12.Cum sa insufletesti pe credinciosi la slujire

 
de
pastorul Rick Warren
 
Cum sa faci dintr-un "membru" un slujitor veritabil ?
Cred ca cea mai mare problema pe care o au bisericile noastre este aceea de a echipa fiecare membru pentru a fi un slujitor. Cred ca, daca am face asta, bisericile noastre ar creste si ar fi foarte sanatoase. Adevarul trist este ca, in multe biserici, multi crestini nu fac absolut nimic in afara de frecventarea bisericii. Cum poti transforma membrii bisericii in niste slujitori ? Cum poti transforma o audienta in armata lui Dumnezeu ? Cum poti transforma consumatorii in contribuabili ?  in primul rand, trebuie sa-i inveti pe oameni adevarurile in ce priveste slujirea unui madular. 
I. Predica DESPRE  baza biblica pentru slujirea laicilor
Biblia ne spune in Romani12, ca fiecare crestin trebuie sa fie un slujitor, ca fiecare crestin trebuie sa aiba un loc in care sa slujeasca. Nu inseamna ca fiecare crestin este un pastor, ci inseamna ca Dumnezeu a facut ca fiecare dintre noi sa aiba un loc de slujire in trupul lui Hristos. 
A fi crestin inseamna a fi un slujitor. Isus spunea: "Am venit sa slujesc si sa-mi dau viata ca rascumparare pentru multi." Daca vrem sa fim ca Isus Hristos, trebuie sa dam si sa slujim asa cum a facut Isus. in armata lui Dumnezeu nu exista "voluntari". Slujirea pentru Hristos nu este "optionala." Daca esti crestin, Dumnezeu asteapta ca tu sa slujesti altora in numele lui Isus. 
Biblia ne mai spune ca fiecare lucrare este importanta. Uneori credem ca oamenii care predica si invata in biserica sunt cei mai importanti. Dar nu este adevarat. Adevarul este ca, trupul lui Hristos are nevoie de fiecare madular. Si mana nu-i poate spune piciorului: "Nu am nevoie de tine." Iar urechea nu-i poate spune ochiului: "Nu am nevoie de tine." Noi depindem unul de altul, si avem nevoie unul de altul pentru a duce la indeplinire ce vrea Dumnezeu sa faca biserica. 

Exista cinci factori pe care Dumnezeu ii foloseste ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta
Acum, de unde stiu ce fel de slujire trebuie sa fac ? Trebuie sa-i invatam pe oameni ca Dumnezeu i-a format intr-un mod unic pentru o lucrare. Exista cinci factori pe care Dumnezeu ii foloseste ca sa ne formeze, ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta. Dati-mi voie sa va explic acesti factori.

1. Daruri spirituale (1 Cor. 12; Rom. 8; Efes. 4)
Primul lucru pe care El il foloseste pentru a te forma sunt darurile spirituale pe care ti le da. in momentul in care devii un credincios, primesti niste daruri spirituale. Acestea sunt mentionate in cartile Romani, Efeseni si I Corinteni. Biblia ne spune ca unii au darul de a invata, altii au darul de intelepciune, altii au darul de a incuraja si ajuta, si altii au alte daruri. Deci, trebuie sa-i ajutam pe oameni sa-si descopere… darurile spirituale, pentru ca, daca tu ai darul de a invata, atunci tu trebuie sa fii invatator in biserica. Daca ai darul de a conduce, atunci trebuie sa fii conducator in trupul lui Hristos. 

2. O chemare (pasiune) (Mat. 12:34; Prov. 4:23; Ps. 37:4)
Dar nu ai primit numai daruri. Biblia ne mai spune ca Dumnezeu iti da o chemare unica. Asta este ce iti place sa faci. Ai observat ca sunt lucruri pe care pur si simplu iti place sa le faci ? Si sunt altele de care nu prea iti pasa. Sunt unele lucruri fata de care esti foarte incantat si altele fata de care nu ai nici un interes. De unde crezi ca vine asta ? Acea dorinta innascuta vine de la Dumnezeu. Si Dumnezeu ne da fiecaruia chemari diferite, pe plan emotional si fizic. 

