9. DEZGROPAREA ANATOLIEI ANTICE – autor Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

9. Dezgroparea Anatoliei antice

Anatolia, sau Asia Mica, n-a avut un rol atat de mare in oferirea de material care sa reverse lumina asupra Bibliei, dar lucrarea arheologica desfasurata acolo trebuie sa fie mentionata pe scurt.

A fost un timp cand nu se stia nimic cu privire la hititi, decat ce spunea Biblia despre ei. Criticii puteau spune plini de curaj, fara teama de a se dovedi ca gresesc, ca hititii nici n-au existat in realitate si ca „regii hititilor” biblici apartin de domeniul fabulei si al legendei.

Aceasta situatie s-a schimbat din 1879, cand A.H. Sayce si W. Wright au aratat ca straniile inscriptii hieroglifice gasite in nordul Siriei si Anatoliei erau monumente ale hititilor de multa vreme pierduti. Multi cercetatori au incercat sa descifreze aceste inscriptii, care de la data aceea ieseau la lumina in numar tot mai mare. Ele au fost produse de hititi, asa cum stim acum, din 1600 pana in 700 i.Hr., dar mult timp au parut lipsite de bunavointa de a-si trada taina multa vreme pastrata ascunsa. In cele din urma, in 1947, Bossert a gasit in Cilicia, la Karatepe, inscriptii bilingve scrise in feniciana si hieroglifica hitita. De la data aceea, descifrarea acelei scrieri si vorbiri misterioase a facut progrese rapide. Istoricii si cercetatorii Bibliei anticipeaza cu multa nerabdare timpul cand vor putea citi inscriptiile hieroglifice hitite, tot asa de usor ca pe acelea ale altor natiuni antice care au contribuit atat de mult la sporirea cunostintelor noastre despre lumea din antichitate.

Din 1906 pana in 1916, Hugo Winkler a facut sapaturi in capitala hitita Hatusas, acum Bogazchivi. Ele a avut marea sansa de a gasi arhivele regale, scrise in hitita cuneiforma, o scriere folosita de hititi pe langa sistemul de scriere hieroglifica. In 1915, scrierea cuneiforma hitita a fost descifrata rapid de invatatul ceh Hrozny si, de atunci, un mare numar de cercetatori ne-au dat traduceri ale documentelor gasite la Bogazchivi. Aceste texte au pus o baza solida cunostintelor noastre cu privire la natiunea hitita. In editia din 1860, Encyclopedia Britannica le dedica hititilor opt randuri dintr-o coloana. Ediţia din 1947 a oferit peste zece pagini intregi a cate doua coloane pentru un articol care se ocupa cu istoria, cultura si religia hitita.

Au fost descoperite mai multe cetati ale statelor hitite din nordul Siriei, cu care Solomon facea comert (1 Regi 10,29). Intre ele, Zengirli si Carchemis dezgropate de germani (1888-1902) si de britanici (1911-1914 si 1920), sunt cele mai importante. Au fost scoase la lumina inscriptii aramaice si hitite, multe sculpturi, etc., facandu-ne in stare sa reconstituim istoria acelor state si sa intelegem mai bine afirmatiile Bibliei despre ele.

Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania