Apropie-te de copilul tau


Apropie-te de copilul tau
Traducere de Titus Naftanaila

Familiile reusite nu sunt produsul accidentului. Victor Parachin prezinta cateva moduri in care poti sa-i tii pe copii aproape.

Cynthia, o tanara femeie isi reaminteste un eveniment important din viata ei inca de cand avea 12 ani. Tatal ei ii promisese ca o va lua intr-o calatorie de afaceri la San Francisco. Pe parcursul a mai multor luni au tot vorbit despre calatorie. „Dupa intalnirile lui, am planuit sa luam un taxi si sa ne indreptam spre cartierul chinezesc pentru a lua masa cu meniul preferat, apoi sa mergem la un film. Nu mai puteam de nerabdare” isi reaminti ea. Cand ziua pentru excursia lor a sosit in sfarsit, Cynthia a asteptat ca tatal ei sa-si incheie intalnirea. La 6:30, el a sosit dar insotit de un important client din domeniul afacerilor care s-a oferit sa-i insoteasca la un restaurant. „Dezamagirea mea era nespus de mare” a spus ea.

Intr-o clipa ce nu poate fi uitata niciodata, tatal ei s-a adresat clientului in cuvinte simple: „Mi-ar face placere sa mergem cu tine, dar acesta este un eveniment special pentru fiica mea. L-am planificat la minut.” Impreuna, tatal si fiica au urmarit si implinit orice detaliu al planului lor. „Acesta a fost cel mai fericit moment al vietii mele. Nu cred ca
vreo fetita sa-si fi iubit tatal asa cum l-am iubit eu pe tatal meu in acea seara.”

Aceasta intamplare este rememorata de tatal Cynthiei, Stephen R. Covey, in cartea sa Cele 7 Obiceiuri privind Familiile Fericite. In mod evident Covey recunoaste faptul ca unul din cele mai obisnuite retete pentru mentinerea relatiilor apropiate in familie este pastrarea promisiunilor. Iata alte 6 secrete ale strangerii relatiilor cu copii:

1. Confera prioritate familiei tale

„Familiile unite ajung sa fie asa pentru ca au ales sa faca din relatia lor o prioritate maxima. Daca alegi sa plasezi pe copiii tai dupa intanirile de afaceri sau jocul de golf, vei descoperi ca toate celelalte aspecte ale calitatii de parinte vor suferi. Daca oferi copiilor locul intai, vei descoperi cea mai valoroasa comoara pentru fiecare ora petrecuta pe pamant. Si ceea ce este cel mai important este faptul ca tu ai luat cea mai buna decizie a vietii
tale,” concluzioneaza scriitorul Benjamin Stein.

2. Petrece timp cu copiii tai

Nu exista inlocuitor pentru petrecerea timpului cu copiii. Ca si o relatie de prietenie care are nevoie de timp pentru dezvoltare si aprofundare, tot asa se intampla si cu relatiile de familie. „Copiii se bucura cand petrec momente speciale numai cu parintii,” spune Nancy Samalin. „Aceste evenimente sunt cele mai fericite pentru ca amintesc de timpurile cand parintii au fost in exclusivitate concentrati asupra relatiei cu copiii.”

Samalin indeamna pe parinti sa petreaca timp cu copiii. Ea citeaza cateva exemple: „O mama a luat decizia sa petreaca 20 de minute intr-o plimbare in fiecare seara dupa cina ori de cate ori vremea era favorabila”. Un alt parinte a pus deoparte 10 minute pentru un ritual de seara care incepea prin adresarea urmatoarei provocari pentru copilul de cinci anisori: „Spune-mi patru lucruri nostime care s-au intamplat astazi”. Un pictor pe care il cunosc petrece o jumatate de ora in fiecare seara desenand cu copilul sau. Ei au agatat pe usa desenele lor preferate.”

3. Nu neglijati niciodata cuvintele cele mai importante

Familiile fericite cunosc puterea vindecatoare a iertarii. Membrii lor adesea rostesc acele cuvinte magice: Te rog sa ma ierti! si Te iert! Ei stiu ca iertarea are puterea de a le incalzi inimile si relatiile sufletesti.

Iertarea seveste ca un agent curativ in cadrul familiei. Indeparteaza mania, amaraciunea, ostilitatea, animozitatea si resentimentul. Este vital ca parintii sa dea tonul in ceea ce priveste solicitarea si acordarea iertarii. Familiile fericite respecta sfatul apostolului Pavel: „Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi.” Coloseni 3,13

In cartea Predand Valorile Copiilor Vostri, Linda si Richard Eyre declara: „Fiti un exemplu. Demonstrati ca dreptatea si mila sunt valorile voastre si ca voi de asemenea incercati sa invatati sa va indreptati si sa iertati. Cand faceti o greseala, va pierdeti cumpatul sau esuati in respectarea cuvantului fata de copii, faceti evidenta atitudinea de regret si solicitarea iertarii din partea copiilor vostri.”

4. Fiti disponibili

Nu conteaza cat de ocupat sunteti cu serviciul vostru sau cu alte responsabilitati, faceti pe copiii vostri constienti de disponibilitatea voastra pentru ei. Familiile cu relatii stranse opereaza pe intelegerea ca membrii lor pot intrerupe programul unul altuia cand este necesar.

John Obedzinsky, un pediatru care studiaza comportamentul copiilor descrie modul in care a fost intrerupt in timpul unei conferinte la o universitate de fetita lui de patru ani care a sunat la telefon. „Tocmai ne-am mutat intr-o casa noua la tara cu un parau pe proprietatea noastra,” explica el. „Alarmat m-am indreptat spre telefon. „Salmonul a fugit!” Mariska mi-a spus. Ea vroia sa impartaseasca starea ei sufleteasca cu cineva. Aceste momente speciale nu pot fi programate”, spune Obedzinsky.

5. Invatati-i pe copii sa iubeasca si sa se simta iubiti

Zambetul, cuvintele dragastoase, actiunile pline de iubire si gesturile pline de afectiune creaza legaturi emotionale in familie, unde membrii ei se exprima deschis si experimenteaza relatii apropiate datorita dragostei.

„Nimic nu este asa de important pentru un copil ca simtamantul valorii personale si constientizarea dragostei din partea celor mai importante persoane din viata lui,” spune James Harris, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young.

„Multe greseli facute de parinti ar putea fi acoperite daca copii ar fi constienti de acest lucru. Pentru un copil dragostea este ca razele soarelui pentru o floare, ca apa pentru o planta ofilita si ca mierea pentru albina. Copiii vostri au nevoie sa stie ca sunt iubiti fara nici o urma de indoiala…”

6. Rostiti cuvinte intelepte

„Cine vorbeste in chip usuratic, raneste ca strapungerea unei sabii, dar limba inteleptilor aduce vindecare” declara Proverbele 12,18. Incercati intotdeauna sa folositi cuvinte care zidesc, care nu sunt agresive pentru copiii vostri. Modul in care vorbim determina apropierea sau indepartarea membrilor familiilor voastre.

Dr. Robert Schuller declara: „Cuvintele nu sunt doar litere adunate laolalta. Un cuvant poate fi un balsam sau o bomba. Cuvintele pozitive te fac sa te simti bine. Cuvintele negative te afecteaza si te deprima. Cuvintele degaja energie. Un singur cuvant te poate deschide sau te poate bloca. Un cuvant negativ poate inlatura entuziasmul pentru un anumit proiect. Un cuvant pozitiv, in schimb, poate degaja energie si poate deveni o forta creativa.” Cand vorbiti, alegeti cuvintele cu intelepciune pentru ca ele au o puternica influenta asupra copiilor vostri.

Din fericire adultii isi aduc aminte adesea de cuvintele de apreciere pe care le-au auzit. Cele mai pretioase aprecieri include urmatoarele: „Poti sa faci orice alegi.” „Esti inteligent.” „Suntem incantati ca esti copilul nostru.” „Felicitari, tu meriti acest lucru.”

In final, prin eforturile pe care le faceti pentru apropierea relatiilor se poate crea o atmosfera de familie armonioasa unde fiecare membru al ei experimenteaza suportul emotional, dragostea isi gaseste un refugiu pentru furtunile vietii. Familiile fericite cunosc adevarul si intelepciunea cuvintelor filosofului german Goethe: „Cel ce este fericit, oricine ar fi, rege sau taran, se bucura de pace in caminul sau”.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.