Ce nu trebuie sa manance un bebelus

 Ce nu trebuie sa manance un bebelus
Intr-o alimentatie care se doreste cat mai echilibrata, bebelusul are nevoie de anumite repere. Printre ele se numara si ce NU ar trebui sa manance pe toata perioada de nou-nascut – sugar (pana la 1 an).
Mierea de albine nu este indicata pana la 12 luni cel putin pentru ca ea contine spori bacterieni care pot determina aparitia botulismului. Ce este botulismul ? Este o boala rara, foarte grava cauzata de o bacterie care produce toxina botulinica, care poate fi letala chiar si in doze extrem de mici. Aceasta toxina blocheaza functionarea nervilor si poate duce la paralizie respiratorie si muschio-scheletala.
Alimentele cu care se pot ineca sunt interzise, mai ales datorita faptului ca bebelusul nu si-a dezvoltat dentitia pentru masticatie si nici nu isi poate coordona miscarile limbii. Acestea sunt : alunele, untul de alune, guma, struguri intregi, fructe si legume tari, crude, bucati mari de carne, seminte de floarea soarelui, stafide, popcorn, acadele, bomboane tari.
Alimentele bogate in nitrati pot determina aparitia anemiei si se recomanda introducerea lor dupa a 8-a luna. Acest tip de alimente sunt legumele ca sfecla, morcovi, fasole verde, spanac si carnea precum hot-dog, hamburger.
Zaharul, sarea sau cafeina in cantitati mari pot dauna si unui adult. Este bine sa le evitam pe cat putinta, mai ales datorita faptului ca alimentele care contin aceste elemente in cantitati mari au carente de vitamine si minerale atat de necesare organismului uman.
Mancarurile grase, prajelile pot dauna unui stomacut atat de firav. Pe langa ele se pot adauga, ceapa, usturoiul, citricele, kiwi, brocoli, care pot cauza colici. Cu totii stim ca cea mai buna si mai naturala mancare e cea preparata acasa. Insa, mare grija – si ceea ce folosim in casa poate contine destui daunatori alimentari care nu mai fac mancarea atat de naturala ! Asadar, pe lista noastra de prioritati trebuie sa fie sanatatea bebelusului nostru si aceasta inseamna hrana naturala, bine pregatita, data in functie de varsta si dezvoltarea celui mic.
Sursa: http://www.adventist.it