Betel

Betel
Cu exceptia Ierusalimului, Betelul („casa lui Dumnezeu”) este mentionat in Vechiul Testament de mai multe ori decat oricare alt oras din Israel. Betel este locul in care Avraam si-a construit cel de-al doilea altar (Gen. 12:8); tot aici, Iacov a avut vedenia cu ingerii care urcau si coborau scara cerului (Gen. 28:12-22) si tot aici s-a reintors dupa douazeci de ani ca sa zideasca un altar, asa cum promisese. Iacov a numit locul Betel, „caci acolo i Se descoperise Dumnezeu.” (Gen. 35:7)
Ieroboam a desacralizat locul pentru ca a inaltat doi vitei de aur ca idoli (1 Imp. 12:29). Potrivit istoricului Iosif Flaviu, generalul sirian Baccides a intarit fortificatiile orasului (1 Macabei 9:50), iar generalul roman Vespasian l-a cucerit in anul 69 d.Hr.. Orasul a fost distrus in urma invaziei arabe din secolul al VII-lea d.Hr..
La inceputul secolului al XX-lea, arheologii au identificat orasul El-Beitin ca fiind Betelul din Biblie. Sapaturile arheologice au confirmat faptul ca orasul a fost locuit incepand cu anul 2000 i.Hr. si ca a fost distrus de un incendiu de proportii in secolul al XIII-lea i.Hr., probabil in perioada marcata de confuzie si dezorganizare a judecatorilor. Orasul a fost reconstruit in secolul al IX-lea, iar apoi distrus de catre asirieni intre anii 724-722 i.Hr.. Totusi, in ultimul timp arheologii sustin ca orasul Betel nu s-ar afla pe actuala vatra a lui El-Beitin, ci pe cea a lui el-Bireh, la cativa km sud-est de Tell-Beitin. Viitoarele sapaturi arheologice ar putea rezolva aceasta dilema.
Sursa: www.cercetatiscripturile.org