Afectiuni degenerative determinate de stilul de viata (1)

Afectiuni degenerative determinate de stilul de viata (1)


Studii asupra starii de sanatate a membrilor Bisericii AZS
Cauzele scaderii morbiditatii si cresterii sperantei de viata AZS
Studii asupra starii de sanatate a membrilor Bisericii AZS
Studii stiintifice asupra adventistilor de Ziua a Saptea[i] au aratat ca ei au o rata a morbiditatii si mortalitatii mai scazuta si se bucura de o longevitate mai mare decat cea din populatia generala. Aceasta se datoreaza in mare parte, datorita componentei privind sanatatea din doctrina acestei biserici si faptului ca o mare parte din membrii sai ii dau curs intr-o masura mai mare sau mai mica.
Primul raport asupra sanatatii adventistilor a fost publicat intr-o revista stiintifica de specialitate in 1958. Acesta arata ca adventistii care traiesc in California au un risc mult mai scazut fata de cancer si bolile cardiovasculare decat populatia generala.
Aceste rezultate facute publice in lumea stiintifica au creat un interes deosebit de mare fata de stilul de viata advent. Au fost alocate peste 10 mil. de dolari de catre Institutul National de Sanatate in vederea efectuarii unor studii cat mai detaliate, de durata si profunzime.
De asemenea, au fost efectuate studii similare in Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Olanda, Norvegia, Polonia si Insulele Caraibe. Exista la ora actuala peste 250 de astfel de studii aparute in literatura stiintifica din inrteaga lume, in unele din cele mai prestigioase reviste medicale. Nici un alt grup religios nu s-a bucurat de un interes atat de mare din partea lumii stiintifice.
Studiul demarat in anii 50 a implicat peste 25.00 membri care au fost urmariti peste 30 de ani. in 1974 alti 35.000 de adventisti din California au fost preluati intr-un studiu de cohorta. Rezultatele acestor cercetari au condus la concluzii care au afectat in mod semnificativ recomandarile facute de lumea medicala, de institute de specialitate, ca si de catre administratori si reprezentanti ai departamentelor de sanatate. Iata cateva dintre cele mai importante rezultate ale acestor studii:
–                  speranta medie de viata a unui barbat adventist in varsta de 35 de ani este de inca 47 de ani – cu 8,9 ani ani mai lunga decat media sperantei de viata la barbatii din California. Pentru femei acest adaos este egal cu 7,5 ani.
–                  25% dintre adventistii din California consuma carne de peste 4 ori pe saptamana. 55% sunt ovo-lacto-vegetarieni. Comparand adventistii carnivori cu cei ovo-lacto-vegetariei, constatam ca barbatii carnivori intre 45 si 64 de ani au un risc de trei ori mai mare de a contracta un infarct miocardic acut fatal fata de cei care nu consuma carne. Barbatii vegetarieni in varsta de 40 de ani supravietuiesc celor carnivori cu o medie de 3,7 ani.
–                  rata mortalitatii prin cancer de toate tipurile printre adventisti reprezinta 56% din rata generala a mortalitatii datorita cancerului in California si pentru aceeasi varsta si acelasi sex. Pentru cancerul pulmonar adventistii au doar un risc de 35% fata de cel general, iar pentru cancerul de colon de 49%. Cancerul de san este diminuat doar la 83%.
–                  pentru infarctele miocardice adventistii au doar 43% risc, deci mai putin de jumatate, iar pentru infarctele cerebrale, 48%.
–                  rata mortalitatii, indiferent de cauza, este redusa la 49% intre adventisti fata de cea generala. Aceasta inseamna ca doar jumatate dintre adventistii care in mod statistic ar trebui sa moara intr-un an, ajung intr-adevar la deces, ceea ce confirma faptul ca ei au dobandit o speranta de viata semnificativ mai lunga. Cauzele mortalitatii lor, produse la varste mai inaintate asa cum am aratat, sunt aceleasi ca la populatia californiana in general.
In pofida faptului ca multi adventisti de ziua a saptea nu au adoptat cu adevarat stilul de viata ce decurge din doctrina sanatatii acestei biserici, Dumnezeu isi manifesta bunatatea si mila astfel incat poporul Sau se bucura de o sanatate mai buna si de viata mai lunga. In timp ce evitarea alcoolului si tutunului este raspunzatoare pentru cea mai mare parte dintre avantajele constatate in randurile adventistilor, este clar ca o alimentatie corecta, exercitiu fizic si alti factori contribuie de asemenea la starea lor de sanatate.
Este surprinzator sa constati ca in ciuda doctrinei inspirate privind sanatatea, a confirmarilor stiintifice din ce in ce mai numeroase, a rezultatelor statistice care se constituie in argumente decisive, mai sunt inca membri care n-au luat inca decizia de a se inscrie fara rezerve in adoptarea stilului de viata advent. Pe masura ce societatea adopta din ce in ce mai mult acest stil de viata, din ce in ce mai multi membri ai Bisericii par sa se indeparteze, intr-o privinta sau alta, de ea.
Barbatii AZS din California[ii] traiesc cu 8,9 ani mai mult decat nonAZS; femeile AZS cu 7,5 ani. Aceeasi diferenta a fost gasita si in alte tari. Acest avantaj se datoreaza intr-o pondere de 50% faptului ca AZS sunt nefumatori, iar 50% datorita alimentatiei mai sanatoase. Decesele de toate cauzele reprezinta numai 50% fata de populatia generala. Rata bolilor datorate fumatului este mult mai scazuta la AZS:
·       cancer pulmonar 25%;
·       cancer de buza, faringe 5%;
·       cancer de vezica urinara 28%;
·       bronsita 32%;
Frecventa afectiunilor legate de consumul de alcool este de asemenea mult mai mica:
·       cancer faringian 34%;
·       ciroza hepatica 13%;
Rata celorlalte afectiuni este de asemenea mult scazuta la AZS:
·       leucemie 62%;
·       diabet 40%;
·       AVC 48%;
·       BCV 43%;
·       suicid 44%.
Barbatii AZS vegetarieni traiesc cu 3,7 ani mai mult decat cei nevegetarieni. La femei diferenta este de 1,1 ani. Frecventa infarctului miocardic la barbatii nevegetarieni intre 40-54 ani este de 4 ori mai mare decat la cei vegetarieni, iar intre 55-64 ani, de 2 ori mai mare. Riscul BCV la cei nevegetarieni este cu 11,9% mai mare decat la vegetarieni.
Consumul de carne creste cu 40% mortalitatea generala prin boli necardio-vasculare. Barbatii vegetarieni total au o mortalitate prin BCV de numai 14% lacto-ovo-vegetarienii 39% pe cand cei nevegetarieni AZS de 56%. in acest studiu durata alimentatiei vegetariene a fost de minim 5 ani.
Un studiu comparativ intre studentii unei facultati AZS (Bakersfield) si ai unei facultati catolice a aratat:
– nivelul colesterolemiei a fost de peste 180 mg/dl la 21% dintre studentii AZS si la 23% dintre studentele AZS; in schimb, la studentii catolici colesterolul a fost peste valorile normale la 61% dintre baieti si 88% dintre fete;
Aceasta diferenta se datoreste in special aportului de carne (NB: studentii catolici au facut mai multa miscare – sport decat studentii AZS). Barbatii AZS nevegetarieni care duc o viata sedentara, au un risc dublu fata de cei care fac miscare. Dupa cele mai recente studii, pentru barbatii care fac de 3 ori pe saptamana, cel putin 50 minute miscare, scade riscul BCV cu 40%, iar la femei cu 56%.
Dr. Stephan Blair a demonstrat in studiile sale ca, pentru cei care merg zilnic cel putin 3 km pe jos, mortalitatea generala scade cu 55%. Este surprinzatoare constatarea ca, la barbatii AZS care consuna zilnic 1-2 cesti cafea, riscul BCV este cu 50-60% mai mare decat la cei care nu consuma cafea. La femei, riscul este cu 10-20% mai mare.
O alta constatare surprinzatoare este aceea ca, cei care consuma nuci de cel putin 5 ori pe saptamana, au un risc de BCV cu 50% mai mic fata de cei care nu consuma nuci decat foarte rar. Consumul de nuci si migdale va scadea colesterolemia si nivelul trigliceridelor sanguine. La cei care consuma rar nuci si seminte, riscul imbolnavirilor este cu 11,91% mai mare fata de cei care consuma frecvent. Frecventa infarctului miocardic este cu 40% mai mica la cei care folosesc paine neagra, fata de cei care folosesc paine alba.
Cnsumul de carne de 5 ori pa saptamana va creste de 3,8 ori mortalitatea prin diabet zaharat. Aceasta cifra este legata probabil de aportul de grasimi ingerate impreuna cu carnea. La AZS frecventa diabetului zaharat este cu 50% mai mica fata de nonAZS. In ultimii 20 ani, au aparut peste 240 de studii legate de modul de viata al AZS.
Mortalitatea prin toate formele de cancer este cu 50% mai mica fata de AZS decat la restul populatiei. AZS consuma de 4 ori mai multa vitamina C si de 2 ori mai multa vitamina A.
Frecventa cancerului de colon este cu 97%, cancerul de prostata cu 47%, a cancerului mamar 27%, a cancerului ovarian cu 51% mai mare la nonAZS. Rata mortalitatii prin toate formele de cancer la AZS nevegetarieni este cu 33% mai mare fata de cei vegetarieni (28% la cancerul mamar, 51% cancer de prostata, 66% cancer ovarian). Frecventa cancerului pulmonar la barbati AZS este de 17-21% fata de populatia generala.

Cauzele scaderii morbiditatii si cresterii sperantei de viata AZS:

1. nu fumeaza;
2. consuma mai multa vitamina A (beta-caroten);
3. consuma mai putine lipide saturate;
4. mai putin colesterol.
5. ponderea factorului moral-spiritual

Frecventa cancerului ovarian este in proportie directa cu consumul de carne.

a. La femeile lacto-ovo-vegetariene rata cancerului ovarian este 15,9/100.000 locuitori;
b. La cele care consuma carne de 1-3 ori pe saptamana este 18/100.000 locuitori;
c. La populatia generala este 24/100.000 locuitori;
d. La cele care mananca zilnic este 26,4/100.000 locuitori.

Frecventa cancerului de prostata este mult mai mica la AZS.

Riscul cancerului de prostata creste de 2,5 ori la cei cu obezitate si cu 3,6 ori la cei care consuma carne, oua, cas in cantitate mare. Cei care consuma cel putin de 3 ori pe saptamana leguminoase (fasole, mazare, linte) scad cu 50% riscul cancerului de prostata. Consumul de rosii scade cu 40%, iar consumul zilnic de fructe, cu 63% riscul cancerului de prostata.
Recent, a fost demonstrat ca, cei care folosesc inlocuitori de carne (soia) au un risc de cancer de pancreas de numai 15% fata de restul populatiei, iar la cei care consuma frecvent mazare, linte, fasole, au un risc de numai 3%.
Frecventa cancerului de colon la AZS este cu 50% mai mica fata de populatia generala. Cauzele ar fi: greutatea corporala mai mica, consumul scazut de oua, carne, cafea. Dupa ultimile date, consumul de carne a crescut frecventa cancerului de colon la AZS. Dr. Willett (Universitatea Harward) a demonstrat ca, consumul de carne creste ca 100% riscul cancerului de colon.
Consumul alimentelor bogate in fier, vitamina A, coceanul de brocoli, varza, conopida, vor scadea rata cancerului de colon. Desi aportul de grasimi la AZS este identic cu cel al populatiei generale, totusi, aceste grasimi sunt nesaturate, provenind din plante, vegetale. Este universal cunoscuta relatia dintre cancerul mamar si consumul de grasimi de origine animala, cat si a relatiei dintre obezitate si acest tip de cancer.
Comparand densitatea osoasa la 500 femei AZS cu 500 femei ne AZS, s-a ajuns la concluzia ca, femeile AZS la 80 ani au structura osoasa asemanatoare celei a femeilor ne AZS la 60 ani.
Studiile facute pe AZS au demonstrat rolul obezitatii in aparitia infarctului miocardic si a cancerului. Frecventa obezitatii este de 8% la barbatii AZS vegetarieni, si 20% la barbatii AZS nevegetarieni; la femei aceste cifre sunt : 16%, respectiv 31%.
Am aratat deja ca, fumatul creste riscul cancerului de vezica urinara. Dar, mai exista un alt factor de risc: cafeaua. Riscul de cancer de prostata se dubleaza la cei care consuma 2 cesti de cafea pe zi. Mai nou, s-a descoperit ca, si consumul de carne creste riscul acestui tip de cancer. Cei care consuma carne de cel putin 3 ori pe saptamana, au un risc dublu de cancer de vezica fata de cei care consuma carne numai o data pe saptamana.
O comparatie foarte interesanta a fost facuta intre starea de sanatate a adventistilor si a mormonilor. Mormonii consuma multa carne si totusi, rata BCV este de 63% fata de populatia generala. De ce? Fiindca sunt nefumatori si consuma cereale integrale. Iar acest lucru inseamna un avantaj. Dar avantajul AZS este mai mare, fiindca ei au eliminat, unii partial, altii total carnea din alimentatie.
Frecventa cancerului pulmonar la mormoni este se 2-3 ori mai scazuta fata de populatia generala si, totusi, aceasta rata este de 2 ori mai mare decat la AZS.
Rata medie a cancerului de colon la mormoni este mai mica decat la populatia generala, dar este mai mare decat la AZS. Avantajul lor fata de populatia generala este consumul de cereale integrale, iar dezavantajul lor fata de AZS este consumul de carne. AZS care mananca zilnic salate de zarzavat au o rata de mortalitate generala cu 30% mai mica fata de ceilalti.
Rata imbolnavirilor este crescuta in cazul AZS cu 20% de consumul de cafea, cu 25% de consumul de oua cu 75% de onsumul de carne de cinci ori pe saptamana.

Concluzii.

1. Consumul de oua creste riscul BCV, cancer de colon, de ovar.
2. Consumul de carne creste riscul de diabet zaharat, BCV, cancer ovarian si obezitate.
3. Consumul de cafea creste riscul de BCV, cancer de vezica urinara.
4. Dupa Dr. Fries, (Universitatea Stanford), speranta de viata la femeile AZS este 91 ani, iar la barbatii AZS 87 ani.
5. Consumati cat mai multe fructe si vegetale:
a. Rata cancerului gastric la cei care consuma de 2-3 ori pe zi fructe, este de numai 33%, cea a cancerului pulmonar de 25%, fata de cei care mananca o data pe saptamana.
b. Frecventa tuturor formelor de cancer este de numai 30% la cei care mananca fructe o data pe zi, fata de cei care mananca doar saptamanal.
c. Adoptand ritmul de doua mese /zi, riscul cancerului scade la 26%.
d. Cei care mananca zarzavaturi si cereale integrale, traiesc in medie cu 6-10 ani mai mult.
6. AZS au fost impartiti in 3 grupe: nevegetarieni, semivegetarieni (mananca o data pe saptamana carne) si vegetarieni. Riscul de imbolnavire este prezentat in tabelul urmator:

Boala

Vegetarieni                            Semivegetarieni                Nevegetarieni   
HTA                                 1,0                                               1,44                                         2,11
Diabet                              1,0                                               1,13                                         1,85
Artrita                              1,0                                               1,12                                         1,48
Reumatism                      1,0                                               1,22                                          1,48
Consum de bere,vin       1,0                                                3,00                                         20,00
[i] Dysinger W. – Heaven’s Lifestyle Today, Review & Herald, 1997
[ii] Starea de sanatate a adventistilor – Scharffenberg JA, Congresul medicilor adventisti, Bucuresti, 1998
dr. Sandulache Sorin
Sursa: www.cercetatiscripturile.org