CELE MAI COMUNE 10 GREŞELI ÎN CE PRIVEŞTE SĂNĂTATEA
de Andrew Catel
Multe din alegerile pe care le facem în ce priveşte sănătatea noastră sunt greşite şi vin din proastă informare. Unele s-ar putea chiar să ne îmbolnăvească. Şi le mai şi repetăm! Să studiem câteva din cele mai comune greşeli în ce priveşte sănătatea:
- 1. Alimentele “cu un conţinut redus de grăsime”
Creşterea cererii de alimente cu un conţinut redus de grăsime a umplut rafturile supermarketelor cu tot felul de lucruri aşa zis sănătoase. În timp ce e important să reducem grăsimea din hrana pe care o consumăm, prea multe alimente cu un conţinut redus de grăsime sau fără grăsime au şi un conţinut redus de nutrienţi şi sunt bogate în calorii. Unele alimente cu conţinut de grăsime modificat, cum ar fi deserturi, iaurturi sau prăjituri sunt etichetate drept alimente cu puţină grăsime, dar au totuşi mult zahăr şi uneori chiar grăsime.
Deserturile cum ar fi îngheţata cu puţină grăsime într-adevăr au un conţinut redus de grăsime, dar au în schimb zahăr. În timp ce s-ar putea să mănânci mai puţină grăsime, conţinutul de calorii este aproape acelaşi. De asemenea, s-ar putea să fii înclinat să mănânci cantităţi mai mari de alimente al căror conţinut de grăsime este modificat sau să compensezi consumând alimente foarte grase.
Ce e de făcut? Să mănânci alimente cu “conţinut redus de grăsime”, să alegi porţii mai mici şi să le consumi cât mai rar. Alege ca hrană principală vegetale bogate în elemente nutritive, legume scăzute în grăsimi, fructe, leguminoase şi cereale integrale.
- 2. Prea mult zahăr
Majoritatea zahărului pe care îl consumăm vine din alimentele procesate, cum ar fi prăjituri, deserturi, sucuri şi cerealele de la micul dejun. Zahărul este o formă de energie foarte concentrată, care contribuie foarte puţin la simţământul de saţietate. Un pahar de 350 de grame de suc, suc de fructe sau altă băutură răcoritoare are între 100 şi 150 de calorii. Chiar dacă nu te satură mai mult decât un pahar de apă, trebui să mergi pe jos între 15 şi 25 de minute ca să consumi energia.
Alimentele bogate în zahăr tind să fie sărace în vitamine şi minerale. Zahărul oferă combustibil pentru organism, pe care trupul îl va folosi pentru energie înainte de a arde grăsimea existentă în corp. Astfel, cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât mai puţin probabil este să arzi grăsimea şi cu atât mai greu e să slăbeşti.
Ce e de făcut? Consumă tot mai puţine alimente bogate în zahăr. Oferă-le papilelor gustative câteva săptămâni să se obişnuiască, iar nu după mult timp nu vei mai simţi nevoia de zahăr.
- 3. Consumul redus de fibre
Fructele, vegetalele, leguminoasele şi cerealele integrale sunt bogate în fibre şi sărace în grăsimi trans, grăsimi saturate şi colesterol. De asemenea, sunt bogate în vitamine şi mineral, de care corpul are nevoie pentru a fi sănătos. Aceste alimente satură şi au mai puţine calorii.
Din nefericire, adesea procesarea alimentelor reduce mult din cantitatea de fibre. Asta este valabil în special în ce priveşte alimentele “albe”, făcute din cereale, cum ar fi pastele, pâinea, orezul şi produsele din făină.
Procesarea implică adesea eliminarea stratului exterior al bobului de grâu sau de orez, reducând astfel atât conţinutul de fibre, cât şi de nutrienţi. După procesare, componentele care rămân sunt bogate în calorii, înlesnind îngrăşarea. Pe termenl lung, consumarea unei cantităţi mari de alimente rafinate va mări riscul de diabet, boli de inimă şi unele tipuri de cancer.
Ce e de făcut? Consumă alimente cât mai aproape de starea lor naturală. Asta înseamnă să mănânci pâine integrală, fructe şi legume proaspete, fructele cu coajă cu tot, iar ca lichide să bei apă în loc de sucuri.
- 4. Porţii mari de mâncare
Nu contează doar ce fel de hrană consumi, ci şi cantitatea. Porţiile uriaşe, în special cele bogate în grăsime şi zahăr, ajută la îngrăşare. Însă nu doar consumul nemoderat de alimente grase îngraşă. Excesul de calorii chiar şi din alimentele sănătoase va face ca organismul să acumuleze grăsime. Când consumi mai multe calorii decât arzi, corpul acumulează grăsime în exces. Corpul se va lupta să ardă grăsimea pe care o consumi, ca să nu mai vorbim cea de pe talie!
Ce e de făcut? Cantitatea de mâncare pe care o consumi depinde de vârstă, sex şi cât de activ eşti. În timp ce nu trebuie să flămânzeşti, este bine totuşi să reduci cantitatea de hrană consumată şi să îţi ajuţi corpul să ardă grăsimea.
- 5. Prea puţin exerciţiu fizic
Exerciţiul fizic regulat este o componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos. Exerciţiul fizic măreşte densitatea osoasă, împiedică îngrăşarea, întăreşte inima şi îţi oferă mai multă energie. Totuşi, foarte mulţi oameni nu fac din exerciţiul fizic o obişnuinţă. Cei care aşază televizorul, munca şi alte activităţi înaintea exerciţiului fizic nu îşi dau seama că timpul dedicat acestuia este foarte benefic atât în ce priveşte cantitatea cât şi calitatea vieţii.
Ce e de făcut? Dacă eşti inactiv de ceva vreme, îţi va lua ceva timp să începi să te bucuri de beneficiile exerciţiului fizic. Ia-o uşurel, făcând paşi mărunţi. Va fi mult mai probabil că nu vei renunţa dacă ai o atitudine pozitivă şi dacă găseşti modalităţi de a face activitatea fizică plăcută.
- 6. Odihnă insuficientă
Somnul este vital pentru buna funcţionare a organismului. Adulţii au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar copiii şi adolescenţii de mai multe. Din nefericire, sunt destui care dorm mult mai puţin. Adesea, când sunt ocupaţi, oamenii sacrifică orele de somn. În afară de faptul că te face să te simţi obosit, lipsa somnului este asociată cu obezitatea, bolile de inimă, rezistenţa la insulină, probleme mentale şi un risc crescut de accidente.
Ce e de făcut? Camera trebuie să fie răcoroasă, liniştită şi întunecată. Trebuie să ai ore regulate la care să te duci la culcare şi să te trezeşti. Elimină băuturile cu cafeină şi alcoolul. Exerciţiul fizic regulat şi controlarea stresului te vor ajuta să adormi mai uşor.
- 7. Fumatul
Pericolele fumatului sunt bine cunoscute. Fumătorii au un risc de două până la şase ori mai mare să facă atac de cord şi chiar de zece ori mai mare să aibă cancer de plămân. De asemenea, au un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de vezică, sân, col, ficat, gură, pancreas, esofag şi gât. E mult mai probabil să facă infarct, să sufere de boli respiratorii, emfizem, menopauză prematură, osteoporoză, probleme cu sarcina şi sterilitate.
Fumatul nu dăunează doar sănătăţii tale, ci şi a celor din jurul tău, în special a copiilor.
Ce e de făcut? Soluţia e simplă: nu fuma sau, dacă eşti fumător, lasă-te. De asemenea, evită să respiri aer contaminat cu fum de ţigară atunci când eşti în prezenţa fumătorilor.
- 8. Lipsa micului dejun
Micul dejun este masa peste care sar majoritatea oamenilor, deşi este cea mai importantă. Dacă nu iei micul dejun, este foarte probabil să îţi scadă energia, rezistenţa şi memoria. Este, de asemenea, mai puţin probabil să îţi iei fibrele, vitaminele din grupul B şi fierul de care ai nevoie pentru ziua respectivă.
Lipsa micului dejun îţi afectează şi silueta, deoarece încetineşte metabolismul, provocând astfel foame, reducându-ţi puterea de a mai lua decizii cu privire la hrana sănătoasă şi mărind probabilitatea de a mânca în exces mai târziu, de-a lungul zilei.
Ce e de făcut? Trezeşte-te dimineaţa la timp pentru a lua un mic dejun consistent. Multe alimente tradiţionale pentru micul dejun sunt sănătoase şi uşor de consumat. Printre ele se numără cerealele, laptele sau iaurtul sărace în grăsime, pâinea integrală prăjită cu puţin unt sau margarină. Sau încearcă să faci o băutură din fructe şi lapte degresat.
- 9. Lipsa exerciţiului fizic intens (ridicarea greutăţilor)
Femeile peste 40 de ani, deşi sunt persoanele care ar avea cel mai mare folos din ridicare de greutăţi, sunt cele care îl practică cel mai puţin. O idee des întâlnită, dar greşită, este că acesta te face să arăţi mai solid, când de fapt este foarte probabil ca efectul să fie contrar. Femeile au mare folos din ridicare greutăţilor, deoarece în mod natural ele au mai puţin ţesut muscular decât bărbaţii. Fie că eşti bărbat sau femeie, pe măsură ce îmbătrâneşti este normal să pierzi din ţesutul muscular. Asta îţi reduce puterea şi energia. Exerciţiul intens (ridicarea greutăţilor) poate să întoarcă acest proces la 180 de grade, mult mai bine decât exerciţiile aerobice. De asemenea, întăreşte foarte bine oasele şi previne osteoporoza.
Ce e de făcut? Nu înlocui exerciţiile aerobice cu ridicare greutăţilor, ci fă-le pe amândouă. Practică de două-trei ori pe săptămână, folosind haltere, greutăţi pentru corp şi/sau echipamentul de la sala de sport.
- 10. Aşteptări prea mari
Oamenii fac adesea schimbări dramatice în stilul de viaţă, sperând la rezultate imediate, radicale. Aceste aşteptări greşite fac ca păstrarea noului stil de viaţă să fie mai dificilă, deoarece ei se concentrează asupra rezultatelor care nu au loc. Asta aduce frustrare, determinându-i adesea să renunţe la noul regim alimentar.
Ce e de făcut? Schimbările care au ca scop o sănătate mai bună necesită răbdare şi angajament. Fă schimări treptate şi aşteaptă-te la rezultate treptate. Dacă ai aşteptări realiste în ce priveşte pierderea în greutate şi îmbunătăţirea sănătăţii, e mult mai probabil să reuşeşti. Efortul va fi provocator şi va fi nevoie de timp, însă rezultatele vor face să merite!