Eram pregatit astazi sa sondam impreuna cateva din cele mai importante argumente filosofice care declara reala existenta si natura supranaturala a lui Dumnezeu. Insa am renuntat de data aceasta pentru ca doresc sa expun doua puncte de atac foarte subrede ale ateismului evolutionist. Trebuie sa te astepti ca vei fi atacat si tu, in aceste doua puncte : primul fiind credinta … iar al doilea fiind inteligenta. In anul 2000, celebrul Institut de sondaj Gallup impreuna cu Universitatea Princeton au incheiat un sondaj public purtand titlul „Studiind Teritoriul Religios – Tendinte in Credintele din Statele Unite.” Acest studiu s-a derulat pe parcursul a 50 de ani. Autorii studiului, au ajuns la concluzia ca procentajul Americanilor care cred in Dumnezeu,nu a scazut niciodata sub 90% in decursul acelor 50 ani. Care sa fie explicatia ? Evident, argumentele majoritatii celor care cred in Dumnezeu, au fost mai putenice decat argumentele celuilalt grup care nu crede.
In Biblie exista 3 afirmatii clare, de neocolit, vechi cu mult peste 4.000 ani, afirmatii care pentru lumea credintei sunt capitale. Vreau sa le expun. PRIMA AFIRMATIE :”La inceput, Dumnezeu a creat cerurile si pamantul.” A DOUA AFIRMATIE suna astfel : „Nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu.” Iar a TREIA AFIRMATIE, de undeva de pe la sfarsitul Bibliei, spune: „Prin credinta pricepem, ca lumea a fost facuta prin Cuvantul lui Dumnezeu, asa ca tot ce se vede nu a fost facut din lucruri care se vad”. Insumate, cele trei afirmatii, subliniaza pe scurt trei adevaruri importante: = Dumnezeu e Creatorul = El este nevazut pt noi = Lucrarea creatiunii divine, la care evident nu am fost martori oculari, poate fi acceptata doar prin credinta. Ce inseamna de aici, ca teza creatiunii si a Creatorului divin trebuie sa fie acceptata ca atare, asa, orbeste ? Nu , desigur ca nu. Daca in S.U. , potrivit cu studiul amintit mai sus, credinta in Dumnezeu nu a scazut niciodata sub 90%, timp de50 de ani, inseamna cumva ca sutele de milioane de Americani care cred in Dumnezeu , au crezut orbeste? Nu deloc ! Pentru ca, pe langa credinta, in marele laborator al Creatiunii divine, Dumnezeu nea oferit mi dovezi in favoarea creatiunii, iar oamenii de stiinta ne aduc incontinuu noi si noi motive uimitoare ca sa credem in Dumnezeu. Cine alege sa fie un credincios evolutionist, trebuie sa stie ca trebuie sa se echipeze cu mult mai multa credinta ca sa poata crede argumentele celor ce neaga existenta lui Dumnezeu.
De multe ori, cei care nu cred in existenta lui Dumnezeu, se folosesc de aceasta prejudecata , ca pozitia lor ar fi mai buna pentru ca ei se bazeaza pe argumente si concluzii stiintifice, in timp ce credinciosii in Dunezeu ar fi mai slabi in gandire, si de aceea ei au nevoie si de credinta. Ei vor sa ne faca sa credem ca nu e posibil sa fii un literat stiintific al sec. 21, si sa crezi in acelasi timp si in Dumnezeu. In al doilea rand, ideea subreda pe care Ateismul o intretine in lume, este ca argumentele evolutioniste sunt asa de puternice incat, pentru a le pricepe si accepta iti trebuie un grad foarte mare de inteligenta. Cu alte cuvinte toti aceia care se declara a crede in creatiunea divina, ar avea un grad mai redus de inteligenta. Daca subiectul in discutie ar fi inteligenta, ma intreb, cum ar putea un ateist sa explice faptul ca, in lume, la ora aceasta, traiesc cateva mii de oameni de stiinta, adevarate somitati in lumea academica, dintre care zeci dintre ei sunt laureati chiar ai Premiului Nobel, si care cu totii cred in Dumnezeu ? Eu detin chiar o lista a 50 de persoane medaliate cu premiul Nobel, care cred si sustin creationismul. Crezi ca s-ar putea ca vreunul din laureatii de pe lista pe care o am, sa fie banuit ca nu ar avea un grad suficient de inteligenta, de vreme ce crede in Dumnezeu? Si nu-i doar atat. Aceste somitati cred si studiaza Biblia. Ce se poate observa la ei?… Doua lucruri, care sunt in deplina armonie : Inteligenta si credinta !
