Calciul si sanatatea

Calciul si sanatatea
Calciul este mineralul prezent în cantitatea cea mai mare în corpul omenesc (un kilogram, un kilogram şi jumătate). Aproape întreaga cantitate de calciu din corp este fixată in oase şi dinţi iar restul este distribuit în ţesuturi.
Funcţiile calciului: – Împreună cu fosforul menţine în stare bună de funcţionare scheletul şi dinţii. Calciul nu poate fi absorbit decât în prezenţa unei cantităţi suficiente de vitamină D. – Deţine un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase. Astfel contracţia musculară este dependentă de prezenţa calciului.. – Împreună cu magneziul este responsabil de sănătatea sistemului cardiovascular. Asigură bătăile regulate ale inimii. – Contribuie la metabolizarea fierului – Stimulează echipamentul enzimatic al organismului. – Ajută în tratarea insomniilor. Hipocalcemia este deficienţa de calciu.
Poate apărea datorită unei alimentaţii cu o cantitate insuficientă de calciu,datorită unor boli (hepatice, renale, pancreatice), sau datorită scăderii funcţiei glandei tiroide.
Manifestările hipocalcemiei sunt: stare de insomnie, irascibilitate, palpitaţii, colici abdominale, stări depresive, furnicături în membre, contracţii musculare spontane (mâini, picioare, trunchi), senzaţie de lipsă de aer, tulburări de concentrare. În formele severe apare tetania (contracturi care cuprind cea mai mare parte a musculaturii corpului, inclusiv cea respiratorie care pun viaţa persoanei respective în pericol).
Factori care determină dezechilibrul calciului în organism: – Alimentaţia:prelucrarea îndelungată a hranei duce la deprecierea vitaminelor. – Excesul de carne şi proteine face ca organismul sa piardă mai mult calciu decât câştigă.. – Băuturile răcoritoare au un conţinut ridicat de fosfor şi consumă calciul din organism. – Abuzul de medicamente (diuretice, anticoncepţionale) – Expunerea redusă la soare determina o cantitate insuficientă de vitamina D ceea ce reduce asimilarea calciului – Stresul şi lipsa de mişcare creează disfuncţii în organism. – Menopauza, diabetul, boli de rinichi şi ficat determină perturbări ale calciului
Remedii naturale: – Cantitatea de calciu necesară în organism nu este mereu aceeaşi şi depinde de vârstă şi sex – Aportul de calciu are o importanţă deosebită la femei în timpul sarcinii şi al alăptarii – Aportul suficient de calciu trebuie să existe în special în perioada copilăriei şi adolescenţei. – Curele de struguri sau de pere sunt deosebit de benefice pentru buna absorbţie a calciului – Consumul de miere şi polen dupa vârsta de patruzeci de ani (dacă nu aveţi diabet) menţine sistemul osos – Ceaiurile de coada calului,urzică,cătină,măceşe,ajută organismul în absorbţia calciului – Consumul de produse lactate,gălbenuşul de ou,soia, fasole verde,mazăre,conopidă,broccoli,morcovi, ţelină, nuci,alune, mere, pere, struguri, coacăze, seminţe de floarea soarelui constituie surse naturale importante pentru obţinerea calciului necesar organismului – În concluzie aportul de calciu este foarte important pe parcursul intregii vieti si tocmai de aceea alimentaţia trebuie să fie echilibrată, cu un aport suficient de vitamine şi minerale, bogată în legume şi fructe proapete.
Sursa: http://www.azsemaus.org