Care este ziua a şaptea?

Care este ziua a şaptea?

Putem spune cu certitudine care zi este ziua a şaptea ? Unii spun că ar fi Sâmbăta, alţii afirmă că ar fi Duminica. Până la urmă se poate şti?
Există cel puţin patru argumente pe baza cărora putem spune cu certitudine că Sâmbăta este Ziua a Şaptea:
1. Biblia arată clar faptul că Isus a fost crucificat în ziua pregătirii ( Luca 23:54).Prietenii Săi apropiaţi s-au odihnit în ziua de Sabat, după Lege, ( Luca 23:55,56 ) şi Isus a înviat din morţi în ziua întâi a săptămânii ( Luca 24:1; Marcu 16:9 ).
Cei mai mulţi dintre creştini recunosc faptul că Isus a murit vinerea, în ziua pregătirii, că S-a odihnit în mormânt în ziua următoare şi că a înviat în prima zi a săptămânii – duminica. Sabatul este ziua dintre vineri şi duminică sau ziua a şaptea – Sâmbăta.
La Paşte (la ceremonialul destinat comemorării învierii) oficiantul slujbei citeşte din pasajele menţionate şi aminteşte faptul că Dumninica este ziua întâi a săptămânii.
2. Limbajul sau limbile lumii: în peste 140 de limbi ale lumii, cuvântul pentru ziua a şaptea este sau provine din cuvântul ” Sabat”. (Subota, Sabado, Sabato etc. Limbajul mărturiseşte în favoarea conservării ( păstrării) Sabatului de-a lungul secolelor.
3. Astronomia: Astronomii din întrega lume atestă faptul că ciclul săptămânal nu s-a schimbat niciodată. Centre precum Royal Naval Observatory din Statele Unite şi Royal Greenwich Observatory din Anglia afirmă existenţa unui ciclu săptămânal constant.
4.Istoria: Poporul iudeu a păstrat un raport exact al Sabatului de-a lungul secolelor. Timp de peste 4000 de ani, ei au păstrat adevăratul Sabat în ziua de Sâmbătă.
5. Bisericile tradiţionale recunosc oficial că ziua a şaptea a fost, este şi va fi Sâmbăta, adică Sabatul biblic.
Pastor Viorel Dascalu
Sursa: www.intrebariimportante.ro