"Cel mai bun prieten"

„Cel mai bun prieten”
Un tratat de prietenie cu Dumnezeu si oamenii Lui
Din predica „The Best Friend” a lui J.C. Ryle (1816-1900)
Acest studiu rezulta din dorinta de a raspunde necesitatii bisericii noastre de a-si descoperi si implini nevoia fundamentala de prietenie intr-o relatie cu Isus Hristos. In Acesta toate nevoile noastre cele mai profunde si intime de, companie, partasie, prietenie si camaraderie, se presupune sa fie implinite, si sunt implinite in El. Am decis sa fac acest studiu pentru a va ajuta sa vedeti cum tendinta de a astepta intotdeauna ca fratii, pastorul si biserica sa le implineasca (in compania crestinilor sa fie implinita), este gresita si cum se poate corecta si indrepta aceasta preocupare oferindu-i lui Hristos acest loc in viata noastra (doar in compania Lui este pe deplin satisfacuta).
Sper ca conduca la maturizare, la echilibrare in acest domeniu…
Cand te plangi ca, „fratele meu nu are timp pentru mine si in consecinta o sa ma supar pe el„, evident, fara sa-i spun asta, ceea ce este cu atat mai grav, nu realizam ca se savarsesc doua mari erori:
In primul rand, nu se presupune sa astept ca el sa-mi implineasca aceasta fundamentala nevoie
In al doilea rand, nemultumirea produsa sfasie adevarata partasie spirituala a crestinilor
Asa cum Billy Graham a observat, „nu poti spune ca nu ai prieteni cand Hristos a spus ‘nu va mai numesc robi, …ci v-am numit prieteni’.” (Ioan 15:15)
In primul rand, o reala concordie crestina poate interveni doar intre aceia a caror principala nevoie de atentie si prietenie este implinita de Hristos, cel care s-a oferit sa fie prietenul tuturor oamenilor si sa refaca acelasi tip de relatie dintre ei.
Nicaieri sentimentul de prietenie nu ar trebui sa prospere atat de mult ca in Biserica lui Isus Hristos!
Acest studiu: – nu este o scuza pentru lipsa de prietenie intre noi, pentru lipsa partasiei de care suferim… – nu este o incercare de a-i usura pe liderii ei de raspunderea pastrarii ei…
Spunand aceste lucruri evident ca nu doresc racirea unor relatii intre crestinii din biserica aceasta, sau sa spun ca este gresit sa vrei sa petreci timp cu fratii, sau ca nu as vrea ca intre noi sa abunde un spirit de autentica prietenie si camaraderie crestina. Nu! Dar, pentru ca sunt printre noi multe persoane a caror primara nevoie de prietenie nu isi gaseste completa satisfactie in Hristos partasia noastra sufera si relatiile noastre prietenesti sunt amenintate.
Dar exista „lipitori”, „acaparatori”, si „sugative” de crestini printre noi. Cand spun astea nu vreau sa-i condamn, sau sa-i descurajez de a-i cauta pe fratii lor! Dar vrea sa arat cat de gresit este sa ignori faptul ca nevoia ta principala de prietenie iti este implinita in Hristos. Ce se mai intampla atunci cand ajungi sa traiesti in aceasta realitate este ca, vei deveni mai prietenos fata de altii, iti vei face timp pentru altii, vei arata mai multa atentie altora, decat sa-ti irosesti toata energia incercand sa te faci inteles de altii. Cand aceasta nevoie fundamentala a ta isi gaseste implinirea in Hristos, atunci vei fi asemenea Lui, cel mai bun prieten al omului, plin de intelegere si atent fata de nevoile lui… gata sa dai, nu sa iei… pregatit sa mangai, nu sa fii mangaiat!
Despre aceasta nevoie fundamentala a omului de a avea prieteni, de a primi atentie de la altii ca el, au vorbit intelepti si filozofi din toate vremurile.
