Ce spune Biblia despre consumul de alcool
William H. Shea, fost director al Biblical Research Institute, nota într-un material publicat pe site-ul instituției că deși în Biblie găsim adesea mențiuni referitoare la consumul de alcool, este nevoie să fim foarte atenți pentru a nu trata cu superficialitate acele texte.
Atunci când autorii Vechiului Testament se refereau la alcool foloseau de obicei cuvintele „vin” sau „băutură tare”. În Biblie, „băutură tare” este traducerea unui singur cuvânt ebraic: „shekar”. Acesta este un caz fericit, deoarece alte traduceri implică folosirea aceluiași termen pentru acoperirea sensului a mai multe expresii, cu nuanțe distincte.
O posibilă problemă pe care ar putea-o ridica această traducere ar fi aceea că, pentru cititorii moderni, „băutură tare” ar putea fi înțeles ca băutură distilată. Însă, întrucât procesul de distilare a alcoolului a fost dezvoltat abia în secolul al V-lea după Christos, se poate concluziona că cea mai tare băutură la care se puteau referi autorii Vechiului Testament avea doar 14% alcool la volum, adică maximul ce putea fi obținut prin fermentare naturală. (6) „Acest fapt ne arată că termenul ‘băutură tare’ nu ne oferă, cu siguranță, permisiunea de a consuma ceea ce numim astăzi băutură tare,” scrie Shea.
Potrivit teologului, care a analizat originea cuvântului, cel mai probabil termenul de „shekar” se referea la bere. Shea face referire la niște tablete de lut babiloniene, care conțineau rețeta de fabricare a „shikar”-ului, termen înrudit cu semiticul „shekar”. Și, dintr-o dată, sfaturile biblice cu privire la „băutura tare” capătă o deosebită relevanță pentru vremea noastră, în care consumul de bere este la ordinea zilei.
Ce spune Biblia despre Shekar? (7) Din 21 de texte vetero-testamentale care menționează berea, 19 o condamnă puternic: Levitic 10:9 o interzice preoților; Numeri 6:2, 3 nazireilor; Judecători 13:3, 4: un înger o avertizează pe mama lui Samson să nu bea în timpul sarcinii; Deuteronom 29:5, 6 : Dumnezeu le spune israeliților că nu le-a dat această băutură în peregrinările lor prin deșert.
În ceea ce privește vinul, spune autorul, „din numărătoarea mea, Vechiul Testament folosește cuvântul ‘yayin’ de circa 140 de ori (…) de 60 de ori cu mesaj negativ, de încă 60 de ori oarecum neutru și doar de 17 ori face referiri posibil pozitive. Prin urmare, ‘yayin’-ul, vinul fermentat este menționat în termeni negativi mult mai des decât e menționat în termeni pozitivi.”
„Cele mai multe texte în care vinul este menționat favorabil îl folosesc de fapt la figurat, ca termen de comparație. Alte câteva texte vorbesc de efectele lui psihologice imediate. Însă, de departe, cele mai multe mențiuni se referă la rezultate negative, precum nelegiuirile comise ca urmare a consumului de vin,” mai explică William Shea.
Teologul rezumă discuția la patru categorii de motive de condamnare a consumului de vin în Biblie, ce vizează:
– efectele fizice imediate (înroșirea ochilor, întunecarea vederii, beția);
– efectele morale pe termen lung (care duc la comportamente imorale);
– relatarea unor episoade în care personaje biblice au consumat alcool, cu consecințe nedorite;
– menționarea poruncilor explicite de interzicere a consumului pentru anumite personaje biblice, din cauza efectelor vinului.
( 8 ) Menționarea vinului în termeni negativi este dominantă în Biblie și înclină balanța în defavoarea consumului, fie el și moderat de alcool.
Sursa: http://www.semneletimpului.ro