Uimitorii ursuleţi de piatră din Yorkshire

Uimitorii ursuleţi de piatră din Yorkshire

Când autorul James Herriot a scris despre viaţa din Yorkshire în secolul trecut, probabil nu a bănuit că în această zonă din Anglia se afla un indiciu fascinant pentru demascarea unuia din miturile lungilor perioade evoluţioniste.  Am fost surprins să citesc recent că mici ursuleţi de pluş puşi sub o cădere de apă din Yorkshire s-au “transformat în piatră” în trei-cinci luni. Mi se spusese la orele de geologie de la facultate că stalactitele şi stalagmitele se formează în decursul a multe mii de ani, cum era posibil ca ursuleţii să se pietrifice aşa de repede? Aşa că m-am decis să investighez acest lucru şi am făcut o călătorie până la Knaresborough, un oraş la 21 km vest de York, Anglia.
Când am văzut ursuleţii pietrificaţi atârnând sub cascadă, împreună cu haine, pălării, încălţări şi chiar o umbrelă, am realizat că mă aflam în faţa unui spectacol geologic uimitor. Nu am rezistat să nu agăţ şi eu o cravată pe care scria „Answers in Genesis”. „Fântână pietrificatoare” din Knaresborough a fost o atracţie turistică încă din 1630. Apa provine din subteran şi are un bogat conţinut de minerale. Atunci când apa curge pe obiectele agăţate, calcitul (carbonatul de calciu) este depozitat împreună cu cantităţi mici din alte minerale. Treptat, aceste depozite cresc şi îmbracă obiectul într-o crustă de piatră.
Timpul necesar pentru pietrificare depinde de cât de mare şi cât de poros este obiectul. Pentru ursuleţi mici de pluş, durează între trei şi cinci luni. Pentru obiecte poroase mari (ursuleţi mari şi haine), de la şase la 12 luni. Pentru articolele care nu sunt poroase, cum ar fi o pălărie, sau casca unui pompier, durează până la 18 luni pentru a fi îmbrăcate în piatră.
Cele mai impresionante obiecte pietrificate la momentul actual sunt două umflături de pe suprafaţa rocii. Sunt rămăşiţele unei pălării din epoca Victoriană şi ale unei bonete lăsată acolo în 1853, cu 148 de ani urmă (la data scrierii articolului)! Ambele sunt acum complet acoperite cu un strat gros de piatră – nici vorbă să dureze mii de ani pentru acest fel de formaţiuni.
În timp ce examinam ursuleţii pietrificaţi, în Knaresborough, mă gândeam cât de des mi se servise mitul conform căruia pietrificarea are nevoie de milioane de ani. Creatorul l-a întrebat pe Iov (38:4): „Unde erai când Însumi întemeiam Pământul?”. Luând asta ca indicaţie, trebuie să îi întrebăm pe cei care ne vorbesc despre milioane de ani: „Aţi fost acolo să observaţi aceste procese când aveau loc?”. Acolo, la „Fântîna pietrificatoare”, am observat prima data că obiectele se pot pietrifica în luni şi ani. Acei ursuleţi au desfiinţat un puternic mit cultural care împiedică oamenii să creadă ceea ce spune Biblia despre adevărata vârstă a Pământului.
Monty White      Traducere de Bogdan Fărcăşanu
Sursa: www.creationism.info.ro