„Fiecare om isi petrece viata in cautarea prieteniei”. Ralph Waldo Emerson
In prietenie, exista un singur suflet ce locuieste in doua trupuri”. Richard Sibbes/Aristotel
„Prietenul este un al doilea eu”. Pitagora
Prietenia reprezinta un mariaj al sentimentelor”. Thomas Watson
„Patru lucruri reprezinta proprietatea prieteniei: dragostea si afectiunea, siguranta si bucuria. Apoi, patru sunt lucrurile care trebuie incercate intr-o prietenie: credinciosia, intentia, discretia si rabdarea. Intr-adevar, asa cum spune inteleptul, toti oamenii ar duce o viata fericita daca li s-ar lua doua dintre cuvintele lor cele mai folosite „al meu” si „al tau”. Saint Ailred of Rievaulx (1109-1167)
„Multi cinstesc pe cel puternic, dar se imprietenesc cu cel darnic”
Exemple biblice de prietenii:
1Samuel 18:1: ” David sfarsise de vorbit cu Saul. Si de atunci sufletul lui Ionatan s-a alipit de sufletul lui David, si Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el.”
Din nou,
1Samuel 18:3: „ Ionatan a facut legamant cu David, pentru ca-l iubea ca pe sufletul lui.”
Este semnificativ pentru descrierea unei prietenii adevarate ce-i spune aici Ionatan lui David:
1Samuel 20:4: ” Ionatan a zis lui David: ,,Pentru tine voi face tot ce vei vrea.„
Nu este de mirare ca in urma unei asemenea prietenii David exclama la moartea lui Ionatan cuvinte pe care noua ne-ar place sa le spunem despre prieteni nostri, cuvinte care reprezinta o intruchipare perfecta si o culme a prieteniei:
2Samuel 1:26: „ Ma doare dupa tine, frate Ionatane! Tu erai placerea mea; dragostea ta pentru mine era minunata: mai presus de dragostea femeiasca.”
Prietenia dintre Ionatan si David merita evident un studiu mai amplu…
Sa nu uitam ca modelul fundamental de prietenie a omului fata de Dumnezeu il gasim la Avraam, cel ce a fost numit „Prietenul lui Dumnezeu”.
Iacov 2:23: ” Astfel s-a implinit Scriptura care zice: ,,Avraam a crezut pe Dumnezeu, si i s-a socotit ca neprihanire„; si el a fost numit ,,prietenul lui Dumnezeu.”
De ce a fost numit asa?
Ioan 8:39:,,Tatal nostru„, I-au raspuns ei, ,,este Avraam„. Isus le-a zis: ,,Daca ati fi copii ai lui Avraam, ati face faptele lui Avraam.
Prietenia cu Hristos si cu Dumnezeu este marele privilegiu oferit credinciosilor:
Ioan 15 , 12-15: „Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unii pe altii, cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai. Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu. Nu va mai numesc robi, pentru ca robul nu stie ce face stapanul sau; ci v-am numit prieteni, pentru ca v-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu.”
Trebuie insa specificat mai intai de toate, ca aceste nevoi, sentimente, emotii legate de prietenie, trebuie sa-si gaseasca implinirea in El…
Altfel…
Exista pericolul de a vatama partasia spirituala crezand ca partasia noastra sociala reprezinta intruchiparea prieteniei.” (adaptat dupa, Donald Grey Barnhouse)
„Partasia cu alti crestini se realizeaza cu scopul partasiei cu Dumnezeu” (J.I. Packer)
„Intr-adevar, nu exista dusmanie mai profunda ca aceea care este intemeiata pe ruinele dragostei. Dupa cum in natura cel mai pur material se transforma in cea mai respingatoare substanta, tot asa si in prietenie cea mai sincera dragoste care nu are alt motiv decat respectul firesc adesea degenereaza intr-o mortala si dureroasa dusmanie… Un asemenea tradator este mai periculos decat un dusman declarat. (cunoscand slabiciunile, secretele si sentimentele celuilalt pot face mult mai mult rau cand prietenia lui se transforma in rautate)” George Downame
Un prieten adevarat, o comoara rara!
A avea un prieten este una dintre cele mai mari binecuvantari de pe pamant. A avea un bun prieten poate de cele mai multe ori insemna mai mult decat a avea bani, faima sau familie. Lumea este plina de dureri si necazuri fiindca este plina de pacat. Este pe deasupra un loc unde te simti singur. Un prieten in aceasta lume este ca o raza de soare intr-o dimineata de primavara. El alina jumatate din necazurile tale si iti dubleaza in intensitate bucuriile.
Un prieten este, un imbold cand te-ai oprit in drum, un cuvant cand esti singur, o calauza in cautarea ta, un zambet cand esti trist, un cantec cand esti fericit.
