Cartoful are Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E,

Cartoful

Compozitie chimica: contine crud o oxidaza care prin fierbere se distruge- favorizeaza aprovizionarea cu oxigen. Apa, hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale de sodiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, acid pantotenic, acid folic, solamina, etc.
Actiune farmacologica: nu se consuma cartofii colorati in verde pentru ca au foarte multa solamina care este toxica. Foarte digest, aliment plastic util diabeticilor, obezilor, aliment de balast, care inlesneste functiile intestinale, antiulceros, cicatrizant, topic emolient, calmant si cicatrizant al mucoasei digestive, antispasmodic.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: abcese, acidoza, afectiuni digestive si ale ficatului, arsuri, artritism, blocaj urinar, constipatie, crampe, crapaturi ale pielii, demineralizare, dezechilibre ale nutritiei, diabet, dispepsii, dureri migrenoase, edem in insuficienta renala, erizipel, eruptii ale pielii, flegmoane, furuncule, gastrita, glicozurie, hemoroizi, hepatism, insomnie, intestine lezate, litiaza in special renala, nevralgii, obezitate, panaritiu, plagi atone, reumatism, sciatica, scorbut, tuse nervoasa, ulcer gastric si duodenal, ulcere varicoase.
Preparare:
-Tinctura curata 20 picaturi in putina de 3 ori pe zi inainte, in timpul mesei sau dupa mese (doza poate fi ridicata la 40 picaturi, vreme de cateva zile daca efectele nu sunt suficiente.
Se rade cartoful crud si se pune intr-un borcan cu capac. (se poate folosi si numai sucul filtrat). Se pune apoi alcool de 70° cat sa treaca cu un deget peste pasta aceasta. Se tine timp de 15 zile agitand des la temperatura camerei. Se filtreaza apoi bine si se poate folosi. In cazul sucului de cartofi este suficient sa stea doar 8 zile.
-Suc de cartofi crud: ½ pahar de 4 ori pe zi timp de 1 luna in ulcere, diabet, etc. Se poate adauga miere, suc de morcovi sau de lamaie. O jumatate de pahar pentru celelalte afectiuni de 2 ori pe zi.
-Contra parazitilor intestinali: se va manca seara timp de 3 zile consecutiv exclusiv salata de cartofi amestecata cu 60 g de ulei de nuca.
Stiai ca:
Urmele de calcar de pe vasele metalice  pot fi curăţate cu ajutorul cojilor de cartofi. Umple recipientul cu apă, adaugă câteva coji şi pune-l la fiert, pentru două ore. La final vei observa că petele de calcar au fost îndepărtate iar vasul arată ca nou. De asemenea, apa din vas poate fi folosită în continuare, pentru curăţarea argintăriei.
Sursa: http://www.adventist.it/roma/2013/02/cartoful/