Aproximativ 10 ani in plus…

Aproximativ 10 ani in plus…

In Gallop poll, cititorilor li s-a cerut sa aleaga trei “chei” din urmatoarele obiective pe care le considera “simboluri ale succesului”:
-o locuinta scumpa    1%
-masina luxoasa    2%
-noroc    6%
-talent    7%
-bani multi    11%
-inteligenta    15%
-prieteni influenti    25%
-multumire sufleteasca    34%
-familie fericita    45%
-serviciu bun    49%
-sanatate    58%
Care dintre acestea credeti ca a avut procentajul cel mai mare si este cheia succesuluisau implinirea vietii? Numai 11% dintre cititori au ales o masina proprie luxoasa si 1% au ales o casa proprieluxoasa ca fiind cheia succesului. Daca ati venit in seara asta pentru a va imbunatatisanatatea fizica,mintala , spirituala si emotionala,atunci sunteti pe calea spre succes.,catre izbanda.Noi vom acoperi o varietate de subiecte importante pentru o buna sanatate.
Pentru inceput sa privim la unul dintre cele mai semnificative studii despre stil de viata din plin secol 20,efectuat de Dr.Belloc si Dr.Breslow de la departamentul de stat pentru sanatate publica din Berkley-Statele Unite.Ei sunt renumiti in cercurile de sanatate publica datorita studiilor lor.
Dr. Belloc si Dr. Breslow au examinat relatia dintre 7 practici comune de viata zilnica si sanatatea fizica pe 7000 de adulti care locuiau in Alameda Caunty,California.Starea de sanatate a fiecaruia dintre cei 7000 de voluntari a fost riguros masurata la inceputul experimentului si la sfarsitul acestuia.9ani si jumatate mai tarziu cei doi medicia au masurat relatia dintre aceste 7obiceiuri de viata si longevitatea vietii.Bazandu-se pe aceste rezultate,ei au formulat 7 recomandari pentru a avea o buna sanatate.
Pentru cei mai multi aceste recomandari suna a fi foarte comune,dar a fi foarte comune nu inseamna si ca sunt implinite.multa lume neglijeaza mult aceste recomandari si sufera consecinte incomensurabile.
1) Sa dormi 7-8 ore pe noapte. Cei care au raportat ca ei dorm mai putin de 6 ore sau mai mult de 9ore de somn nu au fost mai sanatosi decat cei care dorm 7-8 ore.
2) Sa servesti zilnic micul dejun.Cei care sar peste micul dejun au fost cu mult mai
putin sanatosi decat cei care il iau.
3) Sa nu mananci nimic intre mese.Cei care nu mananca de obicei nimic intre mese au raportat o sanatate fizica semnificativ mai buna decat cei care mananca intre mese.
4) Greutatea corporala sa fie mentinuta mereu aceeasi si in parametri fiziologici
normali.Se admite la barbati o fluctuatie limita de 5% sub si 20% peste greutatea normala ,iar la femei nu mai mult de 10%.
5) Sa faci regulat sporturi active:inot,plimbari mai lungi,gradinarit sau exercitii fizice.
Un raport recent dupa 19 de studii pe 25.341 de barbati si 7.080 femei-persoane cu nivel inalt de activitate fizica-a aratat o rata semnificativ mai scazuta a mortalitatii pentru orice boala decat persoanele fara activitate fizica.
De acest efect protector au beneficiat deasemeni cei cu colesterol mare ,cu tensiune arteriala crescuta ,fumatorii si cei cu sanatatea subrezita.
6) Abstinenta (sau baut foarte putin) de la bauturi alcoolice. Belloc si Breslow auaratat ca cei ce au baut mai mult de 4 pahare le-a scazut sanatatea in timp fata de cei ce nu au baut deloc. Alte studii au aratat unele beneficii ale consumului moderat de alcool in prevenirea bolilor de inima.Totusi ,datorita dependentei pe care o creaza alcoolul si crestewrii riscului de hipertensiune,cancer,ficat si alte boli,noi nu recomandam consumul alcoolului pentru prevenirea bolilor de inima.Pozitia noastra este sustinuta de Academia Nationala de Stiinta Din Statele Unite ale Americii.
7) Fumatul –nefumatorii au o sanatate mai buna decat fostii sau prezentii fumatori. In SUA,aprox.1 din 4 americani este fumator.Fumatul este singurul-cel mai frecvent motiv-de deces.Din fericire, incetarea de a fuma este semnificativ benefic in reducerea riscurilor asociate cu fumatul. Fiecare tigara taie 5-10 min.(unii spun 15min) din viata.
Studiile din Alameda County au aratat ca urmand cele 7 obiceiuri sanatoase zilnic iti procuri cel mai mare potential pentru a trai 7-11 ani mai mult.diferentele individuale cum ar factorii genetici,cantitatea si calitatea hranei,mediul sau alte practici de sanatate pot influenta fluctuatiile experimentului.Dar imaginati-va ,voi puteti sa traiti,sa va bucurati inca 4-11 ani in plus daca incepeti chiar acum sa urmati aceste obiceiuri.
Dar cineva poate spune:bine,poate n-am sa traiesc atat de mult,dar vreau sa ma simt bine cat sunt inca in viata!“ Dar va fi asa? Te vei simti bine in viata neglijandu-le?Acest studiu a aratat ca starea de sanatate fizica a acelora care au urmat toate cele 7 obiceiuri de sanatate a fost asemenea cu cei cu 30 de ani mai tineri care nu le-au urmat sau doar cateva din aceste obiceiuri de viata.
Studiile au mai demonstrat ca este posibil sa mori“ tanar“ la o varsta foarte inaintata.Din ce in ce mai multi batrani nu sunt in stare sa se ingrijeasca singuri si nu toti copiii pot sa le dea ajutorul de care au nevoie.Din nefericire multi din ei invata prea tarziu valoarea obiceiurilor sanatoase sau nici macar atunci.

