Adventistii de ziua a saptea si evolutia

Adventistii de ziua a saptea si evolutia

Inainte de a inainta cu studiul nostru la ceea ce se stie acum despre roci si fosile, ar trebui sa ne oprim o clipa aici pentru a vedea cum au fost salvati adventistii de ziua a saptea din labirintul inselaciunilor si inconsecventelor carora le-au cazut prada atat de multi. Ca toti ceilalti, cu o suta de ani in urma, primii adventisti s-au confruntat cu invatatura aproape universala ca stiinta in curs de dezvoltare a geologiei dovedise in mod concludent imensa vechime a plantelor si animalelor care au trait candva pe pamant. Ei s-au confruntat, de asemenea, si cu acceptarea aproape universala a metodei „armonizarii” raportului Genezei cu aceste realitati stiintifice presupus dovedite, si anume, ca erele geologiei sunt doar echivalentele stiintifice ale celor sase zile ale creatiunii, asa cum sunt prezentate in Geneza. In fond, toate celelalte biserici protestante erau prinse in capcana de acest argument care insela cu atata istetime.
Adventistii de ziua a saptea au fost salvati de la un naufragiu al credintei similar, in parte, prin insasi logica credintei lor in Sabat ca memorial divin al unei creatiuni reale, dar, probabil, mai mult prin avertismentul lui Ellen G. White care scria:
„Afirmatia ca evenimentele primei saptamani au avut nevoie de mii si mii de ani loveste direct la temelia poruncii a patra. Ea Il reprezinta pe Creator ca si cum le-ar cere oamenilor sa tina saptamana de zile literale in amintirea unor perioade vaste si nedefinite. Lucrul acesta nu corespunde metodelor Sale de a proceda cu fapturile create de El. Acest fapt face sa apara ca nedefinit si obscur ceea ce El a facut foarte clar. Aceasta este necredinta in forma ei cea mai insidioasa si, prin urmare, cea mai primejdioasa. Adevaratul ei caracter este asa de mascat, incat este sustinuta si raspandita de multi dintre cei care pretind a crede Biblia”
( Patriarhi si profeti pag. 111 ).
Se spune ca logica este un giuvaer de pret. Englezul vrea sa spuna in esenta acelasi lucru prin vechea zicala care declara ca atunci cand ai dreptate, ai mai multa dreptate decat crezi. Tradusa in termenii concreti ai poruncii a patra, in legatura cu pretentiile geologiei evolutioniste, acest lucru inseamna ca o ascultare loiala de porunca a patra ne va ajuta sa evitam de a face orice greseala pe care, altfel, am face-o cu privire la subiectul creatiunii. Bine zicea William Ambrose Spicer, un alt adventist de seama: „In legatura cu intreg subiectul acesta al creatiunii, este ceva care seamana cu o sirma prin care trece un curent de inalta tensiune: este primejdios a te atinge de el, sau a umbla cu el in alt fel decat acela prescris de Dumnezeu”.
Timpul de mai mult de un secol, care a trecut de pe vremea lui Cuvier, Smith,  Buckland, Chalmers,  Hugh Miller si Louis Agassiz, a indreptatit din plin declaratia lui Ellen G. White, ca teoria lor era „necredinta in forma ei cea mai insidioasa si, prin urmare, cea mai primejdioasa”. Care alt singur factor a contribuit mai mult la producerea lamentabilei apostazii protestante, atat de universala in prezent?
Adventistii de ziua a saptea au dat dovada de consecventa si discernamant in opozitia lor fata de valul crescand al filozofiei evolutioniste. Avand in fata lor aceasta avertizare din partea lui Ellen G. White, ei au vazut ca ar fi ineficient si lipsit de viziune sa iroseasca timp si energie pentru a se opune teoriilor biologice ale lui Darwin, acceptand in acelasi timp uniformitarismul lui Lyell, plus datarea diferentiata a fosilelor propagata de Cuvier si Agassiz. De aceea, atunci cand s-au apucat de studierea serioasa a situatiei stiintifico-religioase, la inceputul secolului al XX-lea, adventistii nu s-au oprit la jumatatea drumului, ci au mers pana la radacinile controversei.
De la inceputul preocuparii lor in domeniul acesta, adventistii au refuzat sa accepte aranjamentul in serie al fosilelor ca fiind stiinta adevarata. Ei au recunoscut usor rationamentul circular, implicat in intregul sistem al plasarii fosilelor in epoci succesive, si nu le-a trebuit multa vreme pentru a aduna o abundenta de fapte reale de pe teren, care marturisesc pentru confirmarea adevarului unui potop universal.
  Sursa:Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania