ANKARA, Turcia (AP) – Biserica Ortodoxă Greacă a Statelor Unite a declarat marți că solicită experților Organizației Națiunilor Unite să constrângă Turcia să protejeze moștenirea culturală a creștinismului ortodox după convertirea de către guvernul turc a punctului de reper Hagia Sofia din Istanbul dintr-un muzeu într-o moschee.
Arhiepiscopia Ortodoxă Grecească a Americii a declarat că presează raportorii speciali ai ONU în domeniile drepturilor culturale, drepturilor minorităților, libertății religioase și credințelor pentru a răspunde Turciei „pentru politicile sale deliberate de ștergere a patrimoniului cultural al creștinilor ortodocși”.
Într-o acțiune care a atras laudele credincioșilor musulmani și opoziția internațională larg răspândită, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a emis în iulie un decret care a transformat Hagia Sofia înapoi într-o casă de rugăciune musulmană. Structura, un scaun al patrimoniului mondial UNESCO, a servit ca una dintre cele mai importante catedrale ale creștinătății dar și o moschee de secole, precum și un muzeu timp de 86 de ani.
Erdogan a anunțat luna trecută o decizie de a transforma Biserica Sfântului Mântuitor din Chora, o altă biserică din epoca bizantină din Istanbul, și aceea, într-o moschee.
„Prin schimbarea unilaterală a statutului, structurii și denumirii acestor situri UNESCO, cu o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși, Turcia încalcă obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional de a păstra patrimoniul cultural și de a respecta libertățile politice, culturale și religioase ale creștinilor ortodocși din Turcia și străinătate ”, a declarat consilierul Arhidiecezei de America Christina Hioureas pentru The Associated Press într-un comunicat prin e-mail.
Arhiepiscopia ortodoxă greacă „speră ca presiunea internațională din partea Organizației Națiunilor Unite, a organismelor sale – inclusiv a UNESCO și a statelor membre să motiveze Turcia să inverseze decizia de a converti (siturile patrimoniului mondial) în moschei”.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului turc, care a promis să protejeze Hagia Sofia și să o mențină deschisă vizitatorilor în afara orelor de rugăciune.
Construită de împăratul bizantin Iustinian în 537, Hagia Sofia a fost transformată într-o moschee odată cu cucerirea otomană a Istanbulului din 1453. Mustafa Kemal Ataturk, liderul fondator al republicii seculare turce a transformat structura în muzeu în 1934.
Erdogan, un musulman evlavios al cărui partid de guvernământ are rădăcini în mișcarea islamică a Turciei, a reconvertit clădirea într-o moschee, în ciuda solicitării ca aceasta să fie păstrată ca muzeu, ca recunoaștere a patrimoniului multi-cultural din Istanbul.
Măsura a fost văzută în mare măsură ca fiind orientată spre consolidarea bazei de sprijin conservatoare și religioase a partidului de guvernământ într-un moment în care popularitatea sa scade pe fondul unei recesiuni economice
„Astăzi, cu o inimă grea, vedem că moștenirea istorică și într-adevăr esențială a creștinilor ortodocși creștini din Turcia este însușită în mod greșit, odată cu convertirea Hagiei Sofia în moschee”, a spus el pentru AP. „A face acest lucru înseamnă a începe o cale spre negarea istoriei, o cale care neagă și viitorul”.