Caria dentara
Boala carioasă este una dintre afecţiunile cu largă răspindire în toate zonele geografice ale globului, care prin apariţia precoce, evoluţia de lungă durată şi repercursiunile asupra sănătăţii generale a organismului face să reprezinte o prioritate în programele de sănătate.
Caria începe în smalţ (stratul dur, extern al dintelui) şi pe măsură ce creşte în dimensiune şi se apropie de pulpa dentară (nerv) începe să apară dureri la dulce, la rece, poate să reţină resturi de mâncare şi pacientul o poate simţi cu limba. Dacă nu e tratată nici în aceasta fază, se ajunge la infecţia pulpei dentare, însoţită adesea de dureri atroce şi apoi a ţesutului din jurul rădăcinii (parodontiu apical).
Aceste infecţii pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, câteodata chiar febră şi stare de rău general. Adesea dintele nu se mai poate recupera şi trebuie extras; este recomandat un consult stomatologic la fiecare şase luni.
Trebuie desfiinţate două mituri cu răspândire largă şi anume: dintele nu se umflă de la curent, ci din cauza cariei complicate şi “căţelul” de usturoi, introdus în ureche nu numai că nu calmează durerea, dar vă poate trimite de urgenţă la O.R.L. pentru că nu îl mai puteţi scoate.
Singura soluţie, dacă doare, este să vă adresaţi de urgenţă medicului dentist, singurul care are metode imediate şi eficiente de a vă calma durerea dentară. Flora microbiana şi mai exact Streptococcus Mutans a fostindicat drept bacteria cariogenă primară şi în acelasi timp, s-a demonstrat posibilitatea transmiterii bolii carioase prin contaminarea cu acest germen între oameni. Glucidele (zahărul) produce de asemenea caria dentară, periajul incorect şi nu în ultimul rând moştenirea genetică.
Una din localizarile cele mai frecvente ale cariilor este pe suprafeţele aproximale, adică pe suprafeţele care vin în contact cu dinţii vecini, cauzele ţin atât de structura dintelui, cât mai
ales de dificultatea curăţirii şi autocurăţirii (prin flux salivar şi masticaţie) a acestor suprafeţe. De multe ori apar carii pe ambii dinţi în contact numite carii în oglinda. Pentru prevenirea apariţiei cariilor să luăm în considerare următoarele sfaturi:
• reducerea numărului de bacterii din cavitatea bucală, reducând consumul de alimente bogate în zaharuri şi carbohidraţi;
• spălarea pe dinţi de trei ori pe zi;
• folosirea aţei dentare;
• folosirea apei de gură;
• controlul regulat al cavităţii bucale la medicul dentist.
asist. med. Codruţa Ivăn
Sursa: http://www.adventist.it