Dar un prieten adevarat nu este usor de gasit! Grecul Ovidiu exilat la Constanta a spus: „Cat timp vei fi fericit vei numara multi prieteni, daca insa timpurile vor deveni tulburi, vei fi singur.”
Vrea cineva sa aibe un prieten adevarat? Vi-l recomand pe Acela despre care Biblia spune ca „tine mai mult la tine decat un frate” (Proverbe 18:24). Unul care este gata sa-ti devina prieten atat aici cat si in vesnicie. Prietenul pe care vreau ca sa-l cunoasteti bine este Domnul Isus Hristos. Familia cea mai fericita este cea care are un astfel de Prieten, si fericit este omul singur al carui prim Prieten este Isus Hristos!
„Cel mai bun prieten nu este decat o umbra comparat cu Isus Hristos.” Oswald Chambers
Avem noi nevoie de un „prieten la nevoie”? Un asemenea prieten este Domnul Isus Hristos, dupa cum va voi dovedi indata.
I-a implinit „nevoia” lui…
Omul este cea mai nevoiasa creatura de pe pamant pentru ca este pacatos. Nu exista situatie mai disperata ca cea a unui pacatos. A fi scapat din pacat este cea mai mare nevoie a omului. Setea, foamea, caldura, boala nu sunt nimic in comparatie cu aceasta nevoie stringenta a lui. Nu este nimeni care sa-i poata implini aceasta nevoie. Nu poate sa scape singur de o constiinta vinovata, sa iasa de sub greutatea vinii. Aceasta este nevoia esentiala a omului pentru implinirea careia Isus Hristos a venit in lume: ,,Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi„ (1Timotei 1:15). Aceasta este cea mai suprema dovada de prietenie.
Asta ar face „cel mai bun prieten” al omului, iar Hristos a venit ca sa fie Acela pentru noi!
L-a vindecat de „boala” lui…
Boala pacatului este cea mai grava boala a omului si ce-i mai grav in ce-o priveste este faptul ca nu se poate vindeca singur. De la rege la cersetor toti sufera de aceasta mortala boala a sufletului de care se moare in fiecare zi, fie ca o stiu sau nu. De aceea a venit Domnul Isus, ca sa ofere remediul pentru aceasta boala. Sa fim vindecati prin ranile Lui:
1Petru 2:24: „El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn, pentru ca noi, fiind morti fata de pacate, sa traim pentru neprihanire; prin ranile Lui ati fost vindecati.”
A venit pentru a ne scapa din „moartea a doua” la care duce boala sufletului, pacatul:
2Timotei 1:10 „…Prin aratarea Mantuitorului nostru Hristos Isus, care a nimicit moartea si a adus la lumina viata si neputrezirea, prin Evanghelie.”
Apocalipsa 2:11: ” Cine are urechi, sa asculte ce zice Bisericilor Duhul: ,,Cel ce va birui, nicidecum nu va fi vatamat de a doua moarte.”
Ieremia 33:6: ” Iata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca, si le voi deschide un izvor bogat in pace si credinciosie.”
Isus Hristos s-a dovedit „cel mai bun prieten al omului” distrugand pe cat mai multi dintre dusmanii lui: pacatul, moartea, si diavolul si oferindu-i acestuia tamaduirea pentru boala lui cea mai grava pacatul.
L-a scapat de „datoria” lui…
Omul este un datornic vandut al pacatului si al poftelor firii. Lui Dumnezeu ii datoreaza plata pentru incalcarile de lege. Este falit din punct de vedere spiritual si nu are cum sa-i plateasca paguba ce a facut-o. Legea l-a „incuiat” in datorie si il „pastreaza” pentru judecata, daca nu intervine Hristos in viata lui. Ca prieten adevarat al omului Hristos a vazut conditia lui si a venit, „…sa vestesc saracilor Evanghelia; M-a trimes sa tamaduiesc pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc robilor de razboi slobozirea, si orbilor capatarea vederii; sa dau drumul celor apasati ” (Luca 4:18)
Sa-l rascumpere din blestemul Legii:
Osea 13:14: „Ii voi rascumpara din mana locuintei mortilor, ii voi izbavi de la moarte. Moarte, unde iti este ciuma?
