Cartea lui Dan Brown "Codul lui Da Vinci" – fictiune si realitate

Cartea lui Dan Brown „Codul lui Da Vinci” – fictiune si realitate


Nu trebuie sa uitati ca celebrul roman „Codul lui Da Vinci” este doar o fictiune. Oricat de bun ar fi, ca opera de fictiune, o mare parte din elemente sunt inventate, iar unele fapte sunt modificate pentru a sustine intriga si a-l face  pe cititor sa intoarca pagina dupa pagina. Acesta este o lista cu modificarile facute de autor adevarului istoric.

1. Numele corect
Daca ii prescurtezi numele pictorului, macar sa o faci cum trebuie. Prescurtarea corecta este Leonardo, nu Da Vinci, care inseamna „din orasul Da Vinci”.
2. O prefata „realista”
In prefata romanului, Dan Brown afirma ca „toate descrierile operelor de arta, monumentelor arhitecturale, documentelor si ritualurilor secrete din aceasta carte sunt autentice”, ceea ce este departe de realitate, fiind doar un simplu truc, menit sa confere autenticitate.
3. Mona Lisa
Personajul Langdon explica in carte ca Mona Lisa este o anagrama a numelor zeilor egipteni ai fertilitatii: Amon si Isis. Mona Lisa este de fapt o fiinta androgina, ceea ce explica zambetul enigmatic. Problema este ca nu Leonardo a dat acest nume picturii, ci primul biograf al artistului, Giorgio Vasari.
4. Maria Magdalena si Cina cea de Taina
Figura feminina asezata la dreapta lui Isus este chiar Maria Magdalena si nu apostolul Ioan, cum sustine Dan Brown? Daca acesta ar fi adevarul, unde este Ioan, pentru ca este imposibil ca Leonardo sa fi uitat sa-l includa printre personajele frescei.
5. Impaturirea lucrarii – Virgin of the Rocks
Lucrarea in cauza nu poate fi rupta sau impaturita, asa cum face personajul Sophie din roman, pentru simplul motiv ca este o lucrare pe lemn, de peste 3 metri inaltime, deci ar fi nevoie de forta fie si doar pentru a o ridica.
6. Preferintele sexuale ale lui Leonardo
In roman Dan Brown afirma ca Leonardo era un homosexual extravagant. In realitate, istoricii nu cunosc nici astazi cu siguranta preferintele sexuale ale lui Leonardo. Exista speculatii bazate pedovezi circumstantiale, precum relatia stransa prietenii dintre artist si elevii sai,o acuzatie de sodomie (pentru care Leonardo a fost achitat) si faptul ca pictorul nu s-a casatorit niciodata. Dar in lipsa unor dovezi sigure si clare chestiunea ramane deschisa.
Chirita Gabriel
Sursa: www.cercetatiscripturile.org