A uitat cumva Isus de noi?

A uitat cumva Isus de noi?
Aflat intr-o expeditie in Antartica, Sir Ernest Shackleton si echipajul lui au avut un mare necaz. Vaporul lor s-a zdrobit de un bloc urias de gheata, singura lor speranta fiind posibilitatea ca o echipa formata din doar cativa marinari sa merga in cautarea unui ajutor folosindu-se de o mica ambarcatiune, lasandu-i pe ceilalti in mijlocul zapezii si a gheturilor Insulei Elefantului.
Cu eforturi eroice, conducatorul expeditiei si alti cinci insotitori s-au angrenat intr-o calatorie extrem de periculoasa spre o insula indepartata, de unde au obtinut un alt vapor si proviziile necesare tentativei de salvare a colegilor lor. Imediat Shackleton si insotitorii lui au pornit in calatorie pentru a salva echipajul intreg.
La inceput, ceata, furtuna si blocurile de gheata au blocat inaintarea in mod repetat. In cele din urma ceata s-a ridicat si echipajul lui Shackleton a observat ceea ce parea o deschizatura care conducea exact spre insula.
Mizand pe faptul ca acel canal creat de sloiurile de gheata avea sa ramana deschis, Shackleton a pozitionat vasul pe directia canalului, a ajuns la oamenii lasati in urma, i-a imbarcat pe toti intr-un timp record si a parasit zona cu putin inainte ca blocurile de gheata sa blocheze, poate pentru totdeauna, accesul spre insula. Stiti cat a durat riscanta operatiune de salvare? Numai o jumatate de ora! Cand emotiile s-au mai risipit, Shackleton a intrebat pe un tanar matelot: „Cum a fost posibil sa fiti gata cu totii pentru intoarcerea mea? Stateati laolalta pe mal, gata sa plecati la primul semnal!”
Marinarul salvat a raspuns: „Domnule, dumneavoastra ati promis ca va veti intoarce, asa ca nu ne-am pierdut speranta. Ori de cate ori marea era eliberata de sloiurile de gheata, noi strangeam sacii de dormit si impachetam lucrurile spunandu-ne: ’Poate Sir Shackleton se va intoarce astazi.’ Astfel intotdeauna am fost gata pentru reintoarcerea ta.”
PROMISIUNEA LUI IISUS DE A REVENI
Biblia ne spune despre Omul care a promis sa ne elibereze din mormant. Pentru a-i mangaia pe ucenici inainte de moartea Sa, Iisus a spus: „Sa nu vi se tulbure inima… In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri… Ma duc sa va pregatesc un loc… Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi.” (Ioan 14,1-3) Aceasta speranta demonstreaza ca suntem destinati pentru mai mult decat scurta viata din aceasta lume zbuciumata. Nu vor mai fi cutremure de pamant sau in apa, nici o casatorie nu se va mai sfarsi prin divort, nu vor mai fi crime si acte teroriste.
Dar unde este Iisus? Cumva ne-a uitat? Nu ar exista o concluzie mai amara decat descoperirea ca Iisus nu se va mai intoarce sa ne salveze, ca toti crestinii au facut o mare greseala, ca Omul in care ne-am increzut nu si-a respectat promisiunea.
Ar putea fi posibil acest lucru? Este credinta noastra fara rost? Este revenirea lui Iisus absolut sigura? Foarte multi oameni din lumea noastra nu cred in fagaduinta lui Iisus. Ei nu sunt siguri de ceea ce le rezerva viitorul. Dar tocmai incertitudinea si intrebarile privitoare la soliditatea promisiunii lui Iisus confirma trainicia ei – sugerand chiar iminenta implinirii ei. Biblia a prezis ca oamenii vor spune chiar inainte de venirea Lui: „Fii serios! Nu va mai veni niciodata!” „…In zilele din urma vor veni batjocoritori… si vor zice: ’Unde este fagaduinta venirii Lui?… toate raman asa cum erau de la inceputul zidirii!’” (2 Petru 3,3.4)
In fata incertitudinii si a indoielii Biblia e clara. In Sfanta Scriptura nu gasim daca ci cand – „Cand va veni Fiul Omului in slava Sa…” (Matei 25,31).