Chiar mai mult, exista un studiu incheiat in anul 2002 de sociologul Byron R, Johnson impreuna cu colegii lui de la Universitatea din Pensylvania, de la Centrul de cercetare al Religiei si al Societatii Urbane Civile. Acestia au evaluat un numar de nu mai putin de 498 de studii, publicate si recenzate de marile jurnale de stiinta. Acele studii scot la iveala o concluzie impresionanta , ca undeva, intre 65% si 90%, spirtualitatea celor care cred in Dumnezeu le aduce beneficii fizice,mentale si emotionale demne de remarcat, pe langa scaderea Hipertensiunii arteriale, eliminarea depresiei, eliminarea intentiei de sinucidere si a promiscuitatilor sexuale, eliminarea dependentei de droguri si alcool, si vindecarea de fenomenele de delicventa sociala … Si lista nu se opreste aici, s-a notat in viata acelora care au fost subiectul acelor studii, cresterea nivelului cultural si academic, plus trairea unor simtaminte de scop si directie in viata, de implinire si stima de sine. Eu cred ca intre calificativul de credincios si acela de inteligent, nu trebuie sa fie presupus nici un conflict.
A fi o persoana spirituala nu are nici o legatura implicita cu un sistem organizat de religie. Dimpotriva, a fi o persoana spirituala, aceasta se refera mai degraba la o relatie personala si veritabila, cu Dumnezeu, printr-un act de credinta, si nu printr-o adeziune formala la o societate religioasa. Adeziunea aunui om spiritual este in mod vizibil pentru Dumnezeu, Biblie, si adevarurile stiintifice. Doresc sa-ti aduc aminte ca intentia initiala a lui Dumnezeu, si care a ramas aceeasi pana azi, este: relatie si nu religie. Pe de alta parte, Spiritualitatea si credinta sunt doua experiente transcedentale, pe care numai o minte in relatie si in armonie cu Dumnezeu le poate intelege si trai pe deplin. Aceasta armonie intre Dumnezeu, natura, si Biblie este atat de vizibila, si da un sens atat de profund existentei noastre, cat mintea noastra nu poate cuprinde asemenea experiente.
As dori sa spicuiesc si sa-ti ofer ca un dar cateva ganduri din cea mai spirituala carte,unica in lume,care a fost scrisa in ultimii 123 de ani. Este vorba de pretiosul volum al marelui ganditor american Ralph Waldo Trine, cu titlul „In Tune with the Infinit” („In armonie cu Infinitul”) citez
„Marele fapt central in Univers este Spiritul Vietii si Puterii Infinite din spatele a toate. Acesta da viata la toate, se manifesta pe sine IN si PRIN toate … el este creator, activ, stapanind prin marile legi si fortze imutabile, care alearga in tot Universul, care ne inconjoara din toate directiile. Fiecare actiune a vietii noastre zilnice este guvernata de aceleasi legi si fortze mari… Acest Spirit al Vietii si Puterii Infinte, care sta in spatele a toate cate sunt, este ceea ce eu numesc Dumnezeu… Dumnezeu deci este Spiritul Infinit, care umple cu Sine toate in Univers, asa ca totul este de la El, in El, si nimic nu este din afara Lui. In El avem viata, miscarea, si fiinta. El este viata oricarei vieti, si in Sine, El este adevarata noastra viata.”
La aceste ganduri adanci, vechi de peste 120 de ani, as dori sa adaug cateva randuri extrase dintr-o alta carte a unui doctor contemporan, multi-licentiat, co-autor al unei lucrari unice pe glob alaturi de laureatul premiului Nobel , Linus Pauling. Este vorba de un gigant al stiintelor medicale: Dr. David R. Hawkins. . Titlul cartii sale este „Putere contra Forta” Citez
„Sursa de viata, a toate cate au viata si forma, este, din necesitate, mai mare decat manifestarile ei, desi ele nici nu difera si nici nu sunt separate in vreun grad oarecare. Intre Creator si cele create de El nu exista nici o bariera conceptuala artificiala. Asa dupa cum declara Scripturile, El a fost, este, si totdeauna va fi.”
In toate vremurile, adevaratii oameni de stiinta, au observat si au fost cuceriti de aceasta armonie: Dumnezeu, natura, Biblia.
Aceasta armonie este o forta care are puterea sa te uimeasca si te atraga catre Dumnezeu. Incearca sa-ti adancesti privirea in aceasta triada,si ea te va cuceri pentru totdeauna. Acesta este adevaratul motiv pentru care azi, ma delectez vorbind despre Dumnezeu, creatiune, si Biblie, si nu ma satur. In aceasta armonie se plamadeste spiritualitatea ca experienta de varf a vietii.
PE DATA VIITOARE.
Octavian Cureteu