin slujirea catre altii, prin partasia cu cei credinciosi si prin evanghelizarea necredinciosilor. Sincer, ultimul lucru de care au nevoie unii crestini este de … inca un studiu biblic. Ceea ce au nevoie ei este sa lase cartea jos si sa iasa afara si sa aplice in viata ceea ce stiu deja.
in rezumat, daca vrei intr-adevar sa cresti spiritual, trebuie sa intelegi ca cresterea incepe cu un angajament, ca este un proces treptat, ca ea n-are loc peste noapte, ca ea implica dezvoltarea unor obiceiuri de viata crestina, ca ea este masurata de cele cinci scopuri diferite ale cresterii si ca ea este stimulata de relatiile pe care le ai cu ceilalti din biserica. Acum, bazat pe aceste clarificari, as vrea sa impartasesc cu voi cum puteti sa-i ajutati oamenii din biserica voastra sa creasca inspre maturitate. As vrea sa va impartasesc cu voi trei principii care guverneaza procesul de maturizare.
In primul rind, daca vrei sa-i vezi pe oameni maturizindu-se, trebuie sa-i faci sa se consacre acestui lucru, pentru orice proces de crestere incepe doar din momentul consacrarii. Nu se intampla nimic pana cand cineva nu se hotaraste sa creasca, deoarece cresterea spirituala este intentionata. Unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face ca lider crestin este sa-i determini pe cei din jur sa se angajeze constient intr-un proces de crestere spirituala, pentru ca noi ajungem sa fim doar aceea ce ne-am propus constienti sa fim. Fara sa te cunosc in prealabil, daca ar fi posibil sa-mi spui in ce esti angajat in acest moment, ti-as putea spune ce vei ajunge in cincisprezece sau douazeci de ani. Nu e nevoie sa fiu profet pentru asta. Spune-mi in ce esti angajat, spune-mi cum iti petreci timpul, cum iti cheltuiesti banii, energia, si-ti voi putea spune unde si ce vei fi peste douazeci de ani. Fiecare dintre noi devine ceea ce-ti propune in mod constient sa devina. De aceea, trebuie sa te angajezi constient in procesul de maturizare spirituala, trebuie sa te dedici cu mare atentie, pentru ca aceasta iti va hotari destinul, nu doar fericirea ta de pe pamant, ci destinul tau vesnic.
Si inca ceva: daca angajamentele spirituale personale hotarasc cine suntem fiecare din noi, tot asa, ceea ce va deveni fiecare biserica se poate vedea din lucrarile in care este angajata ea. Fiecare biserica va deveni in timp ceea ce s-a angajat sa devina. De aceea, eu va incurajez sa deveniti o biserica condusa de scopuri si dedicata celor cinci scopuri ale bisericii Noului Testament.
C. Daca nu vei cere oamenilor sa fie cnsacrati, ei nu vor fi!
Care este cel mai bun mod in care le poti cere oamenilor sa faca un angajament ? As vrea sa va dau cateva sugestii. in primul rand, cere cu incredere. Biblia ne spune ca ni se va face dupa credinta noastra, iar atunci cand vrei sa-i ceri unei persoane sa faca un angajament spiritual, cere-i aceasta cu incredere, asteptandu-te de la ea sa ia decizia corecta.
Spune-le clar exact ce astepti de la ei, ce vrei sa faca. Defineste clar angajamentul.
Explica avantajele acelui angajament spiritual. Cand faci aceste lucruri, vei descoperi ca este mult mai usor sa-i ajuti oamenii sa creasca in angajamentul lor in Domnul.
Unul dintre lucrurile pe care le-am descoperit este ca cu cat le ceri oamenilor sa se angajeze la mai mult, cu atat reactia lor va fi mai prompta.