FENOMEN MONDIAL
Iisus a promis si ingerii au confirmat. Cand Iisus S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, dinaintea ucenicilor, doi ingeri le-au dat asigurari: „Acest Iisus… va veni in acelasi fel cum L-ati vazut mergand la cer.” (Faptele Apostolilor 1,11)
Da, Iisus va reveni. Iisus Insusi a declarat ca revenirea Sa va fi un fenomen la scara mondiala, care este imposibil de imitat. El a spus: „Deci, daca va vor zice: ’Iata-L in pustie,’ sa nu va duceti acolo! ’Iata-L in odaite ascunse,’ sa nu credeti. Caci cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus. Asa va fi si venirea Fiului Omului.” (Matei 24,26.27)
Iisus compara revenirea Sa cu fulgerul care strabate cerul de la un capat la altul. Nu va fi o aparitie ascunsa, tacuta, in care El sa se descopere unui grup select de oameni in locuri izolate. Din contra toata lumea va fi martora la aceste evenimente.
Apocalipsa 6,15-17 descrie revenirea Sa intr-un limbaj, daca este acceptat, care va scuti pe oricine de amagirile care au cuprins mii de oameni: „Imparatii pamantului, domnitorii, capitanii ostilor, cei bogati si cei puternici, toti robii si toti oamenii slobozi s-au ascuns in pesteri si in stancile muntilor. Si ziceau muntilor si stancilor: ’Cadeti peste noi si ascundeti-ne de Fata Celui ce sade pe scaunul de domnie si de mania Mielului; caci a venit ziua cea mare a maniei Lui si cine poate sa stea in picioare?’”
Pe langa faptul ca va fi vizibila, revenirea lui Iisus va fi auzibila. Apostolul Pavel prezinta un eveniment imposibil de ignorat sau de contrafacut: „Caci insusi Domnul, cu un strigat. Cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, se va pogori din cer si intai vor invia cei morti in Hristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul.” (1 Tesaloniceni 4, 16.17) Daca aceste texte descopera ceva, atunci ele prezinta faptul ca revenirea lui Iisus va fi, hai sa spunem, zgomotoasa sau perceputa de simtul nostru auditiv.
EVENIMENT GREU DE CONTRAFACUT
Pe langa faptul ca va fi vizibila si auzibila, revenirea lui Iisus va declansa anumite evenimente care vor fi greu de imitat – chiar si de cel mai inteligent si de cel mai posedat impostor. La reintoarcerea Lui, credinciosii care au murit vor invia si se vor inalta la cer impreuna cu cei ce au ramas in viata. Pasajul citat anterior prezinta faptul ca cei morti se vor scula si impreuna cu cei vii „il vor intampina pe Domnul in vazduh”. Intr-un alt pasaj, Apostolul Pavel declara: „Iata, va spun o taina: nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati, intr-o clipa, intr-o clipeala de ochi, la cea din urma trambita.
Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii si noi vom fi schimbati. Caci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, sa se imbrace in neputrezire si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire. Cand trupul acesta supus putrezirii se va imbraca in neputrezire si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, atunci se va implini cuvantul care este scris: ’Moartea a fost inghitita de biruinta.’”
Cei morti vor fi readusi la viata iar cei vii vor fi transformati intr-o clipa. Cand toate aceste lucruri vor avea loc impreuna cu celelalte semne atunci poate fi cineva sigur ca Iisus, intr-adevar s-a intors. Pana atunci toti crestinii trebuie sa fie atenti la toate incercarile de contrafacere a revenirii lui Iisus. Sfanta Scriptura prezinta un alt semn infailibil al revenirii lui Iisus: moartea celor necredinciosi. Ioan descrie, in limbaj figurat in Apocalipsa 19 tabloul
in care Fiul Omului este infatisat ca un razboinic, calare pe un cal alb conducand armatele cerului. El spune ca la venirea lui Iisus toti oamenii, cu exceptia celor credinciosi, vor muri la aratarea „Imparatului Imparatilor si Domnului Domnilor.” (Apocalipsa 19,18)
In sfarsit, revenirea lui Iisus va fi marcata de convulsii incredibile ale naturii, incluzand un cutremur teribil care va trasforma planeta in ruine. Apocalipsa 16,18 spune ca acest cutremur va fi asa de tare „cum, de cand este omul pe pamant, n-a fost un cutremur asa de mare.”
In concluzie, revenirea lui Iisus va fi insotita de numeroase evenimente: invierea celor credinciosi care au murit pana la acel moment, transformarea celor neprihaniti gasiti in viata si ridicarea la cer a ambelor grupe de oameni in timp ce pamantul va fi lasat in ruine. Biblia spune ca intreaga lume va vedea revenirea Sa, intreaga lume va auzi sunetele si zgomotele produse de convulsiile naturii la o scara nemaipomenita.
Pe scurt, revenirea lui Iisus va fi unul dintre cele mai extraordinare evenimente – unul de care nu vei auzi la stiri sau despre care vei citi prin ziare.
Lonnie Melashenko