3. „MULTI SUNT CEI CE INTRA PE EA” – autor Mihaela Balogh

” MULTI SUNT CEI CE INTRA PE EA „

– despre cresterea Bisericii –

La mijlocul lunii iunie 1941, „vulpea desertului”- maresalul german Erwin Rommel – aflat la baza egipteana de langa Libia, statea in cumpana daca sa cucereasca Alexandria, Cairo si Canalul Suez. Cu versata sa „Afrika Korps”, era hotarat sa-i scoata afara din nordul Africii pe britanicii aflati sub comanda generalului Archibald Wavell. Golful Alexandriei era ticsit de nave de aprovizionare britanice, iar Rommel stia ca, pentru a fi sigur de reusita, trebuia sa distruga acest port, indepartand astfel un port maritim esential aliatilor pentru innoirea trupelor,completarea arsenalului si aprovizionare.
Pentru a salva acest port,britanicii au pus la cale una dintre cele mai inteligente farse ale razboiului. Locotenentul Jasper Maskelyne, un magician profesionist, a elaborat un plan minutios lipsit de scrupule. S-a construit rapid un fals port Alexandria, cam la o mila de-a lungul coastei, la Maryut Bay.
In timpul zilei, Maryut Bay parea o asezare  tipic egipteana de cocioabe, insa noaptea, o retea ingenioasa de lumini si umbre, la nivelul solului, reproducea perfect portul Alexandria. Structuri marioneta de panza au fost construite pentru a parea niste vase uriase in port. Un simulacru de far a fost asezat pe linia tarmului pentru a-i  „ghida”  pe pilotii bombardierelor din Luftwaffe. Au fost plasati explozibili care sa simuleze explozia munitiei.
Falsul port era complet operational in seara zilei de luni 23 iunie, insa nemtii nu s-au aratat. In noaptea urmatoare bombardierele au aparut. La inceput, au zburat jos si repede spre portul Alexandria. La vreo 2500 m dedesupt, luminile din Maryut Bay licareau pline de viata in timp ce adevaratul port, Alexandria, era invesmantat  intr-un intuneric total. Pe masura ce pilotii germani se apropiau, nebanuind nimic, au fost derutati. In loc sa se increada in instrumentele si hartile lor, pilotii din fruntea escadrilei s-au bazat pe ceea ce vedeau si, spre usurarea comandantului portului Alexandria, bombardierele germane s-au intors spre Maryut Bay, falsul port. Pe masura ce avioanele inamice se apropiau , luminile falsului port s-au estompat amagitor, ca si cum ar fi fost camuflate in asteptarea raidului. Focul  antiaerienelor a lovit cu furie avioanele, in timp ce acestea isi aruncau in van bombele pe plaja nisipoasa.
Pentru desavarsirea farsei, in timpul comunicatiilor special destinate interceptarii de catre germani, comandantii aliati s-au prefacut a fi ingrijorati de avariile portului si, chiar in timp ce bombele cadeau la Maryut Bay, brigazile militare din portul Alexandria au raspandit cu repeziciune peste adevaratul oras ” resturi” de vase si „daramaturi ” din hartie pentru a simula in fata avioanelor de recunoastere ca tintele ar fi fost serios deteriorate.
Trucul a fost cum nu se poate mai eficient. Pilotii germani si ofiterii de spionaj au crezut ca bombardamentul a fost reusit si distrugator. Timp de opt nopti atacurile feroce au continuat, fara ca cea mai mica dauna sa fie produsa adevaratului port. Apoi, crezand ca portul este distrus, atacurile au incetat. Hitler si-a indreptat atentia inspre Rusia. Saptamana urmatoae intaririle aliatilor au inceput sa soseasca. Rommel, maresalul german, a pierdut batalia chiar in saptamana cand credea ca a fost castigata.

Acum sa incercam sa facem cateva conexiuni. Ar putea exista vreo legatura spirituala intre acest episod legendar din zilele celui de-al doilea razboi mondial si starea de crestere a bisericilor crestine ? Mai exact, este posibil ca Satana sa foloseasca cu succes o strategie similara pentru a-i amagi pe crestini ?
Intr-un numar al revistei „Semnele Timpului” din 2006 au fost publicate cateva articole despre dezvoltarea fara precedent a crestinismului. Erau amintite biserici din America de Nord cu 15.000-20.000 membrii, adevarate megabiserici care functionau mai degraba ca societati cu profit de zeci de milioane de dolari anual. Willow Creek Community Church este una dintre cele trei megabiserici fruntase .
Scriitorul James Rutz a ajuns la concluzia ca, cel mai probabil inainte de anul 2032, intreaga lume va fi crestinata. Sa fie oare aceasta implinirea profetiei Domnului Hristos din Mat.24,14 : ” Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor.Atunci va veni sfarsitul”.?
Biserica Evanghelica din SUA a constatat ca in lumea crestina au inceput sa se simta din nou pulsatiile unei cresteri numerice vizibile. Insotiti de manifestari miraculoase, misionarii Coalitiei Crestin Evangelice, aflati in avanposturi pe meleagurile Africii si Asiei, aduc sub steagurile crestine mii de noi-convetiti,  pe fondul unor manifestari miraculoase cum ar fi invierea mortilor. China reprezinta un sol fertil, crestinismul aparand pentru  tineri ca un inlocuitor al comunismului.
Reporterii de la „Dawn Fridayfox”, prezinta cu lux de amanunte peste 40 de cazuri in care, deopotriva tineri si varstnici, crestini sau pagani, bebelusi, oameni decedati in spitale, vrajitori, ofiteri de politie, pastori si politicieni, cu totii au avut deja parte de experienta minunata a invierii.
Biserica Romano-Catolica, aflata si ea in aceasta competitie a miracolelor de seama, isi prezinta inviatii in maniera unei invingatoare ce revendica mereu istoria. In lucrarea sa „Inviat din moarte – 400 de marturii adevarate despre invieri miraculoase”, Albert J. Hebert prezinta o lista interminabila de mutilati, spanzurati, putreziti, morti inhumati de cativa ani si chiar avortoni, care au inviat de-a lungul secolelor, prin mijlocirea la fel de dezinteresata a  truditorilor din misiunile catolice, plus o vie si detaliata descriere a iadului si a paradisului. Convertirile masive inregistrate in urma acestor miracole alimenteaza previziunile ca, inainte de anul 2032, intreaga populatie a globului va fi convertita la crestinism.
Ar putea exista vreo legatura spirituala intre acest episod legendar din zilele celui de-al doilea razboi mondial si starea de crestere a bisericilor crestine din zilele noastre ?  Mai exact, este posibil ca Satana sa foloseasca cu succes o strategie similara pentru a-i amagi pe crestini ?
Cresterea Bisericii inseamna extinderea Imparatiei lui Dumnezeu. S-au scris sute de articole si s-au sustinut numeroase expuneri cu privire la acest subiect. Carti, clipuri si casete, promitand  secretele ” cresterii bisericii, ”  sunt produse aproape fara limita. Institutii, centre si experti in „cresterea bisericii”, ofera seminarii care promit sa dubleze sau chiar sa tripleze dimensiunile congregtiei. O cautare pe Google pe acest subiect afiseaza 260.000 de site-uri. Relatiile publice si tehnicile de marketing sunt folosite cu precadere intr-un efort de  atac a Imparatiei Intunericului.
Insa este posibil ca oamenii lui Dumnezeu sa fie deviati de la adevaratul inamic si de la adevaratele tinte ? Este posibil ca aceasta adevarata manie a ” cresterii bisericii ” sa se bazeze de fapt pe o iluzie ?
O atenta trecere in revista a rezultatelor miscarii de crestere a bisericii ofera putine dovezi care sa sugereze ca a cauzat vreo paguba, cat de mica, imparatiei lui Satana.
Nu cumva „bombele”  cresterii bisericii  nu ajung sa loveasca vreo tinta satanica reala ? Nu cumva ele reduc activele Imparatiei lui Dumnezeu, in timp ce lasa neatinsa imparatia intunericului? Nu cumva e posibil ca, in loc sa fie Biserica aceea care cucereste lumea, in realitate lumea sa fie aceea care face incursiuni cotropitoare in biserica ?
Cum sunt acesti crestini convertiti in comparatie cu cei rezultati in urma lucrarii lui Pavel?
”Caci uite, tocmai intristarea aceasta a voastra dupa voia lui Dumnezeu, ce framantare a trezit in voi? Si ce cuvinte de dezvinovatire ? Ce manie ! Ce frica ! Ce dorinta aprinsa ! Ce ravna ! Ce pedeapsa ! In toate voi ati aratat ca sunteti curati in privinta aceasta. „ ( 2 Corinteni 17,11 )
Are loc o convertire autentica ?
„Pentru fiecare suflet cu adevarat convertit, relatia cu Dumnezeu si cu cele vesnice va constitui chestiunea majora a existentei. Insa unde este, in bisericile populare de astazi, spiritul de consacrare fata de Dumnezeu ? Cei convertiti nu leapada mandria si iubirea de lume. Ei nu sunt mai dispusi sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-L urmeze pe Isus cel bland si smerit, decat erau inainte de convertirea lor. „ ( E. G. White,     „Tragedia veacurilor”, pag.463 )
Am fost avertizati ca Satana va incerca sa impiedice o adevarata redesteptare, ” prin introducerea uneia false In acele biserici pe care le poate aduce sub puterea sa inselatoare, va face sa para ca binecuvantarea speciala a lui Dumnezeu este revarsata; se va manifesta ceva ce este considerat drept un interes religios deosebit. Multimile se vor bucura ca Dumnezeu lucreaza in mod minunat in favoarea lor, in timp ce lucrarea este a unui alt spirit. Sub o masca religioasa, Satana va cauta sa-si extinda influenta asupra lumii crestine. „ (  Idem pag. 464 )
Biserica primara reprezinta un model pentru o autentica crestere a bisericii. Inspiratia descopera de ce ucenicii erau atat de eficienti: ”Ei nu isi modelasera credinta si invatatura sa se potriveasca dorintelor ascultatorilor lor, nici nu au tinut ascunse adevaruri esentiale pentru mantuire in incercarea de a-si face invatatura mai atragatoare. Ei prezentasera adevarul cu simplitate si claritate, rugandu-se pentru convingerea si convertirea sufletelor. Si se straduisera sa-si aduca viata in armonie cu propria invatatura , pentru ca adevarul prezentat sa se recomande singur constiintei tuturor oamenilor.”
(  E. G. White, „Istoria faptelor apostolilor”, pg.330 )
Se ridica o intrebare :Cat de mare este biserica mea ? Nu !Nu este o intrebare biblica. Ea nu se afla in centrul Bibliei. Este insa o intrebare la care trebuie sa ne gandim serios din perspectiva pe care am prezentat-o mai sus.
De doua ori Domnul a trebuit sa-i spuna lui Ghedeon : „Poporul este prea mult.”( Judecatori.7,2.4) Regele David a fost mustrat pentru numaratoarea poporului ( vezi  2 Sam. 24 ). Acela care alearga dupa multimi va fi dezamagit. Multimile de la inceputul lucrarii lui Ioan Botezatorul s-au risipit. Aceasta i-a dezamagit pe ucenicii proorocului (  Ioan3,26 ). Insa multimile care l-au parasit pe Ioan ca sa-L urmeze pe Isus, L-au parasit curand si pe Isus ( Ioan 6,66 ). Profetul Isaia prezisese ca Isus va merge singur la cruce ( Isaia 63,3 ).
Isus nu putea sa fie mai clar. Scopul evanghelizarii nu este in primul rand cresterea bisericii, ci rodnicia bisericii. Nu cantitatea Il intereseaza pe Dumnezeu in primul rand, ci calitatea

( Ioan 15,16 ). Hristos a blestemat smochinul ca o demonstratie a felului in care El priveste cresterea plina de pretentii, dar lipsita de roade ( Mat.21,18-20 ). Dumnezeu nu are nevoie de crestini de decor. O gradina nu se masoara dupa numarul plantelor care cresc in ea. Nu e nici o arta sa umpli o gradina cu buruieni infloritoare, care par pline de vigoare, insa se cere multa grija, munca si deprindere ca sa faci gradina respectiva sa aduca roade.
Conteaza felul in care se realizeaza cresterea bisericii. Conteaza metodele. Conteaza oamenii cu care se umple biserica. Metodele lui Satana de crestere a bisericii ameninta sa distruga biserica. Metodele lui Dumnezeu o vor consolida.