Galateni 3:13: ” Hristos ne-a rascumparat din blestemul Legii, facandu-Se blestem pentru noi…”
Este ceea ce un prieten adevarat face, nu? Isi ajuta prietenii, ii imprumuta, plateste datorii in locul lor, le tine locul in pedeapsa, se ingrijeste de bolile lor si le aduce vindecare, etc. A vazut nevoia noastra si a sarit in ajutorul nostru:
Luca 19:10: „ Pentru ca Fiul omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut.”
Puteam noi fi scapati de boala noastra, de datoria noastra si sa ni se implineasca marea noastra nevoie spirituala, daca Hristos nu venea? Fara prietenia lui Hristos nu am fi putut fi salvati, si am fi fost pierduti pentru totdeauna in adancul iadului si in intunericul de afara!
Oare a avut un interes sa faca toate acestea fata de noi?
Cineva a spus „cand cineva arata o prietenie neobisnuita, de obicei se intampla sa urmareasca un scop anume…” (un intelept indian pe nume Kusamadeva)
Asta putem afla intrebandu-ne „daca fost El obligat sa faca toate acestea pentru noi?” A fost obligat El ca sa vina in aceasta lume si sa ne salveze? Nu, nici vorba! Dragostea lui cea mare, umilinta si ascultarea de Tatal, mila si indurarea sunt cele ce l-au facut sa vina. Si a venit fara sa i se ceara, fara sa i se promita nimic in schimb, fara sa aibe nici un alt interes decat a face bine „prietenului” Sau, omul, cel care l-a respins in mod brutal, l-a torturat si l-a atarnat in mod rusinos pe o cruce romana! S-a dovedit un prieten grijuliu cu cei care nici macar nu stiau ce fac!
De aceea, vedem ca El a venit „la nevoie”, dezinteresat, motivat doar de o dragoste sincera si curata, si nu pentru ca „a vrut ceva de la noi”! Isus s-a dovedit a fi un „prieten la nevoie” al nostru.
Sa ne gandim acum la aceste demonstratii de autentica prietenie vazute la El. Sa cercetam toata istoria umana de la inceputul lumii daca putem sa gasim exemple ale unei astfel de prietenii, sau sa privim in jurul nostru la cercul nostru de prieteni, si vom vedea ca nu s-a auzit niciodata de un asemenea Prieten care sa le poarte de grija dusmanilor Sai si sa-i ajute pe cei ce nu vroiau sa fie ajutati! Nu s-a vazut niciodata un asemenea Prieten! Vrei un prieten care este absolut capabil sa-ti implineasca toate nevoile?
Isus Hristos este un asemenea prieten! Adevarata dimensiune si natura a prieteniei unui om trebuie masurata dupa faptele lui. Nu ma aburi cu ce spune, ce scrie, ce-mi doreste un asa numit „prieten”! „Un prieten adevarat se cunoaste dupa ce face.”
Ceea ce Domnul Isus a facut pentru om este dovada grandioasa a prieteniei Lui fata de el. Niciodata nu au fost savarsite atatea acte de bunatate, de altruism, de abnegatie de sine si de generozitate in favoarea noastra. Despre El, se poate spune ca a iubit intr-adevar cu vorba si cu fapta!
Romani 5:7: ” Pentru un om neprihanit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefacatorul lui, poate ca s-ar gasi cineva sa moara.”
O asemenea prietenie depaseste intelegerea noastra. Auzim uneori despre prieteni care sunt dispusi sa moara pentru cei dragi lor. Dar cine poate gasi un om care sa-si dea viata pentru cei ce-l urasc? Si totusi, este ceea ce Hristos a facut pentru noi:
Romani 5:8: ” Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi.”
Intrebati toate neamurile pamantului si niciodata nu veti gasi exemplul unei asemenea fapte. Nu a fost nimeni care sa se fi coborat atat de mult si apoi sa fi fost ridicat atat de mult cum a fost Fiul lui Dumnezeu. Nimeni nu a oferit o dovada atat de costisitoare a prieteniei sale, nimeni nu a pierdut atat de mult si a indurat atat de mult pentru altii, de aceea nu a existat niciodata un asemenea prieten ca Isus!
Pentru noi si-a asumat El un trup de om si a luat natura noastra asupra Lui, s-a nascut dintr-o fecioara in lumea aceasta. El, care era insusi Dumnezeu, absolut egal cu Tatal, si-a pus deoparte pentru o vreme pozitia, s-a invesmantat in carne si oase conform principiului care spune ca, El, „macar ca era bogat, s-a facut sarac pentru voi, pentru ca prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti.” (2Cor.8:9).
