Botezul pentru morti – 1 Corinteni 15:29

1 Corinteni 15:29
29 Altfel, ce ar face cei ce se botează pentru cei morţi? Dacă nu învie morţii nicidecum, de ce se mai botează ei pentru cei morţi?
Probabil aceasta este cea mai controversata declaratie din cele scrise de Pavel in epistolele sale. Explicatia care se potriveste perfect cu linia de gandire a apostolului Pavel graviteaza in jurul semnificatiei cuvantului „pentru „. Cuvantul grecesc este „huper „, si traducerea generala este „in folosul „, „pentru „.
Dar exista si exceptii fata de intelesul acesta. Uneori cuvantul este folosit cu sensul „tinand seama de ” sau „a avea in vedere „. De exemplu: „De aceea ne laudam cu voi in bisericile lui Dumnezeu, pentru statornicia si credinta voastra in toate prigonirile…” – 2 Tes. 1:4. Si iarasi in Romani 15:9 :„şi ca Neamurile să slăvească pe Dumnezeu, pentru îndurarea Lui…„. Aceasta inseamna „tinand seama de indurarea Lui „.
Notati acum ca acelasi cuvant „huper „[pentru] este folosit in {bible 14}1 Cor 15:29{/bible}:”Astfel, ce ar face cei ce se boteaza tinand seama de cei morti, daca mortii nu inviaza nicidecum? De ce se mai boteaza ei, avand in vedere pe cei morti (ca ei nu inviaza)?”
Punand celelalte intelesuri ale cuvantului „pentru „[huper], textul poate fi inteles perfect. Intreaga tema a lui Pavel in acest capitol este invierea – importanta si necesitatea ei. El spune: „De ce sa fim botezati daca nu exista invierea din morti? „. Semnificatia botezului ar fi nula. Fara inviere, intregul simbol al mortii si invierii in botez ar fi redus la un simplu ritual, si nimic mai mult.
Joe Crews
Sursa:  http://www.adventistcraiova.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1099:botezul-pentru-morti&catid=7:difficulties&Itemid=25