Pe data de 17 Ianuarie 2018, a vazut lumina zilei in Statele Unite , o carte foarte interesanta, pentru mesajul cu care a intrat in spatiul public. Cateva amanunte despre acea carte.
Titlul ei este „Carte despre Nimic”. Aceasta Carte are numai putin de sase autori, dintre care trei au ales sa-si publice numele, iar ceilalalti trei au ales sa le pastreze in secret. Cartea are 150 de pagini.
Dupa primele 4 pagini liniate , urmeaza a cincea pagina, care pare sa fie o prefata, formata din doua paragrafe. In primul paragraf unul din cei sase autori, se adreseaza cititorilor lui : Domnul John Smith a scris aceasta carte, si el doreste sa ramana anonim.” Nu ti se pare ca suna aproape ca in Caragiale ?
Iar mai jos pe aceeasi pagina, se afla cel de al doilea paragraf, care suna mai de graba ca o dedicatie : „Pentru aceia carora le place sa scrie, si pentru aceia carora nu le place sa citeasca”.
De la a 5-a pagina care arata ca o prefata, si pana ultima pagina a cartii, toate celelalte 145 de pagini ramase, sunt albe, imaculate.
Cu adevarat „Cartea despre Nimic” este o carte ciudata, care pe drept isi merita titlul.
Aceasta carte cu foi albe , in afara de faptul ca este in sine o proba de teribilism American, ea poate fi totodata si un simbol foarte sugestiv al vietii fiecaruia dintre noi. Cum am spus in eseul de data trecuta: „Oamenii sunt precum cartile !”
Noi , suntem aceia care avem de umplut paginile nescrise ale vietii noastre cu acel continut, pe care fiecare din noi alegem sa il purtam in lume, cu toate valorile pe care le-a cautat in viata, cu marturiile unui caracter spiritual, si cu toate experientele personale pline de insemnatate transcedentala… Sau, daca nu ne pasa, paginile albe ale vietii noastre pot sa ramana nescrise, ca un monument maret … despre nimic.
In emisiunea trecuta, am definit spiritualitatea ca fiind continutul nostru launtric, care da adevarata valoare vietii noastre.
Dar ce este acel continut in sine ? In ce consta el? Spiritualitatea … cum se formeaza ea? Unde se afla sediul spiritualitatii in noi ?
Dar mai intai, care este definitia spiritualitatii ? Iti propun pentru aceasta un exercitiu foarte simplu.
Incearca doar atat : sa deschizi motorul de cautare Google, pentru ca sa afli definitia spiritualitatii. In mai putin de 2 secunde vei ramane de-a dreptul uimit. Vei afla ca in L.Engleza sunt peste 60.800.000. referinte la acest subiect, in timp ce in L.Romana sunt peste 277.000 referinte. Un lucru si mai interesant, este faptul ca toti cei care incearca sa formuleze o definitie a ce este spiritualitatea, recunosc ca le este greu. De ce crezi ca le este greu ? Deoarece acest concept are asa de multe sensuri, incat fiecare definitie tinde sa fie generata de sensul la care se opreste fiecare cautator. Atunci, inseamna, ca fiecare urmeaza sa-si construiasca propria sa definitie? S-ar parea ca pana la urma aceasta este singura optiune. Desi in realitate nu este asa.
Pentru unii care nu-si gasesc cuvintele potrivite, spiritualitatea este mai degraba- zic ei- ceva ce nu trebuie sa fie inchistat intr-o definitie, ci ceva pe care fiecare il simte, il intuieste, sau il intelege dupa cum ii este revelat, sau in masura in care acea persoana reuseste sa se conecteze la anumite energii spirituale universale. Pentru asemenea persoane spiritualitatea pare sa fie un fel de experienta mistica, rezervata unor conectii esoterice speciale.
Din aceasta bogata varietate de definitii, care circula in lumea intreaga, un lucru imi este clar.
Candva,in vremuri mai de demult, conceptul de spiritualitate nu circula in lume de unul singur, ci era legat intim, de conceptul de religie. Insa odata cu trecerea timpului, in mai putin de un secol sa zic, componenta religioasa, atasata candva notiunii de spiritualitate, a cazut parca in dizgratia publicului. Iar spiritualitatea, la randul ei, a devenit din ce in ce mai independenta si foarte rar asezata in ecuatie cu religia. Aceasta este de fapt adevarata cauza pentru care spiritualitatea a devenit un subiect fara contur precis, fara un continut clar, avand un inteles mai degraba kaleidoscopic- dupa cum prefera fiecare sa vada lucrurile.
Pentru a o aseza intr-o rama de gandire, aparent filozofica, multi asociaza spiritualitatea cu elemente de psihologie, cu initiative de educatie a simturilor si gandirii, cu elemente de cultura spirituala de provenienta din Extremul Orient…
Unii gandesc ca spiritualitatea este un gen de educatie speciala, ce se obtine in urma frecventarii unui curs, seminar sau atelier de dezvoltare personala, numita „experienta ascendenta”.
Ce trebuie sa stii este ca spiritualitatea are de-a face in modul cel mai intim cu mintea noastra. Creierul este organul, iar mintea este creierul nostru in activitate. De aceea spiritualitatea este mai de graba o experienta care are de-a face cu creierelui nostru. Aici este locul unde se formeaza , se acumuleaza si isi are sediul.
Creierul nostru este organul implicat si responsabil de tot ce facem, tot ce simtim, tot ce gandim, planuim si decidem. Creierul este sediul inteligentei noastre , sediul personalitatii, caracterului, comportamentului nostru … sediul talentelor si capacitatilor noastre, forul vointei, sediul obiceiurilor de viata , cat si a ceea ce intentionam si ne straduim sa devenim.
Spiritualitatea va mai depinde si de stilul de viata pe care il cultivam, de anturajul pe care il alegem , de principiile de morala pe care le alegem sa ne conduca viata. Parafrazand pe unul din apostolii Crestinismului Primar, creierul este cu adevarat „comoara noastra, pe care o purtam in niste vase de lut.”
Tocmai de aceea, cred ca iti dai seama mai bine acum ca, experienta umplerii cu spiritualitate nu se obtine prin printr-un fel de hocus-pocus, sau prin frecventarea unui seminar, sau a unui curs special, care de obicei se incheie cu primirea unei diplome sau a unui certificat.
Ci pe masura ce ne traim viata, ne maturizam spiritural, si reusim sa descoperim si sa adunam adevaratele valori ale vietii , pe care apoi vom cauta sa le dezvoltam tot mai mult. Pana unde va merge aceasta experienta in ascensiunea ei ? Ideal, ea va dura tot atat cat va dura si viata noastra.
In plus, spiritualitatea ne va da simtamantul apartenentei noastre la comunitatea umana a planetei pe care traim.
In acelasi timp, privita la scara universala, spiritualitatea autentica te face sa te simti conectat … cu ACEL CINEVA MAI MARE DECAT NOI INSINE.
Aceasta conectie de natura transcedentala, metafizica, va da o noua dimensiune vietii tale si te va ajuta sa intelegi ca viata ta are un scop de-a dreptul inalt.
Principiul vietii spirituale in Marele Univers este iubirea.
Spiritualitatea astfel, inteleasa si traita in dimensiunea ei pamanteana cat si Universala, este singura experienta in stare sa faca din fiecare din fiecare din noi un om cu adevarat superior, pentru lumea de azi.
Daca doresti si te hotarasti sa pornesti in calatoria ta personala spre spiritualitate, atunci e momentul sa faci cateva schimbari in intelegerea ta si in pregatirea ta pentru o asemena experienta.
In primul rand, ia in seama acest subiect . Daca nu-l intelegi de la prima vedere, nu te grabi sa-l arunci la gunoi. In fiecare saptamana de aici inainte doresc sa iti ofer, printr-un scurt eseu, noi introspectii in acest domeniu.
In al 2-le rand, NU te nelinisti, daca nu intelegi aceasta experienta a spiritualitatii. Intelegerea ei se cristalizeaza incet si treptat, ca si lumina zilei, care creste treptat, pana in miezul zilei.
In al 3-lea rand, asteapta-te ca experienta spiritualitatii tale sa fie asemenea unei calatorii de lunga durata. Nimic din lucrurile importante ale vietii nu se intampla peste noapte, si nici nu sunt un produs al hazardului.
In 4-lea rand, vei descoperi ca Spiritualitatea autentica, in multe privinte, vine in tangenta directa cu religia. Doresc sa stii ca nu este vorba de religie … ca institutie sau ca suprastructura bisericeasca.
In final, vreau sa te asigur ca spiritualitatea nu este o chestiune nici de grup, nici de familie, nici de club si nici de vreo clasa sociala , rasa, sau cultura. Nu uita, noi nu ne nastem toti in aceeasi zi, si nici nu parasim viata toti odata, in aceeasi zi. Drumul fiecaruia prin viata este unic; iar fiecare din noi suntem persoane unice in Marele Univers.
Celebreaza acest gand final alaturi de celelalte de mai sus.
PE DATA VIITOARE !
Octavian Cureteu