Este ceea ce un prieten adevarat face, nu? Se coboara la nivelul tau, se pune „in locul tau” (in papucii tai!), sufera alaturi de tine, nu? Vedeti cat de multe descrieri ale prieteniei adevarat ne ofera Biblia si toate culmineaza in ceea ce Isus Hristos este!
Luca 8:3: ” Ioana, nevasta lui Cuza, ispravnicul lui Irod, Susana, si multe altele, cari-L ajutau cu ce aveau.
Luca 9:58: ” Isus i-a raspuns: ,,Vulpile au vizuini, si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.”
Filipeni 2:6: ” El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu,”
Filipeni 2:7: „… ci S-a dezbracat pe sine insusi si a luat un chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor.”
Filipeni 2:8: ” La infatisare a fost gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce.”
Romani 8:32: ” El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?”
O tendinta cultica?!
Nu este biblic ca „prietenul tau cel mai bun” sa vrei sa fie pastorul bisericii tale, presedintele tarii, primarul, sau seful parlamentului! Daca se nasc monstri autoritari si eretici se datoreaza unor astfel de tendinte si asteptari nesanatoase ce scapa de sub control. Tu vei fi vinovat de gadilarea si exacerbarea sentimentului ca sunt de neinlocuit, ca sunt cu adevarat unici si speciali. Stiti ce este gresit la miscarile religioase false, la sectele si cultele eretice? Faptul ca un om se ofera sa fie „raspunsul” la toate problemele grupului. Ei bine, ce face grupul respectiv sa fie categorisit secta sau miscare religioasa falsa? Faptul ca se asteapta ca un om sa fie raspunsul la toate probleme lor! A doua tendinta este la fel de bolnava ca si prima, si nu se cuvin sa fie intalnite la niste crestini sanatosi!
Vrei un „prieten intelept si puternic”? Isus Hristos este un asemenea prieten. Puterea de a ajuta este ceea ce putini din aceasta lume poseda. Multi doresc sa le faca bine prietenilor lor, dar nu au puterea necesara. In schimb, El are:
Matei 28:18:  „Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant.”
Ioan 10:29:  „Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu”.
Romani 14:4:”Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi, va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca pentru ca sa stea.”
Ce prieten „mai tare” de atat ti-ai putea dori? El are mana de fier cu care sa-i pazeasca si sa-i apere pe cei ce sunt ai Lui impotriva lumii, firii, diavolului, indoielilor, ispitelor…
Nimeni nu poate face atat de multe pentru prietenii Sai asa cum o face El! El este singurul indreptatit sa ocupe legitim locul de „cel mai bun prieten” in viata ta!
Ce pot prietenii tai sa-ti ofere dintre toate acestea? Chiar si dintre cei crestini? Ce pot sa-ti ofere pastorul tau, conducatorii tai, politici, religiosi, militari, sociali, etc.? Foarte, foarte putin si nimic din cele mentionate mai sus. Atunci de ce sa nu te intorci la un prieten ca Isus?
Da, intr-adevar, prietenii tai pot sa planga alaturi de tine, dar nu pot sa-ti ia durerea. Pot simti necazul cu tine, dar nu pot sa-l inlature. Si asa mai departe. Ei sunt limitati. El este nelimitat. Este cu adevarat un Prieten!
Cine este atunci „cel mai bun prieten” al tau? Joe? Teo? Poate „George din Suedia”? Fara ironie! Cine-i acela? Poate doar intreband asa veti realiza cine s-ar cuveni sa fie Acela!
El nu oboseste niciodata sa va auda plangerile! Stie ce-i fiecare suferinta (Is.53:3). Nu este nimeni prea rau, prea murdar pentru El. Nici un caz, prea disperat. Amaratele lor jertfe ii sunt placute Lui, daca ii sunt aduse cu motivatia corecta. In timp ce pe noi pot sa nu ne multumeasca, pe El pot. Ca prieten al omului Isus nu este capricios, nu are prieteni preferati, iar pe altii ii ocoleste. Nu te lasa, nu se distanteaza de tine daca ai probleme. Dimpotriva. Cand te lasa toti El iti este alaturi, cu credinciosie! Isus nu este asemenea nici unuia din prietenii nostri. Dar, sper ca unii dintre ei sa se asemene macar putin cu El altfel, suntem intr-o companie nepotrivita!
Vrei un prieten ce-i trateaza egal, fara partinire pe toti prietenii Lui? Isus este acela.
Sa te indrume inspre bine si sa te influenteze in bine (nu ca prietenii nostri din lume, din baruri, sau serviciu!)?
Vrei un „prieten atent, iubitor si afectiv” care sa aibe rabdare sa te asculte si sa-ti indure toate plangerile si nemultumirile?
Vrei un „prieten intelept si prevazator”? Isus este acela.
Vrei un „prieten fara greseala, perfect” in relatiile lui cu tine?
Vrei un „prieten al oamenilor din orice patura sociala”?
Al oricaror caractere, personalitati si temperamente imaginabile?
Vrei un prieten cu oameni din toate neamurile lumii, care sa inteleaga si sa respecte toate diferentele culturale si nationale?
Unul care nu-i paraseste niciodata pe ai Lui? (Evrei 13:5)
Unul care sa fie alaturi la greu, sa indure alaturi in suferintele tale?
„Tot ce ti-ai dori un prieten al tau sa fie, Hristos este!”
Un util studiu biblic pentru voi ar fi sa luati o bucata de hartie si sa asterneti pe ea toate calitatile pe care le-ati dori la un prieten. Apoi, cercetand Biblia veti descoperi ca toate fara exceptie sunt intrunite de o Singura Persoana, nu de Avraam, sau Petru, ci de Domnul Isus Hristos!
Orice calitati, orice fapte, orice dovezi ai vrea de la un prieten adevarat, toate le gasesti, si chiar in plus, la Hristos! De fapt, faceti-o! Dupa ce va insiruiti toate asteptarile si pretentiile pe care le-ati avea de la un prieten, deschideti Biblia si cautati sa vedeti la cine se spune ca toate sunt gasite.
Un exemplu de prietenie omeneasca altruista se gaseste la Schindler, neamtul care ascundea evrei de nazisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
CONCLUZII :
Intrebati-va intai daca Hristos este intr-adevar „cel mai bun prieten” al vostru? Mii si milioane ii poarta numele dar nu se poarta ca prieteni ai Lui.  Daca crezi ca Hristos este „cel mai bun prieten” al tau, te porti vrednic de asemenea companie? Urasti lucrurile pe care El le uraste? Pacatele pentru care El a murit? Iubesti pe ceilalti prieteni ai Lui, in afara de tine? Te bucuri de privilegiile pe care le ai? Te rogi, i te inchini? Mijlocesti pentru altii pe langa „prietenul” tau cel mai bun?  Cauti prezenta Lui?
Daca vrei intr-adevar sa ai un prieten adevarat, Hristos este PRIMUL care merita acel loc in inima ta. Ofera-l Lui! Fara prietenia Lui esti o singuratica, frustrata si nemultumita fiinta umana ratacitoare care cauta sa-si faca prieteni printre cei asemenea ei.
O populara expresie romaneasca uzata des in zilele noastre spune, „Doamne, scapa-ma de prietenii mei, caci de dusmani ma apar eu!”, adevar ce a fost recunoscut si de altii: „Mai mult trebuie sa ne ferim de invidia prietenilor decat de gandul rau al dusmanilor” (Syrus)
„Cei ce ofera mai multa prietenie sunt cei care raman cu cea mai mare parte a ei”
„M-am dus in lume sa-mi gasesc prieteni, dar nu am putut gasi nici unul. M-am hotarat sa fiu unul si am gasit prieteni peste tot” WBK
„Poti sa-ti faci mai multi prieteni in doua luni prin a deveni interesat de viata altora, decat poti in doi ani prin a-i face pe altii sa fie interesati de tine.” Dale Carnegie
„Prietenul nu poti sa-l cunosti atunci cand esti fericit, iar dusmanul nu ramane ascuns cand esti nenorocit”. Tertullianus
PRINCIPII BIBLICE IN INTRETINEREA SI PASTRAREA PRIETENIILOR BUNE
In Cuvantul Lui atoate-cunoscator, Dumnezeu ne-a oferit intelepciunea necesara pentru formarea si pastrarea unor relatii bune cu cei din jurul nostru si pentru evitarea greselilor care sa distruga prieteniile bune. O parte a sfaturilor de intelepciune in domeniu se gasesc in cartea Proverbelor. Sa o deschidem pentru a afla ce spune mai intai despre…
Valoarea unui prieten bun
A. Un prieten poate fi o sursa de mangaiere
1. La bine sau la rau: Proverbe 17:17:Prietenul adevarat iubeste oricand, si in nenorocire ajunge ca un frate”
2. Este uneori mai bun decat un frate: Proverbe 18:24 b „…dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate.”
Un prieten este cineva cu care poti indrazni sa fii tu insuti„. C. Raymond Beran
B. Un prieten poate fi o sursa de intelepciune (bun sfetnic, de sfatuire)
1. Oferind sfaturi bune: Proverbe 27:9 Cum inveseleste untdelemnul si tamaia inima, asa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten.
2. In general despre valoarea unui sfat bun se vorbeste in, Proverbe 11:14 Cand nu este chibzuinta, poporul cade; dar biruinta vine prin marele numar de sfetnici.
Un prieten care pe care sa-l poti privi ca o sursa de sfaturi bune si iubitoare este fara indoiala o binecuvantare. Dar a gasi astfel de prieteni de incredere nu este intotdeauna usor, de aceea urmati urmatoarele principii biblice in alegerea prietenilor.
Principii in alegerea prietenilor tai
A. Sa vedem intai felul de prieteni pe care nu ti-ai dori:
1. din cei ce barfesc : Proverbe 20:19: „Cine umbla cu barfeli da pe fata lucrurile ascunse; si cu cel ce nu-si poate tinea gura sa nu te amesteci.”
2. din cei iuti la manie, lipsiti de caracter: Proverbe 22:24-25
Nu te imprieteni cu omul manios, si nu te insoti cu omul iute la manie, ca nu cumva sa te deprinzi cu cararile lui, si sa-ti ajunga o cursa pentru suflet.
3. din cei dedati la bautura si lacomie: Proverbe 23:20-21
Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se imbuibeaza cu carne. Caci betivul si cel ce se deda la imbuibare saracesc, si atipirea te face sa porti zdrente.
4. din cei schimbatori, capriciosi (nesupusi, rebeli, certati cu legea): Proverbe 24:21-22
Fiule, teme-te de Domnul si de imparatul; si sa nu te amesteci cu cei neastamparati! Caci deodata le va veni pieirea, si cine poate sti sfarsitul amandorora!
5. din cei mincinosi, nemilosi, indiferenti, lipsiti de incredere: Proverbe 25: 18-20
Ca nebunul care arunca sageti aprinse si ucigatoare, asa este omul care inseala pe aproapele sau, si apoi zice: ,,Am vrut doar sa glumesc!„
6. din cei violenti: Proverbe 1:10-19 B …
B. Sa vedem acum felul de prieteni de care ti-ai dori:
1. din aceia care par sa aibe intelepciune: Proverbe 13:20
Cine umbla cu inteleptii se face intelept, dar cui ii place sa se insoteasca cu nebunii o duce rau.
2. care prin sfaturile lor te conduc pe o cale dreapta: Proverbe 13:14
Invatatura inteleptului este un izvor de viata, ca sa abata pe om din cursele mortii.
„Un prieten credincios este o imagine (reflectie) a lui Dumnezeu.”
„Sase semne are prietenia: da si primeste, se destainuie si intreaba, mananca si ospateaza.”
Dupa cum apostolul Pavel a spus, anturajul nepotrivit poate reprezenta o influenta proasta (1Cor.15:33 Nu va inselati: ,,Tovarasiile rele strica obiceiurile bune”) de care ar fi extrem de util sa te debarasezi, dar cum sa-i pastrezi pe cei buni? Pentru a evita sa pierzi prieteni buni, iata niste…
SFATURI PENTRU MENTINEREA BUNELOR PRIETENIII
A. Lucrurile pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa nu distruga prietenii…
1. nu repeta la altii tot ce auzi: Proverbe 17:9
Cine acopere o greseala, cauta dragostea, dar cine o pomeneste mereu in vorbirile lui, dezbina pe prieteni.
2. evita certurile fara sens: Proverbe 17:14
Inceputul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curma cearta inainte de a se inteti.
3. nu abuza de ospitalitate: Proverbe 25:17
Calca rar in casa aproapelui tau, ca sa nu se sature de tine si sa te urasca.
4. nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala: Proverbe 26:17
Un trecator care se amesteca intr-o cearta care nu-l priveste, este ca unul care apuca un cane de urechi.
5. nu fa glume proaste: Proverbe 26:18-19
Ca nebunul care arunca sageti aprinse si ucigatoare, asa este omul care inseala pe aproapele sau, si apoi zice: ,,Am vrut doar sa glumesc!„
6. nu fii un clevetitor („vanator/aducator de barfe”): Proverbe 26:20
Cand nu mai sunt lemne, focul se stinge; si cand nu mai este nici un clevetitor, cearta se potoleste.
7. nu fii certaret: Proverbe 26:21
Dupa cum carbunele face jaratic, si lemnul foc, tot asa si omul galcevitor aprinde cearta.
8. nu te angaja in lingusiri nesincere: Proverbe 27:14
Binecuvantarea aproapelui cu glas tare dis de dimineata, este privita ca un blestem.
Urmand astfel de sfaturi biblice vei evita sa-ti jignesti si sa-ti pierzi prietenii. Dar cateodata aceasta se intampla in ciuda precautiei noastre iar a recastiga increderea acestora nu este un lucru usor (vezi, Proverbe 18:19). Ce se poate face?
Fratii nedreptatiti sunt mai greu de castigat decat o cetate intarita, si certurile lor sunt tot asa de greu de inlaturat ca zavoarele unei case imparatesti.
B. PENTRU REPARAREA RELATIILOR CU PRIETENII TAI:
1. asigura-te ca te afli intr-o relatie buna cu Isus (impacat cu Domnul): Proverbe 16:7
Cand sunt placute Domnului caile cuiva, ii face prieteni chiar si pe vrajmasii lui.
„Un dusman al lui Dumnezeu nu este niciodata un prieten adevarat al omului. La baza a tot ce face va avea intotdeauna o intentie sinistra.” Edward Young (1683-1765)
2. fii incet la manie: Proverbe 15:18; vezi si, Iacov 1:19-20
Un om iute la manie starneste certuri, dar cine este incet la manie potoleste neintelegerile.
Stiti bine lucrul acesta, prea iubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie; caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu.
3. nu te grabi sa raspunzi (reactionezi?): Proverbe 18:13
Cine raspunde fara sa fi ascultat, face o prostie si isi trage rusinea.
„Pentru a-ti gasi un prieten trebuie sa inchizi un ochi. Pentru a-l pastra, trebuie sa-i inchizi pe amandoi.” Norman Douglas (1868-1952)
4. evita certurile: Proverbe 20:3
Este o cinste pentru om sa se fereasca de certuri; dar orice nebun se lasa stapanit de aprindere.
5. vorbeste cu blandete: Proverbe 15:1
Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania.
6. vorbeste pe scurt: Proverbe 10:19
Cine vorbeste mult nu se poate sa nu pacatuiasca, dar cel ce-si tine buzele, este un om chibzuit.
7. fii prompt in a arata dragoste: Proverbe 10:12
Ura starneste certuri, dar dragostea acopere toate greselile.
8. insa, la nevoie, mai degraba mustra in loc de a lingusi: Proverbe 28:23
Cine mustra pe altii, gaseste mai multa bunavointa pe urma, decat cel cu limba lingusitoare.
CONCLUZIE: A aplica aceste sfaturi divine ne vor aduce binecuvantarea unor prieteni buni in aceasta viata si ne vor face anticiparea petrecerii eternitatii alaturi de ei mult mai placuta… In loc de a depinde de sansa pentru a-ti face prieteni, asculta Cuvantul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, nici o prietenie pe care o putem inchega nu o poate intrece pe aceea pe care o putem avea cu Cel care „tine la tine mai mult decat in frate”, si anume Domnul Isus Hristos! Pentru avea relatii bune de prietenie unii cu altii este nevoie ca in primul rand sa cultivam o relatie foarte sincera cu EL.
Cat de bun prieteni sunteti tu si EL? Cat de aproape esti de El? Uneori, aceasta se reflecta in relatiile tale cu altii pe care, fie le imbunatatesti, fie le distrugi!
Ioan 15:13-14
Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai… Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu.
Sursa: www.cercetatiscripturile.org