Ce rol are vitamina B12?

Ce rol are vitamina B12?
Vitamina B12 este un punct de interes în special pentru cei care au adoptat sau intenţionează să adopte un regim strict vegetarian. Ea este vitamina cu cea mai mare moleculă şi singura care conţine în structura ei un metal, cobalt, fapt pentru care a şi fost denumită cobalamină.
Vitamina B12 este esenţială în maturizarea globulelor roşii şi în formarea învelişului de mielină al nervilor.
Cobalamina este singura vitamină care nu se găseşte în cantităţi semnificative în alimente de origine vegetală. De fapt, cobalamina este sintetizată numai de bacterii şi unele ciuperci microscopice. Flora bacteriană din intestinul omului se situează la un nivel la care vitamina nu mai este absorbită, de aceea omul nu se poate baza pe vitamina sintetizată de bacteriile din intestin. Lacto-ovo-vegetarienii pot să-şi procure vitamina B12 din lapte, produse lactate şi ouă. Pentru vegetarienii stricţi, care nu consumă lapte sau ouă, se recomandă folosirea alimentelor îmbogăţite cu vitamină B12 sau administrarea unui supliment de vitamină B12.
Necesarul de vitamină este foarte redus: 2 mg/zi la adolescenţi şi adulţi, 2,5 mg/zi la femeile gravide şi care alăptează şi 1mg/zi la copii.
Deficienţa de vitamina B12 poate să se manifeste în principal prin anemie macrocitară şi o serie de tulburări neurologice. Dintre semnele subiective ce pot fi prezente amintim: tulburările de echilibru, oboseală accentuată, dezorientare, depresie, iritabilitate, pierderea memoriei, etc.
Deşi deficienţa de vitamina B12 poate fi determinată de mulţi factori, cauza principală o constituie absorbţia neadecvată. Pentru ca să fie absorbită din intestinul subţire, vitamina B12 din alimente trebuie să se combine cu aşa-numitul factor intrinsec – o proteină secretată în stomac. Vitamina B12 este absorbită la nivelul ileonului (o parte a intestinului subţire). Dacă absorbţia este necorespunzătoare, simptomele deficienţei pot să apară după 2-3 ani, (organismul are rezerve însemnate de vitamina B12).
Absorbţia poate fi neadecvată în următoarele situaţii: lipsa vitaminei din alimente, deci o alimentaţie greşită; absenţa factorului intrinsec datorată gastritelor, îmbătrânirii sau rezecţiei unei părţi din stomac; hipo- sau anaciditate gastrică (mai ales la bătrâni); leziuni sau rezecţia chirurgicală a ileonului.
Pentru cei care recurg la suplimentele de vitamină B12 este important să verifice dacă preparatul respectiv (medicamentos sau alimentar) conţine vitamina B12 activă, deoarece pe piaţă se comercializează şi produse care conţin derivaţi lipsiţi de valoare biologica.
Sursa: http://www.azsemaus.org