Biruinta prin lucrurile bune

invingerea raului cu ajutorul binelui
            Exista un test final, care ne cere sa intampinam incercarile si necazurile intr-un fel care sa fie avantajos pentru vietile celor care ne-au asuprit. Aceasta reactie este opusul tendintei noastre naturale, totusi este calea lui Dumnezeu de a invinge raul. „Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine.” (Romani 12:21).
            Dumnezeu a promis sa ofere o recompensa speciala celor care vor rasplati raul cu bine. Desi nu putem sa prezicem sau sa descriem deplin aceasta rasplata, stim ca acest lucru va include puterea iubirii autentice. „Nu intoarceti rau pentru rau, nici ocara pentru ocara; dimpotriva, binecuvantati, caci la aceasta ati fost chemati: sa mosteniti binecuvantarea.” (1 Petru 3:9).
            invatandu-i pe ucenicii Sai, Isus le-a dat cateva instructiuni clare cu privire la felul in care sa ii infrunte pe cei care aveau sa le faca viata insuportabila. Aceste instructiuni sunt cu totul opuse lucrurilor pe care le facem in mod natural; cu toate acestea, ele sunt in concordanta cu raspunsurile pe care Dumnezeu le cere pentru fiecare test. (Vezi Matei 5:44).
Iubiti-va dusmanii (cu duhul si cu inima voastra).
Binecuvantati pe cei ce va blastama (cu gura voastra).
Faceti bine celor ce va urasc (prin faptele voastre).
Rugati-va pentru cei ce va prigonesc si va asupresc (rugati-va ca Dumnezeu sa-i binecuvanteze).
 
 Cum putem obtine libertatea binecuvantandu-i pe dusmanii nostri
            Cand reactionam fata de o persoana care ne-a jignit si ramanem suparati pe ea, ajungem de fapt sa fim prizonieri. Aceasta persoana ne controleaza gandirea, emotiile, timpul liber si viitoarea noastra stare de sanatate. De aceea, este vital sa o iertam si sa ne eliberam din prizonieratul emotional.
            Isus accentueaza suferinta pe care ne-o va trimite Tatal Ceresc daca nu ii iertam din toata inima pe cei ce ne-au jignit. „Si stapanul s-a maniat si l-a dat pe mana chinuitorilor, pana va plati tot ce datora. Tot asa va va face si Tatal Meu cel ceresc, daca fiecare din voi nu iarta din toata inima pe fratele sau.” (Matei 18:34-35).
            Una dintre cele mai dramatice ilustratii ale eliberarii care vine in urma actiunii de a-i binecuvanta pe cei care ne persecuta este exemplul lui Iov si al celor trei „mangaietori” ai sai. „Domnul a adus pe Iov iarasi in starea lui de la inceput, dupa ce s-a rugat Iov pentru prietenii sai. Si Domnul i-a dat inapoi indoit decat tot ce avusese.” (Iov 42:10).
            Stefan, de asemenea, si-a binecuvantat dusmanii, chiar si atunci cand acestia il omorau. „Si aruncau cu pietre in Stefan, care se ruga si zicea: Doamne Isuse, primeste duhul meu!’ Apoi a ingenuncheat, si a strigat cu glas tare: ‚Doamne, nu le tine in seama pacatul acesta!’ Si dupa aceste vorbe, a adormit.” (Faptele Apostolilor 7:59-60).
            Isus este exemplul suprem in a-I cere lui Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe cei ce ne fac rau. Pentru ca El a fost strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre (Vezi Isaia 53:5), noi facem parte din grupul celor pe care El i-a eliberat atunci cand a spus: „Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac.” (Luca 23:34).
 
              Rasplata primita pentru testele trecute cu bine
 
1.       Puterea iubirii adevarate
Ba mai mult, ne bucuram chiar si in necazurile noastre; caci stim ca necazul aduce rabdare, rabdarea aduce biruinta in incercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea. insa nadejdea aceasta nu inseala, pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant, care ne-a fost dat.” (Romani 5:3-5).
  
2. Puterea bucuriei
Preaiubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi: dimpotriva, bucurati-va, intrucat aveti parte de patimile lui Hristos, ca sa va bucurati si sa va inveseliti si la aratarea slavei Lui.” (1 Petru 4:12-13).
  
3. Puterea slavei lui Dumnezeu
Daca sunteti batjocoriti pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindca Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneste peste voi.” (1 Petru 4:14).
 
4.       Puterea lui Hristos
Si El mi-a zis: Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita.’ Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine. De aceea simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stramtorari, pentru Hristos; caci cand sunt slab, atunci sunt tare.” (2 Corinteni 12:9-10).
 
5.       Puterea invierii lui Hristos
Ba inca, si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos, si sa fiu gasit in El, nu avand o neprihanire a mea, pe care mi-o da Legea, ci aceea care se capata prin credinta in Hristos, neprihanirea, pe care o da Dumnezeu, prin credinta. Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui” (Filipeni 3:8-10).
 
6.       Puterea rasplatirilor vesnice
Ferice va fi de voi cand, din pricina Mea, oamenii va vor ocari, va vor prigoni, si vor spune tot felul de lucruri rele si neadevarate impotriva voastra! Bucurati-va si veseliti-va, pentru ca rasplata voastra este mare in ceruri; caci tot asa au prigonit pe proorocii, care au fost inainte de voi.” (Matei 5:11-12).
 
7.       Puterea conducerii lui Hristos in vietile noastre
Adevarat este cuvantul acesta: daca am murit impreuna cu El, vom si trai impreuna cu El. Daca rabdam, vom si imparti impreuna cu El. Daca ne lepadam de El, si El Se va lepada de noi.” (2 Timotei 2:11-12).

______________________________

de Dr. Sandulache Sorin. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.