…a venit împlinirea vremii

Aici, in dulcele tinut al obcinelor Bucovinei, de unde va scriu, vremea are ritmul ei aparte. Aici, vremea se masoara in lucruri fundamentale. Ceasurile nu au parca mare trecere. Aici, soarele e ceasul, iar umbra brazilor falnici e minutarul. Aici, vremea are anumite repere: facerea fanului, stransul cartofilor, culesul afinelor. Cand se aude „a venit vremea”, toti, cu mic, cu mare, o pornesc la lucru. Numai ca, de un timp incoace vremea si-a cam pierdut ritmul. Zapada la jumatatea lui aprilie, caldura in februarie… si nu se stie ce o mai fi la vara. Orologiul naturii pare sa se fi dereglat iremediabil. Cat despre noi, ceilalti, care traim sub tirania limbilor zanatice ale ceasurilor noastre, pentru noi vremea nu mai inseamna mare lucru: „vreme vine, vreme trece”… Dar, in dimensiunea istorica a timpului, vremea isi pastreaza nestirbita semnificatia. Ritmul vietii si al mortii se deruleaza inexorabil. Se scurge timpul, se duce vremea… Parcurgem inevitabil un traseu marcat de anumite vremuri: vremea copilariei, vremea de a merge la scoala, vremea adolescentei, vremea casatoriei… vremuri.
 
Uneori, vremea este bulversata de evenimente ce par sa-si fi iesit din matca. Atunci ritmurile existentei se amesteca haotic, pierzand si farmec, si semnificatie, producand confuzie si neliniste. Mai exista insa inca o vreme, timpul profetic. Biblia este plina de profetii si o caracteristica importanta a acestora este implinirea vremii.
 
A existat o perioada a istoriei, un scurt interval de timp, spre care au tintit o multime de profetii. Timpul acela era, coincidenta sau nu, in preajma unui sfarsit si inceput de mileniu, ba chiar la cumpana dintre ere: inainte si dupa Hristos. Sute de profetii, incepand cu prima dintre ele – Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul si tu ii vei zdrobi calcaiul (Geneza 3,15) – vorbeau despre o implinire a vremii.
 
Aparusera indicii ca se apropie aceasta „implinire a vremii”. in Orient, o stea atipica ce a suscitat interesul cunoscatorilor profetiei, in tara Sfanta se ordonase un recensamant care trebuia efectuat intr-o perioada strict delimitata, o intreaga generatie de copii sub doi ani fusese masacrata, aparuse un profet care spunea ca pregateste „calea Domnului”…Dar cand a venit implinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege, ca sa rascumpere pe cei ce erau sub Lege pentru ca sa capatam infierea. (Galateni 4,4.5) in planurile lui Dumnezeu, intotdeauna, cu o exactitate teribila, „se implineste vremea”.
 
Acum aproape doua mii de ani, „s-a implinit vremea” ca Dumnezeu sa-Si tina fagaduintele si cerul sa coboare pe pamant. Isus Hristos S-a nascut in ieslea Betleemului, a trait printre oameni si apoi, suprema „implinire a vremii”, S-a jertfit pe crucea Golgotei. Era vremea ca pretul pacatului – moartea – sa fie platit de Cineva, era vremea ca El, Cel nevinovat sa ia asupra-Si vinovatia omenirii, era vremea ca El sa ofere o noua sansa pacatosului, era vremea ca iubirea sa se descopere pe deplin. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3,16)
 
Patimile lui Hristos, rastignirea si moartea Sa pe cruce, spuneau cu claritate ca venise „implinirea vremii”. Iar invierea glorioasa a lui Hristos spunea ca incepuse o noua era, era sperantei intr-o zi a invierii, era asteptarii implinirii altor profetii, ele tintind o perioada densa a istoriei, profetii vorbind despre o noua venire a lui Hristos. implinirea precisa a profetiilor despre Hristos la inceput de era crestina este o garantie ca asteptarile crestine sintetizate in Crez – si iarasi va sa vie, cu slava si marire… nu sunt doar sperante pioase, ci realitati in devenire. Istoria isi urmeaza cursul si, astazi, traim un timp dens ca si cel de la inceput de era crestina. Spre timpul acesta tintesc din nou o multime de profetii care se implinesc, vestind fara putinta de tagada ca se apropie implinirea vremii. Iar Hristos ne spune: Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi. (Matei 24,33)
 
Aici, in dulcele tinut al obcinelor Bucovinei, de unde va scriu acum, vremea se masoara in lucruri  fundamentale. Privind cu atentie si interes asupra desfasurarii evenimentelor, un gand ma stapaneste: „se apropie implinirea vremii”. E foarte aproape!
 
Semnele timpului – aprilie 1997

______________________________

de Valeriu Petrescu. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.