CAUZE ALE CONFLICTULUI

Amărăciunea nerezolvată (Proverbele 10:12 spune „Ura stârnește cearta”). Cu alte cuvinte, dacă aveți furie, amărăciune și resentimente în inimă, acestea vă vor bloca relația cu o altă persoană și, cu excepția cazului în care rezolvați acea amărăciune,  problemele nu se vor rezolva.

Mândrie – Dacă vrei să-ți controlezi soțul, sotia (sau pe alții) și există o mândrie în inima ta, nu vei putea niciodată să te bucuri de o relație – atâta timp cât acel orgoliu este acolo.

Lipsa de respect (Proverbe 22:10). dacă nu respectați o altă persoană  nu veți putea niciodată să te bucurați de o relație cu ei. Pentru că dacă nu-ți respecti soțul, sotia, (sau o altă persoană) nu îți vei deschide inima niciodată pentru acea persoană. Proverbele 22:10 spune „Izgoneste pe batjocoritor si cearta se va inceta, neintelegerile si ocarile vor inceta”. Dacă vrei să încetezi lupta, învață să respecti pe sotul, sotia ta, sau pe cei din jurul tau.

Alcool sau droguri (Proverbe 23:29). Alcoolul și drogurile îți vor distruge relațiile. Practic, voi împărtăși ceva. Nu am putut ajuta niciodată o căsătorie sa ramana împreună în care unul sau altul inhaleaza droguri sau consuma alcool.

De fiecare data, când o persoană a spus „refuz să mă opresc; si cand zici aceasta , tu niciodata nu vei putea sa opresti  conflictul dintr-o rfelatie.  Răul va continua. Dacă o persoană nu este dispusă să recunoască și să renunțe la alcoolul și la drogurile din viața sa, nu se va bucura niciodată de intimitate emoțională în căsătorie. De ce? Pentru că Biblia spune că cearta și alcoolul merg împreună (Proverbe 23:29).

Aveam un angajat care mergea la multe baruri – îi plăcea și el să bata. Acum este mort, din păcate. De ce se lua la bataie cu oamenii în baruri? De ce poliția trebuie să se întoarcă la baruri la fiecare două zile  pentru a-l scoate afara? Aceasta se datorează faptului că consumul de alcool și pierderea inhibiției îi determină pe oameni – dacă sunt supărați înăuntru – să sara la bataie și nu au control asupra actiunilor lor și toate emoțiile lor ies la iveală în acel moment. Și de aceea le spun cuplurilor dacă doriți imbunatatiti o relatie, nu mai beți  și nu mai folositi drogurile (droguri ilegale).

Rebeliune. Dacă aveți o atitudine rebelă față de cei in autoritate,  veți ataca întotdeauna pe oricine care vă spune ce să faceți. Întotdeauna va exista o reacție la oricine încearcă să vă spună ceva. Răsculații trăiesc într-un pământ uscat … (Psalmi 68: 6). Ei reacționează întotdeauna împotriva a ceva sau a cuiva. Și asta se intampla și incăsătorie, cu excepția cazului în care cetatea rebeliunii este daramata.

Eșecul moral. Ori de câte ori ești în eșec moral, vei avea automat o problemă de furie. Acesta este un lucru bine stiut. Mulți oameni au mânie necontrolată și cand au o problemă morală în viața lor ea face ca furia să iasă la iveală. Soluția este să începeți identificarea și gestionarea acestor probleme spirituale. Și  când îi permiteți lui Dumnezeu să rezolve păcatul moral, dintr-o dată mânia a dispărut.

Abuzul nerezolvat din trecut. Abuzul nerezolvat din trecut poate provoca conflicte. De fapt, aproape 70% din căsătorii  care traiesc in conflict si in care femeile care au fost abuzate sexual – dacă nu se soluționează abuzul în Isus lucrurile nu vor merge bine deloc. Dar să trecem la femeia din Proverbe capitolul 31.  Dumnezeu o descrie ca pe un individ care își influențează soțul prin atitudinea ei și prin exemplul ei de evlavie. Prin atitudinea ei si fără să spună un cuvânt. Doar fiind în jurul ei, te simți iubit și apreciat,  iar dragostea ei are o inimă deschisă către un loc în care îi pasă de tine. Există două lucruri pe care soțul ei le va observa la soția sa. În primul rând, purtarea ei pură față de Dumnezeu și, în al doilea rând,  respectul ei. Ea are un respect pentru soțul ei si respect pentru copiii lor.

Ea mearge cu Dumnezeu și în viața ei este o relație intimă cu Iisus Hristos. Există două ingrediente ale frumuseții sale interioare – un spirit blând și un spirit de pace, sau un spirit blând și liniștit. Acestea sunt calitățile care vor iesii dintr-o persoană care are o inimă deschisă, care îi pasă de oameni. Îmi place acest capitol pentru că îl văd în propria mea soție și în multe alte femei evlavioase.

De, Jerry Wagoner