Care va fi raspunsul si cum va proceda Biserica Catolica in privinta competitiei religioase?

Care va fi raspunsul si cum va proceda Biserica Catolica in privinta competitiei religioase?

Bineînţeles, ar fi o dovadă de înfumurare să pretinzi că ştii cum gândesc şi care sunt planurile liderilor catolici. Cu toate acestea, avem călăuzirea profetică biblică şi experienţa trecută pentru a ne ajuta.
Există două răspunsuri posibile pe care am vrea să le sugerăm:
1. Primul răspuns presupune că Biserica Catolică va încerca să îşi apere cu îndârjire poziţiile tradiţionale şi să îşi păstreze cu orice preţ avantajele sale, ceea ce este riscant. Poţi câştiga, dar poţi să şi pierzi. A sta în defensivă înseamnă a putea fi ispitit să foloseşti puterea statului pentru a te ajuta. A te lupta înseamnă că poţi să pierzi controlul asupra propriilor oameni şi să ajungi la război: un război religios, incluzând riscul înstrăinării şi persecuţiei! Istoria ne învaţă că biserica dominantă a folosit adesea puterea seculară în lupta împotriva concurenţilor săi. Desigur, acţionând în acest mod ar duce la distrugerea actualei imagini a Bisericii Catolice ca avocat al drepturilor omului şi libertăţii religioase.
2. A doua abordare faţă de denominaţiunile necatolice ar consta în încercarea de reînnoire şi îmbunătăţire a propriei biserici sau a propriilor programe şi stabilirea de relaţii şi acţiuni în favoarea păcii, care este modul creştin de a proceda. Aceasta înseamnă a recunoaşte libertatea religioasă a tuturor şi a promova o anume formă, deşi probabil limitată, de separare a bisericii de stat. Vaticanul nu prea dă semne că ar vrea să-şi schimbe angajamentul în favoarea drepturilor omului şi a libertăţii religioase.
Informaţiile actuale arată că Biserica Catolică înclină spre cel de-al doilea răspuns. Înseamnă aceasta că Vaticanul nu se va schimba niciodată? Nicidecum! Dar trebuie să fim suficient de sinceri pentru a recunoaşte schimbarea – care este situaţia actuală, ce este bun şi ce este rău. Trebuie să facem o distincţie clară între fapte şi perspective, între prezent şi viitor. Trebuie de asemenea să fim capabili să acceptăm prezentul aşa cum este şi nu numai să răscolim trecutul sau să ne concentrăm asupra speculaţiilor privind evenimentele finale.
NOTA:
Aceaasta întrebare și răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care și le pun adventiștii” scrisă de John Graz și Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz şi Bert Beach nu au pretenţia de a oferi soluţii infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experienţa bogată în cadrul denominaţiunii, pe cea de conducători şi educaţia lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite şi interesante la multe întrebări şi probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro