Amos

Amos

Amos se prezinta cititorilor sai ca „pastor” si „strangator de smochine” (cap. 1,1; 7,14). In introducerea cartii sale el declara ca a lucrat in timpul regilor Ozia al lui Iuda si Ieroboam II al lui Israel. Intrucat sunt mentionati numai acesti doi regi, Amos pare sa fi profetizat pe vremea cand ambii regi erau unici domnitori in respectivele lor regate.
Ozia a fost unic rege peste Iuda intre 767 si 750 i.Hr., iar Ieroboam peste Israel intre 782 si 753 i.Hr. Prin urmare, slujirea lui Amos trebuie sa fi avut loc in perioada 767-753 i.Hr. O datare mai precisa este imposibila in ciuda declaratiei ca prima solie divina i-a fost data „cu doi ani inaintea cutremurului de pamant” (cap. 1,1), deoarece data acestui eveniment nu este cunoscuta.
Totusi, cutremurul acela trebuie sa fi fost foarte puternic deoarece, asa cum arata Zaharia 14,5, amintirea lui era inca proaspata in mintea oamenilor chiar si dupa 250 de ani.
Profetul era cetatean al regatului lui Iuda, dar a dat solii si pentru regatul lui Israel. Cateva din soliile lui au fost impotriva unor diverse natiuni straine. El s-a dus la Betel, un oras sanctuar al regatului de nord, pentru a duce profetii de avertizare, mustrare si osanda pentru Israel.
     Sursa:Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania