Ce sa Inveti din Critica

CUM Sa TE PORtI CU OAMENII DIFICILI
           
Ce sa inveti din critica
Criticismul, desi este greu de digerat, poate oferi o buna perspectiva.
Iacov 1:19
Cand suntem criticati de alta persoana, aceasta poate fi metoda lui Dumnezeu de a ne vorbi. Asta nu inseamna ca criticismul este intotdeauna corect sau ca trebuie acceptat asa cum este. Dar Dumnezeu poate sa se foloseasca de persoana respectiva pentru a ne ajuta sa vedem un punct slab din viata noastra. Iata cateva metode de a privi si examina criticismul.
Corectie. Se poate ca Dumnezeu te corecteaza sau incearca sa aduca echilibru in viata ta. Cu ani in urma, in cadrul cantonamentului anual al conducerii noastre, cei cinci pastori ai bisericii am petrecut trei zile criticandu-ne viata si lucrarea unui altuia. Avem relatii personale bune, care ne ofera posibilitatea sa fim sinceri, fara teama de a fi respinsi. La un anumit punct, l-am criticat pe unul din pastori, sugerand ca trebuie sa discute niste probleme despre care el credea ca nu avea nevoie sa le acorde atentie. Spre uimirea mea, restul conducerii a intors critica impotriva mea si m-au infruntat. Ei au spus ca eu eram cel care nu era destul de constient de efectul pe care il au cuvintele mele asupra oamenilor.
Desi aceasta confruntare a fost dureroasa, a devenit un punct de cotitura pentru mine. Drept rezultat, am luat angajamentul de a-i critica pe altii numai dupa ce imi amintesc mie insumi ce greutate au cuvintele mele. De asemenea, mi-am luat angajamentul de a fi bun cel putin cu o persoana in fiecare zi. Asta poate sa nu implice mai mult decat a lua initiativa de a vorbi cu cineva despre ceva care este important pentru el (sau ea), si nu doar pentru mine.
Bunavointa modelatoare. Dupa cum s-a exprimat cineva, in cuvinte mai dure, poate ca Dumnezeu imi da posibilitatea de a-i invata pe altii cum sa reactioneze la criticism. Vreau sa le arat oamenilor cum sa raspunda, nu aparandu-se, ci cu bunavointa. Un membru al conducerii noastre a primit un email de la cineva care era dezamagit de predicile mele. Cand am primit mesajului, i-am trimis imediat criticului un e-mail, multumindu-i pentru critica sa, parafrazand ceea ce intelegeam eu ca spunea el, si intrebandu-l: „Te-am inteles corect?“ in replica mea am recunoscut lucrurile cu care eram de acord din critica. Vroiam ca expeditorul sa simta ca e in siguranta fiind onest cu mine. Aceasta reactie nedefensiva ii incurajeaza pe oameni sa imi dea un raspuns franc. Vreau ca cei care ma critica sa vina la mine – nu sa se duca la altii cu criticile lor. 
Videcandu-i pe cei zdrobiti. La urma urmelor, poate ca Dumnezeu vrea ca eu sa il pastoresc pe criticul meu. Asta incepe prin a asculta cu atentie, iar uneori de lucrul acesta are nevoie criticul. Alteori, trebuie sa ascult ceea ce spune el de fapt. Am invatat ca niciodata nu pot sa presupun ca detin imaginea intreaga, fara interactiune seriosa cu criticul. Winston Churchill spunea odata: „Nu exista nimic asa de inveselitor ca a fi impuscat, dar nu nimerit.“ Este mult mai usor, atunci, sa faci din critica negativa experiente pozitive cu Dumnezeu, daca presupui ca El ia parte la acest proces si te intrebi: „Cum poate raspunsul meu sa reflecte, in cel mai bun mod, valorile imparatiei lui Dumnezeu?“
 
Culegere si adaptare de: Ionica Raceala

______________________________

de Ionica Raceala. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.