Binecunoscutul predicator baptist englez Charles Spurgeon spunea candva.”Cand am auzit de congregatii mari adunate de muzica unui cor bun, mi-am amintit ca acelasi lucru se intampla si la opera, si la sala de concerte, si nu am simtit vreo bucurie.” Astazi, ca si in trecut, „Satana isi are propriile mijloace amagitoare prin care planuieste sa ticseasca biserica de falsi credinciosi, urmand ca prin intermediul lor sa poata lucra cu si mai mult succes la slabirea cauzei lui Dumnezeu”. ( Review and Herald,10 ian1893 )
Trupul omenesc este un model folositor pentru biserica (1Cor. 12,12 ;Ef. 5,23 ; Col. 1,18 ) si ofera o privire de profunzime asupra cresterii sanatoase. El, corpul omenesc, ne ofera posibilitatea sa observam ca nu orice crestere este sanatoasa, pe deoparte, iar pe de alta parte, ne ofera posibilitatea sa facem diferenta intre cresterea normala, sanatoasa, si o crestere anormala, bolnava. Acest lucru este util in intelegerea cresterii normale sau patologice a Bisericii.
1.CRESTEREA IN TALIE.
Atunci cand indivizii nu mai cresc in lungime, pot incepe sa creasca in latime. Daca este excesiva aceasta crestere, ea nu inseamna conditie fizica, ci mai degraba OBEZITATE. Nu este o crestere folositoare. Ea provoaca multe boli. Scade rezistenta organismului. Scurteaza viata. Apare atunci cand aportul de alimente depaseste cantitatea de efort ce trebuie depusa pentru arderea caloriilor. Caloriile goale si fast-food-urile sporesc aceasta problema.
Asa se intampla si pe plan religios. Obezitatea spirituala este vazuta in bisericile unde membrii participa la biserica si primesc hrana, insa sunt angajati intr-o masura prea mica in lucrarea pentru Christos. Predici de tip fast-food pot intretine pe ascultatori (o paine neagra de casa te satura. Nu trebuie sa mananci multa caci e hranitoare. O paine umflata cu afanatori si alte E-uri, nu ne da senzatia de satietate. Mananci multa, dar nu te simti satul.). Teorii inedite, teatralitate, senzational sau povesti hazlii pot parea sa starneasca interesul religios, insa cresterea numerica nu este insotita de o crestere pe masura a puterii spirituale. Membrii nu aduc roada ; ei nu fac nimic pentru inaintarea Imparatiei lui Dumnezeu in jurul lor. Ei nu isi recunosc adanca nevoie continua de pocainta si de o viata sfintita ascendenta. Nicio biserica ce creste simtitor cu crestini ce doar incalzesc scaunele si sunt iubitori de inchinare distractiva nu poate avea o crestere sanatoasa. Cu timpul, acesti membrii nu vor contribui la intarirea bisericii, ci mai degraba la dereglari spirituale serioase in interiorul bisericii.
Medicii solicita pacientilor supraponderali sa piarda in greutate. Marele Medic face acelasi lucru in cadrul bisericii. El are diferite metode : zguduirea, cernerea. Domnul Hristos afirma despre Tatal Sau: ”Pe orice mladita care este in Mine si n-aduce roada, El o taie; si pe orice mladita care aduce roada, o curateste ca sa aduca si mai multa roada.” ( Ioan 15,2 )
Numai in Biblie putem gasi sfaturi demne de incredere cu privire la modul in care trebuie sa aiba loc o crestere corespunzatoare   a bisericii . Exista un singur lucru pe care nu avem dreptul sa-l facem, iar acela este sa judecam inima vreunui om sau sa ne indoim de motivatiile sale. Se cere mare atentie in  acceptarea membrilor in biserica, deoarece Satana isi are propriile mijloace amagitoare prin care planuieste sa ticseasca biserica de falsi credinciosi, urmand ca, prin intermediul lor, sa poata lucra cu mai mult succes la slabirea cauzei lui Dumnezeu.
Mantuirea implica predarea deplina in fiecare domeniu al vietii, si, in majoritatea cazurilor, cei care ies din aceasta lume vor trebui sa-si schimbe garderoba, dieta, modul de recreere etc.Vorbirea lor se va schimba. Obiceiurile, cultivate toata viata, incurajate de societate si aprobate de celelalte biserici trebuie abandonate. Aceste schimbari necesare nu vor fi pe placul celor lumesti, care le vor privi ca stranii, inguste, extreme si fanatice.
Isus a avertizat : „Intrati pe poarta cea stramta. Caci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare si multi sunt cei ce intra pe ea. Dar stramta este poarta, ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei ce o afla. ” ( Mat.7,13.14 ).
Desi nu promovam  biserici sfrijite si saracacioase, avem nevoie de biserici fara colesterol. Aceasta se va intampla cand de la amvoanele bisericilor se va predica Cuvantul lui Dumnezeu asa cum este el, intreg, neciuntit, nemodificat si integru, iar membrii vor trai in tot Adevarul, vor trai prin Cuvantul lui Dumnezeu.
2. CRESTEREA FORTATA
Pentru a pastra cresterea echilibrata si sanatoasa, organismul reglementeaza cu grija cresterea printr-o varietate de mecanisme. Aceste mecanisme de protectie pot fi depasite si distruse chiar si in oamenii normali, prin administrarea unor hormoni precum cei de crestere. In anumite cazuri, acesti hormoni pot parea chiar sa stimuleze cresterea, dar, de fapt, ea este dezechilibrata. Sunt sportivi care sunt atat de  preocupati de cresterea musculara incat sunt dispusi sa-si sacrifice sanatatea pe termen lung prin anabolizanti si substante mai daunatoare. In cele din urma apare diformitatea, se instaleaza slabiciunea.
Crestere fortata spiritual poate fi uneori vazuta in redesteptari evanghelice si harismatice moderne.Sunt accentuate adevaruri solemne, necesare, care favorizeaza cresterea, fara a fi evidentiate deopotriva si “adevarurile probatoare” care le echilibreaza. CREDINTA fara fapte, DRAGOSTEA fara Lege,    INDREPTATIREA fara sfintire sunt trei hormoni de crestere  religiosi obisnuiti. Redesteptarile pot apela la emotii si sentimente, trecand pe langa filtrul mintii, dar fara sa ajunga vreodata cu adevarat la inima. Acest fel de crestere creaza niste pitici diformi si un crestinism schimonosit. Duce la amagirea oamenilor care cred ca sunt crestini, care cred ca sunt mantuiti, pentru ca au experimentat culmi emotionale, poate chiar cu lacrimi profunde. Apostolul Pavel declara: ”Nu m-am ferit sa va vestesc TOT planul lui Dumnezeu.” ( F.A.20,27.)
El nu a predicat doar partile populare si acceptate ale Cuvantului lui Dumnzeu; el l-a predicar pe tot. De asa ceva este nevoie pentru o crestere armonoasa, simetrica.
3.CRESTEREA NEOPLAZICA-TUMORILE
In cazul cel mai  fericit, tumorile sunt benigne. Iar in cel mai rau – maligne. Nimeni nu poate nega cresterea in cazul cancerului – este o crestere rapida, vizibila. Desi stadiile sale pot fi inselatoare, si pot parea chiar inofensive, cancerul se intinde repede in intregul corp. Aceasta este o crestere care nu aduce viata, ci moarte. Cancerul este o crestere care foloseste bogatele resurse ale intregului corp pentru o cauza locala, necontrolata, restransa. Nu exista nici un leac pentru aceasta crestere, ea trebuie depistata repede si eradicata.
Tumorile spirituale prezinta aceleasi caracteristici cheie. Ele consuma fara sa produca, si nu reactioneaza la controlul extern. Ele sunt in mod egoist independente si au o gandire congregationala. Daruirea  nu se face cu sacrificiu. Darurile pentru lucrarea mondiala nu depasesc nivelul de simboluri, in timp ce fondurile sunt pastrate pentru nevoile locale (din motive cat se poate de cucernice- vezi apostolul Iuda in cazul mentionat in Ioan 12,3 sau regele Saul in 1Sam.15,15 ).
Egoismul este incompatibil cu crestinismul.Adevaratii crestini nu vor cauta propria comoditate. Adevaratii crestini nu vor folosi niciodata fonduri pentru extravaganta si parada intr-o regiune, in timp ce alte parti ale viei Domnului se sting, din lipsa de fonduri. Cei cu adevarat convertiti vor avea un interes  egal in ce priveste lucrarea din toate partile viei.
4. CRESTEREA IN INALTIME
Asa cum nu orice crestere este buna, nu orice crestere este rea. Cresterea in inaltime este dezvoltarea si cresterea normala. Ea este determinata in parte de mostenirea noastra genetica. Unii oameni sunt inalti; altii sunt scunzi.
La fel, unele biserici au potentialul de a fi mari; altele nu. Bisericile mai mari si liderii lor nu trebuie sa dispretuiasca bisericile mai mici; nici bisericile mici si liderii lor nu trebuie sa le invidieze pe cele mai mari.
Insa cresterea nu este determinata numai genetic ; si dieta joaca un rol important in crestere. Unele persoane sunt scunde, oprindu-se din crestere, deoarece nu au putut sau nu au vrut sa se hraneasca corespunzator.Copiii primilor colonisti europeni ai Americii au fost scunzi pentru ca nu au putut beneficia de o alimentatie corespunzatoare in timpul anilor de crestere.
