Ce ai acasa ?

Ce ai acasa ?
Dupa moarea lui Ahab,regele lui Israel, in anul 1853 I.Hr. a urcat pe tronul tarii fiul sau, Ahazia, care a domnit un an. Apoi a urmat un al doilea fiu al lui Ahab –Ioram.
Biblia ne spune ca acesta a facut ce este rau inaintea Domnului. Tara era ruinata economic si spiritual. Reforma inceputa de Ilie si continuata de Elisei inainta anevoios, destelenind greu idolatria multor ani ce trecusera. Seceta si impreuna cu ea saracia,domneau pretutindeni.
Inca din timpul celor trei ani si jumatate poporul suferea de o foamete cumplita.Tarina nu mai rodea,animalele nu mai aveau pasune,comertul era intrerupt de bandele de beduini si talhari iar mestesugurile stagnau.Starea precara in care se afla intreaga tara se resimtea si in darurile ce se aduceau templu.
Fiii proorocilor, sub calauzirea lui Elisei, erau preocupati de serioasa lucrare de reforma. Ei ajunsesera printre cei mai saraci locuitori ai tarii deoarece lipsa unei mosteniri in Israel si modestia darurilor faceau ca nevioa de hrana sa fie adanc resimtita in familiile slujitorilor Domnului.
Sfanta Scriptura ne relateaza situatia unui astfel de camin: proorocul, sotia si cei doi fii ai lor au terminat proviziile. Acest barbat s-a dus la un om bogat ca sa cumpere bucate pentru familia sa.Pentru o vreme au avut ce manca, dar cum seceta continua, faina din oala s-a sfarsit repede.
Proorocul a mers din nou la omul bogat si a luat cu imprumut si apoi iarasi si…iarasi, pana cand datoria a devenit mare. Dar, dupa cum se stie, saracia nu aduce numai foamete ci si frig si boala. Asa ca sotul subnutrit si chinuit de ganduri a murit.
E greu de imaginat nenorocirea abatuta asupra acestor oameni. O femeie vaduva si doi copii orfani….
Moartea sotului, pe langa durerea adusa familiei a speriat mult si pe bogatul care-i daduse imprumutul. Cine avea acum sa-i inapoieze bunuril? Si inainte de a se incheia zilele de jale, camatarul s-a infatisat acasa pretinzand datoria. La marea pierdere suferita de aceasta femeie se adauga, in acest moment o alta si mai mare-inrobirea celor doi fii orfani.
Unde sa se duca in asemenea vremuri de stramtorare? Situatia era disperata. Trebuia sa ia o hotarare grabnica. Sa mearga impreuna cu fiii ei in robia bogatului caruia i se vandusera? Sa se resemneze si sa-i planga in taina, intelegand ca aceata este „soarta” lor ?
In acele zile de jale omul lui Dumnezeu, Elisei, a trecut prin locul acela. Duhul dragostei divine stia mai dinainte ca acolo o inima se zbate…
La cine sa apelez daca nu la omul lui Dumnezeu ? isi zicea femeia.Nimeni nu ne va scapa de robie decat el.
2 Imp.4.1
O femeie dintre nevestele fiilor proorocilor a strigat lui Elisei: „Robul tau,barbatul meu a murit. Si stii ca robul tau ,barbatul meu se temea de Dumnezeu,si cel ce l-a imprumutat a venit sa ia cei doi copii ai mei si sa-i faca robi.
Elisei se vede,pentru un moment in imposibilitatea de a o ajuta,dar intelege ca trebuie sa rezolve cazul acesta intr-un mod deosebit.
Vers. 2: „El i-a zis: Ce pot sa fac pentru tine? Spune-mi ce ai in casa? Ea a raspuns: Roaba ta nu are in casa decat un vas cu untdelemn.
Aceasta era tot ce avea.In casa ei nu se afla decat vasul cu untdelemn, simbolul prezentei Duhului Sfant al Lui Dumnezeu. Cum, doar atat ? Dar unde este vasul plin cu iritabilitate, cel plin cu vorbe necontrolata, cel plin cu barfa fratilor, cel plin cu neadevaruri, cu placeri, cu mandrie, cu dezinteres pentru studiu, pentru activitatea in comunitate, cu egoism si ambitii ?
-O, nu, nu Doamne! Nu! La mine, roaba ta, nu se gaseste decat un vas cu untdelemn.
Mama inteleapta ,care stii ce sa pastrezi in casa ! Du-te, vinde untdelemnul si plateste datoria, iar cu ceea ce va ramanea vei trai tu si fiii tai.-vers.7.
Femeie nelinistita, poate ai un sot mai mult absent din viata familiei si a copiilor tai, te ingrijorezi de evolutia spirituala a copiilor tai, ajunsi deja la varsta adolescentei ? Verifica-ti vasul inimii. Ce ai acasa ? Pentru multi copii -acasa- e sinonim cu notiunea de -mama-.
Si daca -acasa- esti -tu-, atunci intrebarea ar putea fi formulta altfel:
Cine esti tu? Esti pentru ei un -acasa- divin? Curand, foarte curand, Stapanitorul Lumii acesteia, Diavolul, ii va cere ca robi. ….Si singurul mod in care-i poti recupera pentru Evanghelie este transferarea treptata a continutului vasului tau in vasul de lut al inimii lor.
In clipa in care, fiind deja departe de casa mama, satana isi va reinnoi cererea, minunea salvarii lor continue se va datora numai faptului ca se simt in prezenta Duhului lui Dumnezeu, ca „acasa”-.
Peicu Marinela
Sursa: www.cercetatiscripturile.org