Stiai ca fiecare fiinta umana are bataile inimii unice? Asa cum ai amprente unice, asa ai batai ale inimii unice. Dumnezeu ne da, de asemenea, niste emotii unice. De aceea iti plac unele lucruri care nu plac altora, iar ceea ce le place altora  nu-ti place tie. Dumnezeu da fiecaruia interese diferite pentru ca tot ceea ce trebuie facut in lume sa se faca. 

Sa spunem, de exemplu, ca eu am darul de a invata. Dar, chemarea pe care o am eu va influenta modul in care imi voi exercita acel dar. De exemplu, daca am darul de invatator, dar am o chemare pentru copii, sau pentru oameni saraci sau am o chemare pentru a lucra cu adolescentii, aceasta va determina felul in care imi voi folosi darul spiritual. Deci, primim daruri de la Dumnezeu, dar primim si o chemare. Ea se identifica prin ceea ce imi place sa fac.

3. Abilitati native (Exod 31:3; 1 Cor. 12:5)
Al treilea lucru la care trebuie sa ne uitam sunt abilitatile noastre. Dumnezeu ne da fiecaruia abilitati innascute. Unii oameni se pricep foarte bine la animale. Altii se pricep la mecanica, la repararea aparatelor sau a masinilor. Altii sunt foarte buni in folosirea cuvintelor, ei pot fi buni ganditori sau vorbitori sau scriitori. Altii stiu sa lucreze cu oamenii. Altii se pricep sa lucreze cu teorii foarte abstracte, iar altii se pricep sa lucreze cu idei si lucruri foarte concrete. De ce este asa ? Pentru ca Dumnezeu ne-a facut diferiti, cu un scop. El ne da abilitati diferite. Unii sunt buni la calcule, iar altii nu prea se pricep asa de bine la calcule. Aceste abilitati nu le primesti numai pentru a le folosi pentru tine insuti. Ci, Dumnezeu ti-a dat aceste abilitati cu un scop, la fel cum ti-a dat darurile spirituale si chemarea. Iar acest scop este de a-L sluji, de a-L sluji printr-o lucrare anumita.

4. Personalitate (1 Cor. 2:11)
Al patrulea lucru care iti determina slujirea este personalitatea. Dumnezeu ne da niste personalitati diferite. Unii oameni sunt foarte exuberanti si le place sa vorbeasca cu oamenii, sa fie in grupuri mari si sa fie in centrul atentiei, in timp ce alti oameni au o personalitate foarte timida, sunt mai retrasi, si le place sa vorbeasca mai degraba cu o singura persoana decat cu un grup mare. Unor oameni le place sa faca acelasi lucru la nesfarsit. Le place rutina, le place sa faca acelasi lucru la fel, in fiecare zi. Altor oameni le place varietatea si doresc sa faca ceva diferit in fiecare zi. Aceasta nu este o chestiune de bine sau rau. Ci, acesta este modul in care Dumnezeu te-a creat. Si personalitatea ta este o mare parte din ceea ce te face pe tine sa fii tu. Este unul dintre lucrurile la care trebuie sa privesti cand descoperi ce vrea Dumnezeu sa faci tu, si care ar trebui sa-ti fie locul in trupul lui Hristos. 

Privesc deci la darurile mele spirituale, la lucrurile care imi place sa le fac, la abilitatile mele innascute, si la personalitatea mea.

5. Experientele (Rom. 8:28; 2 Cor. 1)
Ultimul lucru la care trebuie sa privesti sunt experientele pe care le-ai avut. Dumnezeu nu iroseste niciodata o experienta. Sunt patru feluri de experiente pe care le-ai avut si care determina care ar trebui sa fie slujirea ta in biserica. 

Patru feluri de experiente care te pregatesc pentru slujire
1. Educationale
Dumnezeu se uita la experientele tale educationale. Nu ma refer numai la absolvirea unei scoli. Ma refer la lucrurile pe care le-ai invatat in viata – lucrurile invatate de la parinti, de la rude, de la matusi si unchi, de la frati si surori, si lucrurile invatate de la prieteni. Acestea sunt experientele educationale. 
2. Vocationale
Apoi, Dumnezeu foloseste experientele profesionale, slujbele pe care le-ai avut, si iscusinta pe care ai dobandit-o in slujbele avute de-a lungul anilor. Dumnezeu foloseste experientele spirituale pentru a te forma si a te face o persoana eficienta in slujire. 
3. Spirituale
El foloseste experientele spirituale, cum ar fi: vremurile de dedicare lui Dumnezeu, poate serviciile din biserica, sau experientele spirituale avute intr-o tabara sau o conferinta, experientele avute citind o carte, sau ascultand o caseta sau un seminar, sau primind un cuvant din partea unui crestin. Toate aceste experiente ti-au schimbat intr-o oarecare masura viata. 

4. Dureroase
Dar cel mai important este ca Dumnezeu foloseste niste experiente dureroase pentru a ne forma. Stiati ca Biblia spune in II Corinteni, capitolul 1, ca Dumnezeu, in mod intentionat, ne trece prin probleme, incercari si dificultati in viata?

El ne trece prin acele experiente si ne mangaie in tristetea si suferinta noastra, pentru ca, apoi, si noi, la randul nostru, sa-i mangaiem pe altii cu aceeasi mangaiere pe care am primit-o.
Domnul nu iroseste niciodata o suferinta. Si unul dintre modurile in care poti afla care trebuie sa fie slujirea ta in biserica si in lume este sa privesti la suferintele prin care ai trecut in timpul vietii. 
De exemplu, cine poate ajuta mai mult un parinte care si-a pierdut fiul, decat un alt parinte care si el si-a pierdut fiul la un moment dat in viata ? Cine poate ajuta mai mult pe cineva care are, sa zicem cancer, decat altcineva care a avut si el cancer ? Cine poate ajuta mai mult pe cineva care este dependent de droguri sa-si revina, decat altcineva care a avut si el aceasta problema ? Si, cine poate ajuta mai mult pe cineva a carui sotie a murit, sau a divortat, decat un sot a carui sotie a murit, sau a divortat ? Ce vreau sa spun este ca atunci cand privesti la viata ta, trebuie sa te uiti in urma si sa analizezi toate experientele dureroase pe care le-ai avut, pentru ca Dumnezeu deseori doreste sa foloseasca chiar lucrul care te-a ranit cel mai mult pentru ca tu sa-i ajuti pe alti oameni.

Cand ii inveti pe oameni despre slujirea fiecarui credincios, trebuie sa-i inveti un concept important – acela ca Dumnezeu i-a creat si i-a format in mod unic, folosind daruri, personalitati, chemari si experiente pentru a-i face sa devina oamenii pe care El le ii doreste si care sa slujeasca in Biserica in felul in care a hotarit El. 

II.  planificati  un  curs  lunar  in  care  sa  invete  cum  sa-si descopere  forma  pentru slujire
1. Incepe un curs lunar despre slujire
Cum ii inveti asta pe oameni ? A doua sugestie este sa planificati un curs lunar in care sa invete cum sa-si descopere darurile spirituale, chemarea spirituala, si aceste lucruri despre care tocmai am vorbit. Trebuie sa predati acest curs in mod regulat, pentru ca, atunci cand vin oameni noi in biserica, sa poata descoperi adevarurile care ii vor ajuta sa descopere lucrarea lor in biserica. in Biserica Saddleback, biserica pe care o pastoresc, predam acest curs in fiecare luna, si oamenii invata adevarul biblic ca fiecare crestin trebuie sa aiba o lucrare, si acea lucrare este bazata pe felul in care ne-a creat Dumnezeu.

2. Stai de vorba cu fiecare membru despre slujirea lui
Dupa acel curs, unul dintre pastori sau lideri va sta de vorba cu fiecare dintre cei care au luat parte la curs si ii va intreba ce au invatat pentru viata lor si care vad ei ca ar fi rolul lor in biserica. 

        * Ajuta-i sa inceapa slujiri adecvate formei lor specifice
Vor fi ajutati sa dezvolte lucrari bazate pe felul in care au fost formati. Odata, o femeie a venit la mine, si mi-a spus: "Frate pastor Rick, cred ca avem nevoie de o lucrare de rugaciune." Eu i-am spus: "Dumneavoastra chiar aveti o chemare pentru asta, nu-i asa ?" Si ea a spus: "Da, cred ca e nevoie de rugaciune." Iar eu i-am spus: "Perfect ! Dumneavoastra veti conduce aceasta lucrare." Si, ea a intrebat: "Eu ?" I-am spus: "Da, de ce nu ?" Si ea a spus: "Tocmai mi-a venit aceasta idee." Apoi, i-am spus: "Simplul fapt ca vi-a venit aceasta idee… arata ca Dumnezeu lucreaza la inima dumneavoastra si ca ar trebui sa fiti persoana care sa inceapa aceasta lucrare." Si astfel am inceput noi lucrarea de rugaciune.

Alta data, o femeie a venit la mine si mi-a spus: "Frate pastor Rick, trebuie sa infiintam un grup de sprijin pentru oamenii care mor de cancer." Si i-am spus: "Este o idee excelenta. Ce-ar fi sa il infiintati chiar dumneavoastra ?" Iar ea mi-a spus: "Eu nu pot sa fiu lider." I-am spus: "Nu se stie niciodata. Ce-ar fi sa anuntati in biserica ca infiintam o noua lucrare pentru oamenii care au cancer. Ajutati la organizarea ei, si vom vedea ce se va intampla." Si astfel s-a pus aceasta lucrare in functiune.

Un om a venit la mine odata si mi-a spus: "Stiti, frate pastor, eu nu stiu sa cant, sau sa invat din Biblie, dar am indemanare. Stiu sa repar constructii si multe alte lucruri. Vreau sa infiintam o lucrare pentru a face reparatii pentru oameni, gratuit." Si, astfel a inceput aceasta lucrare, iar astazi sunt multi alti oameni implicati in ea.

Un alt om a venit la mine si mi-a spus: "Vreau sa incepem o lucrare de reparare a masinilor. Sunt mecanic si stiu sa repar masini." Si asa a inceput si aceasta lucrare.

Astazi, in biserica noastra, avem peste 150 de lucrari diferite care au fost incepute, individual, de membri bisericii. 

                  * Da voie oamenilor sa fie creativi
Acesta este urmatorul lucru pe care vreau sa vi-l spun. Trebuie sa le dati voie oamenilor sa fie creativi. Dati-le voie oamenilor sa inceapa lucrari la care se pricep. Nu spuneti: "Nu putem incepe asta pentru ca nu mi-a venit mie ideea. Eu sunt pastorul." Lasati-i pe oameni sa vina cu idei, si oamenii vor fi creativi in masura in care ii lasi sa fie.

Avem, asa cum am mai spus, peste 150 de lucrari diferite in biserica noastra. ii lasam pe oameni sa ia parte la acel curs, sa-si descopere forma lor spirituala pentru slujire si apoi sa inceapa lucrari noi, in mod individual. 

               * Da voie oamenilor sa-si schimbe slujirea fara reprosuri
Este important, de asemenea, sa-i lasi pe oameni sa schimbe lucrarile, sau sa renunte la unele si sa inceapa altele, fara ca sa se simta vinovati sau tristi pentru asta. Uneori, in multe biserici, le cerem oamenilor sa slujeasca, poate sa lucreze cu copiii sau sa serveasca la mese, si, dupa o vreme, ei se satura de asta. Si poate vor sa incerce sa faca ceva nou, sau sa faca altceva, pentru ca, poate simt ca nu-si folosesc toate talentele si darurile. Uneori, au nevoie doar de o pauza si putin timp liber. Dar, trebuie sa le dati voie oamenilor sa aiba experiente, sa incerce lucrari. Si, daca nu se simt potriviti acolo, pentru o lucrare, pot incerca alte lucrari, si apoi incearca altele pana cand, in final, vor gasi locul in care se integreaza cel mai bine.

                * Nu obliga pe nimeni sa faca ceva pentru care nu este potrivit
Da-mi voie sa iti spun, frate pastor, de ce e bine sa faci asta. Daca ii obligi pe oameni sa se angajeze in lucrari, sau pozitii sau slujbe, in biserica ta, pentru care nu sunt daruiti sau modelati spiritual, atunci va trebui sa ii motivezi, sa-i presezi, sa-i incurajezi sa mearga inainte, pentru ca ei nu fac ceea ce le place cu adevarat sa faca. in schimb, daca vei lasa ca in biserica ta fiecare sa descopere cum l-a proiectat Dumnezeu, si cum l-a modelat Dumnezeu pentru slujire, si daca vei petrece timp ajutandu-i pe oameni sa afle ce le place si ce daruri si talente au si vei rezerva un loc pentru ei, odata ce au inceput o lucrare, nu vor mai avea nevoie sa fie motivati. Pentru ca vor fi motivati pur si simplu de bucuria slujirii lor. Vor fi motivati pentru ca sunt ceea ce Dumnezeu i-a facut sa fie. Dumnezeu ne-a facut pe fiecare ca sa jucam fiecare un anumit rol in lume. Si, cand descoperim acel rol, cand noi descoperim scopul nostru, cand noi descoperim lucrarea noastra si misiunea in lume, avem un sentiment extraordinar. 

imi amintesc ca atunci cand am descoperit ca Dumnezeu mi-a dat darul de a invata, si am inceput sa invat, oamenii imi spuneau: "Stii, Rick, Dumnezeu te binecuvanteaza atunci cand ne inveti." Asta m-a facut sa ma simt bine si am inceput sa-mi dau seama ca pentru asta am fost lasat pe acest pamant. Asta mi-a dat mie sens si mi-a dat inteles vietii.

Astazi, multi oameni nu au nici un sens in viata, un scop, pentru ca nu au aflat pentru ce au fost facuti. Nu si-au descoperit lucrarea si misiunea lor in lume. 

Deci, trebuie sa ii lasati pe oameni sa experimenteze. Singurul mod in care poti afla ce stii sa faci, este sa incerci diferite lucruri. Cand m-am predat lui Hristos, m-am gandit ca poate ar trebui sa fiu un muzician pentru Hristos, ca voi conduce lauda si inchinarea. imi place sa cant. Dar era o singura problema. Nimanui nu-i placea sa ma asculte. Nimanui nu-i placea cum cantam. Si mi-am dat seama foarte repede ca nu am fost daruit sa cant. Dar, apoi, cand am inceput sa-i invat pe oameni din Biblie, si cand am vazut ca Dumnezeu binecuvanta asta si ca vietile erau schimbate prin asta, am stiut ca pentru asta m-a creat Dumnezeu.

3. Cere angajarea personala intr-o anumita slujire pe trimp de un an
in biserica noastra, cand oamenii participa la acel curs de descoperire a lucrarii, le cerem sa se angajeze in acea lucrare, timp de un an, dar nu le cerem si sa respecte acel angajament. Daca dupa jumatate de an cineva spune: "Asta nu e pentru mine. Trebuie sa fac altceva. Trebuie sa slujesc in alta lucrare", ii dam voie sa-si schimbe locul de slujire. Experimenteaza diferite lucrari si descopera ceea ce Dumnezeu vrea ca ei sa fie. Daca vei face asta, vei descoperi ca biserica nu numai ca va creste, dar vei vedea ca povara slujirii iti este usurata, si nu vei mai duce totul de unul singur. 

Cand am infiintat Biserica Saddleback, eu faceam aproape totul, pentru ca eram un grup de numai sapte oameni. Eu pregateam biserica pentru serviciu, in fiecare saptamana. Eu aranjam scaunele. Eu faceam programul, eu pregateam predica, si eu aprindeam luminile si le stingeam la terminarea serviciului. Eu maturam, ridicam toate scaunele si faceam curatenie. Eu faceam totul. Si, pe masura ce biserica crestea, am inceput sa ma simt din ce in ce mai obosit, pentru ca eu incercam sa fac toata lucrarea. Oamenii veneau la mine si se asteptau sa gaseasca toate raspunsurile. Eu predicam, eu dadeam invatatura, eu ma ocupam de rugaciune, eu faceam botezurile, consilierea, eu vizitam bolnavii. Si, pe masura ce biserica crestea, energia a inceput sa-mi scada. 

Cand biserica a ajuns sa aiba in jur de patru sute, sau cinci sute de oameni, eram pe punctul de a renunta. Eram foarte descurajat si intristat si in acea saptamana am fost gata sa renunt. Le-am vorbit membrilor bisericii intr-o miercuri seara si le-am spus: "Stiti, nu mai pot continua. Responsabilitatile sunt tot mai multe pentru ca biserica a crescut, iar eu incerc sa implinesc nevoile fiecarui individ in parte. Nu o pot face. Dar, citind Biblia, am descoperit ca nu eu trebuie sa fac toata lucrarea. Biblia ne spune in Efeseni ca pastorii si invatatorii trebuie sa-i echipeze pe credinciosi, pentru slujirea lor in lucrare. Nu este datoria mea, ca si pastor, sa fac lucrarea. Datoria mea este sa instruiesc fiecare credincios din biserica, pentru lucrarea lui. Nu pot sa le fac eu pe toate. Biserica nu a fost lasata sa fie responsabilitatea unui singur om, in care un pastor sa le faca pe toate si sa implineasca nevoile fiecaruia. in schimb, trebuie sa-i las pe altii sa-si descopere lucrarea. Apoi, pot sa continui sa fac ceea ce Dumnezeu m-a chemat sa fac. "

