Cand va incepe persecutia?

Cand va incepe persecutia?

Nu poţi fi sigur niciodată. În unele locuri, ea există deja. 1 Tesaloniceni 5:3 subliniază caracterul neaşteptat al strâmtorării şi persecuţiei: “Când vor zice: ‘Pace şi linişte!’ atunci o prăpădenie neaşteptată va veni peste ei…” Să fim atenţi.
Putem fi persecutaţi pentru credinţa noastră în orice moment. Poţi trăi într-o ţară în care libertatea religioasă este oficial apărată, dar să fii persecutat la locul de muncă, sau la şcoală sau chiar acasă. Bineînţeles, trebuie să facem deosebire între dificultăţi şi persecuţie.
Problemele pot fi supărătoare, dar asta nu înseamnă persecuţie. Persecuţia poate avea loc ca efect indirect al unei mari crize naţionale. Contextul se schimbă, se impun noi reguli şi descoperi că eşti în afara cadrului şi în conflict. Rareori persecuţia este o strategie directă sau un obiectiv explicit. Cu atât mai mult, este necesar să fii vigilent, să analizezi lucrurile şi să faci tot ce este posibil pentru apărarea libertăţii.
Dacă studiezi istoria persecuţiei, poţi vedea mai mult sau mai puţin acelaşi proces germinativ:
1.    Un grup care este diferit
2.    Zvonuri sau informaţii false circulând despre acest grup
3.    Clasificarea grupului ca fiind potenţial periculos sau deja o ameninţare
4.    Criză a naţiunii sau a bisericii de stat
5.    Acuzaţii şi calomnii
6.    Persecuţie
Se pare că atunci când oamenii, inclusiv autorităţile, nu se simt în siguranţă, au nevoie de un ţap ispăşitor care să le exorcizeze temerile. Unele ţări din Europa Occidentală se află deja la pasul 3. Dar trebuie să rămânem încrezători deoarece înţelegem situaţia şi procesul şi ştim că în orice condiţii Dumnezeu îşi va apăra poporul. Crearea unei presiuni asupra minorităţilor religioase care sunt preocupate de evenimentele finale poate avea efecte negative.
Ultragiul poate transforma cu uşurinţă un grup paşnic într-o minoritate beligerantă anti-socială. Capcana în care poate cădea grupul constă în cultivarea şi amplificarea izolării sale prin întreruperea relaţiilor cu societatea. Dacă cade în această capcană, grupul va fi total neutralizat, probabil nu distrus, însă închis într-o cazemată ecleziastică. Adventiştii trebuie să evite o asemenea mentalitate de tip fortăreaţă.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro