5. MASURILE DE VOLUM – autor Biserica Adventista

4. Masurile de volum

Pana de curand domnea cea mai mare nesiguranta in domeniul masurilor de volum pentru produse uscate si pentru lichide. Desi relatia unora cu altele era cunoscuta prin declaratiile biblice sau prin traditia iudaica vrednica de incredere, transformarea lor in echivalenti moderni era foarte dificila. Aceasta se datora deosebirilor dintre sursele rabinice si Iosif Flavius cu privire la valoarea lor si faptului ca nu era la dispozitie o masura antica purtand inscriptia pentru a servi drept calauza, nici din Palestina, nici din Siria. Acest fapt explica de ce aproape in fiecare dictionar sau comentariu biblic se dau echivalenti diferiti pentru masurile acestea.

Din fericire, situatia aceasta s-a schimbat, iar noi suntem acum in stare sa intemeiem cifrele noastre pe masuri de bat purtand inscriptii si care au fost recent descoperite. S-a gasit la Lachis un fragment dintr-un vas de lut purtand pe curbura inscriptia „Bat Regal”. Un alt vas de lut cu volumul de 45,33 litri cuprinzand imprimate cuvintele: „Pentru rege, Hebron”, a fost refacut din diferite fragmente. Desi fragmentul cu inscriptia „Bat Regal” era de la un vas de lut cu un gat si umar asemanatoare, era mult mai mic decat vasul de lut purtand imprimarea. Totusi, C.H. Inge socotea ca vasul de lut cu stampila imprimata reprezenta un bat pre-exilic si sugera sa fie egalat cu 10 galoane (45 litri) care ar fi fost considerabil mai mare decat masura data de Iosif Flavius sau de alti scriitori care se ocupa cu subiectul acesta (Palestine Exploration Quarterly,1941, pag. 106-109).

Mai multa lumina a fost revarsata de fragmentele de la o amfora mare gasite la Tell Beit Mirsim, cu inscriptia „Bat” pe unul dintre ele. W. F. Albright arata ca fragmentul cu inscriptia „Bat Regal” de la Lachis si amfora „Bat” de la Tell Beit Mirsim sunt de aceeasi marime, iar cand au fost refacute aveau o capacitate de aproximativ 22 litri, in timp ce vasul de lut mai mare avand pe el stampila de la Lachis avea marimea de 2 bati. Cu aceasta sunt de acord o grupa de masuri de piatra care se gasesc acum la Muzeul Notre Dame din Ierusalim, cu un volum de 21,25 litri. (Annual of the American Schools of Oriental Research, vol. 21/22 [1943], p. 58,59). Acest bat de aproape 22 de litri, care se apropie de volumul dat de rabinii iudei, poate fi, deci, acceptat ca o baza rationala de calcul pana cand ne va sta la indemana o dovada mai corespunzatoare realitatii.

Homerul. Homerul este o masura pentru produse uscate si totalizeaza 10 bati (Ezechiel 45,14).

Corul. Corul este o masura atat pentru produse uscate (1 Regi 4,22; 5,11), cat si pentru lichide (Ezechiel 45,14) de acelasi volum ca homerul (Ezechiel 45,14).

Letecul. Letecul era o masura pentru cereale in volum de jumatate de homer (Osea 3,2).

Efa. Efa era o masura pentru cereale (Judecatori 6,19; etc.) egala in volum cu batul, si masurand 1/10 din omer (Ezechiel 45,11). Batul era o masura pentru lichide (1 Regi 7,26; Ezechiel 45,14; etc.).

Se’ah. De obicei tradusa cu „masura” (Geneza 18,6; 1 Samuel 25,18; etc.). In conformitate cu traditia iudaica este egala cu 1/3 dintr-un bat, fiind o masura pentru faina sau cereale.

Hinul. Acest hin era o masura pentru vin si ulei (Exod 29,40; 30,24; etc.), egala cu 1/6 dintr-un bat in conformitate cu traditia iudaica.

Omerul. Omerul era o masura pentru produse uscate cu capacitatea de 1/10 dintr-o efa (Exod 16,36).

Zecimea. Issaronul era de asemenea a zecea parte dintr-o efa (Numeri 28,9; comp. v.5 si Exod 29,40), si, asemenea ei, o masura pentru produse uscate.

Cabul. Cabul, mentionat doar in 2 Regi 6,25, pare sa fi fost o masura pentru produse uscate. Era folosit in Egipt si este mentionat in documentele evreiesti din secolul al V-lea din Egipt si frecvent in literatura iudaica mai tarzie ca fiind egal cu 4 loguri.

Logul. Aceasta este cea mai mica masura pentru lichide (Levitic 14,10.12; etc.), pe care scriitori evrei elenisti o dau drept 1/72 dintr-un bat.

Lista urmatoare prezinta diferitele masuri de volum din Vechiul Testament. Echivalentii moderni folositi in acest comentariu pentru transformarea masurilor atat pentru produse uscate cat si pentru lichide se bazeaza pe batul de 22 de litri mentionat mai sus sub termenul „Efa”.

Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania