Biserica ortodoxă solicită ONU Muzeul Hagia Sofia din Istanbul

 

29 septembrie 2020
1 septembrie 2020.  Luna plină se ridică în spatele Hagiei Sofia din epoca bizantină, în cartierul istoric Sultanahmet din Istanbul.. Adoratorii au ținut primele rugăciuni musulmane din ultimi 86 de ani în interiorul reperului din Istanbul, care a servit drept una dintre cele mai semnificative catedrale ale creștinătății. , o moschee și un muzeu înainte de convertirea sa înapoi într-un lăcaș de cult musulman pe 24 iulie 2020. Conversia edificiului a dus la un strigăt internațional.

ANKARA, Turcia (AP) – Biserica Ortodoxă Greacă a Statelor Unite a declarat marți că solicită experților Organizației Națiunilor Unite să constrângă Turcia să protejeze moștenirea culturală a creștinismului ortodox după convertirea de către guvernul turc a punctului de reper Hagia Sofia din Istanbul dintr-un muzeu într-o moschee.

Arhiepiscopia Ortodoxă Grecească a Americii a declarat că presează raportorii speciali ai ONU în domeniile drepturilor culturale, drepturilor minorităților, libertății religioase și credințelor pentru a răspunde Turciei „pentru politicile sale deliberate de ștergere a patrimoniului cultural al creștinilor ortodocși”.

Într-o acțiune care a atras laudele credincioșilor musulmani și opoziția internațională larg răspândită, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a emis în iulie un decret care a transformat Hagia Sofia înapoi într-o casă de rugăciune musulmană. Structura, un scaun al patrimoniului mondial UNESCO, a servit ca una dintre cele mai importante catedrale ale creștinătății dar și o moschee de secole, precum și  un muzeu timp de 86 de ani.

Erdogan a anunțat luna trecută o decizie de a transforma Biserica Sfântului Mântuitor din Chora, o altă biserică din epoca bizantină din Istanbul, și aceea, într-o moschee.

„Prin schimbarea unilaterală a statutului, structurii și denumirii acestor situri UNESCO, cu o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși, Turcia încalcă obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional de a păstra patrimoniul cultural și de a respecta libertățile politice, culturale și religioase ale creștinilor ortodocși din Turcia și străinătate ”, a declarat consilierul Arhidiecezei de America Christina Hioureas pentru The Associated Press într-un comunicat prin e-mail.

Arhiepiscopia ortodoxă greacă „speră ca presiunea internațională din partea Organizației Națiunilor Unite, a organismelor sale – inclusiv a UNESCO și a statelor membre să motiveze Turcia să inverseze decizia de a converti (siturile patrimoniului mondial) în moschei”.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului turc, care a promis să protejeze Hagia Sofia și să o mențină deschisă vizitatorilor în afara orelor de rugăciune.

Construită de împăratul bizantin Iustinian în 537, Hagia Sofia a fost transformată într-o moschee odată cu cucerirea otomană a Istanbulului din 1453. Mustafa Kemal Ataturk, liderul fondator al republicii seculare turce a transformat structura în muzeu în 1934.

Erdogan, un musulman evlavios al cărui partid de guvernământ are rădăcini în mișcarea islamică a Turciei, a reconvertit clădirea într-o moschee, în ciuda solicitării ca aceasta să fie păstrată ca muzeu, ca recunoaștere a patrimoniului multi-cultural din Istanbul.

Măsura a fost văzută în mare măsură ca fiind orientată spre consolidarea bazei de sprijin conservatoare și religioase a partidului de guvernământ într-un moment în care popularitatea sa scade pe fondul unei recesiuni economice

„Astăzi, cu o inimă grea, vedem că moștenirea istorică și într-adevăr esențială a creștinilor ortodocși creștini din Turcia este însușită în mod greșit, odată cu convertirea Hagiei Sofia în moschee”, a spus el pentru AP. „A face acest lucru înseamnă a începe o cale spre negarea istoriei, o cale care neagă și viitorul”.