Povestea bunicii Clara

Avea 94 de ani;a fost muncitoare intr-o firma;a iubit viata si L-a iubit pe Dumnezeu;a avut o familie pe care a iubit-o;si-a iubit munca sa. Intr-o zi a petrecut dimineata spaland geamurile de afara ale casei.In jurul orei 11ceva se pare ca nu era in ordine.La pranz a intrat in casa si le-a spus copiilor sai:”cred ca mi-a venit timpul;pregatiti totul.”La ora 3-dupa amiaza,bunica Clara a murit.Nu a avut dureri,nici alte suferintecare sa-i tulbure viata.A fost atat de multumita in moarte dupa cum a fost si in viata. Poti si tu sa te astepti la asa ceva?

Concluzie

Studiile de la Alameda County ale dr, Belloc si dr Breslow au adus dovezi privitoare la calitatea si lungimea vietii.7 obiceiuri zilnice simple au fost asociate cu longevitarea.:
1. Somn 7-8 ore
2. Luarea micului dejun
3. Sa nu mananci nimic intre mese
4. Mentinerea unei greutati ideale
5. Angajarea in activitati fizice regulate
6. Abstinenta fata de alcool
7. Nefolosirea tutunului
Un alt aspect al acestui studiu a aratat ca relatiile sociale sunt asociate cu o mai buna sanatate si longevitate. Casatoria,prietenii apropiati si rude ,membrii de biserica si asocatii au fost importate surse de contacte sociale si intretinere. In ceea ce priveste sanatatea ta proprie si a familiei tale, ce scopuri urmarim? Vrem noi ca proprii nostri copii sa se bucure de o tinerete lunga si sanatosi? Vrem noi ca ei sa mosteneasca o viata lunga si productiva, instiland in ei bune obiceiuri? Cum am vrea sa ne petrecem mijlocul vietii,dar batranetea? Ce obiceiuri avem nevoie sa schimbam pentru a ne imbunatati viata?
Marinela Peicu
Sursa: www.crestin.org