Avantajele alimentatiei vegetariene

Avantajele alimentatiei vegetariene
Factorii care asigura aceste avantaje sunt :
–         consum total de grasime mai mic;
–         consum mai mic de grasimi saturate;
–         mai putin colesterol;
–         mai multe glucide, vitamine, substante minerale si fibre;
–         mai putine proteine.
Nutrienti de interes pentru vegetarieni
1. Calciul. Multi cred ca laptele e singura sursa de calciu, dar sunt si plante care contin calciu, care pot fi consumate de cei care vor sa aiba o alimentatie complet vegetariana. Legumele si zarzavaturile cu frunze verzi comestibile (spanacul, varza), sfecla rosie, ridichile, bamele, soia, semintele de susan si broccoli sunt cele mai bune surse.
Alimentatia vegetariana pura trebuie sa includa zilnic : inlocuitori de lapte imbogatiti cu calciu (lapte de soia sau alte cereale), 1-2 cani de zarzavaturi cu frunze verzi ca atare sau gatite, tofu.
2. Fierul. O dieta vegetariana este mai saraca in fier decat una pe baza de carne. Fierul din carne este usor absorbit si folosit de organism. Dieta vegetariana este cu atat mai saraca in fier cu cat este bazata mai mult pe alimente rafinate. Vitamina C usureaza absorbtia fierului.
3. Zincul. Necesitatile de zinc pot fi satisfacute daca se consuma zilnic cereale integrale, leguminoase uscate si nuci.
4. Substantele minerale si fibrele. Dieta vegetariana este mai bogata in fibre decat cea cu carne. In timp ce fibrele au un efect pozitiv in digestie, unele cercetari arata ca ele pot lega substantele minerale si pot impiedica absorbtia lor in sange. Deoarece o dieta vegetariana este formata din cereale integrale, fructe si legume, continutul mai mare de fibre este insotit si de un continut mai mare de vitamine si substante minerale. Desi unele substante minerale sunt impiedicate sa fie absorbite, raman suficient de multe care sa treaca bariera tubului digestiv si sa ajunga in sange.
5. Vitamina B12. Depozitele de vitamina B12 se reduc la cei care adopta o dieta strict vegetariana timp de cativa ani. Vitamina B12 se gaseste numai in produse de origine animala. Ea este necesara in formarea globulelor rosii din sange si pentru dezvoltarea creierului. Toti vegetarienii puri si in special femeile insarcinate si mamele care alapteaza ar trebui sfatuiti sa ia un supliment de vitamina B12 sau sa consume zilnic alimente imbogatite cu vitamina B12.
6. Energia necesara copiilor mici. O dieta strict vegetariana trebuie sa fie indestulatoare cantitativ, insa copiii mici s-ar putea sa nu fie capabili sa manance suficient. In aceste conditii, alimentatia lor trebuie planificata cu grija in asa fel incat sa contina alimente mai concentrate energetic, cum ar fi nucile, leguminoasele uscate, cerealele si fructele uscate.
 
Concluzie
O dieta ovo-lacto-vegetariana poate furniza cu usurinta toate substantele nutritive necesare unei vietuiri sanatoase. Avantajele longevitatii si sanatatii fac din ea o alternativa atractiva a alimentatiei cu carne.
Dr. John Scharffenberg
Universitatea Loma Linda, SUA