Care este cantitatea ideală de soia pentru o zi sau pentru o saptamână?
Consumul de soia ca sursa de proteine trebuie sa se încadreze în limitele recomandate de nutritionisti. În sensul acesta standardul stabilit de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca aportul de proteine trebuie sa se încadreze între 10 -15 % din necesarul caloric total ceea ce la un adult normal corespunde cu 50-75 g de proteine/zi.
În tarile dezvoltate unde riscul malnutritiei proteice este practic inexistent, recomandarile se materializeaza în cifre care se apropie de limita inferioara stabilita de O.M.S. cum este cazul S.U.A. unde standardul oficial prevede un aport zilnic de numai 56 g de proteine. În functie de cantitatea de proteine asigurata din alte surse (lapte, brânzeturi, oua, fasole, mazare etc.) cantitatea de soia trebuie sa fie adaptata/limitata corespunzator.
Calculele concrete se pot face daca se tine cont de faptul ca 100 g de soia contin cca. 12 g de proteine. Chiar daca soia este un aliment cu valente nutritive cu totul speciale, nu trebuie totusi considerata aliment miraculos ci mai degraba trebuie evitate orice exagerari. La vegetarienii stricti, la care soia si preparatele din soia reprezinta o sursa cantitativ importanta de proteine, soia si preparatele din soia pot furniza jumatate sau uneori chiar mai mult de jumatate din totalul necesarului de proteine. La ovolactovegetarieni si la omnivori, soia si preparatele din soia vor putea furniza probabil o treime din necesarul de proteine. Toate aceste date trebuie tratate cu flexibilitatea impusa de principiile generale ale unei alimentatii echilibrate, rationale, dintre care regula varietatii este una esentiala. Aceasta presupune evitarea monotoniei si asigurarea necesarului de substante nutritive dintr-o diversitate de alimente si nicidecum dintr-unul singur.
În ce priveste consumul de soia ca aliment functional (cu proprietati protectoare fata de anumite boli) este interesanta pozitia oficiala a Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA. În urma analizei unui numar important de studii stiintifice care au cercetat efectele consumului alimentar de soia, aceasta agentie guvernamentala permite producatorilor de preparate alimentare din soia sa tipareasca pe eticheta produselor afirmatia ca un aport alimentar zilnic de 25 g de proteina de soia are efecte benefice în prevenirea bolilor de inima cu conditia ca dieta sa fie saraca în grasimi saturate si în colesterol. În aceasta clasa de produse nu sunt incluse produsele de soia cu proteine din care s-au separat anumite fractiuni (se admit numai produsele cu proteina intacta) si nici extractele de soia (produse din categoria suplimentilor sau preparatelor fitoterapeutice). Daca tinem seama de proportia de proteine din soia, facând calculele de rigoare, rezulta ca „doza” minima de soia necesara pentru a beneficia de efectele ei favorabile în prevenirea afectiunilor cardiovasculare este de cca. 200 g. Mentionam înca odata ca aceste cifre trebuie percepute mai degraba orientativ si elastic decât absolutist si rigid.
Sursa: http://www.adventist.it