Gasim asta in Faptele Apostolilor, unde ucenicii spuneau: "Nu este potrivit pentru noi sa lasam Cuvantul lui Dumnezeu ca sa slujim la mese. Alegeti dintre voi sapte barbati, vorbiti de bine, plini de Duhul Sfant si intelepciune pe care ii vom pune la slujba aceasta. Iar noi vom starui necurmat in rugaciune si in propovaduirea Cuvantului." 

in acea seara, le-am spus: "Vom face o intelegere. Daca veti face lucrarea bisericii asa cum Dumnezeu va porunceste sa o faceti, voi veti face lucrarea, iar eu voi face ceea ce Dumnezeu vrea ca sa fac, adica ma voi ruga, ma voi pregati, va voi invata si voi studia. Si daca voi veti face lucrarea, eu ma voi asigura ca voi sa fiti hraniti spiritual. Si, in fiecare saptamana, veti veni stiind ca am petrecut ore in studierea Cuvantului lui Dumnezeu si ca am pregatit mesaje puternice, pentru a va ajuta sa cresteti in Domnul. Pentru ca, voi veti face lucrarea, iar eu va voi instrui cum sa o faceti." 
in acea seara, ei mi-au spus: "Este un lucru bun. Suntem de acord." Ne-am dat mainile, ne-am rugat impreuna si am semnat chiar si un legamant. Si, dupa ce am facut asta, Biserica Saddleback… a inceput sa creasca extraordinar de mult. 

Pentru ca o biserica sa creasca, doua lucruri trebuie sa se intample:
De ce s-a intamplat asa ? Pentru ca nu mai incercam sa controlez totul. Dati-mi voie sa va spun ceva foarte important. 

Pentru ca o biserica sa creasca, doua lucruri trebuie sa se intample. Pastorul trebuie sa cedeze controlul si credinciosii trebuie sa cedeze controlul. 
1. Pastorul trebuie sa cedeze controlul  slujirii
Pastorul trebuie sa cedeze controlul lucrarii pentru ca, pe masura ce biserica creste, el nu le poate face pe toate. 
2. Membrii trebuie sa cedeze controlul  conducerii
Si credinciosii trebuie sa cedeze controlul conducerii. Trebuie sa-i permita pastorului sa conduca si sa hraneasca. El trebuie sa conduca si sa hraneasca turma lui Dumnezeu. 
Pastorul trebuie sa-i permita fiecarui membru sa aiba propria lucrare si sa faca ceea ce Dumnezeu vrea. Cand am facut asta, mi-a fost foarte teama. Ca pastor, m-am temut ca daca ii voi lasa pe altii sa faca lucrarea in biserica, ei vor face o multime de greseli. Dar, intr-o zi, Dumnezeu mi-a zis: "Dar, Rick, tu nu faci greseli ?" I-am spus: "Ba da." Si, Dumnezeu mi-a zis: "Nu asa ai invatat ?" I-am spus: "Ba da." Si mi-a mai spus: "Atunci, de ce nu-i lasi si pe altii sa invete ? Nu-i lasi sa creasca. Nu-i lasi sa se dezvolte pentru ca nu-i lasi sa creasca. Nu-i lasi sa invete." 
invatam prin greseli. Iata ce as vrea sa va spun, ca si pastor: Lasati-i pe cei din biserica voastra sa faca greseli. Nu incercati sa le faceti pe toate. Lasati-i sa greseasca, pentru ca asa crestem si ne dezvoltam. Si cand cineva vine cu o idee si spune: "Mi-a venit o idee pentru o noua lucrare in biserica noastra", spuneti-i: "De ce nu ? Sa incercam." Poate nu va merge, dar lasati-i sa descopere asta. in loc sa spun: "Asta nu va merge", este mult mai bine sa-i las sa descopere singuri asta, pentru ca asa vor creste si asa vor invata. 