E. Daca Biserica ta nu va cere consacrare, o vor cere altii.
Vreau sa va spun ca daca biserica voastra nu le va cere oamenilor sa faca un angajament fata de cauze inalte, o vor face tot felul de alte institutii si organizatii. Problema pe care o avem astazi este ca multi oameni au dat o mare importanta lucrurilor mai putin importante si neglijeaza lucrurile cu adevarat importante. Tragedia este ca lucrurile neimportante ii tradeaza pe oameni si-i lasa cu un gust amar in gura.
Oamenii vor sa fie angajati in ceva semnificativ, vor sa fie dedicati unei cauze importante. Asa ne-a creat Dumnezeu. Si iata cum trebuie sa procedati:
Pentru cei ce se tem de angajamente foarte mari, construiti niste angajamente intermediare mai mici. Divizati scopurile mari in scopuri care pot fi atinse succesiv. Segmentati angajamentele importante in pasi mai mici pe care oamenii ii vor putea face mai usor. Atat timp cat oamenii nu sunt invatati sa tinda mereu spre ceva mai mare si mai bun, nu-i veti vedea crescind din punct de vedere spiritual.
Cel mai practic mod prin care oamenii pot fi ajutati sa se maturizeaza spiritual este deprinderea unor obiceiurilor bune. A fi un ucenic implica a deprinde anumite practici, a-ti insusi o anumita rutina, a intra intr-o anumita disciplina. De ce sunt obiceiurile atat de importante ? Pentru ca ele sunt esenta caracterului. Caracterul pe care Dumnezeu vrea sa-l dezvolte in noi, un caracter intocmai ca acel al lui Hristos, se formeaza prin deprinderea unor obiceiurile bune. De exemplu, nu pot spune ca sunt cinstit , decat daca acesta este obiceiul meu, daca obisnuiesc sa fiu cinstit tot timpul. Daca sunt cinstit numai uneori, nu sunt integru sau cinstit. Daca spun ca sunt credincios doar uneori, aceea nu inseamna credinciosie. Credinciosie este atunci cand am obiceiul de a fi credincios. Dumnezeu vrea ca eu sa-mi dezvolt obiceiul de a iubi, obiceiul de a fi bucuros, obiceiul de a fi credincios. El vrea sa-mi dezvolt obiceiurile de a fi fide si sensibil fata de nevoile altora. Deci, atunci cand ii ajuti pe oameni sa dezvolte niste obiceiuri bune, solide, ii ajuti sa creasca inspre maturitate spirituala.
A. Un timp zilnic de partasie cu Dumnezeu – Marcu 1:35
Primul obicei pozitiv necesar pentru cresterea spirituala este "un timp petrecut zilnic in partasie cu Dumnezeu." Al doilea obicei este "zeciuiala" sau "jertfa saptamanala.", iar al treilea obicei este "participarea la un grup mic de partasie", la o echipa mica dedicata lui Dumnezeu si Imparatiei Lui. As vrea sa explic pe rind.
B. Sa dai, saptaminal Zeciuiala lui Dumnezeu – 1 Cor. 16:2
Al doilea obicei pe care trebuie sa-l insusesti este "zeciuiala" sau "jertfa saptamanala". In 1 Corinteni 16:2, Biblia ne spune ca in prima zi a saptamanii trebuie sa-I aducem lui Dumnezeu o jertfa. La ce se refera Biblia? Care este prima zi a saptamanii ? Duminica, ziua de inchinare. A da, este un act de inchinare. Atunci cand ii dau prima parte din banii mei lui Dumnezeu, in prima zi a saptamanii, ii spun lui Dumnezeu: "Doamne, tu esti prioritatea numarul unu. Doamne, eu caut mai intai imparatia Ta si demonstrez asta prin timpul meu si prin bani, banii mei. iti daruiesc prima zi a saptamanii, duminica, si, iti daruiesc a zecea parte din banii mei, zeciuiala mea."
Al treilea obicei care ii ajuta pe crestini sa creasca, este participarea la un grup mic de partasie dedicat lui Dumnezeu. Asa cum am amintit intr-o sesiune anterioara, pentru a creste spre maturitate trebuie sa intretii legaturi personale cu ceilalti crestini.
