Aderenti culturali

Aderenti culturali 

Privind în urmă la patrimoniul cultural si istoric, evreul se fălea cu sintagma „fiii lui Avraam’’.  Critica primită din partea lui Hristos s-a abătut ca o furtună peste sufletele lor: „Dacă ați fi fii ai lui Avraam, ati face faptele lui, dar voi sunteti fiii Diavolului’’.  Cred că este cea mai intrasingenta amendă făcută de Domnul. Ar fi putut deveni cu adevărat o sabie care să despice si curătească interiorul.
Încă de pe vremea Domnului, oamenii erau manati de diferite aspiratii: să primească paine si peste, si atat; să fie vindecati si atat; să asculte o predică inspirată în timp ce săracii și ologii împânzeau drumurile Ierusalimului.
Originile aderentilor culturali sunt la fel de de prozaice ca vremurile. Să distingem între aderenti culturali si aderenti spirituali. Toti Îl cauta pe Isus din Nazaret. Toți primesc ceva de la El, mai mult sau mai puțin. Urmăriți tipologia aderentului cultural, adresându-vă pe rând întebările:
–    Când se bucură mai mult un creștin? Atunci când încep serviciile divine sau când se termină? Când începe Sabatul sau…?
–    Când se bucură mai tare un creștin? Când se face apleul pentru o noul colectă sau când le redeucem substanțial?
–    Când își simte sufletul săturat? Atunci când mai ascultă câte o știre de frecvențe joase sau una care te înalță pe frecvențe înalte?
–    Atunci când dialoghezi cu semenii, ce fel de dialog abordezi? Nu este vorba despre deschis sau închis. E altceva. Al cui esti? Aha? Da, îl cunosc! Ce face mama, dar tata? Mai ceva ca la inchizitoriu. Poate ca nici nu te cunoaste personal, insa te aruncă în cutiutele nonvalorii si iti spune cand ai voie sa vorbesti si sa taci. Totul în numele echitatii crestine. Da-ti-mi voie sa-l citez pe Stalin în mod corect: ‘’Unii sunt mai egali decât alții’’.
–      Cand vine vorba despre implicarea in misiune, argumentul imbatabil: lucrarea misionară reprezintă apanajul pastotului, colportorului si a celor excentrici, in final. Eu sunt un om echilibrat. Dacă suntem cuminti, vine lumea la Biserica. Status-qou-ul se doreste acelasi in totul. Nimic diferit de celebra ‘’2000 de ani de crestinism’’.
–    Când vine vorba de opinare, e priumul. Materializarea ei vine mai tarziu, dacă mai e timp. Filozofii greci credeau in nomenclatura asta: cei destepti vin doar cu ideile; cei slabi le execută.
Lista poate fi continuată într-un stil introspective de fiecare dintre dvs. Ultimul test: dacă vă gândiți că aceste direcții se aplică celorlalți, sunteți deja unul dintre ei.
Aderenții spirituali? Prin comparație! Sau, invers proportional! Multe biruințe, în Hristos !
Daniel Nitulescu