II. Incredinteaza oamenilor  responsabilitati
Daca veti lasa ca fiecare membru sa slujeasca in biserica voastra, trebuie sa invatati sa aveti incredere in oameni. Oamenii vor raspunde in functie de cata responsabilitate le incredintati. Daca ii tratati pe oameni ca pe copii, niciodata nu vor creste. Dar, daca le incredintati niste treburi si responsabilitati majore, si daca ii veti lasa sa ia decizii si sa faca greseli in lucrare, atunci veti descoperi ca vor creste, si va creste si biserica. 

Veti descoperi ca oamenii vor fi creativi, 
daca ii lasati sa fie asa. 
De multe ori, ne este atat de teama ca lucrurile vor scapa de sub control,… si de aceea nu-i lasam pe oameni sa incerce lucrari noi in biserica. Dar uneori acea lucrare noua ii aduce pe oameni la Hristos. Deci, va provoc sa-i lasati pe altii sa se ocupe de slujire, si unul dintre scopurile voastre primordiale sa fie acest lucru. 
Asa cum v-am spus, cand am inceput cu Biserica Saddleback, eu faceam totul in biserica. Dar, scopul meu, in fiecare an, era sa las din ce in ce mai mult slujirea in seama altora. Iar acum fac din ce in ce tot mai putin, si ii las pe altii sa faca tot mai mult. Iar eu imi petrec timpul facand ceea ce Dumnezeu vrea ca sa fac, adica, studiind Cuvantul lui si pregatind aceste mesaje, pentru ca oamenii sa fie hraniti spiritual.

III. Tine mereu inaintea ochilor lor  viziunea  clara
Daca ii veti ajuta pe oameni sa creasca in slujire, trebuie sa le reamintiti mereu viziunea, pentru ca oamenii uita. Uitam repede care este voia lui Dumnezeu pentru vietile noastre. Trebuie sa recrutam oameni pentru o cauza care este mai mare decat noi insine, sa-i recrutam pentru imparatia lui Dumnezeu. 

Este o istorisire in cartea lui Neemia, capitolul 4. Stiti povestea lui Neemia, caruia Dumnezeu i-a spus sa reconstruiasca zidul in jurul Ierusalimului. Era o sarcina foarte grea. Neemia i-a organizat pe oameni si i-a implicat pe toti in reconstruirea acestui zid. Biblia spune ca, dupa ce zidul a fost construit pana la jumatate, oamenii s-au descurajat. 
Le-au trebuit cincizeci si doua de zile ca sa construiasca zidul, deci inseamna ca s-au descurajat dupa vreo douazeci si cinci sau douazeci si sase de zile. Lucrul acesta li se intampla oamenilor in mod obisnuit. in mijlocul unui proiect ne descurajam. N-ai obosit, in timp ce zugraveai un perete, dupa ce l-ai zugravit pana la jumatate ? Sau, cand ai vrut vreodata sa urci un munte, nu ai obosit la jumatate sau intr-o lunga calatorie sa vrei sa renunti pe la jumatatea drumului ? Asta au experimentat si oamenii lui Neemia. Dupa ce au construit pana la jumatate, s-au descurajat.

Ce a facut Neemia ? Nu a renuntat. Nu i-a trimis pe oameni inapoi acasa. Nu a spus: "Nu va merge. Suntem niste ratati, deci haideti sa renuntam." in schimb, le-a dat o noua viziune si i-a provocat sa vada ce urma sa se intample dupa terminarea zidului. I-a inspirat si i-a motivat din nou sa-si reaminteasca viziunea. Asta trebuie sa facem si noi pentru implicarea oamenilor in lucrare. 

         Principiul lui Neemia: Viziunea trebuie reimprospatata la fiecare 26 de zile
Eu numesc asta Principiul lui Neemia. Principiul este acela ca viziunea trebuie sa fie reamintita la fiecare douazeci si sase de zile, adica la jumatatea timpului necesar pentru construirea zidului in cincizeci si doua de zile. 
Asta inseamna ca, o data pe luna, trebuie sa le spui oamenilor: "De aceea il slujim pe Isus, de aceea il iubim pe Domnul, de aceea dam din banii nostri, energia si timpul nostru. Pentru ca ceea ce facem va conta pentru vesnicie." 
Eu nu ma scuz in fata oamenilor cand le spun ca cel mai important lucru pe care il pot face cu vietile lor este sa faca parte din biserica si sa se implice in lucrare. Pentru ca orice vei face pentru Domnul, va depasi orice altceva. Va depasi in importanta familia ta, va depasi cariera ta, va depasi totul. Pentru ca lucrurile despre care vorbim vor face o schimbare pentru eternitate. 
Imagineaza-ti ca vei ajunge in Rai si cineva va veni la tine si va spune: "Vreau sa-ti multumesc ca sunt in rai datorita tie. Sunt aici datorita tie." Nu va fi o bucurie mai mare decat aceea de a simti ca ai facut o schimbare in viata cuiva pentru vesnicie. 
Deci, cand le vorbesti oamenilor, fa-i sa vada ca ceea ce fac pentru Domnul in lucrare este mult mai important decat slujbele lor, si decat orice altceva, pentru ca ramane pentru vesnicie. 

Vreau sa va istorisesc ceva, care cred ca va ilustra asta. Acum cativa ani am auzit de un om din biserica mea care s-a imbolnavit foarte grav. A avut o operatie pe cord. Si am spus: "ii voi face o vizita la spital." Asa ca m-am dus la spital ca sa-l vad. 

in mod normal, eu nu vizitez oamenii la spital, pentru ca biserica noastra a devenit atat de mare, incat uneori avem cateva sute de oameni in spital, intr-o singura saptamana. Avem alti pastori, si slujitori si lideri de grupuri mici care fac toate vizitele la cei in nevoie. Pentru ca eu singur nu pot vizita pe toti intr-o biserica atat de mare. Dar, omul acesta era unul dintre primii membri ai bisericii noastre, asa ca, mi-am spus: "Voi merge sa-l vad pe Walt." 
Cand am intrat la el, si cand l-am vazut, avea o multime de echipamente medicale conectate la trupul sau, dupa operatie. Statea pe patul de spital si m-a intrebat: "Frate pastor Rick, ce faci aici ?" I-am raspuns: "Am venit sa te vad." in timp ce vorbeam cu el, mi-am dat seama ca nu fusese nevoie sa-l vizitez pentru ca cinci slujitori laici, nu pastori, cinci oameni care slujeau in lucrarea din biserica noastra il vizitasera in ultimele douazeci si patru de ore. 
Cand am iesit afara din acel salon de spital, lacrimi au inceput sa-mi curga pe obraz, pentru ca m-am gandit: "Asta era. Asta a vrut Dumnezeu sa fie biserica. Dumnezeu niciodata nu a vrut ca in biserica un singur om sa viziteze pe toata lumea si sa poarte de grija tuturor." 
in peste cincizeci de locuri din Biblie se spune ca trebuie sa ne iubim unii pe altii, sa avem grija unii de altii, sa ne incurajam unii pe altii, sa ne ajutam si sa ne rugam unii cu altii. Trupul lui Hristos trebuie sa aiba grija de el insusi. 
Daca ii veti ajuta pe oameni sa-si descopere lucrarea, veti descoperi, ca sarcina voastra va fi tot mai usoara, ca biserica va fi mai sanatoasa si va creste, pentru ca Dumnezeu lucreaza in vietile oamenilor. 

in incheiere, as vrea sa ma rog special pentru ca Dumnezeu sa va foloseasca in ridicarea multor, multor slujitori in biserica voastra, care sa impartaseasca povara lucrarii Lui.

"Tata Ceresc, vreau sa-ti multumesc ca ai facut ca biserica sa nu fie slujita de o singura persoana, si ca doresti ca fiecare crestin sa creasca in credinta lui pentru ca sa-si descopere lucrarea bazat pe forma lui spirituala. Si ma rog ca acei care vizioneaza aceasta conferinta, sa inceapa sa isi descopere darurile spirituale, dorintele, abilitatile, personalitatea si experientele unice pe care Tu le-ai dat, pentru a-i face eficienti in slujirea Ta. Si ma rog ca rezultatul acestui lucru sa fie o mare trezire in aceasta natiune. in numele lui Isus m-am rugat. Amin.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.