Care sunt aceste cinci blocuri ale cresterii? Dati-mi voie sa vi le explic. Daca ar fi sa construiesti un perete, ai pune o piatra deasupra alteia, sau o caramida deasupra altei caramizi. in viata crestina exista cinci blocuri, cinci caramizi care ii ajuta pe oameni sa creasca inspre statura lui Christos.
Primul bloc este "cunoasterea" Cuvantului lui Dumnezeu. A cunoaste Cuvantul lui Dumnezeu inseamna a cunoaste continutul ei. Ii studiezi personajele Bibliei, ii studiezi intamplarile, ii studiezi principiile, adevarurile si doctrinele ei. Studiul Bibliei este fundatia pentru intregul proces de crestere spirituala. Biblia ne spune in Osea 4:6: "Poporul meu piere din lipsa de cunostinta." Fara cunoasterea Cuvintului lui Dumnezeu nu vei fi niciodata un crestin puternic. Trebuie sa cunosti Biblia.
2. PERSPECTIVA: Sa vezi lucrurile din punctul lui Dumnezeu de vedere
Dar, asta nu e totul. Peste cunoasterea Cuvantului lui Dumnezeu trebuie sa asezi un al doilea bloc, o a doua caramida: "o perspectiva corecta". Ce este aceasta "perspectiva corecta" ? O perspectiva corecta inseamna a vedea viata din punctul lui Dumnezeu de vedere. O perspectiva corecta inseamna a intelege nu numai ce face Dumnezeu. ci si "dece" face Dumnezeu ceea ce face.
Cunoastere" inseamna sa sti "ce" a facut Dumnezeu in Biblie.
"Perspectiva corecta" inseamna sa sti de ce a facut Dumnezeu ceea ce a facut. |
3. CONVINGEREA: sa fi patruns de sentimentul datoriei
Al treilea bloc, a treia caramida, este "convingerea profunda". Convingerile sunt valori, angajamente si motivatii care ne motiveaza launtric sa sa facem ceea ce este bine.
Pentru o parere sunt gata sa ma cert;
pentru o convingere sunt gata sa mor! |
4. PRICEPEREA: abilitatea de a sti "CUM" sa traiesti si sa lucrezi
Pe masura ce cunosti Cuvantul si dobindesti o perspectiva corecta, ajungi sa-ti formezi convingeri – convingerea ca acesta carte este Cuvantul lui Dumnezeu, convingerea ca Dumnezeu nu ma va lasa si nu ma va parasi niciodata, convingerea ca biserica este cu adevarat familia lui Dumnezeu. Pe nivelul acestor convingeri asezi apoi "priceperea".
5. CARACTERUL: sa devi ca si Christos in atitudini si in actiuni
Ultimul bloc al edificiului vietii, ultima caramida a constructiei de o viata, este "caracterul". Cunosti Cuvantul lui Dumnezeu si stii de ce Dumnezeu face ceea ce face; iti construiesti convingerile despre viata, despre Dumnezeu, despre diavol, despre pacat si despre dreptate. iti construiesti priceperea cu care sa razbati in viata crestina. Iar, in final, toate acestea vor forma in tine "caracterul". El este telul final al vietii crestine. Formulat in cuvinte, el este: sa fi asemenea Domnului Isus in atitudini si actiuni. Sa fii un infaptuitor al Cuvantului, sa inveti sa gandesti ca si Hristos, sa vorbesti ca El si sa impartasesti ca El, sa slujesti ca El si sa te comporti in orice situatie cum se comporta El.
Daca veti ridica nivelul de angajament personal al oamenilor din biserica, daca ii veti ajuta sa-si insuseasca practici spirituale si daca veti construi asezind una peste cealalta cele cinci caramizi ale cresterii, veti avea in jur niste credinciosi maturi, care vor creste cu un caracter ca al lui Hristos, traind pentru a-I aduce slava lui Dumnezeu.
______________________________
Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.