Apostolul Pavel ii cheama pe crestini la cresterea in inaltime in sens spiritual: „Pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, LA INALTIMEA STATURII PLINATATII LUI HRISTOS.” ( Efeseni 4, 13 )
Aceasta nu este o crestere numerica, ci o crestere in caracter, o crestere in har. Acest tip de crestere nu se poate realiza prin anxietate si ingrijorare : „Si apoi cine din voi chiar ingrijorandu-se poate sa adauge chiar un cot la inaltimea lui ? ” ( Mat. 6,27 ), nici prin eforturi de autoindreptare. Este roada naturala care insoteste consacrarea deplina si zilnica  inaintea Domnului :„Ci credinciosi adevarului in dragoste, SA CRESTEM IN TOATE PRIVINTELE, ca sa ajungem la Cel ce este Capul,Hristos.” ( Efeseni. 4,15).
„Sa crestem in toate privintele „=   in credinta ( 2 Cor10,15 ),  in cunostinta, in har (2 Petru 3,18), in intelepciune (  Luca 2,52 ),  in invatatura ( Efeseni 6,4 ),  crestere spre mantuire ( 1 Petru 2,2 ), sa creasca roadele neprihanirii ( 2 Cor. 9,10 ). Sa crestem in toate privintele.
5. CRESTEREA PRIN FERTILITATE
Cresterea prin fertilitate este o crestere numerica. Dumnezeu vrea ca familiile sa creasca. Finalitatea inmultirii necesita unirea deplina dintre sot si sotie in cadrul familiei.
Pentru Avraam si mai tarziu pentru fiul sau Isaac, cresterea prin fertilitate devenise un test al credintei. Vreme de 25 de ani, Avraam si Sara au incercat sa aiba un fiu. Ei si-au facut partea. Cu toate acestea nu a venit niciunul ! In dorinta lor naturala, justificabila, de a avea un urmas, ei au abandonat planul lui Dumnezeu dupa 15 ani de esec. Neincrezandu-se in Domnul, Avraam si Sara au analizat rational situatia, ajungand la un consens :Sara a propus, Avraam a acceptat. Avraam a comis adulter si, desi cresterea numerica a venit ca urmare naturala, a fost o crestere bastarda.
Ce ar tebui sa facem atunci cand Dumnezeu a incuiat pantecele evanghelistic ? Nu ar trebui sa ne descurajam. Nu trebuie sa-i invinuim si sa-i criticam pe altii. Trebuie sa ne asiguram ca biserica, mireasa lui Christos, este strans unita cu Christos. Este singura cale pentru o crestere autentica. Daca biserica este strans unita cu Dumnezeu prin credinta, putem astepta momentul in care El va deschide pantecele. Nu trebuie sa cautam alte metode pentru cresterea numerica a bisericii, caci ele nu vor produce decat roade bastarde.
Dumnezeu ne-a promis cresterea la fel de sigur, cum i-a promis-o si lui Avraam. Si putem sa ne incredem in fagaduint Sa. Chiar daca asteptam 10, 20, 30 de ani, fagaduinta ramane sigura. Isus a ramas credincios atunci cand lucrarea Sa a parut lipsita de roade. El s-a increzut in calauzirea Tatalui Sau.
Ce este biserica din care faci parte: un port fals sau unul adevarat?
Adevaratul port era in intuneric, in timp ce falsul port era plin de lumina. Lumina lui Hristos lumineaza din biserica noastra, sau ea este pusa sub obroc, adevaratii cautatori indreptandu-se spre alte biserici crestine ?
Ce fel de semnale transmitem  spre a fi interceptate de cei din afara bisericii ? Semnale reale sau false care sa-i descurajeze pe cei interesati sa caute adevarul in aceasta biserica ? Putem transmite adevarul sau subiectivismul, experientele cu Dumnezeu sau dezamagirea membrilor fata de ceea ce au crezut ca e biserica si ce este a de fapt in realitate, bucuria suferintei si biruintei cu Christos sau descurajarea si deprimarea.
Faptele apostolilor 2, 42 : „Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni.”
Aceasta este adevarata crestere si dezvoltare. Pentru aceasta crestere trebuie sa ne rugam, apoi sa lucram in credinta si puterea Duhului Sfant care a realizat cresterea Bisericii primare.
Mihaela Balogh