Caracterul unui leader

Cat de pur trebuie sa fie un leader al bisericii? Cum sa devii o persoana integra. Tit 1:5-9

Este integritatea vizibila? il poti recunoaste pe un leader care o are? Cu o persoana integra simti ceva durabil. Aceasta este ideea transmisa de radacina cuvantului ebraic – e ceva solid, durabil, de substanta. Nu e ceva de spoiala.

in Noul Testament, apostolul Pavel ii spune lui Tit ca episcopii trebuie sa fie „fara prihana“, si, cu toate acestea, noi toti suntem pacatosi. Cat de pur trebuie sa fie un leader? Expresia „fara prihana“ este doar o cale de a incepe lista insusirilor. Nu cred ca putem sa credem ca „fara prihana“ inseamna „fara vina, fara pacat“, deoarece, in acest caz, nu am intalnit pe nimeni fara prihana. Iar eu cu siguranta nu sunt asa. Ideea e ca atunci cand gresim, recunoastem lucrul acesta. Integritatea inseamna ca nu ascundem faptul ca mai cadem, nu ne facem ca asta nu se intampla.
Desigur, e vorba si despre pacat, atunci cand are loc descalificarea unui conducator al bisericii. Cand poti sa pacatuiesti si sa traiesti cu pacatul tau, atunci e rau de tine.

in ce masura atitudinea persoanei fata de pacat include descalificare? Pavel spune: „ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat.“ Sunt convins ca anumite pacate revela o asemenea prabusire a integritatii incat cel cazut este descalificat de la a se intoarce la pozitii inalte de conducere. Nu cred ca actele repetate, cum ar fi imoralitatea sexuala sau tainuirea pacatului, sunt doar o problema de pacat. Cred ca ele revela un defect de caracter. Oamenii spun: „Dar pacatele nu se pot ierta?“ Cu siguranta. Nu cred ca mai e o problema de iertare, ci persoanei ii lipseste o calitate ceruta de misiunea sa. Singurul motiv pentru care sunt capabil sa stau in camera acesta imbracat si in toate mintile este ca am fost iertat total de Isus Hristos. Dar pentru oamenii in pozitii inalte de conducere exista cerinte mai stricte. Asa cum spune Iacov, noi vom fi judecati „mai aspru“.

Dar imparatul David, din Vechiul Testament?
Acesta incident este singurul caz din Scriptura in care un leader vinovat de comportament imoral a ramas in aceeasi pozitie inalta de conducere. Dar dupa episodul cu Bat-Seba viata lui a devenit grea. A fost infruntat si a iesit curat, insa a pierdut in campul de lupta, iar familia sa a innebunit. Nu a mai atins niciodata culmea pe care o atinsese candva. Asta nu imi da pace.
De asemenea nu imi da pace faptul ca nici o alta persoana din Scriptura nu s-a mai aflat intr-o pozitie inalta de conducere, a incalcat porunca a saptea si a fost repusa in pozitia de odinioara.

Cui trebuie sa ii dea un leader socoteala?
Am selectat cu grija un grup de trei persoane cu care ma intalnesc. in relatia cu ele exista confidentialitate, obiectivitate si libertate. Scopul pentru care ne intalnim este nu doar pentru a starui asupra pacatului, ci si pentru a fi prieteni. Nu e doar pentru beneficiul meu, ci si pentru al celorlalti. Dau in mod regulat socoteala personalului meu, iar, oficial, comitetului mai in varsta, desi, cu cat mai mare devine acesta, cu atat mai greu lucreaza. Fata de unii membrii ai conducerii nu ascund nimic, insa cu altii sunt asa de apropiat. De asemenea, ii dau socoteala sotiei si copiilor mei. Toata familia Swindolls se simte libera sa faca remarci in orice privinta si sa ma avertizeze. Recunosc ca unoeri este dureros sa aud asta, dar faptul ca sunt pastor nu ma scuteste de discutii deschise in cadrul familiei, ci chiar face lucrul acesta necesar.

De discutat:
1. Cum poate sa isi dea cineva seama daca esti o persoana integra?
2. Ce fel de pacate o descalifica pe o persoana pentru o pozitie de conducere in biserica?
3. Cum putem noi, ca o echipa de oameni de conducere in biserica, sa dam socotelaa unii altora tot mai mult?
Adesea pacatele spirituale, cum ar fi mandria si trandavia, nu sunt verificate la leaderii bisericii. Cum putem sa ne provocam unii pe altii in aceste aspecte?

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.